Întrebări fără răspuns

273-mutneanuZilele trecute, Anatolie Munteanu, preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM), a fost invitatul Clubului Jurnaliştilor ONU din Moldova pentru a relata despre activitatea Mecanismului de Prevenire a Torturii (MPT). Deoarece după reportajul de la conferinţa de presă a CpDOM din martie 2009, publicat în ZdG, au apărut multe comentarii şi întrebări din partea cititorilor, am revenit de această dată la conducătorul instituţiei în cauză cu unele întrebări similare despre tortură.

— Atunci când apare un semnal de tortură, din ce moment au dreptul membrii Mecanismului de Prevenire a Torturii (Anatolie Munteanu este membru al acestei structuri, n.r.). să meargă la poliţie sau la închisoare pentru a se documenta în acest sens?

— Un membru al MPT  poate vizita locurile în care se află persoana torturată ori de câte ori doreşte, la orice oră, necoordonând această vizită cu nimeni dintre autorităţi.

— Acest drept vă revine şi Dvs.?

— Sigur că da.

— Şi în aprilie 2009, despre primele cazuri de tortură aţi aflat pe data de 7. De ce atunci pe data de 7, 8, 9, 10, 11, 12 nu aţi fost în instituţii ca să vizitaţi aceste victime?

— Prima vizită la poliţie eu am efectuat-o pe data de 8 aprilie. A doua vizită pe data de 9, a treia –  pe data de 10.  Am fost la Comisariatul General de Poliţie şi la sectoarele de poliţie Centru şi Buiucani. Am depus efort maxim, chiar convocând la Sectorul Centru întreg efectivul de poliţişti, ca să conving conducerea comisariatului să se abţină de la tentaţia de a aplica orice violenţă faţă de reţinuţi, să întreprindă toate măsurile ca în termene restrânse aceştia să fie transmişi din custodia poliţiei în izolatorul nr. 13, care se află peste drum. De bine de rău, am reuşit ca, în seara zilei de 13 aprilie, 105 persoane care erau deţinute în izolatoarele poliţiei din Chişinău să fie transferate în penitenciarul nr. 13.

— Deci pe data de 8, 9, 10 aprilie, dacă aţi mers la poliţie, aţi văzut şi persoanele reţinute?

—  Da, am văzut persoane deţinute chiar pe coridor. Chiar am intrat în nişte birouri în care se lucra, propriu-zis.

— Aţi documentat cazurile acestea?

— Atunci – la momentul vizitei — în sediile instituţiilor lucrau 4-6 procurori, care documentau, primeau explicaţii, interogau.

— Ei îşi făceau meseria, dar dumneavoastră?

—  Păi asta este şi meseria mea. Am fost, am discutat.

— Cu persoanele torturate?

— Nu. Altă întrebare la care vreau să vă dau răspuns…

—Dar eu vă rog să ne răspundeţi la asta.

— Şi la asta revenim. Mi s-a creat impresia atunci, pe 7, 8, 9 şi 10, că nu era cine să dea un ordin ca să se facă regulă, într-un fel sau altul. Am discutat  cu persoane reţinute pe coridor.

— Aţi notat numele lor, date despre starea lor?

— N-am avut cum atunci să fixez data, numele lor, pentru că erau în proces de investigare. Oamenii cereau explicaţii, dădeau explicaţii.

— Deci atunci aţi ieşit fără nicio listă de persoane reţinute şi fără nicio plângere concretă.

— Aparent nu puteam, şi ar fi o greşeală dacă am spune că ne-am concentart numai să efectuăm vizite şi atâta tot. Atunci noi lucram în paralel cu Centrul de Medicină Legală, cu Spitalul de Urgenţă. Aveam nenumărate telefoane prin care şi avocaţii, şi rudele spuneau că nu ştiu unde se deţin cutare sau cutare. În unele cazuri – am abordat întrebarea până la conducerea ministerului, cu care, din păcate, nu prea am avut fericirea să discut atunci, că era de negăsit şi pentru mine.

— După acele vizite aţi făcut vreun raport? L-aţi făcut public pe site?

— Un prim raport preliminar, care include toţi paşii pe care i-am făcut, a fost întocmit la 17 aprilie. Nu ştiu daca este pe site. (Ieri un asemenea raport nu era pe site-ul www.ombudsman.md la rubrica “Rapoarte”. Nici anterior, începând cu 13 aprilie 2009, nu am văzut acest raport pe pagina web a CpDOM. – n.r.) Pe data de 13 aprilie am mers cu 3 avocaţi parlamentari la Comisariatul General de Poliţie.  Erau la momentul dat acolo 45 de persoane reţinute. Apoi am mers la izolatorul de detenţie preventivă de la Penitenciarul nr.13. Acolo se deţineau 105 persoane, cu fiecare dintre ele am discutat, am oferit consultaţie juridică după posibilităţi. Am făcut lista nominală cu plângerile persoanelor, le-am expediat pe adresa Procuraturii Generale. Din lista aceasta, cu referire la 13 victime au fost pornite urmăriri penale.

— Martorii spun că l-aţi întâlnit acolo şi pe Radu Ciobanu, un tânăr care era bătut cu cruzime şi care a murit la câteva săptămâni după ce l-aţi văzut.

— Am văzut persoane care aveau semne evidente de bătaie, care nu trebuia să ridice maioul sau să răsuflece mâneca. Erau cu semne evidente de maltratare. Chestia este că avocatul parlamentar nu poate să intervină în folosul cuiva atâta timp cât persoana nu e de acord.

— Este Radu Ciobanu una dintre victimele documentate de CpDOM, pe situaţia căreia a fost pornit dosar penal?

— Numele lui Radu nu este printre cauzele penale pornite la solicitarea CpDOM.

Alina Radu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Spatarul de Hertza

  “Doloi” asemenea ombudsman ! Jos cu ei !
  Sa fie judecat pt. neasistenta persoanelor in necesitate ! Primeste salariu international degeaba /prin organizatii internationale/.
  Rusine ! Sa fie demis de parlament !

 2. Black Troll

  UN PIC DE ATENTIE

  pe acest link bag o chemare la protest pasnic !

  http://yfrog.com/jm123wuaj

  incercati sa trimiteti linkul mai departe ICQ, Twiter, s.a.m.d….

  cine are printer sau xeros multiplicati-o si incleetile pe stilpi !

 3. Mara

  zdg,ai inteles ceva din pàlàvràjeala lui munteanu? am ràmas stàlp.meseria lui e de a discuta? el a mers, el a spus,el…El isi apàra fundul.hàrtia unde-i? acum a prezentat ceva procurorilor? nu are nici un nume de maltratat dupà ororile,care,zice el,le-a vàzut? cine tine “apàràtorul” àsta acolo,plàtit cu saci de bani? ce inseamnà pentru el 7 aprilie,unde e inregistrat,nu existà pentru el un 7 aprilie.dacà s-ar mai intàmpla,ar fi la fel,cà-l doare in cot,are salar frumos si fufe,care-l apàrà si pe site incà. el era primul om(?) in tarà,care trebuia sà tragà clopotele,iar “el a fost,el a spus,el a vàzut…” si atàt? nu a documentat o hàrtie de ràs,cà-i era fricà sà nu piardà fotoliul.acum ar trebui sà fie un martor principal,cel putin,cine erau procurorii in fata tinerilor inorbiti de sànge.dat afarà cu muzicà.unui chirurg,dacà-i tremurà màinile,nu mai profeseazà,asa si unui las,dacà-i tremurà fundul,nu trebuie sà mai ia saci de bani si tras la ràspundere incà.atunci cine dracu ne apàrà,alde munteanu? il durea in fund de nefericitii ceea,nu stia cum sà-i intre in voie lui vor-onin.

 4. ion

  Iată aşa rîsuri şi potlogari parazitează mai departe pe spatele poporului, şi cine-i încurcă????

 5. sarcozi

  ruşine de voi cei care scrieţi, ridicaţi explicativul-ombudsman!!!! Numai la moldoveni capra face iar oaia trage…
  Chiar sunt de partea celor tineri- poliţişti, care au fost obilgaţi să se apere cu scutul!!!!! Şi totuşi au fost bravo! Dar cum aţi fi procedat voi, cei care vă consideraţi “eroi”? A comenta e mult mai uşor!Nu aveţi decît a vă demonstra luciditatea! Teren de activitate e în deajuns, hai…, face-ţi, viaţa în ţara noastră mai uşoară! …Mai…UŞOARĂ!

 6. cititor

  “Spune-mi cine-ţi sunt prietenii şi-ţi voi spune cine eşti tu”. E suficient să citeşti comentariile şi e clar ce articole scrieţi şi ce cititori aveţi.ZdG,oare chiar nu te interesează un cititor mai inteligent cu comentarii mai lucide? Haide, provoacă-l.Schimbă-ţi mesajul, dispoziţia, stilul şi manierele. Societatea are nevoie nu de aberaţii şi minciuni, atitudine negativă şi răutate. Vrem informaţii corecte, verificate şi frumos expuse. Succese!

 7. Mara

  (spune-mi cu cine prietenesti ca sà-ti spun cine esti).chiar asa,zdg,ce dracu tot scoti la ivealà toti escrocii,sarlatanii,hotii,banditii,asasinii,cà prietenilor celor avizati (si amantelor)nu le plac subiectele.nu poti si tu sà scrii despre vànàtoarea lui vor-onin,despre distractiile lui alejka prin bordeluri cu banii nostri furati etc.fiindcà numai universul si prostia n-au margini in lumea asta.de unde au luat “cititor-ii inteligenti”,cà zdg are prieteni? ziarul are democratie si,dacà unii n-au auzit de ea,sà lase ingàmfarea,sà nu scuipe pe miile de cititori ai zdg,sà facà ciocul mic,sà deschidà o carte si sà vadà cu ce se mànàncà democratia asta.càt priveste site-ul,dacà nu le place,sà intoarcà pagina,nu-i leagà nimeni de gàt sà se uite in fundul cuiva,la fel,pentru cà e democratie si,oricum,nu sunt un cititor “inteligent”.concluzia? se mai intàmplà ca boii sà arate cu degetul spre alti “boi”.

 8. Nadejda

  Nu si-a facut meseria, zice ca lucrau 4-6 procurori in acele zile – cate dosare penale au fost pornite impotriva procurorilor???? Daca a facut vizite pana la 13 aprilie si a tacut despre asta (eu nu imi amintesc pana la 14 aprilie de nici o aparitie publica a institutiei pe care o reprezinta, iar la conferinta din 14 aprilie a spus aberatii) – inseamnda ca este complice cu cei din comisariate!

 9. Anatol Matasaru

  ce tampenie ! .. nu pot interveni fara acordul cuiva ! *pe cand este omorat .
  dar ce e de asteptat de la un ex-procuror ca Munteanu si acum e presedinte de CpDOM
  … Aţi documentat cazurile acestea?

  — Atunci — la momentul vizitei — în sediile instituţiilor lucrau 4-6 procurori, care documentau, primeau explicaţii, interogau. * si Munteanu al 7-le care casca gura pe acolo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *