Hărţuire sexuală într-o organizaţie de stat

Directorul unei organizaţii de stat este acuzat de subalternele sale de hărţuire sexuală. Mai mult decât atât, Procuratura sectorului Centru al municipiului Chişinău a dispus pornirea urmăririi penale împotriva acestuia, în temeiul unei cereri depuse recent de o fostă angajată. Ea afirmă că, timp de un an, a fost nevoită să suporte avansurile şefului său. Şeful, însă, declară că aceasta ar fi “o bombă născocită”.

Promovarea la serviciu i-a provocat Corinei V. din Chişinău nu atât motive de mândrie pentru recunoaşterea meritelor sale profesionale, cât mai degrabă o serie de probleme de natură să-i afecteze relaţiile din colectiv. “Până acum nu era necesar să intru la el în cabinet, să am de coordonat ceva, pentru că aveam altă funcţie. De ceva timp, am fost promovată… Anterior, şefa noastră, care e mai în vârstă, contacta direct cu şeful”, a precizat Corina V.

În organizaţia de stat în care este angajată Corina se lucrează pe schimburi. Deseori, angajaţii sunt de serviciu şi în zilele de odihnă sau de sărbătoare. Acestea ar fi, potrivit angajatei, cele mai frecvente ocazii de care profită conducătorul organizaţiei pentru a le face avansuri sexuale subalternelor. “Acum el şi-a permis acest lucru. Probabil că a aşteptat un moment potrivit. Şi cred că nu sunt eu singura… Cred, mai degrabă, că el, pur şi simplu, a încercat şi cu mine”, a menţionat Corina.

Ea povesteşte că prima dată când i s-a întâmplat acest lucru era o zi de sâmbătă în care făcea de serviciu, iar conducătorul său obişnuieşte şi el să vină foarte des la lucru în aceste zile. “Eram două fete de serviciu pe tot etajul, la o distanţă de vreo 50 de metri una de alta”, a afirmat Corina V. Pentru director n-ar fi însă nicio problemă să se dea la angajate şi în timpul zilelor de lucru. “Are nărav ca atunci când vii la el cu vreun document pentru coordonare să încuie uşa de la biroul său cu cheia”, a adăugat Corina.

“El poate să-şi permită săruturi pe gât şi peste tot locul. Nu se limitează la îmbrăţişări uşoare sau la vreo strângere de mână. El îşi duce mâinile pe unde nu trebuie, te apucă şi de piept, iar dacă îl refuzi sau îl împingi, începe să-ţi creeze condiţii ca să fii nevoită să pleci de la serviciu”, a specificat Corina V.

“Nu-l împiedică nici faptul că angajatele sunt căsătorite şi au copii”

După ce l-a respins şi l-a ameninţat că nu-i va tolera avansurile, ea susţine că şeful său a început să o înjosească în faţa colegilor şi să-i supună unor critici nefondate capacităţile profesionale. “I-am spus: nu vă permiteţi aşa ceva, că eu, pur şi simplu, voi merge mai departe. L-am ameninţat că poate avea probleme. El s-a dat la o parte, dar de atunci poate să spună că în documentul pe care l-am pregătit am scris prostii, chiar dacă tot dumnealui anterior a verificat şi a aprobat acel text. Apoi, tot el, de faţă cu mai multe alte persoane, îşi permite să-mi spună că am scris prostii”, a povestit angajata.

Ea mai precizează că nu obişnuieşte să vină la serviciu îmbrăcată provocator. Nici faptul că subalternele sale au familii nu constituie pentru şeful organizaţiei respective un impediment pentru a se da la ele. “În cazul meu, durează de câteva săptămâni, dar există mai multe persoane, mai ales domnişoare, hărţuite aşa de mai mult timp, şi am înţeles că nu-l împiedică nici faptul că angajatele sunt căsătorite şi au copii”, a specificat Corina V.

Reprezentanta angajatelor hărţuite sexual spune că întreprinderea la care lucrează are peste 300 de angajaţi, inclusiv mulţi pensionari, dar şi mulţi tineri, care vin şi pleacă din cauza salariilor mizere. Cu referire la o eventuală situaţie în care şeful ar avea sentimente deosebite faţă de ea, Corina a opinat că acest lucru ar însemna ca directorul să manifeste asemenea sentimente faţă de jumătate dintre domnişoarele angajate acolo, vreo 10—20 la număr.

Şeful întreprinderii de stat are vârsta de 55—56 de ani, e căsătorit şi are copii mari şi nepoţi, a mai specificat Corina V.

“Bomba născocită“?

Solicitat de ZdG să comenteze învinuirile ce i se aduc, directorul a spus că este pentru prima dată când aude despre aşa ceva. “Eu în general nu-mi permit un astfel de comportament. În caz că e vorba de o zi de naştere, de un jubileu – da, pot s-o sărut pe obraz, să o felicit”, susţine conducătorul învinuit de hărţuirea sexuală a subalternelor.

“Noi avem 369 de angajaţi care activează pe tot teritoriul republicii, iar în Chişinău sunt vreo 200, şi ei lucrează 24 de ore din 24, inclusiv în zilele de odihnă şi la sărbători. Şi eu ies destul de des la serviciu în aceste zile”, spune directorul. Acesta îşi motivează prezenţa la serviciu în zilele de odihnă prin faptul că există unele activităţi de rutină pe care nu le reuşeşte în timpul săptămânii.

Spre deosebire de subalterna sa, directorul spune că, în zilele libere, în organizaţia pe care o conduce fac de serviciu câteva persoane şi că toate acestea stau în acelaşi birou. “Nici nu poate fi vorba de aşa ceva, pentru că sâmbăta, duminica fac de serviciu mai mulţi angajaţi, printre care: o persoană la gardă jos, specialistul propriu-zis, tehnicianul de serviciu, şeful de tură, şi toţi sunt într-o cameră”, a menţionat conducătorul. El a specificat că printre subalternii săi sunt mai multe femei: “85—90 la sută sunt femei. Predomină cele în vârstă, dar avem şi multe fete tinere”.

“La vârsta mea, ar fi chiar o bombă născocită o asemenea învinuire”, a menţionat conducătorul respectiv. El a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba despre o uneltire împotriva sa pusă la cale de cineva care vrea să-i ia locul de muncă. “Am copii, am nepoţi, soţie. Am fost decan la două facultăţi. Am făcut pedagogie, geografie la o universitate din R. Moldova, am fost viceministru şi n-am avut aşa probleme”, susţine conducătorul acelui serviciu de stat.

Surse apropiate părţii vătămate în dosarul penal de hărţuire sexuală au precizat pentru ZdG că, acum un an-doi, un grup de angajate ale aceleiaşi organizaţii au scris o plângere adresată Guvernului R. Moldova în care solicitau să se ia măsuri în legătură cu hărţuirea sexuală la care sunt supuse de către conducătorul lor. Aceleaşi surse au mai precizat că, din aceleaşi motive, actualul director al serviciului de stat ar fi fost eliberat din funcţia de şef de catedră de la o instituţie de învăţământ superior din Chişinău. Sursele şi-au exprimat speranţa că în procesul de urmărire penală se va putea face rost de documente referitoare la cazurile descrise pentru a-l putea pune sub acuzare pe directorul care îşi hărţuieşte sexual angajatele.

Cristian BUNESCU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. vlad

  Trebuia de organizat un flagrat,altfel nu are şanse de cîştig.Poate are şi de plătit directorului despăgubiri,morale, materiale.

 2. Petru

  Pentru lectura a II de introdus ca să introducă casrtrarea chimică si pentru aşa dobitoci.

 3. vera

  Un sfat: Ca sa nu le anine conducatorii, femeile trebuie sa-si mai acopere pieptul semidezgolit si fusta sa si-o faca mai lunga de 2 palme!
  Barbatii, pina mor, se gindesc numai la sex,dar cum sa procedeze, cand femeile ii provoaca la asa actiuni? Femeia la serviciu trebuie sa aiba un exterior mai serios, dar nu sa se imbrace ca o femeie publica!
  In Rusia a iesit o lege:femeile care poarta fusta mai scurta de 40 cm si apare in public cu pieptul semidezgolit, sa fie sanctionate. La noi sunt lasate de capul lor: le vezi prin oras, parca numaice sau sculat din asternut;fara simt si rusine de nimeni, parca-s decazute moral! Dar cati baieti, stau prin penitenciare, pentru viol din cauza femeilor, care se imbraca:sexi?!

 4. altul

  karauuuuuul!!!
  aceia sunt “baieti”? sau violatori,infractori,jeguri patrupede? se imbraca sexi copiii… de-s “aninati” de specimenele astea?
  unde naiba traiesc sau se educa femeile non-publice care apoi ies in …public cu astfel de tampenii? una la 1m 80cm inaltime,fusta de 40 cm nu-i acopera nici osul pubian.nu e lege,e o gluma a unui impotent frustrat,rusia nu e islamica.
  asa numitii barbati provocati,de fapt creierul le e mai jos de buric si atat.dar nu inteleg cum la o femeie creierul ii poate fi tot acolo?
  intr-o societate civilizata,democratica,libera femeia a mai ramas sa-si puna sacul in cap,vezi doamne,ca “baietii” si “barbatii” sa nu sara pe ele.acestia nu-s nici baieti,nici barbati,acestia-s impotenti,si nu sunt in stare de un raport normal.
  sfatul aduce mai mult a invidie pe “femeile publice”,doar paparude cata frunza si iarba,de se opreste transportul de frica,sa treaca ele intai.

 5. Stefan

  he-he… sint pline organizatiile de stat de asa “bolnavi”… ZdG – intrati va rog si pe la Camera Inregistrarii de Stat si iscoditi-l si pe sefu de acolo… ca plingeri au fost pina la Ministerul Justitiei dar nici o reactie, poate doar dupa un articol in ZdG ar fi ceva.

 6. Victoria

  sa vedeti cati dobitoci din aceasta specie sunt pe langa institutiile de invatsamant universitar!

 7. C C

  oameni buni, nu e vorba mereu doar in vestimentatie.. violate dese ori sunt aceleasi femei musulmane, care umbla doar cu ochii descoperiti, care e indreptatirea in asa cazuri??
  ok, sunt deacord ca multe din fetele noastre se imbraca vulgar, dar te temi sa incalti o pereche de pantofi mai inalti ca o sa te arate toti cu degetul..
  In occident oamenii nu judeca si nu se uita la altii, fiecare face ce vrea.. si se imbraca cum ii place.

 8. V V

  Chiar la voi pe etaj vedeti ce se face, in AIS Moldpres, in Departamentul stiri cu directorul de acolo. Vicii peste vicii, inclusiv pe baza sexuala. Interesativa si veti vedea cine este promovat si cine redus.

 9. Maria

  Conducătorii de instituţii ar trebui să treacă un control,dacă nu sunt în stare să-şi contoleze emoţiile – nu trebuie promovaţi în funcţii.

 10. students

  Mai oameni buni nu fiti atit de misogini, il cunosc personal pe acest domn, mi-a fost profesor la facultate, master, de atunci am avut ocazia sa avem alte activitati comune cu el. Imi este imposibil sa cred ca poate face asa ceva, de cite ori ma duceam la primire in biroul Dumnealui, sau de cite ori intra vre-o colaboratoare de la organizatie nici-o data nu obisnuia sa inchida usa, permanent vorbea transparent fara nici o aluzie, si am fost imbracata si in fusta si blugi. Are el si careva apucaturi dar nicidecum de acest gen. Cred ca este vrajeala cuiva ce isi doreste demult demisia lui, in permanenta auzeam prin incinta cladirii comentarii de genul.

 11. l.scutaru

  este incredibil.i-am fost si eu una din studentele dumnealui prin anii90 la universitatea din tiraspol.il stimez ca profesor,ca om si nici odata nu ne-a facut sa ne schimbam parerea despre el.din pacate la noi in tara cam asa se procedeaza cu cei care nu poti sa-i impui sa-si dea demisia de la un post,sau inscenezi o luare de mita,sau il imlici intrun scandal sexual(este evident in cazul Domnului Ilie Boian)!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *