Infractorii din Europa, eliberaţi în R. Moldova

433-penitenciarComit crime grave în alte ţări şi sunt condamnaţi acolo la ani grei de puşcărie. Deşi condiţiile din puşcăriile noastre nu sunt prea bune, majoritatea condamnaţilor preferă să-şi ispăşească pedeapsa anume în R. Moldova, cerând extrădarea. Aici, ca prin minune, mulţi ies la libertate. Unii, la doar câteva luni de la extrădare, sunt eliberaţi de judecători, chiar din sala de judecată. Alţii devin şi ei liberi în scurt timp, după ce pedepsele aplicate în ţările unde au comis infracţiunea sunt reduse considerabil de instanţele de judecată din R. Moldova.

Adrian Iaţco a fost condamnat în 2004, prin sentinţa Curţii Juraţilor din Roma, Italia, la 21 de ani de închisoare. Iaţco, cetăţean al R. Moldova care “lucra” în “Cizmă”, a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu o femeie, a omorât un prosper om de afaceri italian, jefuindu-l. Cei doi l-au tăiat pe italian în bucăţi, încercând să ascundă urmele crimei. Tot ei l-au deposedat de mai multe bijuterii din aur. O parte dintre ele au fost aduse în R. Moldova. Atunci, însă, când a plecat după celelalte “bogăţii”, Iaţco a fost reţinut de poliţia italiană, fiind deferit justiţiei. În cadrul unui proces care a ţinut mult timp primele pagini ale ziarelor, Adrian Iaţco a fost condamnat.

Eliberat după şase luni

De atunci, rudele sale, în special mama sa, au început “procedura” de salvare. Peste câţiva ani de la condamnare, şi după ce şansele să fie eliberat în Italia s-au epuizat, Iaţco a cerut să fie extrădat în ţara sa de origine, pentru a-şi ispăşi pedeapsa, deşi, teoretic, condiţiile de detenţie din R. Moldova sunt mult mai rele decât în orice ţară din Europa. În R. Moldova, acţiunile sale au fost încadrate în temeiul art. 145, omor intenţionat, fiindu-i stabilită o pedeapsă mai mică decât cea aplicată de justiţia italiană – 19,1 ani de închisoare.

Adrian Iaţco a ajuns în R. Moldova pe 28 aprilie 2011, fiind adus la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Aici, după mai multe procese de judecată, la doar şase luni după ce a călcat pe teritoriul R. Moldova, a fost eliberat de către Mihail Diaconu, judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani, chiar din sala de judecată, în legătură cu ispăşirea termenului de detenţie. Astfel, Adrian Iaţco, din cei 21 de ani primiţi în Italia, a stat efectiv închis doar nouă ani şi jumătate.

Amnistiat de două ori

Cum a fost posibil acest lucru? Odată ajuns în R. Moldova, Iaţco a cerut Judecătoriei Centru să fie amnistiat, iar cererea i-a fost acceptată, deşi avea pe numele său un prejudiciu material neachitat de peste 100 mii de euro şi fusese deja amnistiat în Italia. Legea este clară în acest sens. O persoană nu poate fi amnistiată, dacă are o datorie neachitată sau dacă a beneficiat anterior de amnistie.

Prin amnistia aplicată de judecătorul de instrucţie al Judecătoriei Centru, în iunie 2011, lui Iaţco i-a fost redusă pedeapsa cu 4,6 ani. În Italia, acesta beneficiase de o altă amnistie, prin care i-au fost scoşi din pedeapsă 3 ani, iar pentru bună purtare, alţi 2 ani. În total, 9 ani şi jumătate din pedeapsă i-au fost tăiaţi. Astfel, pentru că la 30 septembrie 2011 avea cumulaţi 19 ani de închisoare, Iaţco a fost eliberat.

Iniţial, procurorii nu au atacat decizia Judecătoriei Buiucani. Recent, însă, acest lucru s-a întâmplat. Ruslan Zamfirov, procurorul care s-a ocupat de caz, ne-a declarat că “scăparea” a survenit pe motiv că, în cancelaria PG, dispozitivul încheierii a venit abia pe 1 iulie 2013. La Curtea de Apel Chişinău încă nu se ştie când va avea loc şedinţa de judecată. Cert este că, în prezent, nimeni nu mai cunoaşte locul aflării lui Adrian Iaţco.

Judecătorii le-au şters antecedentele

Asemenea cazuri nu sunt însă singulare. Anul trecut, bunăoară, Judecătoria Străşeni i-a eliberat, odată ce au ajuns în R. Moldova pentru a-şi ispăşi pedeapsa aplicată de instanţele din Suedia, pe Marcel Pancu şi Irina Sapescu. Cei doi au fost condamnaţi prin decizia Curţii de Apel Svea Horvatt din Suedia, în iunie 2009, la 5 ani şi jumătate de închisoare, fiind găsiţi vinovaţi de trafic de fiinţe umane.

În septembrie 2012, Sapescu s-a adresat Judecătoriei Străşeni cu o cerere prin care a solicitat anularea condamnării, cu stingerea antecedentelor penale. Prin încheierea Judecătoriei Străşeni din 13 decembrie 2012, cererea sa a fost admisă, ea fiind eliberată de executarea pedepsei penale, pe motiv că ar suferi de o boală gravă. Marcel Pancu a fost eliberat înainte de termen de Judecătoria Buiucani, încă în decembrie 2011, iar în acest an, Judecătoria Străşeni i-a anulat în genere pedeapsa primită în Suedia, iar antecedentele penale pe numele său au fost stinse.

433-andrei-chiseliovI-au “tăiat” patru ani din pedeapsă

Atunci când infractorii din Europa, ajunşi să-şi ispăşească pedepsele în R. Moldova, nu sunt scutiţi complet de pedeapsă de judecătorii de la noi, în multe cazuri, acestora le este redusă pedeapsa stabilită în ţările în care au comis infracţiunea. Aşa s-a întâmplat în cazul lui Andrei Chiseliov, condamnat de Tribunalul Cluj, România, în 2009, la 17,6 ani de închisoare pentru omor intenţionat şi pentru tâlhărie. În România, Chiseliov, împreună cu Vitalie Peleşoc au fost găsiţi vinovaţi de jaf armat, tâlhărie şi tentativă de omor deosebit de grav, după ce au împuşcat în cap o casieriţă de la un schimb valutar şi au furat 11 mii de euro.

În noiembrie 2012, Chiseliov a fost transferat în R. Moldova. Judecătoria Buiucani i-a acceptat transferul, aplicându-i aceeaşi pedeapsă ca şi în România. Doar că, în februarie 2013, un complet de judecători ai CA Chişinău au admis recursul avocatului lui Chiseliov, stabilindu-i acestuia o pedeapsă de doar 13,6 ani de închisoare, adică cu 4 ani mai puţin decât îi stabiliseră, definitiv, instanţele din România. Cum Andrei Chiseliov este în arest din decembrie 2004, având 9 ani staţi în penitenciar, va putea cere, în curând, eliberarea condiţionată înainte de termen, tot judecătorilor din R. Moldova.

Printr-un “procedeu” similar, a scăpat de 1,4 ani de închisoare şi condamnatul Denis Cinic, găsit vinovat în Rusia de trafic de droguri. Judecătoria din Himki, Moscova, i-a stabilit, în iunie 2010, o pedeapsă de 8 ani şi 4 luni de închisoare. Judecătoria Buiucani i-a menţinut pedeapsa, însă CA Chişinău i-a redus-o, la începutul acestui an, Cinic fiind acum pasibil de eliberare condiţionată înainte de termen. Procurorii care s-au ocupat de caz ne-au declarat că, în acest dosar, magistraţii CA Chişinău practic au judecat cazul în fond, indicând la starea sănătăţii condamnatului, la faptul că îşi recunoaşte vina, regretând că a comis-o. De altfel, aceste circumstanţe fuseseră deja luate în considerare de către instanţele din Rusia.

Condamnaţii din străinătate vor în R. Moldova

În ultima perioadă, remarcă Vitalie Bordea, procurorul-şef al Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Procuraturii Generale (PG), în R. Moldova ajung tot mai multe persoane care au comis infracţiuni peste hotare. Acestea solicită să fie extrădate din ţările unde au fost condamnate, pentru a-şi ispăşi pedeapsa acasă, iar majoritatea, după ce ajung aici, cer să fie eliberate. De ce? Bordea ne spune că, obiectiv, “poate fi şi pentru că vor să fie mai aproape de rude. Pe urmă, prevederile Codului nostru de Executare le permit deţinuţilor mai multe facilităţi. La noi, de exemplu, primirea pachetelor şi produselor alimentare este nelimitată. Pe zi, unui condamnat pot să i se aducă şi 10 pachete. În Rusia, de exemplu, e altfel. Sau, dacă vorbim de angajarea în câmpul muncii, în Rusia condamnaţii dărâmă brazii prin taiga. La noi, cele mai nocive condiţii de muncă sunt la Cricova şi Brăneşti, la extracţia pietrei de calcar”, spune Bordea.

“La noi, prevederile ce ţin de eliberarea înainte de termen sunt mai dure decât în Rusia, sau chiar decât în alte ţări. E posibil că cei care vor să-şi ispăşească pedeapsa în R. Moldova se gândesc că aici e mai uşor să te “înţelegi” sau să influenţezi un judecător, astfel încât acesta să te elibereze înainte de termen, decât în ţările de unde vin”, afirmă procurorul.

Numărul doritorilor – în creştere

Doar în prima jumătate a anului 2013, în instanţele de judecată din R. Moldova au avut loc 151 de şedinţe de judecată care vizau transferurile a peste 100 de condamnaţi din afara graniţelor R. Moldova. Comparativ cu primele şase luni ale anilor 2011 şi 2012, cifra este în creştere. În primele 6 luni din 2011, au avut loc 75 de şedinţe de judecată la acest subiect, iar în prima jumătate a anului 2012 – 138 de şedinţe. În total, în 2012, au avut loc 280 de şedinţe de judecată, iar în 2011, 163. Majoritatea persoanelor care cer să-şi ispăşească pedeapsa în R. Moldova sunt condamnate în Rusia, acolo unde, coincidenţă sau nu, muncesc şi cei mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova.

În martie 2012, plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre cu privire la “practica judiciară de aplicare a legislaţiei ce reglementează extrădarea, în scopul aplicării corecte şi uniforme de către instanţele judecătoreşti a legislaţiei ce reglementează extrădarea”. Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, ne-a spus că “orice hotărâre a plenului care apare la acest subiect e pentru a corecta greşelile comise de instanţele de judecată”, lăsând să se înţeleagă că despre “isprăvile” judecătorilor din R. Moldova în ceea ce priveşte persoanele extrădate se cunoaşte de mai mult timp.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

34 comentarii

 1. Alexei

  Criminalul ista de Adrian Iațco provine dintr-o familie de banditi, măsa se ascunde la guvern după funcția pe care o are și amagește oamenii ocupîndu-se cu vanzarea ilegală a loturilor de teren, acum se vede in ce a investit banisori ”in procedura de salvare”

 2. Ion

  mda justitia moldoveneasca, iaca criminali alde iatco si chiseliov ajung la libertate, dar babuta X din satul cutare care a furat o 12 gaini ca să-și hraneasca copii care mor de foame sta la răcoare

 3. Jenea

  Criminalii scapa de pedeapsă pentru ca au pile in sistemul judecătoresc și in procuratura, Iațco aista ii cumătru cu un oarecare Rusu de la procuratura generală care ii ține crîșă

 4. Natlia

  va dati seama ce inseamna asta? miine si copii vostri ”Doamne fereste” pot sa nimereasca in labele unor astfel de criminali pusi in libertate. MI-e frucă să merg pe strada cand stiu pe cine judecătorii și procurorii in pun in libertate. Dar cazul cu asta care a dezmembrat cadavrul pe bucăți chiar m-a socat. Cum puteți domnilor judecători să dati drumu in sacietate la astfel de fiare? Trebuie să mergem să protestam la Curtea de Apel să ne cerem drepturile, sa traim intr-o societate in care să nu ne fie frică sa mergem pe stradă. Cum mama dracului poți face asa ceva, judecătorul cela diaconu nu se gandiște că maine el poate si în locul omului de afaceri din italia. Halal de asa justiție

 5. Natlia

  da acolo cum zicea autorul articolului despre PROCEDURA DE SALVARE va da raspuns la intrebarea de unde au judecătorii case de milioane? vinzarea loturilor de teren si buissinesul cu pasapoartele false cu care se ocupa MESIA criminalului iato

 6. Valeriu

  Interesant cam cit a costat operatsiunea de salvare ? cel putin un judecator a devenit milionar pe bani murdari

 7. Nestor

  Familia iatco sunt un clan de criminali, stiu ca la guvern era una care se pare ca e mama criminalului adrian care e la liberatate, am avut de-a face cu ea, la ea o semnatura pe un certificat costa 200 doari SUA, stîngea domana bani si se vede în ce i-a investit, ca cand mergeam la guvern după ce me purta pe drumuri luni in sir mi se plingea că saracul feciorul ei a rămas invalid după un accident de munca, si nu poate intreține familia, dar el statea la răcoare si ea stingea bani ca să-l scoată din pushcarie

 8. Alexandru

  am mai auzit multe porcarii legate de familia iato ceva de genul circulatiei substantelor narcotice violuri si escrocherii la privatizare

 9. VAsile

  pacat ca au abolit pedeapsa capitala locul lor nu-i nici macar la puscarie ci in talpa iadului

 10. Muhamad ALI

  baditii la putere. BESPREDEL cu litera mare. Sa aiba asa un sfirshit cum l-au avut si bietele victimile lor

 11. John

  aici pe un biet tărănoi din pitishca pentru un accident il arestează, dar pe de altă parte bandiți din toată firea ca Chiseliov, Iațco și Pelișoc sunt eliberați de pedeapsă

 12. Fedodor

  Animala asta de Adrian are un frate care tot e un norcoman nenorocit care a violat în grup la Bălți o fetiță de 9 ani ca mai apoi mam-sa să le doneze casa părinților fetiței ca aceia sa nu depune cerere la poliție

 13. Nicu

  mama lui Iatco Adrian a lasat zeci de familii pe drumuri i-a frăierit de bani cand se ocupa de repartizarea apartamentelor a furat de la stat și a vindut aparteamentele care erau proprietatea cetatenilor RM, a vindut 46 de apartamente, bandiți proci mai mult nimic nu spun

 14. Jenea

  Cumătru și procuroru Rusu a invățat cu mama infractorului iațco la aceeași facultate și în aceeași grupă academică, iar acum îi face favoruri și ascunde toate nelegiuirile colegei de grupă și familiei acesteia. Apropo faptul că Rusu este responabil de supravegherea transferului de condamnați nu vă spune nimic depsre imixtiune? de ce procurorii nu au atacat momentat ci peste 2 ani? s-a intimplat oare ceva?

 15. Procurorul onest

  Poate acum domnul Rusu va recunoaste ca a dat indicatii procurorilor inferiori ca sa faca asa ilegalitati contrat sarcinii procuraturii si sa nu atace mai departe la curtea de apel pentru interesul suprem al societatii

 16. Procurorul onest

  Domnul Rusu de la PG crishuieshte bine, era un dosar in procuratura municipală unde salvatoarea lui Adrian Iațco, claudia avea calitatea de banuită, și după eforturile supranaturale ale Super-Procurorului Rusu dosarul a fost tragiversat si a stat in safeu la el 2 ani si nicidecum nu se ducea in judecată. Asta da JUstiție.

 17. alla

  Nu ma indoiesc ca procuroul care sta in spatele criminalului adrian deja a DAT UN SUNET la judecator ca tot sa fie asa ”cum trebuie”. Aparama Doamne de procurorii corupti si judecatori, ca de hoti ma apar singura

 18. Roman

  Rusu face prostii cu mina altora ca mai apoi sa se spele de probleme si sa dea vina pe altii. Cu asa PADSTĂVI facute de Rusu, oameni cinstiti si nevinovati au de suferit. JOS PROCURORII CORUPȚI, JOS JUDECĂTORII PRIETENI AI BANDIȚILOR. JOS DIACONU. JOS RUSU. JOS POALELUNGI

 19. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  E JUST !
  In Europa puscariasii dispun de multe facilitati, poate avea si o prostituata timp de o noapte , dacă e in stare sa o plătească, dar cu permis oficial înregistrat. Puscariasul poate avea celular. Si condițiile in inchiori sunt incomparabile cu cele de la noi.
  DECI NUMAI CORUPTIA , CRIMINALITATEA SI MARLANIA PROCURORILOR, JUDECĂTORILOR , AVOCATILOR SI FUNCTIONARILOR DIN PUSCARIILE MOLDOVEI ÎI ADUCE ACASĂ, APOI ÎI ELIBEREAZĂ SI CRIMINALII IN RÂND CU CEI DIN POLITICA, JUSTIȚIE, PARLAMRNT , GUVERN VIOLEAZA ZI DE ZI LEGEA SI SOCIETATEA !
  E JUST!
  ASA FAC MILIOANELE PT : CASE, APARTAMENTE, MAȘINI SI ALTE AVERI MAGISTRAȚII SI PROCURORII CORUPȚI PANA IN MADUVA OASELOR !
  PT A CONSTRUI O CASA CA A LUI OLEG MELNICIUC TREBUIE SA LUCREZE PESTE HOTARE 2 MEMBRI AI FAMILIEI, SI SA TRIMITĂ ACASĂ LUNAR CÂTE 1500 € !!! CEL PUTIN VRE-O 15 ANI !
  Ăsta-i adevarul , Moldova este tata hotilor!

 20. Alina

  cica recurs peste 2 ani, e de rasul gainilor se vede de la bun inceput ca dau praf in ochi la oameni si se executa in continuare comenzile celor de sus cum ar fi Rusu, Gurin si ceilalti

 21. Ana

  intradevar sint deacord cu Natalia, oare judecatorii ceia dorm linistiti? eu de exemplu nu pot dormi cand stiu ca copii mei se plimba printre niste criminali feroci ce stau acolo unde nu le este locul adica in libertate. Trebuie sa mergem sa protestam e unica posibiliate a noastra de lupta cu coruptia.
  P.S Multstimata redactie va rugam sa ne informati referitor la admiterea (cel putin sper) recursului si rejudecarea cauzei, desi cred ca va fi uitat acest caz in viitorul aproiat. La noi toti criminalii is cumatri, fini neamuri si rasneamuri cu criminalii, iaca de ce criminalul este protejat mai mult ca societatea in intregime nemaivorbind de cetateanul de rand

 22. Lilyan

  cam des numele procurorului Rusu e legat de relatii prietenesti cu banditii, oameni buni cine conduce procuratura republicii ? nu-i oare vreun bandit infiltrat in sistem. TARA BANDITILOR unde procurorii si judecatorii is satelitii infractorilor. La noi fiecare hor are in spate procurori si judecatori. Noapte buna moldova

 23. toma

  Daca e adevarat ce scrieti despre vice-Procurorul General Rusu atunci Timofte trebue imediat sa-l demita iar CCA si SIS sa deschida dosare penale iar averea lui sa fie confiscata.Doar asa vom crede ca s-a inceput lupta cu coruptia.

 24. inna

  acest Rusu are un nepot la procuratura Botanica, sa vedeti si acela ce bespredel face, si nici nu se sfieste sa ascunda, ca ‘krisa” este mos-su de procuratura generala…

 25. toma

  Acuma stim nu numai ca RM este stat captiv da si de cine e captiv.Tare as vrea sa stiu care partid l-a propus la functia de vice-Procuror General pe Rusu.

 26. ghenadie

  cand era Gorbulea lui rusu i-au dat un cior in XXX la pensie, da druganii lui din PLDM l-au adus inapoi. Hai lasati povestile cu CNA si SIS, banditalaii is la putere, cum o stat in fotoliu asa si va sta in continuare

 27. jora

  voi sa vedeti cum netrebnicul asta de rusu cu copchilu cela alui trece vama pe Mercedes, diplomatsii nici nu put pe langa asta , trece vama de aprca ii haziyain mira

 28. vecinu lu' matru

  nepotu lu russu de la botanica lo invinuit pe nedrept pe seful colegiului de ecologie si i-a pus pe fund un dosar penal omului si cerea cu mos’su si compania IATCO, mai precis cu aceea care la guvern lucreaza care l-a scos de la duba pe feciorsu 500.000 lei, dar pana la urma s-a facut dreptate seful colegiuui a fost achitat abia la CSJ, acolo russu nu o avut prahod ca sa se dagavareasca

 29. Iana

  Domnuler Gurin nu va pare ca persoana domnului Rusu afecateza negativ imaginea prucuraturii? demisia si punctum

 30. ion

  banditii se folosesc de legaturile pe care le au in republica , finul lui iurie ciocan a furat kit a putut in italia , a fost prins apoi kind l-au trimis in tara a venit nanaselu si l-a luat drept din bratele politistilor la areoport

 31. vadic

  Cu procedurile ce le-ati aratat in aceasta investigatie in primul rand sunt legati cei de la Penitenciare si cei de la MJ. Apoi vine si procuratura si instanta de judecata. Printre ei se plimba cite-un avocat care si aranjeaza toate tocmelile. Dar de Vitalie Bordea sa stiti ca este un procuror corupt pana in maduva oaselor, el tine acoperisul sefilor de la penitenciare, care fac prostiii cu duiumul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *