În capcana lui Vântu

293-vantuTatăl omului de afaceri Octavian Ţurcan stă nemişcat în faţa televizorului pentru a afla ultimele detalii despre fiul său, care a nimerit pe mâna procurorilor din România. Deşi nu auzise de omul de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu până când acesta nu apăru încătuşat la televizor, alături de fiul său, el crede că Octavian a nimerit într-o capcană întinsă de mogulul din Bucureşti.

Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vântu şi Alex Stoian au fost arestaţi, pentru 29 de zile, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, sub acuzaţii de favorizare a unui infractor. Cei trei sunt cercetaţi de procurori pentru că l-ar fi ajutat cu bani pe Nicolae Popa, fostul preşedinte al Gelsor, fugit din România prin anul 2000, când a izbucnit scandalul legat de prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, care a condus la păgubirea a 300 de mii de investitori, scrie presa română.

Ştirea a ajuns şi la urechile oamenilor din comuna Truşeni, Chişinău, locul unde s-a născut omul de afaceri Octavian Ţurcan. Ei sunt la curent şi cu decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care au hotărât să-i elibereze pe cei trei inculpaţi, după o săptămână de arest.

Soţia lui Ţurcan: “Nu pot să vă spun nimic”

Octavian Ţurcan şi-a construit casă cu două etaje chiar la intrarea în Truşeni. Printre gratiile de la poartă se vedea o pisică lângă uşă şi un câine ce latră fără oprire. În rest, nici urmă de om. Din familia Ţurcan probabil că nu era nimeni acasă cu care am fi putut purta o discuţie. Vecinii ne-au spus că soţia lui Octavian este plecată la biserică. Mai târziu, am luat legătura cu ea. “Mă scuzaţi, dar eu nu vă pot spune nimic”.

În faţa Casei de Cultură de la Truşeni, l-am întâlnit pe moş Gheorghiţă. El spune că pe Octavian Ţurcan îl cunoaşte mai puţin, însă îl ştie bine pe tatăl lui. “Pe Colea Ţurcan îl ştiu bine. E om de treabă. Dar cu Octavian nu vorbesc. El e din clasa celor bogaţi, iar eu îs ţăran”, spune bărbatul.

La Primăria Truşeni lucrează mai mulţi colegi de clasă de-ai lui Octavian. Aceştia l-au vorbit doar de bine. Viceprimarul Ion Apostol a fost coleg de clasă cu Octavian Ţurcan când făceau şcoala generală din comună. “Pe Octavian l-am văzut ultima dată în 2006, la întâlnirea cu absolvenţii. Îmi pare rău de calitatea actuală a lui. Eu vă spun sincer că atât de bine cum învăţa el nu mai învăţa nici un alt coleg de clasă. În şcoală încă nu avea idei de a face afaceri. Era un băiat simplu. Acum iată că a căzut în roata asta mare, exact cum cade un funcţionar într-un caz neobişnuit. Eu cred că Octavian îndeplinea un ordin şi că a nimerit în capcana lui Vântu. El a lucrat şi în Chişinău la bancă. Apoi a plecat în România. Asta e tot ce ştiu”, a conchis Apostol.

Vântu – discutat la sectorul de poliţie

Poliţia de sector îşi are sediul în clădirea Primăriei. Acolo am întâlnit un alt coleg de clasă de-al lui Ţurcan. Poliţistul de sector a învăţat cu Octavian şi cu viceprimarul. El îl apreciază pe omul de afaceri pentru meritele sale. “Octavian a terminat şcoala cu medalie de aur. A învăţat în Japonia şi în SUA. Bravo lui. Dar acum ştiu că a fost arestat în România. La noi la sector el nu figurează ca o persoană care să stea la evidenţa poliţiei”.

Poliţistul de sector şi un alt poliţist, în civil, au continuat să discute despre afacerile lui Vântu şi despre televizunile sale. L-au comparat cu un om de afaceri de la Chişinău: “Aşa cum e Plahotniuc la noi e Vântu în România”.

În celălalt capăt al comunei Truşeni, locuieşte Nicolae Ţurcan, tatăl lui Octavian. Nu l-am găsit acasă. La poartă a ieşit o mătuşa de-a lui, Nina Potârcă. Ea s-a arătat indignată de situaţia în care a nimerit nepotul său, pe care l-a crescut când era mic. “Ceea ce se spune este greşit. Nu putea să se întâmple aşa ceva cu el. Eu nu sunt de acord cu ceea ce se spune în România. Acum ştiu că Ţurcan, Vântu şi Stoian au fost eliberaţi. Dar el nu poate reveni în ţară până nu se termină procesul”, spune mătuşa omului de afaceri.

Tătăl lui Octavian Ţurcan îşi vede fiul doar la televizor

Nina Potârcă ne-a mai spus că de Sorin Ovidiu Vântu a aflat recent, de la televizor. “Nu ştiu, poate să fie o capcană de-a lui Vântu, poate de-a altuia. Dar eu cred că el nu e vinovat”. Prin telefon, am luat legătura şi cu Nicolae Ţurcan. “Nu pot să vă spun nimic. Este legea acolo şi o să clarifice totul. Ceva deosebit nici eu nu ştiu. Eu singur vreau să mă clarific ca tată. Ştiu că am educat un copil cinstit. Dar ce s-a întâmplat nu ştiu. Pe mine mă miră faptul că s-a întâmplat aşa. De Vântu am aflat acum din presă. Tot ce ştiu şi văd e de la televizor. Acum ştiu că l-au eliberat”, afirmă tatăl omului de afaceri moldovean.

În autocarul de pe ruta Chişinău—Cluj-Napoca, l-am întâlnit pe un poliţist bucureştean, originar din municipiul Roman, judeţul Neamţ, de altfel, regiunea unde s-a născut şi Sorin Ovidiu Vântu. Acesta mi-a spus că l-a cunoscut pe Vântu încă de când era mic. “Vântu merge şchiopătând. Are un picior mai lung şi unul mai scurt. În afaceri el a luat-o de la zero. La început era un om simplu, acum a ajuns să le dea în cap la toţi politicienii care nu-i convin. Eu îl cunosc ca pe un om serios, care ştie să facă afaceri”, mi-a spus poliţistul român, care a coborât în municipiul Roman pentru a-şi vizita părinţii.

Potrivit presei române, Vântu ar fi declarat că arestarea sa este una de natură politică. Acesta l-a acuzat pe preşedintele român, Trăian Băsescu, că a fost arestat la comanda lui. La rândul său, Băsescu a răspuns acuzaţiilor în felul următor: “Dacă dumneavoastră credeţi că un inculpat poate fi confruntat cu un şef de stat, cred că faceţi o greşeală. Întrebaţi-l pe el dacă are vreo probă, dacă spuneţi că a făcut nu ştiu ce afirmaţii. Nu mă întrebaţi pe mine ce vorbeşte un inculpat”.

Cei trei inculpaţi au interdicţia de a părăsi localitatea. Instanţa a mai pus condiţia ca ei să nu poarte armă sau să-şi schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei. Sorin Ovidiu Vântu nu poate lua legătura cu omul de afaceri Octavian Ţurcan, cu fraţii Virgil şi Nicolae Popa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. mara

  povesti rusesti.peste tot aceeasi poveste:o tarà coruptà farà corupti,furat si pràdat tot,dar hoti nu-s,avem numai mielusei si “oameni de afaceri”,adicà hoti si tàlhari si pe mos ion cu pantalonii rupti in fund,pentru cà nu e “om de afaceri”.dupà 90 incoace s-au iscat gràmezi de “oameni de afaceri”,fàrà a misca un pai,dar cu averi ilicite,nedeclarate,nejustificate,adicà furate,fàrà o taxà la stat.”oameni de afaceri” mànà in mànà cu iterlopi,banditi,tàietori de capete,pusi la umbrà,gata in orice moment sà ia “apàrarea” “oamenilor de afaceri”,adicà sà taie capul oricui,cà spune-mi cu cine prietenesti sà-ti spun cine esti,gen alejka,plahotniuc,adrian nichifor si o bandà intreagà de hoti,care spulberà tot in calea lor,iar capetele le pun in par.nici un cuvànt despre cei 300000 de nenorociti ràmasi in chiloti.multi s-au sinucis,multi incà n-au fost despàgubiti.banii,niste miliarde de dolari,n-au fost “gàsiti”,o caprà ispàsitoare,maria vlas,la puscàrie,in rest tot bine si frumos pentru “oamenii de afaceri”.

 2. Dosoftei

  Octavian Turcanu,este cunoscut ca un om scolit,educat si un bun afacerist economic.Daca faci afaceri,este necesar sa ai si parteneri,printre care si Vintu.Acest om nu a facut decit sa primeasca si sa vireze niste bani prin compania sa.Mai mult Vintu poate sa spuna ca a avut datorii fata de Popa prieteneul sau si i-a transmis cind i sau cerut.El stia ca comite o infractiune,dar a fost sfatuit de aparatorii sai ca nu influenteaza o cercetare penala,sau un proces penal in desfasurare.Popa prietenul lui Vintu,era deja condamnat.Faptele celor de mai sus,priivind favorizarea infractorului ,sunt de o gravitate scazuta si cred ca sanctiunile vor fi cu amenda penala sau cu suspendare.Jocul a fost altul.Vilva a fost pe Vintu,dar sa nu bata la ochi au fost agatati si soferul si D-l.Turcanu.O sa vedeti finalul.

 3. ion

  ce salariu sa fi avut ca sa faca o asa o casa aici si probabil si in Romania. Numai intretinerea cat il costa, chiar daca in Truseni nu locuieste …Pacat de mintea lui, daca a participat la furturi si excrocerii. Bine a zis cine a zis, ca in spatele unei mari bogatii totdeauna sta o crima

 4. ion

  Intr-o zi, un tata bogat si-a luat fiul intr-o excursie la tara cu scopul de a-i arata cum traiesc oamenii saraci. Au petrecut cateva zile si nopti la o ferma unde locuia o familie ce putea fi considerata foarte saraca.
  La intoarcere, tatal si-a întrebat fiul: “Cum a fost excursia? Ce crezi despre ea?”
  “A fost grozava, tata.”
  “Ai vazut cum traiesc oamenii saraci?” a intrebat tatal.
  “O, da,” raspunse fiul.
  “Spune-mi, ce ai invatat din aceasta excursie?” a intrebat tatal.
  Fiul a raspuns:
  Am vazut ca noi avem un caine si ei au patru. Noi avem un bazin in mijlocul gradinii iar ei au un raulet care nu are capat. Noi avem becuri in gradina iar ei au stelele de pe cer, noaptea. Curtea noastra interioara se intinde pana la gardul din fata, iar ei au tot orizontul inainte. Noi avem o mica bucata de pamant pe care locuim, iar ei au campuri pe care nu le poti cuprinde cu privirea. Noi avem angajati care ne slujesc, ei ii slujesc pe altii. Noi ne cumparam hrana, ei si-o produc singuri. Noi avem ziduri in jurul proprietatii noastre pentru a ne proteja; ei au prieteni care ii protejeaza.”
  Tatal baiatului a ramas fara glas.
  Apoi fiul a adaugat: “Multumesc tata, pentru ca mi-ai aratat cat de saraci suntem!”

 5. Andrei

  Imi pare rau sa aud pareri despre Octavian Turcanu de la oameni care nu-l cunosc personal. Casa lui din Truseni a fost ridicata in anii cind totul costa foarte ieftin (puteti sa Va docmentati stimati jurnalisti). Octavian, dupa cum au spus colegii lui de clasa …a fost si este un specialist de rang international si cred ca anume astfel de oameni merita sa aiba si averi respective. Intrebati de orice coleg de clasa … vecini … consateni, care il cunsoc personal, daca a existat macar un pic de aroganta in caracterul sau avind atitea averi. e un om destept si echilibrat. Pacat ca societatea noastra nu stie sa evaluieze adevratele valori intelectuale si economice, sa faca diferente. Orcium sunt sigur ca totul va fi bine.

 6. Vova Mutin

  Ma bucur ca sunt oameni devotaţi,cumsecade,de treabă intre moldoveni.Nu sunt toţi trădători ori mizerii,jigodii ca majoritatea care au căpatat un sac cu bani!Bravo Octav!!! Se va discurca Vîntu şi va aprecia devotamentul lui Octavian!Mai sunt oameni cumsecade in MOLDOVA!Bunăoara ajiutantul lui PAPUC in MAI VALERIU FURTUNĂ,nu la tradat pe PAPUC,sta lîngă el la şedinţele de judecata şi ii poartă devotament GENERALULUI!Sunt famili trainici la moldoveni,dar sunt şi curve care pentru o copeica şi un bănuţ vinde totul şi tot…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *