Gheorghe Creţu, magistratul judecat pentru uciderea lui Sorin Paciu: “Nu anticipaţi evenimentele. O să fie clar totul cu timpul”

423-Padurea-DomneascaProcuratura Generală (PG) a anunţat că dosarul penal pe numele lui Gheorghe Creţu a fost trimis în instanţa de judecată, în vreme ce fostul magistrat afirmă contrariul. Una peste alta, Creţu urmează să fie judecat de Judecătoria Făleşti, localitate în raza căreia s-a produs infracţiunea. Acesta evită să vorbească despre dosar, dar ne cere să nu anticipăm evenimentele, pentru că „o să fie clar totul cu timpul”.

PG a anunţat la începutul acestei săptămâni despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei penale de învinuire a fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel (CA) Chişinău, Gheorghe Creţu. Fostul magistrat este învinuit de procurori de vânat ilegal şi lipsirea de viaţă din imprudenţă a lui Sorin Paciu în timpul partidei de vânătoare din „Pădurea Domnească”, din 23 decembrie 2012.

Dosarul, trimis la Judecătoria Făleşti

Într-un comunicat de presă emis de PG, se menţionează că respectiva cauză penală a fost expediată spre examinare în fond Judecătoriei r-lui Făleşti. Totodată, PG a anunţat că procurorii continuă acţiunile de urmărire penală în „cazul Paciu”, urmând ca, în scurt timp, să le fie înaintată învinuirea şi altor figuranţi ai respectivei cauze penale.

Andrei Pântea, adjunctul procurorului general, ne-a explicat că dosarul a fost trimis la Judecătoria Făleşti, pentru că aşa prevede legislaţia. „Procurorul este obligat să expedieze cauza penală în instanţa teritorială unde a fost comisă crima. După asta, dacă cineva crede că nu va fi o examinare obiectivă, poate înainta un demers, la adresa Curţii de Apel, care este abilitată să decidă în ce instanţă anume va continua judecarea cauzei”, ne-a spus procurorul.

Promisiune: Vor fi pedepsiţi şi alţi vânători

“În acest dosar mai sunt cercetaţi şeful rezervaţiei respective (Denis Irimciuc, fost director „Pădurea Domnească”– n.r.), şeful „Moldsilva” (Ion Lupu, fost director Moldsilva – n.r.), inginerul este cercetat şi urmează a fi tras la răspundere. Inginerul protecţie şi pază de stat (Valeriu Svistun – n.r.), inginerul silvic, care a organizat partida de vânătoare, cei care au întocmit bilete de vânătoare, cei care au repartizat locurile. În concluzie, toţi cei responsabili de organizarea vânătorii, dar şi alte persoane care au participat la evenimentul în cauza sunt cercetaţi şi cred că, în curând, vor fi deferiţi justiţiei”, a precizat Pântea.

Anterior, în cadrul acestui dosar au fost reţinuţi pentru 48 de ore trei angajaţi ai Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”: Denis Iremciuc şi alţi doi foşti subalterni ai acestuia, Valeriu Svistun şi Ghenadie Zalevschi. Aceştia erau suspectaţi de abuz în serviciu, fals în acte publice, depunerea declaraţiilor mincinoase şi influenţarea martorilor.

Creţu: “S-a grăbit cineva să raporteze”

“Nu vreau să mă expun referitor la vinovăţia lui Gheorghe Creţu. Asupra acestui fapt se va expune instanţa de judecată. Procurorul s-a expus referitor la existenţa componenţei de infracţiune, înaintându-i acuzarea. Cauza este investigată de un grup de procurori. Vom vedea cine va participa în instanţă. Dar, cred că va fi tot un grup, format inclusiv din procurori din teritoriu”, a punctat Andrei Pântea.

Contactat de ZdG, fostul judecător Gheorghe Creţu ne-a spus că dosarul său încă nu a fost trimis în judecată. „Au anunţat că l-au trimis. Şi pe d-stră v-au indus în eroare. Deci, abia acum se soluţionează. S-a grăbit cineva să raporteze. El e la faza de trimitere, dar încă nu a fost trimis”, a precizat Creţu. Întrebat cum va proceda mai departe, dacă va accepta ca dosarul să fie examinat la Făleşti sau va insista ca acesta să ajungă pe masa magistraţilor din Chişinău, Creţu a zis că „nu vreau să discut pe întrebările date. Vă rog, nu anticipaţi evenimentele. O să fie clar totul cu timpul. Bine?”, ne-a recomandat fostul judecător.

Declaraţiile interpretabile ale lui Creţu

Amintim că Gheorghe Creţu, de-a lungul timpului, a făcut pentru ZdG mai multe declaraţii care lasă loc de interpretări. În februarie, Creţu ne spunea că „se fac jocuri politice şi de altă natură în dosar”, fără a oferi detalii. Referitor la cele întâmplate în “Pădurea Domnească” pe 23 decembrie, Creţu ne-a spus că între el şi victimă, Sorin Paciu, erau aproximativ 100 de metri, iar între ei, mai era încă o persoană. Creţu, însă, a refuzat să divulge numele acelei persoane.

După ce Gheorghe Creţu ne-a spus că dosarul său încă nu a fost trimis în judecată, am revenit pentru precizări la Serviciul de Presă al PG. Acolo ni s-a confirmat că dosarul lui Creţu a fost trimis în judecată în ziua în care PG a mediatizat informaţia, adică luni, 20 mai. Şi Andrei Pântea ne-a reconfirmat faptul că dosarul lui Gheorghe Creţu a fost trimis deja în judecată, iar fostul magistrat a primit chiar şi rechizitoriul.

Reprezentanţii Judecătoriei Făleşti nu au putut fi contactaţi pentru a ne spune dacă au primit sau nu dosarul spre examinare. Miercuri, 22 mai, deşi am telefonat toată ziua, la mai multe numere de telefon, nimeni nu a răspuns.

Pleşca şi Răilean au rămas în funcţii

Comisia de anchetă pentru elucidarea modului de administrare de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie 2012 care a avut loc în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” prezenta vineri, 15 februarie, raportul în Parlament, după 25 de zile de investigaţii. În acel raport se conţineau mai multe recomandări, inclusiv demiterea şi sancţionarea tuturor persoanelor care au participat la acea vânătoare. De atunci, însă, practic nu s-a întâmplat nimic. Majoritatea participanţilor la acea vânătoare îşi continuă nestingherit activităţile.

Cel mai mult au „suferit” Valeriu Zubco, care a pierdut funcţia de procuror general, şi Ion Lupu, demis din funcţia de director „Moldsilva”. Alţi „grei”, participanţi la acea vânătoare, cum ar fi Ion Pleşca, preşedintele CA Chişinău, sau Sergiu Răilean, directorul întreprinderii de Stat „Cris Registru”, şi-au păstrat fotoliile.

Recomandările au fost mai mult politice

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CrEDO), care a participat la şedinţele comisiei de anchetă în cazul „Pădurea Domnească” din partea societăţii civile, afirmă că recomandările comisiei parlamentare au fost mai mult politice, şi că aceasta şi-a sistat activitatea fără a însărcina un alt organ parlamentar să supravegheze implementarea recomandărilor, lucru care a dus la situaţia actuală. „Se pare că a fost o declaraţie pur politică din partea unora pentru a crea un subiect de presă, fără a-i interesa cu adevărat ca lucrurile în domeniu să fie îmbunătăţite”, afirmă Ostaf.

“În cazul lui Pleşca şi Răilean, în opinia mea, era nevoie de decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), prin care urmau să fie constatate conflicte de interese în aceste cazuri, pentru ca să se poată lua careva măsuri disciplinare cu ei. Cum aşa ceva nu a fost, cei doi au scăpat nepedepsiţi”, a continuat Ostaf.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. ion1

    nevoie de decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)-asta e protectia a Boerilor…pote mai au nevoe inca di 1-2-3 Sorin Pacu??-Ion Druta,Boris Druta(cu HAREM) din Telenesti o transformat JUDECATORIA DE STAT BOTANICA IN -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris.Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.2ra-926/12 „Lima” împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

  2. Turc

    @ Vera. De fapt la noi exista numai uscaturi fara un copac verde. Si o coruptie totala , fara un gram de justitie.

  3. Ilarion

    Dar dosarul intentat lui Adrian Nichifor de ce nu a fost expediat in Nisporeni,unde a fost infaptuita ultima crima a sa?Ci a fost judecata de “sesterca’ lui Plahotniuc ,Plesca?Ori justitia e dictata de papusar si unde el comanda acolo are loc judecata?Niste nevertebrate sunteti ,justitiarilor,cind vedeti bani fluturind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *