IERA un mit american

286-ieraMulţi studenţi crezuseră în acest mit conceput de Dumitru Jioară, director al Asociaţiei Obşteşti «International Express Recruit Ability» (IERA). Câţiva dintre ei, Corneliu Paiu, Vitalie Sava, Iulian Batâr, Andrei Tanasiev, Cristina Tanasiev, Vladimir Lupan, Nicolae Jomir, Rodica Talpă, Maxim Melnic, Serghei Morari, Vitalie Cibotari, Alexandru Demianov, şi până astăzi rămân nedreptăţiţi în urma afacerilor lui Jioară.

Alexandru Demianov, absolvind Academia de Studii Economice din Moldova în vara anului 2009, a decis să plece în cadrul unui program de training intership în SUA. «În luna februarie, am primit un plan de stagiere de la un angajator american», spune Alexandru.

Luni întregi de aşteptare şi de promisiuni

În luna martie, îndemnat de mai mulţi prieteni, a apelat la compania AO “IERA”, director Dumitru Jioară, solicitând să i se perfecteze pachetul necesar de documente pentru ambasadă. «Timp de 3 luni, Dumitru Jioară m-a tot amânat, aducându-mi diverse motive fără temei. La expirarea acestui termen, el mi-a spus că nu merită să merg la ambasadă, deoarece s-ar putea ca solicitarea mea de viză să fie tratată cu refuz, garantându-mi, totodată, că îmi va întoarce banii timp de 10 zile. Dar zece zile s-au transformat în luni întregi. Astfel, am fost deposedat şi de bani, şi de şansa de a susţine interviul la ambasadă, pentru a ajunge în SUA». Jioară îi datorează lui Alexandru 2600 USD.

Numeroşi tineri au depus, la 6 iulie 2010, plângeri la CCCEC împotriva acţiunilor lui Dumitru Jioară. Ei îl acuză pe acesta că i-a minţit şi că nu le mai restituie banii, sumele fiind foarte mari. Datoriile nu sunt numai de anul acesta. Unii studenţi nu şi-au primit banii de doi sau trei ani. Iniţial, împotriva lui au fost depuse 20 de plângeri. După ce a fost mediatizat cazul, s-au mai alăturat 20 de studenţi. În acest dosar, acum sunt circa 40 de victime, care declară că, pe parcursul anilor 2009-2010, au achitat directorului IERA sume enorme de bani pentru a se angaja în câmpul muncii în SUA prin intermediul unor programe. Ajunşi în SUA, au constatat inexistenţa firmei angajatoare. El făcea legătura cu cetăţeni ruşi şi ucraineni pentru a-i întâmpina la aeroport, pretinzând că sunt angajatori americani. De fapt, erau doar nişte intermediari care le găseau de lucru studenţilor. Prin intermediul organizaţiei pe care o conduce, Jioară promitea angajarea la muncă în SUA, spunând că are în calitate de partener o companie americană interesată să ofere locuri de muncă studenţilor din R. Moldova.

După ce lucrau ceva timp, intermediarii le cereau studenţilor o taxă pentru că i-au ajutat. Astfel, aceştia rămâneau fără bani în buzunare. În plus, ei trebuiau să plătească şi gazda, cu toate că în contracte era stipulat că, dacă vor câştiga mai puţin de 8 dolari pe oră, vor fi scutiţi de achitarea chiriei. Aşa şi-au pierdut banii tinerii moldoveni. Deşi nu le-au fost asigurate condiţiile contractuale, nici până în prezent nu şi-au primit banii de la Dumitru Jioară. Unii, mai curajoşi, şi-au găsit de lucru în altă parte, alţii, dezamăgiţi, s-au întors acasă.

Iera – afacere de familie

Ca şi altor studenţi, Dumitru Jioară îi promisese Alionei Budescu că îi va returna banii. Ea fusese în SUA în vara anului 2008. S-a întors fără bani, fiindcă a lucrat acolo numai două săptămâni. Aceste promisiuni veniseră după ce Dumitru fusese audiat pentru prima dată la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), la 7 iulie 2010. El i-a spus fetei că cel târziu într-o săptămână îi va returna banii, dar cu o condiţie: să aibă cont deschis la bancă ca să-i poată face transferul. «A trecut o săptămână, două, trei…, dar nimic. El nu răspundea la telefon, astfel i s-a pierdut urma. În această afacere era implicată şi soţia lui, era o afacere de familie, lucrau cot la cot. Dacă te duceai să întrebi ceva, ea era cea care îţi răspundea. Până să dai banii era calmă, dar după ce îşi luau partea lor îţi răspundea agresiv: «Mai aşteptaţi…».

Fata spune că Jioară le cerea bani pentru prestarea mai multor servicii, legate de organizarea interviului la ambasadă, obţinerea vizei, plata pentru contract, preţul pentru biletul de avion, taxa la ambasadă, asigurare medicală. «Era foarte interesantă modalitatea de procurare a biletului. Dumitru ne spunea că IERA e compania cu cele mai puţine refuzuri la ambasadă. Dacă doreai să pleci în America prin intermediul lui, trebuia să cumperi neapărat biletul pe care ţi-l dădea el, desigur, cu circa 200 USD mai scump, dacă îl rezervai la Odesa». Doar de la două persoane, care au sesizat CCCEC şi au prezentat confirmări, Jioară ar fi primit 60 000 de lei. În total, prejudiciul material cauzat de Jioară este estimat la peste 1 milion de lei.

După ce a fost audiat, la scurt timp, Dumitru Jioară a fost arestat. Ofiţerii CCCEC, în comun cu procurorii, l-au reţinut la 12 august curent, în cadrul unei cauze penale pornite pe comiterea escrocheriei în proporţii mari. «El este bănuit că şi-ar fi însuşit peste 1 milion de lei prin abuz de încredere şi înşelăciune de la mai multe persoane».

Jioară a stat timp de 20 de zile în izolatorul Centrului, fiind cercetat în baza articolului 190, Cod Penal al R. Moldova.

Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC, a declarat că, de curând, au fost aduşi în ţară din SUA mai mulţi studenţi trimişi de IERA, care nu aveau acolo de lucru. «După ce au venit aceşti studenţi şi au depus plângeri, mandatul său de arest provizoriu a fost prelungit».

Adrian Jovmir, ofiţer de presă la MAI, susţine că acum Dumitru Jioară este arestat şi se află la Penitenciarul nr. 13. «Atâta timp cât se desfăşoară ancheta, nu pot să vă dau mai multe amănunte despre acest caz».

Dacă va fi găsit vinovat, Jioară riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Lilia Zaharia-CravcencoPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. victor

  Il stiu de cind am invatat impreuna la facultate…e un escroc mare…a mai facut nebunii si pe la Universitatea Agrara, acolo preda dreptul. Sper ca sa nu scape usor…

 2. d

  Cei care au fost inselati de jioara depuneti plingere la comisariatul general de politie deoarece acolo este dosarul instrumentat impotriva acestui tip.

 3. evg

  Max Bucatari am fost cu tine in SUA si teai perdut ai fugit din aeroport eu insa am fost la angajator care nea repartizat la alt job super 10 USD.Esti un mincinos……nu stii de loc engleza……….nuti poarta nimeni vina ai avut problemele tale in plus esti un intrigant foarte mare…..cit tine de plingeri a fost amagit si un prieten de al meu sa scrie lau chemat si lau impus sa scrie ca daca nu nusi va vedea banii////Eu nu cred in voi eu cred in cea ce am vazut

 4. Max

  Si daca am fost eu atit de mincinos nu degeaba i so deschis atitea dosare lui Jioara.
  Cu angajatorul am grait personal, iar cind mam intors in RM si cu consulul am grait si parca nu so jaluit
  Aicea miroase urit a jioara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *