Igor Ţurcan, EXECUTAT de MAFIA bulgară

Omul de afaceri Igor Ţurcan a fost ucis de mafia bulgară, care deţine monopolul pe piaţa importului de tutun din R. Moldova. Ţurcan, care a făcut parte din celebra grupare “Boiana Grup” la mijlocul anilor ‘90, ar fi încercat, de-a lungul timpului, să se distanţeze de cei care “l-au introdus în afacerile cu tutun”, dar fără succes. Implicarea lui Ţurcan în politică, în alte afaceri cu tutun, care făceau concurenţă “bulgarilor”, încercările sale de “a se război” cu membrii grupării conduse în trecut de Gr. Karamalak i-au adus sfârşitul, unul similar cu al altor membri “Boiana Grup”, Mihai Umanschi Olaru, împuşcat în cap, sau Petru Dimitrov, dispărut fără urmă.

ZdG a discutat cu mai multe persoane din anturajul lui Igor Ţurcan, încă din perioada în care acesta ajungea director la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Orhei.

Cândva, vindea ţigări

“Igor Ţurcan provine dintr-o familie modestă. După studii, s-a implicat în afaceri cu ţigări. Vindea ţigări luate de la Combinatul de Tutun, astăzi, SA “TUTUN-CTC”. Ulterior, graţie relaţiilor pe care le avea prima sa soţie, s-a apropiat de “Boiana Grup”, iar membrii grupării l-au acceptat. “Au văzut că e un băiat “şustrîi”, iar ei aveau nevoie de oameni ca el”, spune un fost coleg de atunci de-al  lui Ţurcan. “De nu era prima sa soţie, nu ar mai fi ajuns la un asemenea nivel”, susţine acesta. “Era inteligent, cu un nivel peste ceilalţi membri ai “Boiana Grup”, fraţii Vasile şi Mihail Şişkov, Petru Şoşev, Petru Dimitrov, Mihail Bux sau Mihail Umanschi Olaru. Bulgarii l-au folosit de pe când l-au pus director la Fabrica de Tutun din Orhei la o vârstă fragedă”, ne-au spus foştii săi colegi. Fiind director al Fabricii din Orhei, Ţurcan împreună cu membrii “Boiana Grup” au creat,  în 1998, SRL “Torleno” şi SRL “Măgura Grup”. La SRL “Măgura Grup” în calitate de fondatori figurează Igor Ţurcan, cu 40%, şi Anatolie Covalenco, cu 60%, conducător fiind un anume Iurie Goncear. La SRL “Torleno”, fondatori sunt Ludmila Lipciu şi  Stefania Covalenco, având câte 50%, iar Serghei Movilă apare în calitate de conducător al firmei.

Comunişti, bulgari, mafie şi Moscova

Anatolie Covalenco, fondatorul SRL “Măgura Grup”, este primar de Cinişeuţi, Rezina, acolo unde a fost înregistrat SRL “Torleno”, iar la 5 iunie 2011 a fost ales încă din primul tur pentru al 4-lea mandat. Covalenco, care reprezintă PCRM, nu a fost de găsit. Secretara acestuia ne-a spus că e la Chişinău.

Faptul că Ludmila Lipciu, una dintre fondatoarele SRL “Torleno”, avea legături cu membrii “Boiana Grup” reiese dintr-o operaţiune din 2003 a miliţiei criminale din  Moscova, efectuată la Compania moldovenească CRAFT din capitala rusă. Atunci, un câine-lup, antrenat în depistarea explozivelor, i-a dus pe lucrătorii operativi în una dintre hale, unde au descoperit o “centură a şahizilor” cu trei calupuri de trinitrotoluen, având greutatea de 600 grame, utilizată la comiterea atentatelor sinucigaşe. Tot acolo au fost găsite două aruncătoare portative de grenade tip RPG-18 “Muha” şi RPG-22 “Netto”. Compania CRAFT era condusă de cetăţenii R. Moldova Ana Lipciu (director) şi Ludmila Lipciu (contabil). În momentul descinderii miliţiei, în oficiu se afla şi un oarecare Iurie Goncear, cel care, în 1998, conducea SRL “Măgura Grup”. Afacerea era controlată de Vasile Şişkov, anunţa presa rusă.

Prin intermediul SRL “Torleno” şi SRL “Măgura Grup”, şi în urma unor tranzacţii dubioase cu statul, intrate şi în atenţia Curţii de Conturi, Fabrica de Tutun din Orhei a fost decapitalizată. Fondurile fixe, în valoare de 10,6 mil. lei, au fost transmise în capitalul statutar al Întreprinderii mixte Fabrica de tutun din Orhei “TUBECON-TABACCO” SRL.

Ulterior, director al “Tubecon-Tobacco” a devenit Vasile Şişkov, cel care a fondat “Boiana Grup”. El a fost succedat de Iurie Goncear, finul său de cununie, care, în 1998, a condus firma creată de Ţurcan.

Soţia lui Ţurcan, dealer

Legăturile dintre Igor Ţurcan şi membrii “Boiana Grup” devin evidente. După episodul Orhei, însă, Ţurcan a încercat să se distanţeze de Şişkov&Co. “În acea perioadă, sfârşitul anilor ‘90, a cunoscut-o pe Rodica Cobzari, tot din domeniul afacerilor cu tutun. A divorţat de prima soţie, care-l propulsase în lumea afacerilor. .Rodica era dealer la Combinatul de Tutun, acum “Tutun CTC”. Era legată cu oameni din structuri mari, iar Igor s-a lipit de ea. Au plecat la Nisporeni, unde au iniţiat afaceri cu porcine. Îmi spunea că nu mai vrea să lucreze cu “Boiana Grup”, pentru că erau prea periculoşi”, afirmă un fost coleg de-al lui Ţurcan.

Membrii “Boiana Grup” – lichidaţi sau dispăruţi

În acea perioadă au şi început reglările de conturi între membrii grupării bulgare. Mihai Umanschi Olaru (activa în calitate de dealer) a fost împuşcat în cap la stadionul Dinamo, în miez de zi. Petru Dimitrov a dispărut fără urmă, după câteva tentative de asasinat. Petru Şoşev şi Mihail Bux au scăpat cu viaţă după câteva atentate cu grenade. Şoşev decedând ulterior! Şişkov a fost ţinta a trei tentative de asasinat cu grenade, toate eşuate. Acum, Vasile Şişkov e plecat din Moldova, la fel ca şi alţi “camarazi” de-ai săi. În niciunul dintre aceste cazuri, criminalii nu au fost depistaţi de anchetă. Se presupune, însă, că aceştia ar fi încercat să se “elimine” unul pe altul, pentru a monopoliza piaţa tutunului, operaţiunile fiind pregătite de foşti ofiţeri SIS şi MAI. Atentatele cu bombe detonate de la distanţă sunt considerate “specialitatea casei” pentru “Boiana Grup”.

“Boiana Grup”, Şişkov şi Karamalak

Despre Vasile Şişkov ar fi multe de spus. De origine bulgară, acesta a creat, în 1993, “Boiana Grup”, iar în 1995 şi-a deschis un oficiu la Chişinău. Ulterior, “Boiana” s-a transformat în Banca internaţională de Investiţii «MB». În 1997, Şişkov i-a cedat lui Karamalak 20% din acţiunile companiei, ultimul obligându-se să asigure protecţia firmei de şantajul şi agresiunea lumii interlope. În acelaşi an, 7% din acţiuni sunt cumpărate de Petru Şoşev, deputat PCRM în anii  1998-2001. Pe lângă afaceri cu vinuri şi tutun, în acea perioadă, “Boiana Grup” era cunoscută şi ca una dintre cele mai mari grupări mafiote din Moldova. Karamalak, aflat acum la Moscova, fiind lider “spiritual”.

“Igor a încercat să se distanţeze de ei, dar nu a reuşit. Deşi a stat în umbră, colabora cu ei. Probabil, a dat de gustul banilor şi a început să-i facă singur, sfidându-i pe cei care l-au ajutat la început. A încercat să se distanţeze şi nu a ţinut cont de faptul că, în această lume, funcţionează legea: odată intrat în lumea mafiotă, nu mai poţi ieşi VIU din aceste jocuri. Eşti tot timpul al lor!”, ne spune fostul coleg al lui Ţurcan.

Judecată între familia Ţurcan şi bulgari

Faptul că familia Ţurcan nu a rupt legăturile cu “vechile cunoştinţe” este confirmat şi de procesul de judecată dintre Rodica Cobzari-Ţurcan şi firma “Bulgartabac Grup”. Pe 29 aprilie 2011, Judecătoria Criuleni a dispus executarea imediată a unei hotărâri cu privire la  încasarea unei datorii de la “Bulgartabac Grup” în favoarea Rodicăi Cobzari-Ţurcan.

În judecată, reprezentantul pârâtului, ÎM “Bulgartabac Group MB” SRL, a recunoscut integral datoria, dar a precizat că la acel moment nu avea posibilitate de a restitui suma. Deşi a recunoscut datoria, iar prima instanţă a decis executarea imediată, dosarul a ajuns acum pe rol la Curtea de Apel Chişinău. “Probabil, acest proces de judecată este mai mult un semn. Nu se ceartă ei doar pentru 650 mii de lei. La mijloc sunt mult mai mulţi bani. Cei declaraţi reprezintă partea oficială”, ne-au spus surse din cadrul procesului de judecată.

“Bulgartabac Grup” e cea mai mare companie bulgară specializată în afaceri cu tutun. În R. Moldova, aceasta funcţionează din 2009. Deşi, oficial, la Camera Înregistrării de Stat în calitate de fondatori figurează Igor Ursachi, cu 90%, şi Chavdar Krastev Manolov, cu 10%, firma ar aparţine lui Mihail Şişcov, fratele lui Vasile. Potrivit surselor noastre, familia Şişkov se află în Bulgaria şi deţine, prin intermediari, toate firmele ce importă tutun din Bulgaria în  Moldova.

Un alt argument în favoarea faptului că Ţurcan nu a rupt legăturile cu mafia bulgară este acela că, până a se muta cu sediul la Criuleni, “Bulgartabac Grup” a avut aceeaşi adresă ca şi “East Consulting Grup”, devenită pe 27 mai “Seita Tobacco CO”. Conducătorul firmei “Bulgartabac Grup” este Iurie Lungu, anterior condamnat pentru uciderea lui Valeriu Rotari, alias Zeleonîi, şi despre care se spune că ar fi avut legături strânse cu Grigore Karamalak.
“Bulgarii deţin monopolul pe piaţa tutunului care se importă în Moldova. Îl aduc din Bulgaria, Serbia sau chiar din Vietnam şi China cu 40-80 de cenţi şi îl vând aici cu 4-8 dolari. E business mare… Trebuie să fii nebun ca să te bagi peste ei”, afirmă o fostă cunoştinţă de-a lui Igor Ţurcan.

“E secret acolo”

“Bulgartabac Group” este înregistrată pe str. 31 August, 1, la Criuleni. La informaţii, datele de contact ale companiei lispesc. Am telefonat la firme aflate în apropiere. “Nu ştim de aşa firmă. Este la noi aici una care se ocupă de tutun, dar nu ştim nimic despre ea. E secret acolo”, ne-au spus la unison “vecinii” bulgarilor.

“Probabil, Igor Ţurcan îşi luase nasul la purtare. Trebuia să-i plătească o sumă de bani lunară lui Karamalak, iar el o fi refuzat. Sau au vrut şi n-au putut să împartă sferele de influenţă. Igor Ţurcan era un produs al mafiei bulgare. Ei l-au iniţiat în această lume, iar el a ajuns să fie contra lor. Aşa ceva este impardonabil. Încerca să se implice în politică şi chiar în afacerile cu tutun, monopolizate de bulgari”, spune o cunoştinţă de-a lui Ţurcan. “Gestul de a da în judecată o firmă care aparţine celor care l-au iniţiat în afacerile cu tutun este o sfidare la adresa lor”, crede amicul lui Ţurcan.

Cu o lună înainte de a fi ucis, Ţurcan s-a interesat la Agenţia “Moldova Tutun” despre posibilitatea de a-şi deschide o firmă în acest domeniu. Probabil nu întâmplător, pe 27 mai, la câteva săptămâni după ce s-a interesat, Igor Ţurcan împreună cu soţia au schimbat denumirea companiei “East Consulting Company”, specializată oficial mai mult în acordarea de consultaţii juridice, în “Seita Tobacco CO”. Denumirea noii firme a lui Ţurcan, scrisă pe numele soţiei sale, aminteşte de o celebră firmă franceză din acest domeniu. Nu este exclus ca anume faptul că Ţurcan a încercat să se implice în afacerile bulgarilor, prin atragerea francezilor în ţara noastră, să fi provocat supărarea acestora.

“Dacă s-ar lua descifrarea telefoanelor din ultima lună şi s-ar dori cu adevărat găsirea vinovaţilor, cazul s-ar rezolva. Să-i caute pe Mihail şi pe Vasile Şişkov şi cazul ar fi aproape rezolvat. Rodica Cobzari-Ţurcan ar face şi ea lumină în acest caz. Ea ştie multe”, a concluzionat un fost poliţist, care l-a cunoscut pe Igor Ţurcan.

Ce afaceri mai avea familia Ţurcan?

Igor şi Rodica Ţurcan figurează în calitate de fondatori a cinci firme. Igor Ţurcan a fondat împreună cu Ala Mihailovici şi Anatolie Golovco SRL “ITS Tabaco Producere”, împreună cu Elvira Ţurcan SRL “Neli TIJ” şi, după cum spuneam mai sus, împreună cu Anatolie Covalenco SRL “Măgura Grup”. Rodica Cobzari-Ţurcan figurează în calitate de fondatoare a două firme, “Seita Tobacco CO”, fosta “East Consulting Company”, împreună cu Tatiana Satilov Ştefan şi Cerasela Dinu Ileana. Tot în 2008, aceasta, împreună cu Alexandru Iovv Vasile (rudă cu deputatul comunist Vasile Iovv – n.r.) şi Lidia Vacarciuc Ion fondează  SRL “Enidalix Construct Service”, asupra căreia, în 2010, a fost intentat un proces de insolvenţă.

(va urma)


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. Maria

  Victor n-ai incercat sa afli pararea dlui Ministru Ion Cebanu si vice – Octavia Bodesteanu despre Grigore Karamalak – Am vazut la M1 o transmisiune de la un campionat in care Bodesteanu il multumeste deschis pe Karamalak de niste saltele amarite date unor copii. Poate sa ceara si niste secrie din fondul asociatiei Grogore Karamalak – nu ar strica citeva

  Si asta cind te gindesti de unde vin banii din finantare in campania electorala ?

  mdaaaa. AIE super !!!!

 2. Mihai

  Aceasta investigatie este mai puternica ca cea din Adevarul si ar putea aduce ancheta pe calea dreapta.Daca va exista vointa crima va fi descoperita,iar daca vor fi numai interese de a face bani pe seama acestor investigatii,totul se va repeta ca in ttecut…

 3. WWW

  dupa anii 90 la noi nu exista o afacere sa nu fie in afara legii,invartita de smenari,cocalari,raketi,banditi,mafioti,fel de fel de jeguri gata sa-ti taie gatul pt un leu.dar frumos e ca au legaturi in organzatii statale,care de fapt asteptam si le platim ca sa ne apere.
  cazul ista era evident ca-i mana mafiei,pt ca biznes in moldova inseamna hotie.
  de aia era ridicol sa se agite godea precum ca el ar fi fost vizat si cerea paza.nu da nimeni pe el 2 lei.cata ingamfare,unii isi inventeaza de toate numai sa se infiga in treuca statului,de parca avem putini trantori,care sug bugetul fara sa munceasca.

 4. Gring

  Maria ai dreptate si eu am vazut la M-I inchinaciuni si urari de bine acestui Karamalak si Bodisteanu stie bine ce spune ,interesant vin anii 90 ,acel care ridica sportul moldovenesc din genunchi o inceput a aduce criminalii acasa . Bodisteanu si Ceban sa va fie rusine si sa va ascundeti sa nu va vada nimeni cite rele au adus criminalii ceea.

 5. Maria

  Da credeti ca Turcanu o fost curat, e greu de crezut ca o fost impuscat penru ca vezi doamne o vindut si el niste tigari ………..bietul de el ………unde-i Voronin sa-i impuste sau sa-i bage la duba pe toti .. libertate!! AIE !!- ni-i frica sa merg pe drum

 6. AVRAAM

  Banii!!!!Banii mari!!!Banii uriasi!!!!Banii grei!!!Banii nu au miros,fie banii de la Karamalak ori Muamar Gadaffi ori de la Osama bin Laden-banii nu au urme si amprente.Cetatenii Moldovei au fost si sunt prostiti!!!!De guvernantii care iubesc banii.Niste placate electorale au “impaianjenit” toata republica.Aceste placate seamana cu o bancnota a dolarului.De unde atitea bani pentru electorala?De u-n-d-e?

 7. vlad

  Covalenco,surorile Lipciu Si inca alt Lipciu si irrie Gonciar Ar putea spune multe despre TABACPROMUI din Rezina Si fabrica de tutun din Soldanesti…

 8. Mos Gheorghe

  În toată istoria de “ţurcaniade” la noi o parte a “Leului”, cred unii specialişti”, aparţine domeniului, când francezii spun “shershe la fame”. Aici aş comenta că pentru RM se poate de afirmat, că emanciparea lor e în toi. Iar buissnes-ul femeiesc e cu mult mai dur decât cel bărbătesc: el conţine o suptilitate cu o viclenie de nediscifrat.

 9. cetăţean

  E fain, dar parimise aţi luat-o hăisa, examinaţi versiunea iniţială înaintată, inclusiv şi politicul şi nu redaţi basme sau presupuneri

 10. misa

  Nu inteleg de ce sa scris “mafia bulgara”, ori toata lumea stie, ca acesti Siscov, Caramalac sunt cetateni moldoveni de la Taraclia!

 11. ion

  Cebanu a fost dus in eroare, nu are tangenta cu acestia si ca sa poti lucra in acest domeniu trebuie sustinera SIS-ului si Internelor, mai aales al Finatelor, clar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *