Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   I-au legat mâinile cu sârmă…

I-au legat mâinile cu sârmă şi l-au dus la Primărie

265-protestPrimarul face legea în sat

Un lider local este implicat într-o bătaie de stradă. Primarul şi alte trei persoane au agresat un locuitor. L-au bătut şi i-au legat mâinile cu sârmă. Apoi, pe timp de noapte, l-au urcat într-un automobil şi l-au dus la Primărie. Nu este un film de acţiune, ci povestea unei victime torturate în 2008. Peste 20 de martori au fost audiaţi în acest caz.
Totodată, victima susţine că trimiterea dosarului în judecată se tărăgănează, fiind decisă să continue acţiunile de protest în faţa Procuraturii Generale, pentru a convinge anchetatorii să acţioneze în acest caz. „Deja a murit un martor. Alţii au plecat la muncă peste hotare. Nu înţeleg de ce nu trimit dosarul în judecată”, spune victima.

În cadrul urmăririi penale pe acest caz s-a constatat că Constantin Mâţu, primarul s. Podgoreni, r. Orhei, împreună cu Ion Mâţu, Vitalie Mâţu şi Vasile Latu, în urma unui conflict cu localnicul Alexandru Plămădeală, l-au scos în mod forţat pe ultimul din curtea casei sale şi l-au dus spre domiciliul lui Ion Mâţu, unde era aşteptat de un automobil. Acesta a fost legat la mâini, bătut şi forţat să urce în automobil, ca apoi să fie dus la primărie – sunt doar câteva detalii extrase din raportul ofiţerului de urmărire penală al SUP a Comisariatului de Poliţie Orhei, Tudor Ştirbu.

Pe 27 iunie 2008, în jurul orei 19, Alexandru Plămădeală, fost primar de Podgoreni, îşi pregătea cina. „Am ieşit până în sat. În acel timp, am văzut cum vecina dădea de mâncare la păsări, care sunt îngrădite lângă fântână. Am întrebat-o de ce nu-şi ţine păsările în ogradă. Ea a răspuns că o să vină soţul său acasă şi o să se clarifice”, povesteşte fostul primar, care, în aceeaşi seară, pe la ora 20, a mers la vecinul său, Ion Mâţu, ca să discute despre acest fapt.

Din ograda vecinului au ieşit fiul lui Ion Mâţu şi o rudă de-a lor. A început un schimb dur de replici, apoi s-a iscat şi o bătaie. În acel timp, a ieşit din casă şi Ion Mâţu, implicându-se în conflict. A fost nevoie de intervenţia unui consătean, care a reuşit să-i despartă, după care scandalagiii au plecat acasă.

Primarul: şedeam în maşină şi ascultam muzică

Peste 40 de minute de la conflict, Plămădeală a fost strigat la poartă. „Am luat cuţitul în mână şi m-am pornit la un vecin să mi-l repare. Când am ieşit din casă, l-am văzut în curte pe Ion Mâţu, care m-a chemat să ne clarificăm. I-am zis că o să se clarifice poliţia”, îşi aminteşte Alexandru Plămădeală.

Acesta a fost scos în drum cu forţa, unde era aşteptat de celelalte două persoane implicate în conflict plus actualul primar de Podgoreni, Constantin Mâţu. „Primarul a dat indicaţii să mă lege. Vecinul m-a trântit la pământ, a scos din buzunar o sârmă metalică şi, cu ajutorul unuia din familia Mâţu, mi-a legat mâinile. Primarul mi-a dat un genunchi în piept, lovindu-mă cu pumnii”, susţine Plămădeală.

Contactat de ZdG, primarul de Podgoreni, Constantin Mâţu, afirmă că, în acea noapte, a fost sunat la domiciliu de familia Mâţu, cu care nu are vreo relaţie de rudenie, fiind informat despre conflictul dintre cei doi săteni.

„Am strigat: lasă cuţitul!”

„La mine la poartă a venit o maşină. Am ieşit din casă. Şi ei mi-au zis: urcaţi, domnule primar, şi mergeţi cu noi. Vecinul vrea să ne dea foc la casă. M-am dus la ei. Când am ajuns, şedeam în maşină şi ascultam muzică, iar ei au ieşit în stradă să se bată. În acel timp, am auzit că Ion Mâţu striga la ginerele său că Plămădeală a ieşit cu cuţitul în drum. Am decis să mă duc să văd ce se întâmplă”, declară liderul local.

Sursa citată a mai adăugat că s-a apropiat de locul unde se desfăşura conflictul şi l-a văzut pe Ion Mâţu cum îi lega mâinile lui Plămădeală. „Am strigat: lasă cuţitul! Plămădeală n-a reacţionat. Am vrut să-i scot cuţitul din mâină. Însă atunci m-a strigat soţia lui Mâţu. Cineva vroia să mă lovească cu o bâtă pe la spate. M-am întors şi l-am văzut pe un alt vecin de pe loc, care îl apăra pe Plămădeală. Acesta mi-o zis: de ce nu-i dăm pace lui Plămădeală? Eu i-am luat bâta din mână şi am aruncat-o în ogradă. Când m-am întors spre cei care se băteau, deja el avea mâinile legate. Eu am luat cuţitul şi am zis: puneţi-l în maşină şi îl ducem la primărie”, detaliază Constantin Mâţu.

„Eu nu l-am bătut, doar i-am legat mâinile”

Ion Mâţu, persoana implicată direct în acest scandal, povesteşte că, în acea noapte, l-a găsit la poartă pe vecinul său, care a început să facă scandal. „Nu ştiam numărul de la poliţie şi l-am sunat pe primar. El mi-a spus că este acasă şi că face baie. Dacă am un transport, să mă duc să-l iau. L-am adus pe primar la mine şi, când la poartă, l-am găsit pe Plămădeală cu cuţitul în mână. Eu nu l-am bătut. Doar i-am legat mâinile şi l-am dus la primărie”, afirmă sursa.

De altfel, Plămădeală mai spune că, în timp ce i-au fost legate mâinile, i-au sustras 1900 de lei din buzunar. Tot atunci ar fi încasat din partea primarului câţiva pumni şi genunchi sub coaste, fiind condus spre maşina cu care s-au deplasat la primărie.

În drum spre primărie, Vasile Latu discuta cu primarul: „Mai bine îl mântuiam pe loc”. Liderul local, care se afla pe bancheta din faţă a automobilului, i-a răspuns: „Tu n-ai văzut câtă lume era acolo?”, se arată în mărturia lui Plămădeală, anexată la raportul de urmărire penală.

Poliţistul nu îşi aminteşte detalii

La primărie, primarul i-ar fi tras un pumn în piept lui Plămădeală, după care, în sala de şedinţe, au urmat lovituri cu pumnii şi cu picioarele. Peste câtva timp, la primărie a ajuns grupul operativ, format din mai mulţi colaboratori de poliţie. Aceştia i-au dezlegat mâinile şi l-au fotografiat. Toţi cei implicaţi în conflict au scris explicaţii pentru cele întâmplate. Colaboratorul de poliţie Marin Rusu, care făcea parte din grupul operativ, susţine că nu îşi aminteşte detalii referitoare la acest caz. „Noi am scris ce au spus ei, dar mai mult nu îmi amintesc ce a fost”, ne-a spus sursa.

Faptul că Plămădeală a fost bătut în acea noapte se confirmă prin expertiza midico-legală. „La Alexandru Plămădeală au fost depistate vătămări corporale: fractura sternului, fractură în loc tipic a oaselor radial şi ulnar pe dreapta, care au fost provocate de acţiunea unui corp dur contondent, posibil în timpul indicat, şi au dus la dereglarea de lungă durată a sănătăţii. Se clasifică ca vătămări corporale medii. La cererea bănuiţilor, pe data de 20 martie 2009 a fost efectuată contraexpertiza, de Centrul de medicină Legală din municipiul Chişinău. Rezultatul a fost similar cu cel de la expertiza anterioară.”

Acuzaţi de răpire şi tortură

„Din acţiunile lui Constantin Mâţu, Ion Mâţu, Vitalie Mâţu şi Vasile Latu se constată că, în timpul capturării cetăţeanului Plămădeală, au fost săvârşite mai multe infracţiuni. Violarea domiciliului acestuia cu aplicarea torturii din partea primarului, care, după statut, este persoană cu funcţie de răspundere, care a exercitat prima etapă de aplicare a torturii prin darea de sugestii pentru ca cetăţeanul Plămădeală să fie legat”, se mai arată în raportul ofiţerului de urmărire penală al SUP a CPR Orhei. În acelaşi document este indicat că primarul, prin acţiunile sale, s-a răzbunat pe victimă pentru că aceasta scria în mod repetat petiţii despre faptul că primarul încalcă legea.

Astfel, ofiţerul de urmărire penală a propus ca cei patru să fie puşi sub învinuire pentru vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, dar care a fost urmată de dereglarea îndelungată a sănătăţii, răpirea şi torturarea persoanei răpite. A fost întocmit rechizitoriul şi pentru a trimite cauza penală în instanţa de judecată. Se cere precizat că în acest caz au fost audiaţi peste 20 de martori.

Dosarul pe masa judecătorului

Solicitat de ZdG, Tudor Ştirbu declară că a trimis dosarul la Procuratura Orhei. „Încă din vara anului trecut am trimis cauza penală la Procuratura Orhei. Mai departe ei se ocupă de caz”, ne-a spus ofiţerul de urmărire penală.

În acelaşi timp, Alexandru Plămădeală susţine că trimiterea dosarului în judecată se tărăgănează. În luna ianuarie curent, acesta a fost în audienţă la procurorul general, Valeriu Zubco, care l-a asigurat că într-o săptămână dosarul va fi pe masa judecătorilor.

Actualmente, cazul se află în atenţia procurorului Sergiu Jumbei. Fiind întrebat care este situaţia dosarului, acesta a răspuns că nu ne poate oferi detalii. „Nu vă pot spune, este secretul urmăririi penale. Ceea ce pot să vă spun este că în curând dosarul va fi expediat în instanţa de judecată.” La solicitarea ZdG, el a menţionat că, pe parcursul acestei săptămâni, dosarul va ajunge pe masa judecătorilor.

Primarul de Podgoreni ne-a spus că asemenea cazuri s-au mai întâmplat în localitate, dar au fost soluţionate de poliţia locală. Se cere precizat că, potrivit raportului de urmărire penală, liderul local, Constantin Mâţu, se află în evidenţa medicului narcolog cu diagnosticul de alcoolism cronic. Primarul infirmă această „etichetare” a medicilor narcologi.

De marţi, 23 februarie, Alexandru Plămădeală a intrat în greva foamei. Împreună cu soţia, au iniţiat acţiuni de protest în faţă Procuraturii Generale, fiind indignaţi de faptul că procurorii tergiversează trimiterea dosarului în judecată. Totodată, acesta se arată nemulţumit de activitatea procurorilor raionului Orhei, care i-au scos de sub urmărire penală pe trei dintre cei patru cetăţeni bănuiţi de tortură.