Ilaşcu şi justiţia vs Valery Klimenko

Valery Klimenko, consilier municipal, datorează scuze publice, pronunţate în cadrul şedinţei CMC, care urmează să fie retransmise la TV, precum şi despăgubiri de 30 de mii de lei lui Ilie Ilaşcu. Deoarece Klimenko a refuzat să îndeplinească hotărârea judecăţii, intimidând executorii judiciari, Ilaşcu a sesizat Procuratura. Între timp, pe rol se află şi dosarele intentate de Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, pe aceeaşi cauză.

Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa l-au acţionat în judecată pe consilierul municipal Valery Klimenko după ce, la 1 octombrie 2007, acesta a pronunţat în plenul şedinţei CMC o serie de agresiuni verbale la adresa membrilor Grupului Ilaşcu, înaintaţi la titlul de «Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău».

Ulterior, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM) i-a sprijinit pe aceştia în înaintarea acţiunilor de judecată pentru apărarea demnităţii şi onoarei. «Prima acţiune a fost cea a lui Andrei Ivanţoc, în baza căreia judecata a luat o decizie pozitivă, care a fost atacată de pârât depăşind termenele legale. Cu toate acestea, Curtea Supremă de Justiţie a acceptat o cerere de recurs a pârâtului, chiar dacă termenele au fost depăşite. Acum această cauză a fost remisă în instanţa de fond», ne-a relatat Ştefan Burlaca, jurist în cadrul CHDOM.

Scuze, la CMC şi TV

În schimb, acţiunea lui Ilie Ilaşcu nu a fost contestată de către Klimenko, dar nici îndeplinită. Astfel, încă la finele lunii februarie 2009, Judecătoria Râşcani a pronunţat hotărârea prin care se stabileşte că Valery Klimenko se face vinovat de lezarea demnităţii şi onoarei lui Ilaşcu şi este obligat să dezmintă informaţiile calomnioase pe care le-a emis. Dezminţirea urmează să fie făcută publică împreună cu scuzele de rigoare, care vor fi adresate «în cadrul şedinţei CMC care va fi înregistrată pe video şi difuzată la TV». Totodată, Klimenko a fost obligat să plătească lui Ilie Ilaşcu despăgubiri morale în valoare de 30000 lei, alături de cheltuielile judiciare şi cele pentru serviciile avocaţilor.
Instanţa a stabilit că modul în care Valery Klimenko a prezentat agresiunile verbale, într-o şedinţă publică, în prezenţa mass media, care a preluat mesajul tocmai atunci când se punea în discuţie statutul de «Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău» pentru cei patru camarazi a fost de-a dreptul lezant. Mai mult ca atât, Klimenko a susţinut acelaşi limbaj ori de câte ori a fost solicitat de presă să se pronunţe pe marginea acestui caz.

«Deocamdată Klimenko nu a îndeplinit niciuna dintre deciziile instanţei: nici partea morală, nici cea materială, chiar dacă au trecut deja 2 luni de la pronunţarea deciziei», ne-a declarat Ştefan Urâtu, preşedintele CHDOM, adăugând că el se pare că nu a avut o atitudine foarte serioasă faţă de aceste procese judiciare. Deseori nu se prezenta, iar atunci când venea, nu manifesta o prestaţie juridică de invidiat”, a adăugat el.

Executorii judiciari strâng şi ei nedumeriţi din umeri. Ina Barcari, din cadrul Oficiului de executare Râşcani, ne-a declarat că a fost personal supusă intimidărilor din partea pârâtului. «În cazul Ilaşcu, Klimenko are un comportament foarte neadecvat: nu recunoaşte aceste hotărâri judiciare sub nici o formă şi spune că nu le va executa niciodată, este o persoană foarte complicată. S-a purtat obraznic, ne-a ofensat şi pe noi», a declarat Barcari. Ea spune că împotriva lui a fost adresată şi o plângere la Procuratură, dar recent procurorul i-a informat că nu va fi deschis un dosar împotriva lui Klimenko. «Următorul pas poate fi amendarea persoanei pentru faptul că nu îndeplineşte hotărârile judiciare», ne-a spus reprezentanta Oficiului de executare Râşcani, mun.Chişinău.

Un nou dosar Ilaşcu la CEDO

Menţionăm că oficiul Râşcani urmăreşte doar executarea părţii morale a hotărârii judiciare, care ţine de pronunţarea şi publicarea dezminţirii şi a scuzelor. Totodată, oficiul executor de la Ocniţa este responsabil de a supraveghea achitarea sumelor băneşti în favoarea reclamantului, stabilite de instanţă. Deocamdată, nici la acest capitol nu s-a îndeplinit hotărârea în cauză, deşi avocatul a fost informat că pe bunurile lui Klimenko a fost aplicat sechestrul în vederea asigurării acestor plăţi. Ştefan Burlaca, avocatul celor trei membri ai Grupului Ilaşcu, ne-a spus că acţiunile în justiţie vor continua. «Pe de o parte, continuăm procesul în instanţă cu Andrei Ivanţoc. Pe de alta, la 5 iunie urmează să fie pronunţată şi hotărârea în cazul Popa», a relatat Burlaca.

Totodată, în cazul Ilaşcu, avocatul urmează să clarifice refuzul Procuraturii de a intenta un dosar, după care va face un nou apel în instanţă, la judecătorul de instrucţie. Apoi, dacă hotărârea în cauză tot nu va fi executată, dosarul Ilaşcu vs Klimenko va merge la CEDO, deoarece în Moldova nu se execută hotărârile judiciare pe acest caz.

Un singur membru al Grupului Ilaşcu, Alexandru Leşco, nu a făcut deocamdată apel în instanţă pe marginea declaraţiilor lui Klimenko.

La numărul de telefon al lui Valery Klimenko am fost informaţi că acesta nu se află în ţară şi nu poate să ne răspundă la întrebări.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Vlad

  Dlor… reproduc mai jos un art. 320 din Codul Penal al RM.. si daca mai insulta si executorii aduntci trebuie la puscarie impreuna cu alti sepaartisti si ambasadorul Rusiei in MOldova… sunt toti de o teapa.

  Articolul 320. Neexecutarea intenţionată a
  hotărîrii instanţei de judecată
  (1) Neexecutarea intenţionată, precum şi eschivarea de la îndeplinire, a hotărîrii instanţei de judecată
  se pedepsesc cu amendă în mărime de pînă la 300 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
  (2) Neexecutarea intenţionată de către o persoană cu funcţie de răspundere a hotărîrii instanţei de judecată, precum şi împiedicarea executării ei,
  se pedepsesc cu amendă în mărime mărime de la 250 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 2. ptr ioan_saitan

  te rog frumos despre rosca , adica despre morti vorbim ori numai de bine ori deloc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *