Insistenţă surdă

237-corptiCu peste 50 de răspunsuri oficiale s-a ales Nicolae Petrovici, din satul Trinca, raionul Edineţ, în urma adresărilor la instituţiile statului, în care reclamă construcţia necalitativă a şcolii sportive din localitatea sa. Deşi de fiecare dată răspunsurile pe care le-a primit de la organele abilitate indicau că în timpul construcţiei respectivului imobil nu au fost depistate încălcări majore, Petrovici nu renunţă şi susţine în continuare că şcoala sportivă construită contra 3,6 mil. de lei este de o calitate periculoasă. Cei implicaţi în construcţie resping acuzaţiile.

Şcoala sportivă cu profil de lupte marţiale din satul Trinca este un edificiu important pentru localitate, deoarece acolo sunt mai mulţi sportivi care nu aveau unde se antrena. A fost construită cu mult greu, spun oficialii satului. Iniţial, din bugetul local, au fost alocaţi 200 mii lei pentru începerea lucrărilor. Ulterior, în urma unei licitaţii la care au participat 3 firme, SRL “Clemantin” a fost desemnată câştigătoare şi responsabilă de efectuarea construcţiei.

Pedepsiţi, dar nevinovaţi

În urma numeroaselor plângeri venite din partea lui Nicolae Petrovici, la locul respectiv au fost efectuate mai multe controale. Şi CCCEC, şi Procuratura, şi Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului cunosc problema. Anterior, Agenţia Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, actualul Minister al Construcţiilor, a depistat încălcări în mersul construcţiei, constatând că, la construcţia acoperişului, a fost utilizat metal ce nu era însoţit de certificat de conformitate a calităţii. Ca urmare, dirigintele de şantier, Nicoale Vasilos, s-a ales cu un process-verbal, fiindu-i aplicată şi o amendă. “Dacă se folosesc materiale vechi, banii preconizaţi pentru procurarea materialelor intră în buzunarul cuiva”, ne zice Petrovici. În rest, toate răspunsurile pe care Petrovici le-a primit de la instituţiile statului arată că în mersul construcţiei nu au fost depistate încălcări care ar pune în pericol rezistenţa construcţiei.

Nicolae Petrovici, care a lucrat o viaţă în construcţii, susţine însă contrariul. Acesta afirmă că edificiul s-a construit cu grave derogări de la proiect, fiind evidente şi încălcări de ordin financiar. “Deşi în răspunsurile pe care le-am primit se spune că “au fost făcute verificări la faţa locului”, acest lucru nu s-a întâmplat. Iată de ce cred că cineva are interese şi, deci, nu se doreşte cu adevărat pedepsirea vinovaţilor”. Aceste fapte îl făceau pe Petrovici să bănuiască chiar că SRL “Clemantin” este condusă de un nume mare, fidel puterii. Chiar dacă aceasta îşi are sediul la Bălţi, nu am reuşit să remarcăm vreo legătură dintre conducerea firmei şi putere. Nicolae Vasilos directorul SRL “Clemantin”, cataloghează drept aberaţii acuzaţiile lui Petrovici, menţionând că au fost efectuate numeroase controale la locul construcţiei şi s-a demonstrat că totul e în regulă.

Presa – unica salvare

Când a văzut că numeroasele sale interpelări sunt fără rost, Petrovici a început să intre pe toate uşile pe care le vedea deschise. A fost la redacţiile multor publicaţii, în speranţa că oamenii vor afla ce se întâmplă în satul său. Deşi locuieşte la aproape 230 km de Chişinău, vine încoace aproape săptămânal. L-am întrebat ce îl determină să-şi pună la bătaie pensia, care, cu siguranţă, nu este una care i-ar permite un trai decent. De ce vine atât de des la Chişinău, încercând să convingă oficialii că şcoala sportivă din Trinca este una nesigură, fiind puse în pericol zeci de vieţi? Răspunsul pe care l-am auzit este unul aproape incredibil: “Toată viaţa am luptat cu corupţia”. Nu are niciun beneficiu de la tot ce întreprinde, dar consideră că satisfacţia pe care o va avea atunci când se va demonstra că are dreptate îi va fi suficientă.

Şcoala sportivă de lupte marţiale din Trinca ar fi trebuit să fie dată în exploatare încă în 2008. Din diferite motive, acest lucru nu s-a întâmplat. Petrovici e de părere că anume interpelările sale au dus la amânarea deschiderii şcolii. Am contactat şi primăria comunei Trinca. Ala Guţu, contabilul-şef al primăriei, ne-a spus că motivul amânării deschiderii şcolii este legat de oportunitatea racordării acesteia la sistemul de încălzire cu gaze. “Până în toamnă, va fi dată în exploatare.”

Luptă cu morile de vânt

Contabila ne-a povestit că, în urma adresărilor lui Nicolae Petrovici, la primărie, timp de mai bine de jumătate de an, au fost efectuate controale ale CCCEC, Procuraturii şi altor instituţii abilitate, însă nu au fost găsite nereguli. Totuşi, Ala Guţu confirmă că, în timpul construcţiei, pentru a nu fi cheltuiţi bani, au fost folosite metale de la o altă clădire, însă doar după ce au fost verificate. Un alt motiv care l-a făcut pe Petrovici să lupte cu atâta înverşunare împotriva celor care se ocupă de construcţia şcolii sportive este că a observat cum muncitorii de acolo au furat doi saci de ciment, zice Guţu. Primarul de Trinca nu a putut fi găsit. Anatol Gudumac se află în concediu în afara ţării.

În comuna sa, Nicolae Petrovici este cunoscut drept un om care luptă pentru dreptate. Este un om curios în toate. Atunci când începe un lucru, îl duce până la capăt. Unora le convine caracterul său, altora nu. Totuşi, nimeni nu doreşte să se pună în poară cu el, pentru că îl aşteaptă judecata. Scrie, scrie şi tot scrie – acestea sunt cuvintele care-l definesc pe bărbat, susţin consătenii lui Petrovici.

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Regalian

  Priviţi cum rabdă greu în piatră
  Istoria falsificată
  De saltimbanci cu minţi de zgură
  Iar noi încă tăcem din gură.

  E timp să înviem din moarte
  Când glas ne vine de departe
  De la Zalmoxis, să ne spună
  Voi, Daci, Nu mai tăceţi din gură!

  E timp să înviem din moarte
  Când glas ne vine de departe
  De la Zalmoxis, să ne spună
  Voi, Daci, Nu mai tăceţi din gură!

  Cu gânduri bune, merjem să votăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *