Hotelul de lângă SIS

O schemă formată din oficiali de rang înalt de la Chişinău împiedica afacerile lui Gabriel Stati

Serviciul de Informaţii şi Securitate informa Preşedinţia în 2007 că omul de afaceri Gabriel Stati pretinde să construiască un hotel lângă SIS. Voronin a acţionat. A dat indicaţii premierului Vasile Tarlev, şefilor de la CCCEC, Procuratură, CSM şi unor miniştri să stopeze afacerea pentru totdeauna. “Aşa ceva este ieşit din orice norme. Trebuie de anulat şi de interzis categoric. Pentru totdeauna! Ion Morei: dacă nu se opresc – de pregătit la CSS”, este indicaţia lui Voronin. Acum, omul de afaceri Aurel Marinescu susţine că pachetul cu documente este pregătit şi că lucrările de construcţie a hotelului vor continua în acest an.

Omul de afaceri Gabriel Stati a pregătit pachetul cu documente pentru construcţia unui complex hotelier, cu restaurant şi parcare auto subterană, în strada Serghei Lazo. Mai exact, hotelul urmează să fie ridicat între clădirea Ministerului Agriculturii şi cea a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

Firma SRL “Diagaras” este fondatorul direct al firmei SRL “Mocomdo”. Acestea fac parte din trustul “Stati Holding”, al cărui preşedinte este Gabriel Stati. Astfel, în 2003, prin decizia Primăriei Chişinău cu nr. 19/9-6, a fost repartizat în arendă funciară pe un termen de 5 ani firmei SRL “Mocomdo” un teren cu suprafaţa de 6 ari din strada Serghei Lazo. Terenul repartizat avea statut de teren aferent organizaţiilor de stat, pentru proiectarea şi construcţia unui restaurant în complex cu obiective de menire social-culturală şi de agrement cu amenajarea complexă a terenului adiacent.

Corespondenţă secretă între SIS, premierul Tarlev şi Voronin

În 2007, Serviciul de Informaţii şi Securitate a făcut un demers către Guvernul Tarlev şi alte instituţii oficiale, prin care îşi exprima opinia vis-a-vis de construcţia hotelului ce urma să aibă loc în apropiere de SIS.

“Stimate domnule Preşedinte, cu referire la demersul SIS privind atribuirea în arendă a unui lot de pământ din strada Serghei Lazo pentru proiectarea şi construirea unui restaurat…, vă informăm asupra următoarelor. În scopul neadmiterei construcţiei menţionate, au fost date indicaţiile respective Ministerului Administraţiei Publice Locale şi Agenţiei Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului (ACDT) pentru întreprinderea măsurilor corespunzătoare”, se arată într-o scrisoare oficială secretizată (actualmente scrisoarea este desecretrizată – n.r), semnată de ex-premierul Vasile Tarlev.

Prin acelaşi document semnat la 13 decembrie 2007, Tarlev îl informa pe Voronin că ACDT a interzis omului de afaceri iniţierea oricăror lucrări de construcţie. Astfel, Direcţia Teritorială Control Administrativ a Ministerului Administraţiei Publice Locale a înaintat o cerere Curţii de Apel Chişinău, solicitând anularea certificatului de urbanism din 23 august 2007.

Indicaţia lui Voronin

A doua zi, pe 14 decembrie 2007, preşedintele Vladimir Voronin le-a dat indicaţii premierului Vasile Tarlev, procurorului general Valeriu Gurbulea, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie Ion Muruianu şi lui Vladimir Baldovici, directorul ACDT, să stopeze afacerea lui Stati pentru totdeauna. “Aşa ceva este ieşit din orice norme. Trebuie de anulat şi de interzis categoric. Pentru totdeauna! Ion Morei: dacă nu se opresc – de pregătit la CSS (Consiliul Suprem de Securitate – n.r)”, este indicaţia lui Voronin.

În acest sens, la începutul anului 2008, ministrul Baldovici informa Guvernul că pe terenul unde urma să fie construit hotelul este instalat cablul electric subteran de 0,4 KB al Serviciului de Informaţii şi Securitate. “Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului, printr-o scrisoare, împreună cu SIS, au coordonat strămutarea cablului menţionat. Totodată, Agenţia a solicitat Ministerului Administraţiei Publice Locale şi Primăriei să anuleze decizia Primăriei din 2003”, se arată în scrisoarea semnată de Baldovici.

Tarlev: n-am avut indicaţii de la Voronin

În ianuarie 2008, Vasile Tarlev i-a chemat în şedinţă de lucru la Guvern pe Valeriu Gurbulea, Artur Reşetnicov, Ion Muruianu şi pe Valentin Mejinschi, şeful CCCEC. Astfel, instituţiile de drept aveau să efectueze controale la firma SRL “Mocomdo” pentru a depista careva încălcări. Totodată, CSM avea să verifice corectitudinea acţiunilor judecătoreşti anterioare, care au dat câştig de cauză firmei menţionate.

Solicitat de Ziarul de Gardă, ex-premierul Vasile Tarlev declară că Guvernul n-a avut nicio intenţie de a stopa afacerea lui Stati. “Am fost informat că pe acolo trec reţelele de telecomunicaţii ale SIS-ului. Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate a abordat problema că, în spatele instituţiei, construcţia hotelului poate afecta reţelele de telecomunicaţii. Însă Guvernul n-a fost implicat în această problemă într-un mod mai special. Şi nici n-am avut careva indicaţii de la Voronin în această direcţie”, susţine Tarlev.

Stati la CCCEC

În aceeaşi ordine de idei, doar la câteva zile de la acea şedinţă de Guvern, Şeful CCCEC, Valentin Mejinschi, i-a trimis premierului o scrisoare ce purta apostila de document secret. Acesta relata modul în care omul de afaceri Gabriel Stati a primit în arendă suprafaţă de teren pe care urma să fie construit hotelul. Totodată, Mejinschi i-a comunicat lui Tarlev că CCCEC a pornit o cauză penală împotriva factorilor de decizie de la Primăria Chişinău, menţionând însă că, în 2007, CSM a dat câştig de cauză Primăriei Chişinău.

“Întru soluţionarea pe cale amiabilă a situaţiei create, la 8 ianuarie 2008 au fost întreţinute discuţii cu Gabriel Stati, fondatorul SRL “Diagaras”, care a garantat că pe terenul dat nu vor fi efectuate careva construcţii”, a mai subliniat directorul CCCEC.

Aurel Marinescu, asociatul omului de afaceri Gabriel Stati, a declarat pentru ZdG că desecretizarea unor documente oficiale demonstrează încă o dată presiunea la care a fost supusă familia Stati de fostul regim. “După anul 2003 au început piedicile în calea construirii hotelului, prin litigii în judecată. Toate documentele pentru proiectare şi construcţie erau legale. Dar cuiva nu i-a plăcut lucrul ăsta, ştim noi cui”, ne-a mai spus Marinescu, care actualmente deţine funcţia de vicepreşedinte al trustului “Stati Holding”. Acesta a lăsat să se înţeleagă că Vladimir Voronin a fost la mijlocul acestui joc prin care s-a pretins stoparea afacerii lui Stati.

SRL “Diagaras” ia terenul în arendă, apoi îl privatizează

Omul de afaceri a ţinut să precizeze că pachetul cu documente pentru construcţia hotelului cu parcare subterană auto este gata. Astfel, se prevede ca lucrările să demareze din primăvara acestui an.

Administratorul firmei SRL “Diagaras”, Vadim Pleşca, a confirmat că complexul hotelier urmează a fi construit între clădirea Ministerului Agriculturii şi cea a SIS. “Luăm terenul în arendă pe 5 ani. Apoi, după ridicarea hotelului, o să ieşim cu propunerea să-l privatizăm şi terenul să treacă în proprietate privată”, a conchis Pleşca.

Ţinem să precizăm că ZdG a solicitat opinia SIS vis-a-vis de acest subiect, însă deocamdată nu avem niciun răspuns.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. alex

  HOOO! Cum sa ridici o constructie capitala pe un teren dat in arenda doar pe 5 ANI! hotelul se presupune o constructie capitala pentru aproximativ un veac!!! De ce permit asa constructii fara dreptul corespunzzator asupra terenului! Oare nu are mun. Chisnau un proiect de constructie si organizare a municipiului?!? Daca e prevazut acest loc pentr inaltartea unui hotel, celor interesati sa li se vanda intai la licitatie terenul si apoi sa construiasca!!!COOORUUUUPTIEEEE curata!
  Si, chiar daca ii urasc pe comunisti, oameni buni, nici intr-un stat nu s-ar permite un HOTEL chiar in geamurile, portile edificiului securitatii statului!!! PAZEA!!!

 2. Ioan

  Corect Alex.Nici un stat care se stimeaza cit de cit nu permite la o asa o distanta de edificiul securitatii statului un hotel.Si atunci, ine e cu mai multi gargauni?Fostii guvernanti sau actualii?

 3. Animal Planet

  Guvernul filat s-a declarat impotriva privatizarilor. aici e vorba de privatizarea unui teren din centrul orasului. cred ca atit primaria -guvernul, ect. trebuie sa fii atenti la aceste prostii. cum poti sa dai in arenda un teren pe care se construieste un hotel. ce stati e atit de prost in cit sa demoleze hotelul peste 5 ani, sa fim seriosi.

  daca n-or sa fie atenti vor raspunde toti. ….

 4. Vasile

  De fapt dupa mine sunt mai multe probleme:
  1 deja e problema faptul ca in preajma tot pe Lazo se afla in constructie hotelul Marriott.
  2 da, sint de acord ca in preajma unei asa institutii nu e bina sa fie amplasate hoteluri.
  Dar sa recunoastem ca chiar in centrul orasului nu e loc pentru asa institutii.
  Ar fi bine daca statul ar invessti si ar constui un complex nou pentru securisti undeva in afara orasului, sau pe la petricani pe undeva si acest imobil din centru sa-l vinda.
  Dar va inchipuiti cite “schelete” se pastreaza in aceasta cladire……..

 5. xxx

  Cine se crede Stati acesta, presedintele RM, el ce doreste aceia face, daca nu poate il ajuta tata. Si ce stat civilizat va permite constructie de acest fel linga organele securitatii, trebuie de instalat o camera video in hotel si toti colaboratorii SIS i-i va cunoaste Stati.

 6. Animal Planet

  Hotelul lui Stati ar fi pus în pericol securitatea SIS?

  Serviciul de Informaţii şi Securitate a răspuns la solicitarea de informaţii a ZdG, ieri, 4 martie, referitor la articolul «Hotelul de lângă SIS».
  În completarea informaţiilor la acest subiect, SIS adaugă că, «la data de 12 decembrie 2007, SIS a informat preşedintele R. Moldova, motivând inopurtunitatea iniţierii construcţiei în nemijlocita vecinătatea a sediului central al SIS a unui restaurant în complex cu obiectevile de menire social-culturală şi de agrement, din motive de securitate a Serviciului, precum şi a afectării ansamblului arhitectural al cartierului», se arată în scrisoarea expediată de SIS.

  Totodată, sursa a mai adăugat că în anul 2007, SIS la solicitarea SRL «Mocomdo» (firma a fost fondată de omul de afaceri Gabriel Stati — n.r), a expediat un aviz privind proiectul de construcţii din str. Serghei Lazo, prin care au fost specificate condiţiile tehnice de transfer a unor cabluri ale sistemelor de telecomunicaţii guvernamentale care trec prin terenul menţionat. Proiectul de construcţie prevedea lucrările de transfer al cablurilor de către compania dată din cont propriu, însă aceasta până la urmă nu a fost coordonat de SIS.

 7. juju

  Sa stie deja cine va construi arena sportiva de linga circ, Tot acelas Stati.Dar dece investitorii straini nu vin la noi?Dar eu va spun-deaceia ca Stati dar si alti biznesmeni al nostri au amagit pe multi din ei.

 8. mardare

  Bardac si dintr-o parte, si din alta… Tara prostiei si hotiei. Genial Eminescu cu “toate-s vechi si toate-s noi…

 9. oleg26

  Mai JUJU, tu chiar juju esti si stii tu o sula. De ce nu vin investitori straini- nici n-o sa vina pina cind va exista mirosul de comunisti in tara aceasta a noastra. Nu vreau si punctum. Personal am asistat la niste discutii intre cum le zicem noi investitori- CATEGORIC NU. Nu vreau nici sa auda, pe timp ce investesc cu placere in romania. Da Stati- are curaj si crede totusi in oamenii nostri ca nus asa de prosti sa mai aleaga iar pe dracii de comunisti….(eu personal nas face-o)

 10. juju

  Mai oleg26 eu is categoric contra comunisti.Dar personal stiu oameni de afaceri din strainatate care au fost amagiti de domnul Stati.esti un copilas naiv care nu cunoaste realitatea.Invata oul pe gaina.Mai cunoaste oameni de afaceri straini si o sa vezi ce conditii de investitii au ei.

 11. oleg26

  Uite cum discutam despre tot si in acelas timp- despre nimic. Tu ai ce ai cu Stati, pai e treaba ta, eu despre laie, iar tu tot despre balaie. Tiam zis ca nu vreau investitorii straini( doar decit ceva jidani, care prim 90 au plecat din MD) sa investeasca in moldova, deoarece pentru ei e o afacere foarte periculoasa (profitabila, dar cu riscul de a o da ”in bara”), deoarece mai exista riscul de reintoarcere a comunistilor in frunte cu olegus, care curenteaza tot ce aduce profit sii lasa pe proprietari in curul gol. Ce nui clar aici? Ce imbli cu demagogia, mai JUJU.

 12. JUJU

  NOI TOTI TREBU SA FIM EGALI IN DREPTURI:CE VORONIN,CE STATI ,CE TOTI CEI LALTI CARE TRAESC PE PAMINTUL ACESTA.ESTI DEACORD OLEG26 ?

 13. Black Troll

  acum intelegem de cind SIS ii asculta telefonul lui Stati 🙂 universitatea Politehnica nu e prea aproape de SIS >? ce importanta are hotel sau universitate daca tot sunt edificii civile cu acces nerestrictionat ! accept idea de a muta SISul din acel loc si a invora acea regiune a sectorului Centru ca parca treci pe linga o statie atomica de-al de Cernobil !

 14. maria

  HAI SIKTIR CU ACEST JLOB DE BANI GATA, “HOLDING STATI”, TOT NISTE HOTI, CARE AU FURAT PE RUPTE, AU DUS FRUMOS TOTUL IN CONTURI DUPA HOTARE SI ACUM SINT “MARI BIZNISSMENI”!
  INTERESANT DE CE TOCMAI LUI sTATI IAU DAT ACEST LOC SI NU UNUI OARECARE VASILICA ?
  iAR REF. MARINESCU, DE CAND DIN GORILA DE PAZA SA TRANSFORMAT IN OM DE AFACERI? DA, SI NU IUTATI, STIMATA GUVERNARE FACETI-I SI DEPUTATI….O NOUA PRACTICA A POLITICII MOLDOVENESTI!

 15. mara

  càile tale sunt necunoscute pentru muritori,adicà p.prosti,cà sarlatanii le cunosc pe de rost.ca sà vezi,sà construieti pe pàmànt imprumutat,adicà de la bun inceput a pus in functie sarlatania: oricum,pànà la urmà i-l acaparez.si voi vreti sà investeascà stràinii la noi,unde nu functioneazà legea? unde cei cu bani fac ce vor,de parcà moldova le-a dat-o mà-sa de zestre.trebuia sà-l mai faceti si deputat ca sà-si “legitimeze” sarlataniile.asa e apoi,de obicei:hotii cu trenuri de euri se bagà in politicà nitam-nisam,ca sà nu-i atingà nimeni,”imunitatea” e un fel de garant al hotiei.exemplul plahotniuc,dar tot in càrdàsie cu hotii din politicà,a ajuns in fruntea parlamentului,un tàietor de jugularà,care a nenorocit lume in bandà cu alejka,despuind-o de ultima bucatà de pàine,aruncàndu-i droguri unde nimereau.puneti dracului dramul de creier in functie,cà in cea mai sàracà tarà din europa,avem miliardari peste noapte,in 2 ani de democratie,nimeni la dubà din hoti,asasini,politicieni de cacao,numai gàinari.atunci de ce mai tinem in spate un aparat de haimanale bogàtane,care ne scurge si ne mulge numai.unde nu te-ai adresa,nimeni nu se uità la tine nici ca la un càine.toti derbedeii si cocalarii-s la o mànà.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *