Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   În 3 ani au furat…

În 3 ani au furat 2 milioane

Trei femei au reuşit să fure în trei ani din bugetul unui spital peste 2 mil. de lei. Acestea lucrau la contabilitate şi, profitând de inocenţa unor angajaţi, au sustras banii pe care angajaţii spitalului urmau să-i primească sub formă de primă. Procurorii au investigat cazul, iar contabilii au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

Peste 300 de angajaţi ai Spitalului raional Ocniţa se deplasează zilnic la serviciu la fel ca şi procurorii, deputaţii sau jurnaliştii. La fiecare sfârşit de lună, ei aşteaptă să fie remuneraţi. Nici unul dintre ei nu avea să ştie că cele trei contabile de la spital îi joacă pe la spate. Nici măcar Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), instituţia care îi finanţează direct, nu a identificat că este supusă unor scheme de fraudă.

Din buzunarul statului în buzunarul familiei

În 2004—2007, angajatele contabilităţii au perfectat ilegal liste salariale suplimentare. Acestea presupuneau acordarea de premii angajaţilor spitalului. Liste de plată suplimentare au fost completate în paralel cu transferarea mijloacelor băneşti pe carduri bancare care, în realitate, nu au fost achitate şi primite de beneficiari, informează Procuratura Generală.

Potrivit procurorilor, în aceeaşi perioadă, contabilele au perfectat şi liste de plată privind recalculul de majorare a salariilor, fără efectuarea modificărilor respective în tabelul de tarificare şi fără coordonarea cu fondatorul spitalului – Consiliul Raional Ocniţa (CRO). Astfel, au fost delapidate mijloace băneşti în sumă de 2 mil. de lei.

Constantin Gudima, şef al Direcţiei Generale Finanţe din cadrul CRO, declară că autoritatea locală este fondatorul spitalului şi că ei alocă bani doar pentru reparaţii capitale. „În prima jumătate a anului 2003, spitalul a fost finanţat din bugetul judeţean Edineţ. Mai târziu şi CRO a fost unul dintre finanţatori, ca apoi să aloce surse financiare doar pentru reparaţii. De salarizare se ocupă CNAM”, a continuat el.

Listele anonime

Totodată, Gudima a mai adăugat că CRO, ca fondator al spitalului, poate monitoriza activitatea contabilă. „Observăm câţi bani s-au cheltuit la salarii, la alte cheltuieli, dar de revizie se ocupă instituţiile abilitate.”

Fiind întrebat cum a fost posibil să se sustragă 2 mil. de lei fără ca finanţatorii să identifice acest lucru, Gudima ne-a spus că se fac liste anonime, în temeiul cărora se extrag bani din casă. „Ar trebui întrebată fosta contabilă-şefă, care-i închisă acum”, a conchis Gudima.

„Nu sunt implicat, pentru că în acea perioadă nu eram director. Acum se fac verificări la contabilitate, dar trebuie de lucrat cinstit”, spune directorul SRO, Tudor Iurco. Se pare că instituţia medicală a suferit pierderi mai mari decât cele arătate de procurori. Iurco a mai subliniat că spitalul a avut de rambursat câteva milioane de lei unor firme. „Acum 3 zile, spitalul a achitat ultima datorie de 2 mil. de lei către agenţii economici. Datoriile au fost făcute de contabile”, explică directorul.

Joc de contabilitate

Contactat de ZdG, procurorul-şef anticorupţie Bălţi, Sergiu Gavajuc, spune că la acest caz s-a lucrat peste doi ani. El spune că angajaţii spitalului au avut de pierdut în urma acestui joc de contabilitate. „Angajaţii şi-au primit salariile, dar să nu fi fost sustragerile respective, mijloacele băneşti puteau fi transferate la salarizare sub formă de prime băneşti şi ajutoare materiale pentru angajaţi. Oricum, banii erau destinaţi angajaţilor. Pentru sustrageri s-au folosit mai multe metode infracţionale, inclusiv liste de plată falsificate”, afirmă Gavajuc, adăugând că spitalul este finanţat direct de CNAM.

Sergiu Rotaru, directorul Agenţiei Teritoriale Edineţ a CNAM (cu sediul la Ocniţa), declară că Agenţia finanţează spitalul, iar instituţia prezintă lunar darea de seamă. „Pentru prima dată am început să monitorizăm contabilitatea de la SRO în 2005. Am decis să controlăm salarizarea. Atunci reprezentanţii Agenţiei au verificat contabilitatea şi ne-am confruntat cu probleme tehnice. Nu am avut acces la jurnalele despre salarii. Atunci am observat că ceva nu era curat la mijloc”, afirmă directorul.

Contabilii spitalului refuzau să prezinte la CNAM registrele în care s-au făcut falsificările. „Contabilii au dispărut. Am convocat personalul responsabil de la SRO şi le-am explicat că noi nu suntem de la Procuratură, dar că Agenţia are împuternicirea să-şi monitorizeze banii. Nici aşa n-am reuşit să obţinem acces la registre”, ne-a spus el. În acelaşi timp, şi Departamentul Revizie şi Control Edineţ a efectuat un control la spital, iar CNAM a informat Departamentul de la Edineţ despre faptul că responsabilii de la spital refuză să prezinte registrele de salarizare. „Departamentul de Revizie s-a implicat. Ei au fost acei care au depistat încălcările, ca apoi să transmită materialele la Procuratura Anticorupţie”, explică sursa.

9 ani de închisoare

Contabilele au furat peste 2 mil. de lei apelând şi la alte scheme de fraudă decât cele făcute publice de procurori. Acestea au falsificat şi informaţia ce ţinea de deplasările medicilor în teritoriu. „Când se deplasa un angajat la Chişinău pentru 2 zile, cei de la contabilitate puneau cifra 1 în faţă şi ieşea că angajatul ar fi avut o deplasare de 12 zile. Aşa îşi puneau banii în buzunar. Aproximativ 200 mii de lei au fost sustraşi din deplasări”, susţine directorul Agenţiei. Acesta a mai adăugat că actualmente se fac peste 90 de controale anual la instituţiile medicale pentru a evita astfel de cazuri.

Judecata în cazul angajatelor de la SRO s-a desfăşurat în două cauze: falsificarea listelor de salarizare şi deplasările angajaţilor medicali în teritoriu. Instanţa de judecată le-a condamnat pentru delapidarea averii străine. Fosta contabilă-şefă a spitalului a fost condamnată la 9,6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere timp de 5 ani. Totodată, contabilul pentru retribuirea muncii a fost condamnat la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere timp de 5 ani. Şi şeful Serviciului Economie a primit o amendă în mărime de 600 u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere timp de 3 ani.

Iurie SANDUŢA