Interlopii moldoveni, căutaţi de Interpol, sunt activi pe site-urile de socializare

442-interpol-guma-1Mai mulţi interlopi din R. Moldova, căutaţi de Interpol pentru diverse crime, ba chiar şi liderii unor grupări criminale care se ascund de autorităţile internaţionale, pot fi găsiţi fără efort pe site-urile de socializare. Unii dintre ei au scris pe profilul lor că sunt acasă, pe când alţii au anunţat pe site-urile de socializare la ce dată intenţionează să părăsească R. Moldova. “Încă două zile şi îmi iau zborul în cosmos…”, a scris pe internet unul dintre cei daţi în căutare de Interpol.

Pe pagina web a Interpolului sunt anunţaţi în căutare internaţională 41 de infractori din R. Moldova. În mare parte, aceştia sunt căutaţi pentru că au comis violuri, omoruri, crime financiare, dar şi acte de terorism. Printre cele mai sonore nume de pe site-ul Interpolului se regăsesc cel al lui Valeriu Guma, deputatul PD, Dmitri Soin, deputat în legislativul de la Tiraspol, Grigore Karamalak, alias “Bulgaru”, al killerului Vitalie Proca şi al hoţului în lege Ion Druţă, alias “Vanea Pisatel’”.

Unde se ascund interlopii căutaţi de Interpol?

Sergiu Trocin, 29 de ani, originar din Chişinău, deţine cetăţenia R. Moldova şi a României. Sergiu este căutat de Interpol pentru fals, înşelăciuni şi pentru mai multe infracţiuni de crimă organizată. Deşi este dat în căutare internaţională, el şi-a făcut un profil pe site-urile de socializare facebook şi odnoklassniki, unde postează tot felul de mesaje despre petrecerile pe care le organizează. “Super mega party! Pentru invitaţii, sunaţi!” sau “Am plecat la mare”. L-am contactat pe Trocin pentru a face câteva precizări. Acesta ne-a spus doar că, din anul 2002, şi-a schimbat viza de reşedinţă, dar a refuzat să divulge locul unde se află în prezent. “Salut, nu trăiesc acolo de mult timp, din 2002. Şi viza de reşedinţă la mine e alta”, ne-a spus Sergiu Trocin.

Un alt infractor din R. Moldova aflat în căutare internaţională, cu profil deschis pe site-urile de socializare, este Ghenadie Arionescu, 30 de ani, originar din Cobusca Nouă, Anenii Noi. El a fost condamnat în România pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru trecerea ilegală a frontierei. Autorităţile române i-au interzis infractorului moldovean să mai intre pe teritoriul României. Deşi e dat în urmărire internaţională, Arionescu a scris pe site-urile de socializare că se află în R. Moldova şi că urmează să-şi ia zborul într-o altă ţară. “Încă două zile şi îmi iau zborul în cosmos… Nu mă deranjaţi. Eu lucrez”, a mai scris Arionescu pe profilul său de pe odnoklassniki.

ZdG l-a contactat pe Ghenadie prin intermediul unui site de socializare. Acesta ne-a spus că este la curent că numele său figurează în baza de date Interpol însă nu are probleme atunci când merge în călătorii internaţionale. “Eu am achitat dosarele. Deamu nu ştiu ce vor ei de la mine. Eu acum am fost în Rusia şi văd că e tot normal. Cu Rusia n-am treabă”, ne-a mai spus Arionescu.

Relaţiile lui Şaraban cu fraţii Jomiru

Ruslan Şaraban, 34 de ani, cetăţean al R. Moldova, s-a născut în regiunea Herson, Ucraina. Acesta este dat în căutare internaţională pentru trafic de fiinţe umane. Anterior, ZdG a scris despre sclavii moldoveni care au fost traficaţi în regiunea Herson, pentru a munci la negru pe plantaţiile de tutun. Afacerea cu tutun era controlată de Nicolae Jomiru şi fratele său, Alexandru Jomiru, un interlop moldovean căutat de Interpol. După ce ZdG a dezvăluit că Alexandru Jomiru, căutat de autorităţile internaţionale pentru trafic de fiinţe umane, se ascunde la o fermă din localitatea Tavria, regiunea Herson, şeful Secţiei de combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul PG, Eduard Bulat, a plecat de urgenţă la Kiev, pentru o comisie rogatorie. Unele dintre victimele traficului de fiinţe umane ne-au spus că Ruslan Şaraban ar fi colaborat cu fraţii Jomiru.

Deputatul PD Valeriu Guma a fost anunţat în căutare internaţională la 22 mai 2013, pentru a fi reţinut şi extrădat României, unde a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru acte de corupţie. Amintim că autorităţile de la Chişinău au anunţat că Guma nu poate fi extrădat, conform Constituţiei R. Moldova. Pe pagina Interpol este anunţat în căutare şi Dmitri Soin, deputat în legislativul de la Tiraspol, pentru crime împotriva vieţii şi a sănătăţii. Apropiaţii lui Soin au declarat că acesta a părăsit regiunea transnistreană, după ce ar fi fost ameninţat de serviciile secrete ruse.

442-interpol
 

Cel mai căutat moldovean

Oleg Covelin, 33 de ani, originar din Chişinău, este unul dintre cei mai căutaţi interlopi din lume. Covelin a fost anunţat în căutare internaţională de Interpol, FBI şi de serviciile secrete americane, după ce a fost implicat într-o schemă frauduloasă internaţională prin care, în 2010, a fost sustrasă din bancomate suma de 9,4 milioane USD într-o singură zi, în cel puţin 280 de oraşe din 8 state ale lumii.

Alexandr Pavlov, 37 de ani, este cetăţean al R. Moldova şi al Kazahstanului. El este acuzat că a încercat să organizeze acţiuni teroriste în Kazahstan. Grigore Karamalak, alias “Bulgaru”, 48 de ani, este căutat de Interpol de mai mulţi ani. Numele lui figurează într-o cauză penală pentru infracţiuni de banditism şi trei tentative de omor şi pe o altă cauză penală este acuzat de mai multe episoade de şantaj. Despre Karamalak se cunoaşte că se ascunde pe teritoriul Federaţiei Ruse. Mai mult decât atât, ZdG a dezvăluit că asociaţia lui Grigore Karamalak sponsorizează sportul din R. Moldova. Totodată, surse poliţieneşti ne-au spus că interlopul moldovean a fost lăsat să plece din ţară de către preşedintele Vladimir Voronin, “pentru că ar fi finanţat PCRM”.

Arestaţi, apoi anunţaţi în Interpol

Serghei Podciufarov, 51 de ani, originar din or. Chişinău, este căutat de Interpol pentru deturnare de fonduri la scară mare, şantaj şi furt. Interlopul a fost condamnat la 10 de ani de închisoare în 2005 pentru tâlhărie, răpire şi maltratare. Mai exact, la 6 ianuarie 1998, împreună cu alţi infractori, i-a răpit de lângă Casa Scriitorilor pe S. Covalenco, V. Sinincov, A. Ilarionov, A. Şceochin, V. Şceochin, A. Gorin, V. Cebotari, pentru a-i deposeda de bunuri. Aceştia au fost urcaţi în automobile şi duşi în parcul “Drujba”, unde au fost maltrataţi cu pumnii, picioarele şi cu o bâtă de base-ball.

Deşi au fost localizaţi şi arestaţi, pe pagina Interpolului figurează şi numele killerului moldovean Vitalie Proca, acuzat de tentativă de omor în România şi în Marea Britanie, şi al interlopului Ion Druţă, alias “Vanea Pisatel’”. Potrivit autorităţilor române, numele lor rămân pe pagina Interpol pentru că aşa prevede procedura de extrădare a lor.

Fredolin Lecari, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei din cadrul MAI, ne-a spus că poliţiştii sub acoperire ar trebui să-i verifice pe interlopii de pe site-urile de socializare daţi în urmărire internaţională. “Noi nu facem investigaţii propriu-zise. În Moldova se ocupă Inspectoratul Naţional de Investigaţii. Noi suntem ca un fel de punte de legătură între organele de poliţie din toate ţările. Dacă se identifică informaţia că anumite persoane sunt pe site-urile de socializare şi ele se află în căutare internaţională, urmează ca lucrul să fie făcut de către lucrătorii operativi”, ne-a explicat Lecari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Guma

  Chiar nu observati ca majoritatea celor vizati in articol sunt cautati de alte state ca România, Ucraina, SUA. Moldova nu extradeaza cetățenii proprii.
  Articol de doi bani

 2. victor

  eu cre dca de Guma nici vora aici nu poate fi, autoritatile Romane, sa fi dorit sa-l ceara pe Guma pentru a fi judecat, pai demult o faceau, se vede ca totusi Guma nu mai este asa de vinovat cum pare.

 3. anton

  tot sunt activi pe site-urile de socializare-Ion Druta cu Boris Druta(cu haremu) din Telenesti o transformat Judecatoria RM de STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider.
  Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.

  Actionarii SA “Carmez”.

 4. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  @polițist
  MĂȘTILE pt alt nume , adica documentul pt moldoveni ca ei sa se poată ascunda in UE, RUSIA… , sunt eliberate la comanda banditilor politici si sunt made in Moldova! Eliberate pt bani grei, fratica!
  Nici intr-o tara nu s- ar fi intamplat, iar daca chiar s- ar fi intamplat, imediat s-ar fi gasit cine a ordonat si cine i-a eliberat pasaport curat banditul Proca ?
  Si demult, ei , cei cu ordinele si cei care executa ordinele criminale ar fi fost puși la pușcărie , in locul lui Proca!
  In Moldova totul e pe de-an doaselea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *