Hărţuire sexuală şi şpagă în universităţi

În timpul sesiunilor de iarnă, studenţii dau şpagă, în speranţa că vor lua examenele sau vor obţine note mai bune. Mita, însă, nu este singurul viciu din universităţi. Mai multe studente susţin că au fost hărţuite sexual în perioada examenelor. Profesorii universitari spun că principalul motiv pentru care iau mită este salariul mizer pe care îl primesc, evitând să vorbească despre acuzaţiile de hărţuire sexuală a studentelor.

SIS-ul în misiune specială

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), în colaborare cu Procuratura mun. Chişinău, l-au reţinut, recent, pe un prorector al Universităţii Agrare în momentul în care acesta primea sume de bani de la mai mulţi studenţi. Pe pagina web www.sis.md, se spune că banii au fost colectaţi de la studenţi din perspectiva susţinerii cu succes a examenelor.

Potrivit sursei citate, Procuratura mun. Chişinău a intentat o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat de luare de mită, prorectorul riscă o pedeapsă cu privaţiune de libertate pe un termen de 3 ani, cu lipsirea de dreptul de a ocupa actuala funcţie sau de a exercita activitate didactică pe un termen de până la 5 ani.

Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) îşi are sediul pe bd Ştefan cel Mare şi Sfânt. UTM este separată de SIS de un gard din sârmă ghimpată, protejat de o linie de curent electric.

Constatăm, cu acest prilej, că SIS depistează mai lesne cazuri de mită la universităţi aflate mult mai departe decât UTM, care e chiar sub geamurile sale.

“Monitorul” cu banii în plic

Student în anul III la UTM, Oleg T. explică cum, împreună cu întreaga grupă, participă la sesiunile de iarnă. În preajma sesiunilor, studenţii adună bani pentru teze. “Totul are loc prin intermediul “monitorului” (n.r. – şef de grupă). El colectează câte 200 de lei de la fiecare student, punem banii în plic şi îi dăm profesorului”. După aceea apar şi rezultatele aşteptate, relatează studentul.

În urma mai multor discuţii purtate cu studenţi şi profesori universitari, am identificat diverse cazuri de corupţie. De obicei, aceştia dau vina unii pe alţii. Am asistat la un episod în care “monitorul” unei grupe de la UTM discuta aprins cu decanul unei facultăţi, încercând să stabilească cui anume aparţine iniţiativa de a da mită: studentului sau profesorului? Şeful grupei spunea că profesorii, în timpul sesiunilor, solicită sume exacte de bani de la studenţi. “De mai multe ori, profesorii ne spun să venim la examene nu doar cu ceva în cap, ci şi cu ceva în buzunar”, declară studenta.

Totodată, într-o discuţie cu “monitorul” unei grupe, acesta a confirmat că organizează colectarea unor sume de bani ce urmează să-i dea profesorului. El a ţinut să precizeze: “Eu strâng bani doar la solicitarea studenţilor”.

Solicitat de ZdG, rectorul UTM, Ion Bostan, afirmă că “flagelul corupţiei în universitate există şi nu-l neg”. Tot el a ţinut să precizeze că, săptămâna trecută, un profesor de la UTM a fost supus unei anchete interne, fiind bănuit de luare de mită. Rectorul susţine că, în cazul în care vor fi colectate suficiente probe, profesorul va fi destituit din funcţie. Totodată, rectorul afimă că, anual, se înregistrează mai multe cazuri de corupţie în universitate. Ion Bostan este totuşi optimist şi declară că peste un an flagelul corupţiei va dispărea din universitate.

Studente hărţuite sexual

Câteva studente de la UTM mai spun că, pe parcursul mai multor ani de studii, au fost supuse hărţuirii sexuale. La insistenţa unor profesori, tinerele erau sărutate, altele – pipăite. Drept răsplată pentru satisfacerea ambiţiilor sale, profesorul le aprecia cu note mari.

Studenta O.I. (iniţialele sunt schimbate de redacţie) povesteşte că, pe când era în anul II, a fost supusă de mai multe ori hărţuirii sexuale. Ea spune că, la o consultaţie cu profesorul I.P., acesta a aşteptat ca toţi colegii săi să iasă din sala de studii şi să rămână singur cu ea. Lectorul a motivat că mai are ceva să-i explice.

Studenta îşi aminteşte: “Profesorul s-a ridicat de pe scaun, m-a strâns în braţe şi m-a sărutat pe buze”. Ea recunoaşte că a rămas şocată de gestul profesorului.

“Asemenea acţiuni au continuat în serie”, susţine studenta, care nu-şi mai putea stăpâni emoţiile. Tânăra spune că a fost deprimată mai mult timp după cele întâmplate.

Vasile Cartofeanu, decan la Facultatea de Inginerie şi Management în Mecanică, UTM, susţine că acel caz de “hărţuire sexuală a studentelor” s-a soldat cu destituirea din funcţie a profesorului I.P. Decanul precizează că profesorul implicat în scandal are în jur de 60 de ani şi că era doctor, conferenţiar universitar.

Totodată, decanul spune că în urma unor anchete efectuate de organele de drept în acest caz s-a constatat că mai multe studente au fost supuse hărţuirii sexuale. În faţa organelor de drept au venit şi foste studente, care au deja copii, şi au spus că în acel timp le-a fost ruşine să declare public că au fost hărţuite sexual de profesor, precizează decanul Cartofeanu.
Cazul a fost confirmat şi de rectorul UTM. “În urmă cu doi ani, o studentă a fost supusă încercării de viol. Ulterior, în urma unei anchete interne, profesorul a fost eliberat din funcţie”, a recunoscut rectorul.
Profesorul I.P. nu a fost de găsit pentru a comenta cazul.

Jocul de-a universitatea

Un caz recent, când un student a încercat, prin intermediul mitei, să obţină o notă de 7, a provocat multă nelinişte printre studenţi, deoarece colegul lor a fost exmatriculat. Studentul I.G. a transmis matricula, în care era suma de o sută de lei şi o scrisoare de mulţumire, către profesorul Alexandru Plămădeală.

De fapt, scrisoarea transmisă profesorului nu este altceva decât biletul de la examene, cu trei întrebări. Studentul răspunde la cele 3 întrebări prin mulţumire şi recunoştinţă. “Vă sunt foarte recunoscător pentru ajutorul acordat şi vă rămân dator pe viaţă. Vă mulţumesc anticipat”, este răspunsul studentului la una dintre cele trei întrebări.

Decanul Vasile Cartofeanu spune că a cunoscut mai multe cazuri când profesorii provoacă studenţii în scopul luării de mită. Potrivit profesorului, însă, există şi cazuri în care studenţii îi provoacă pe lectori.

Încă 3 generaţii corupte

Potrivit juristului Constantin Lazari, de la Transparency International – Moldova, “în universităţi se elaborează coduri de etică, care ar trebui să prevină şi să combată corupţia”. El explică că aceste coduri sunt “frumoase” ca şi conţinut, marea problemă fiind, însă, nefuncţionalitatea lor. Lazari precizează că a fost efectuat un sondaj în 19 universităţi din R. Moldova, în cadrul căruia au fost intervievaţi o sută de profesori şi de 5 ori mai mulţi studenţi. Studiul a demonstrat că majoritatea dintre intervievaţi nici nu ştiu de existenţa codului etic.

De fapt, codul respectiv ţine de comportamentul studenţilor şi al profesorilor de la încadrarea acestora în instituţia de învăţământ până la expirarea contractului.

“Fenomenul corupţiei în universităţi rămâne a fi o mare problemă”, susţine juristul, explicând că “la noi tranziţia intelectuală încă nu a început”. Un calcul sumar, făcut de Constantin Lazari, dezvăluie că “tranziţia economică a unui stat continuă o perioadă de 20 de ani, dar cea de schimbare a mentalităţii, inclusiv a viziunilor despre daunele corupţiei, durează trei generaţii, adică vreo jumătate de secol”.

Pe parcursul anului 2008, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei a depistat 16 cazuri de corupţie în sistemul de învăţământ, dintre care 8 au fost comise de conducători de instituţii.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. Andrei Chiciuc

  Ar fi fost corect daca autorul mai mentiona doua momente:
  1) la UTM (si nu numai) muncesc si profesori corecti – ei constituind majoritatea. Acestea fiind platiti de stat cu sume intre 770 – 1000 lei/luna
  2) ar fi fost enuntate masurile intreprinse de administratia UTM privind combaterea „cancerului” societatii moldave – coruptia. (Autorul articolului fiind informat de respectivele activitati).

 2. Ion MUNTEAN

  Daca am avut curajul sa abordam una asa subiect trebuia sa avem inca putin curaj sa atingem cu adevarat focarele mari ale coruptiei in universitati, UTM-ul situinduse pe ultima pozitie in clasamentul universitatilor corupte.
  Mai e ceva, nu toate universitatile indraznesc sa-si mediatizeze cazurile de mituire, si sa nu uitam ca la UASM, UTM invata majoritatea studentilor care vin din familiile cu cele mai mici venituri pe tara.
  Ce tine de hartuirea sexuala, intrind in timpul orelor la ASEM, USM, ULIM… intro sala de curs unde majoritatea sunt fete cred ca vectorul acuzatiilor i-si va schimba directia.

 3. despre universitati

  din cate stiu, la UPS Ion Creanga, Universitatea din Tiraspol cu sediul la Chisinau, invata cei din familii cu venituri mici (la nivel general, ca mai sunt si exceptii). Asa ca nu stiu daca putem spune ca la UTM si USM invata cei mai saraci. Pe cand eram student, se spunea ca daca inveti la una din aceste 2, trebuia sa te consideri “krutoi”.

  si inca ceva. cea mai mare spaga se ia la institutiile ale caror specialitati sunt cele mai bine platite, dupa absolvire. Asa ca…

 4. ascultati

  Stiu sigur ca al universitatea tehnica si la cea agrara se ia mita, se cere, e chiar obligatorie la multe discipline. Aici in articol se putea de scris inca multe, asa ca…Despre cum vine profesorul in clasa si fara a yice nmic excama ca cei din randul unu nu sunt admisi, si vor trebui sa sustina ulterior, asta fara a controla, sau mai bine zis fara motive intemeiate

 5. curiosul

  sunt curios sa aflu de ce cei care “condamna” universitatile / profesorii de luare de mita nu-si dau numele? (vezi comentariile de mai sus)

 6. Docent

  Am avut colege care mergeau cu placere sa-l viziteze pe un profesor care mai tirziu se lauda cit de rasfatat era de studentele respective. E drept ca amicele erau protejate de dinsul la sesiuni si nu doar la disciplina predata de domnia sa.

 7. Silvia Garganciuc

  Pai UTM este unica Universitate in Moldova in care cu adevarat se invata cite ceva!!!! Despre asta ar trebui sa scrie presa.
  Dar coruptia cum a fost asa si va fi.Daca vrei sa fii supus de ea vei fi.

 8. Natali

  Nu sunt de acord cu faptul că profesorii iau mită, nimeni nu te impune să dai, învaţă dacă poţi. La noi studenţii nu importă la ce Universitate învaţă, cel mai uşor să iasă din situaţie e că dau singuri ei mită, daţi să fim realişti cine din profesori ne-a impus să dăm mită dăcă avem cunoştinţe, eu sunt de părerea că dau mită aceai care au o lene foarte mare la învăţat!!!!

 9. Petru Popescu

  au fost scrise comentarii destul de interesante… Un singur lucru vreau sa spun.. cum se simte un student cind invata(sau macar se staruie sa invete) si capata o nota de 5-6, sau mai rar 7. dar vine un student cu o bancnota in matricula..si primeste nota 9. cum ii vei explica patronului cind te angajezi la lucru ca tu ai invatat..iar nota nu importa..
  principala cauza a coruptiei vine “de sus”.
  cind acolo va fi ordine, se va schimba situatia si in universitati..
  si cum a mentionat Andrei Chiciuc, luarea de mita este inca in minoritate in UTM..si sunt inca multi oameni demni de numele- profesor..

 10. profesor UTM

  Pot sa va comunic doar un lucru cred ca pe care autoarea nu la prea observat sau poate nu a dorit acest lucru. linga SIS se gaseste doar corpul 1 al UTM, adica blocul adminsitrativ si nu intreaga Universitate. Si nu cred ca cineva pune mina in foc sa spuie ca in corpul de studii nr.1 e cea mai mare “mituire”, mai ales ca aici se gaseste toata administratia Universitatii, departamentul de management al calitatii si multe alte organe de control si management al procesului instructiv-educativ. In al doilea rind, nu stiu cine e acel Oleg in anul 3 care stringea bani in plic, deoarece studentii care fac studii cu adevarat si care vreau sa devina specialisti nu gastarbaiteri cu diploma – INVATA, si invata nu rau, iar cei a caror parinti sunt peste hotare si siau adus odraslele ca sa “fie in rind cu lumea si cu vecinii”, astia vor umbla toata viata cu “fofirlica” ca sa sustina vreun examen si chiar sa se angajeze in cimpul muncii. Nu am vazut nici un profesor din corpul de studii Nr.1 care sa ceara INSISTENT mita de la studenti, situatia inversa insa este una foarte frecventa, chiar daca la parter sta atitnat “Codul comportarii studentilor”. Iar daca o fi asa cum spune autoarea articolului, ma mira ca studentii merg si se destainuie ziarului si nu se destainuie anonim la casuta de plingeri atirnata la etajul 2 al UTM sau la adresa de e-mail mentionata in ziarul universitar…straniu ca adminsitratiei ei nu se pling…Nu stiu ce salariu primeste autoarea si in general ZdG, dar cred ca nu cei 560lei pe care-i am eu ca lector asistent cu 3 ani stagiu. Caminul la care locuiesc costa aproximativ 100lei lunar, mii curios cum sa “exist” cu cealalata suma…sau poate vocatia de jurnalista era platita mai bine, nu? regret ca nu sa facut nici un sondaj de opinie de catre ZdG in blocul 1 al UTM de linga SIS, cum v-ati exprimat…aflati pararea reala si nu cea ‘dorita’. Succes!

 11. pentru prof

  In primul rand “autoarea” este autor iar in al doilea rand nu cred ca primeste mai mult decat dumneavoastra…ba chiar…

 12. Orice si oricum nu s-ar spune, tre’ sa recunoastem ca in fiecare institutie de invatamant, fara exceptie, exista unul, doi sau mai multi profesori care, nu cer mita, dar creaza artificial o astfel de situatie, in care sa fii nevoit sa scoti ceva bani din buzunar. Personal am invatat la UPS Ion Creanga si, fara modestie, in primii ani de studii eram printre primii la disciplina limba franceza. Dupa ce s-a schimbat profesorul (un prof tanar dar super, cu o doamna de peste 50 ani), am avut un mic conflict verbal cu doamna. Dupa asta, incerca sa-mi demostreze pe toate caile legale posibile ca nu stiu franceza. In acelasi timp, a colega a nimerit in exact aceeasi situatie, doar ca ea intradevar nu cunostea franceza. Cand s-a ajuns la examen, ea a platit peste 500 de lei pentru nota 6. Eu insa m-am spus ca nu-i dau un banut, chiar daca imi va pune nota 5. Pana la urma am primit un 6. Concluzia e ca, daca tineam foarte mult la notele din carnetul de note si poate mai putin la cunostinte, ar fi trebuit s-o mituiesc, ca sa-mi puna o nota mai mare.

 13. mila

  Nicu, sunt de acord cu tine. Dar vezi ce spune profesorul “cred ca nu cei 560lei pe care-i am eu ca lector asistent cu 3 ani stagiu. Caminul la care locuiesc costa aproximativ 100lei lunar, mii curios cum sa «exist» cu cealalata suma”. Asta inseamna ca nici profesorii nu sunt cauya principala a solicitarii de mita, ci institutiile care ii platesc in asha hal si ii obliga sa si munceasca, si implict statul care finanteaza educatia la fel de prost ca si inchisorile…

 14. Stii Mila, daca privim lucrurile din unghiul asta de vedere, nimerim intrun cerc vicios in care nimeni nu este vinovat, si in acelasi timp, toti sunt vinovati, intro oarecare masura. Sorry, dar sunt oameni care se descurca cu salariul mizer pe care il au, uneori poate din motiv ca nu are cum sa “ceara” mai mult, cum se intampla in cazul unor profesori. Eu totusi raman la concluzia ca cine vrea, poate trai cinstit. E adevarat ca o duce mai rau ca unul care traieste necinstit, dar asta deja fiecare decide la ce tabara sa adere.

 15. mila

  iar de acord cu tine, dar vezi ca acest principiu “sarac si curat” nu functioneaza! Desigur rectorii de universitati si directorii de scoli si gradinite ar trebuia sa faca teste de integritate pentru fiecare angajat, dar nu o face niciunul si niciunul nu e pedepsit…

 16. Leomid

  SĂRĂCIE ŞI MIZERIE,IRESPONSABILITATE CRETINĂ FAŢĂ DE CEI IMPLICAŢI ĂN PROCES,CE DE FAPT SUNT JERTVE ALE SISTEMULUI PROST GESTIONAT.

 17. ex-student

  Am sa spun si eu cite ceva la acest capitol…
  Cind eram student, pe la sf anilor ’90 exista coruptia in universitate (USM). Stiam cine ia mita si care e taxa dar nu imi aduc aminte ca cineva din apropiatii mei din grupa sa fi achitat vre-o taxa din astea. Sustineau examenul de citeva ori dar nici nu dadeau bani. Eram o grupa mai “timpita” si nu lasam banul sa se duca din mina. Mai bine sustineau de citeva ori pina luau o nota pozitiva decit sa dea banii teachului. Iar banii erau cheltuiti asa cum spune codul studentului – pe bere.
  Stiu ca profesorii o duc greu. La USM profii ce nu aveau unde locui nu erau asigurati cu camin. Rectorul de atunci Rusnac le zicea – daca nu-ti place, esti liber sa pleci. In caminul profesorilor din str. Gh. Casu locuia cine doresti si mai putin profesori. Locurile erau vindute de comendantii impreuna cu administratia universitatii. Toti se hraneau din aceste resurse. Tin inte niste comendanti care isi construiau si case pe pamint pe vremea aia in centrul orasului din resursele acumulate din vinzarea de locuri in camine.
  Profesorii erau intr-o situatie cred de stres continuu dar niciodata si nici unul nu a dat de inteles ca ar trebui de-i pus ceva la buzunar. Am tot respectul fata de acesti profesori si daca si au luat mita odata, nu au facut aceasta pentru ca sufera de sindromul coruptiei cronice ci mai degraba de saracia cronica

 18. ex-student

  Am sa spun si eu cite ceva la acest capitol…
  Cind eram student, pe la sf anilor ’90 exista coruptia in universitate (USM). Stiam cine ia mita si care e taxa dar nu imi aduc aminte ca cineva din apropiatii mei din grupa sa fi achitat vre-o taxa din astea. Sustineau examenul de citeva ori dar nici nu dadeau bani. Eram o grupa mai “timpita” si nu lasam banul sa se duca din mina. Mai bine sustineau de citeva ori pina luau o nota pozitiva decit sa dea banii teachului. Iar banii erau cheltuiti asa cum spune codul studentului – pe bere.
  Stiu ca profesorii o duc greu. La USM profii ce nu aveau unde locui nu erau asigurati cu camin. Rectorul de atunci Rusnac le zicea – daca nu-ti place, esti liber sa pleci. In caminul profesorilor din str. Gh. Casu locuia cine doresti si mai putin profesori. Locurile erau vindute de comendantii impreuna cu administratia universitatii. Toti se hraneau din aceste resurse. Tin minte erau niste comendanti care isi construiau si case pe pamint pe vremea aia in centrul orasului din resursele acumulate din vinzarea de locuri in camine.
  Profesorii erau intr-o situatie cred de stres continuu dar niciodata si nici unul nu a dat de inteles ca ar trebui de-i pus ceva la buzunar. Am tot respectul fata de acesti profesori si daca si au luat mita odata, nu au facut aceasta pentru ca sufera de sindromul coruptiei cronice ci mai degraba de saracia cronica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *