Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "În audienţă la soţul meu,…

„În audienţă la soţul meu, răposatul”

215-inaudiereO casă cu 33 de apartamente şi cu mult mai mulţi proprietari. După ce au fost comercializate în 2006, apartamentele unui nou bloc de locuit de pe str. Serghei Lazo, 25 din Chişinău au fost vândute, în mod repetat, la preţuri şi în condiţii diferite.

În consecinţă, astăzi, instanţele de judecată sunt încărcate cu dosarele celor care îşi revendică dreptul de proprietate asupra unui apartament din acest bloc. Problema lor s-a complicat în legătură cu omorul fondatorului SRL «Melconic», Constantin Gherciu, la 10 septembrie 2008.

Mai mult de un deceniu au strâns bani pentru un apartament

Ion şi Ludmila Lazăr din oraşul Nisporeni sunt plecaţi de acasă. De 11 ani, această familie munceşte în Italia. Cu banii câştigaţi cu mare greu au decis să-şi cumpere un apartament. Se pare că investiţia făcută acum trei ani, la prima vedere sigură, le-a adus ghinion. La 9 august 2006, Ludmila Lazăr şi SRL „Melconic” încheie un contract de investiţie care prevede construcţia apartamentului nr.6 (iniţial fiind nr.8, după care numerotarea fu schimbată), de pe str. Serghei Lazo, 25 din Chişinău. Investitorul a achitat pentru acest apartament suma de 616 mii 110 lei, banii fiind transferaţi atât în contabilitatea SRL „Melconic”, cât şi pe contul acestei firme. La 25 aprilie 2007, SRL „Melconic” informează investitorii că termenul de dare în exploatare a casei se amână până în trimestrul II, 2008. Peste patru luni, cu acordul fondatorului, Constantin Gherciu, familia Lazăr a decis să continue personal lucrările de construcţie a apartamentului. Nu au apucat bine să se apuce de lucru, că Gherciu decedează.

Amintim, Constantin Gherciu împreună cu Victor Ursu au fost împuşcaţi mortal în cap, pe 10 septembrie, în jurul orei 20.00, la terasa restaurantului «La Plopi» din satul Măgdăceşti. Aceste urmări tragice au fost dictate de conflictul celor doi cu feciorul proprietarului restaurantului, Mihai Dabija, de 18 ani. Posesorul restaurantului, Andrei Dabija, a tras mai multe focuri de armă. În timpul răfuielii, Dabija l-a împuşcat şi pe fiul său. În consecinţă, Gherciu şi Ursu au decedat pe loc. La scurt timp, şi Mihai Dabija s-a stins din cauza împuşcăturii.

«Persoana Vip-Chiţul a apărut din senin»

După decesul fondatorului, este făcută publică informaţia despre datoriile SRL „Melconic”. Atunci conturile bancare ale firmei au fost sechestrate. Directorul executiv, Ion Ciobanu, şi soţia răposatului, Elvira Gherciu, dau de înţeles investitorilor că firma nu poate duce la bun sfârşit construcţia imobilului. Oamenii, la rândul lor, urmând personal să finiseze lucrările. Pe 1 noiembrie 2008, familia Lazăr (alături de alţi 17 investitori) a depus la judecătoria sect. Râşcani o cerere de recunoaştere a dreptului de proprietate asupra apartamentului nr.6 din blocul respectiv. În decembrie, Valentin Lazăr (delegat prin procură de familia Lazăr) s-a deplasat la casa de pe str. Serghei Lazo şi a observat că lacătul apartamentului era schimbat. Paznicii l-au informat că un bărbat a făcut aceste schimbări, zîcând că, de acum înainte, acest apartament va fi al său. La scurt timp, familia Lazăr află, stupefiată, că apartamentul pe care l-a cumpărat mai are încă un proprietar. Este vorba de Mihai Chiţul, care la 7 noiembrie 2008 primeşte hotărârea Judecătoriei sect.Râşcani prin care i se recunoaşte dreptul de proprietate asupra apartamentului cu nr.6 de pe str.Serghei Lazo, nr. 25. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi câţiva proprietari de apartamente, care, după decesul lui Gherciu, s-au pomenit cu alţi doi sau chiar trei proprietari la aceleaşi locuinţe.

«Clădirea aceasta este moartă. Mi se pare că apartamentul 5, de la etajul 3, a fost vândut deja de câteva ori. Asta s-a întâmplat după ce a murit omul cela, cu jumătate de an în urmă. Omul a murit, banca a dat faliment şi banii au dispărut. Pe cine să întrebi, nu ştii… În decembrie, aici au venit poliţişti înarmaţi. Oamenii se certau. Unul – cu hârtie că a cumpărat apartament, altul – tot cu documente, potrivit cărora apartamentul e al lui. Al cui este apartamentul? Nu se ştie. Lumea umblă prin judecăţi», ne-a spus Constantin Morari, paznic la şantier. Vestea că apartamentul în care au investit peste 600 de mii de lei, bani câştigaţi la muncă peste hotare, ar aparţine şi altuciva a adus un stres emoţional profund familiei Lazăr. Cel de-al doilea proprietar al apartamentului respectiv, Mihai Chiţul, ex-deputat comunist, iese falnic din litigiile judiciare.

«Acest Chiţul a fost un demnitar care i-a protejat în afacerile dubioase atât pe răposat, cât şi pe cei care au rămas acum la conducerea firmei. Aceştia, în semn de recunoştinţă, i-au dăruit un apartament lui Chiţul, apartament care nu a fost plătit niciodată de către el», spune Valentin Lazăr, care, în temeiul unei procuri legale, apără interesele familiei Lazăr.

Cu documente false, a obţinut apartament

Se pare că decesul lui Gherciu, în urma crimei de la restaurantul «La Plopi» din satul Măgdăceşti, din seara zilei de 10 septembrie 2008, nu are nimic în comun cu situaţia actuală, când zeci de persoane încearcă să-şi recupereze dreptul la proprietate. Victimele acestei situaţii de conflict sunt convinse că proprietarii «nou-apăruţi» au mers prea departe, falsificând întregul pachet de documente, de la contractul de investiţie până la chitanţele la dispoziţia de încasare a banilor, care nu conţin în mare parte semnătura contabilului. În scurt timp, Mihai Chiţul a înregistrat locuinţa şi la oficiul cadastral.

«E ceva îngrozitor acolo. E metastază. Sunt nişte chitanţe pe familia lui Chiţul, fără semnătură. Şi contractul este falsificat. Se vede că au găsit nişte foi cu ştampilă, deasupra au imprimat textul care le-a convenit, iar ştampila a rămas în continuarea textului. Vă închipuiţi? Mizeria mizeriilor!», spune absolut convinsă Tamara Haruţa, avocata care apără interesele familiei Lazăr. Noul proprietar, însă, susţine că apartamentul îi aparţine pe bună dreptate. Fiind întrebat în ce an a semnat contractul cu SRL „Melconic”, Mihai Chiţul a şovăit, motivând că este necesar să se uite prin documentele respective. «Nu ştiu precis când am semnat contract, în 2005, mi se pare. Trebuie să ridic contractul, să mă uit. Am plătit atât cât costă, 100%, în contabilitate. Ridicaţi toate documentele şi găsiţi acolo», răspunde oarecum indignat Mihai Chiţul.

Avocata mai susţine că investitorul Lazăr a aflat întâmplător despre faptul că Chiţul cere în judecată recunoaşterea dreptului asupra locuinţei. Ea afirmă că şi judecătorul a comis încălcări grave.

«Judecata nu lucrează niciodată atât de operativ. Pe 30 octombrie 2008, Mihai Chiţul a depus cerere de chemare în judecată, iar pe 7 noiembrie 2008 apare hotărârea. În 5 zile a fost gata totul», spune avocata Tamara Haruţa. La rândul său, judecătorul Victor Micu, cel care a semnat hotărârea, spune că fiecare interpretează în felul său. «Conform procedurii, nu este prevăzut termenul, este posibil şi în două zile. Dacă pârâtul vine la prima audiere şi recunoaşte acţiunea, instanţa nu are decât să ia hotărârea. În cazul acesta, SRL „Melconic” a fost de acord să fie admisă acţiunea», adaugă judecătorul. Pătimiţii au decis să ceară în judecată expertizarea tuturor documentelor pentru a demonstra dacă sunt autentice sau nu.

Escrocherie la vedere cu apartamente de lux

Procesele de judecată se pare că vor continua până în aprilie, timp în care reprezentanţii SRL „Melconic” vor pregăti referinţele solicitate de instanţă. Procuratura sect. Râşcani a deschis un dosar penal, iar angajaţii CCCEC desfăşoară acum o anchetă pe acest caz. Ei spun că este o situaţie cu totul ieşită din comun şi este greu de explicat cum putea să se întâmple aşa ceva. Oficial, la expirarea termenului de jumătate de an de la moarte, toate proprietăţile, dar şi toate datoriile decedatului, trec la moştenitori, în acest caz – la soţia lui Gherciu, Elvira. «Se pare, însă, că aceasta va «moşteni» doar datorii. E greu de presupus cum vor evolua lucrurile, mai ales că răposatul nu are, oficial, nicio proprietate, niciun ban în cont», explică angajaţii CCCEC. Se pare că Elvira, soţia decedatului, este originară de prin părţile Başkiriei şi ar putea foarte uşor să se spele pe mâini şi să plece la locul de baştină.

Elvira Gherciu nu are nicio explicaţie pentru cele întâmplate. «Înscrieţi-vă în audienţă la soţul meu! Doar el vă poate explica din ce cauză s-a întâmplat acest lucru. Termenul de jumătate de an încă nu a expirat, nu vă pot spune nimic. Întrebaţi administratorul», spune văduva lui Gherciu.

Pe moment, aşa-numitul administrator SRL „Melconic”, împuternicit prin procură să reprezinte în instanţă interesele firmei, este Radu Bejenaru. Pătimiţii au suspiciuni, care nu sunt confirmate în totalitate, precum că Bejenaru l-ar fi ajutat pe Chiţul la fabricarea documentelor, ca să obţină apartamentul din această casă.

«Am obţinut câştig de cauză şi apartamentul e al meu. Nu am exercitat nicio influenţă. Doamne fereşte! Vedeţi hotărârea judecăţii, acolo e totul clar… N-am ştiut de la început că mai este cineva, am aflat după moartea lui Gherciu că ceva nu este în regulă cu apartamentele», spune Mihai Chiţul.

O persoană, care a solicitat să-i păstrăm anonimatul, s-a interesat de procurarea unui apartament în casa de pe str. Serghei Lazo, 25. Din redacţia Ziarului de Gardă, l-a sunat pe actualul aşa-zis vicedirector al SRL „Melconic”, Radu Bejenaru. Iniţial, acesta a dat de înţeles că ar fi posibil să cumpere un apartament, dar la preţuri mai mari, de până la 1000 de euro m.p. Rămânea doar ca persoana să decidă cu câte camere ar dori să fie noua locuinţă. La un apel repetat, Bejenaru a avut alt răspuns. «Cum puteţi cumpăra dacă toate sunt vândute deja, de 2-3 ori fiecare? Fondatorul le-a vândut încă în 2006, apoi în 2007, apoi în 2008. Ori el s-a rătăcit în toate contractele astea de investiţie, ori se gândea că la aiştia, din 2006, le-a vândut mai ieftin cu 250, 300 USD, când casa era în proiect. Înţelegeţi? E una să investeşti când casa nu-i, dar alta să investeşti când casa este gata. Între timp, a decedat», explică Radu Bejenaru în dialog cu potenţialul cumpărător.

Pe moment, singura garanţie pentru investitori rămâne instanţa de judecată. Ori obţin dreptul asupra proprietăţii în care au investit, ori li se restinuie banii.

«Este un caz care demonstrează cât de periculoase sunt afacerile cu apartamente în R. Moldova. Singura cale de soluţionare este, într-adevăr, judecata. Dacă statul a eliberat licenţă de activitate întreprinderilor respective, atunci trebuie să-şi asume şi responsabilitatea ca acestea să funcţioneze corect, ca ulterior oamenii să nu umble pe drumuri», spune avocatul Ion Casian.

Natalia SEVERIN