Funcţionar cu diplomă de studii falsă

O femeie exercită funcţia de profesoară în baza unei diplome de studii false. Folosindu-se de aceeaşi diplomă, tânăra a fost angajată şi în calitate de secretară la primăria din localitate. Gurile rele spun că atât primarul, cât şi directorul au ştiut de “problema” tinerei, dar au preferat să treacă cu vederea acest “mic” neajuns.

253-diplomConform diplomei deţinute de Veronica Gulică, aceasta a studiat la Universitatea de Stat din Moldova (USM), la Facultatea de Limbi şi Literaturi Moderne, specialitatea limba şi literatura italiană şi limba engleză. Şi-a încheiat studiile cu media 8,40, în anul 2003.

“Nu pot s-o concediez”

Conform unui act al USM, aflăm că în registrul de distribuire a diplomelor absolvenţilor anului de învăţământ 2002—2003, secţia de zi, secţia cu frecvenţă redusă, diploma Veronicăi Gulică nu este înregistrată. Totodată, nici “în arhiva universităţii nu este înregistrat un dosar personal al dnei Gulică Veronica”. Concluzia, semnată de către Mihai Revenco, prorector la USM, şi de către şeful arhivei USM, Dumitru Sârghi, demonstrează faptul că Veronica Gulică nu şi-a făcut studiile la USM, iar diploma deţinută de ea este una falsă.

Imediat după terminarea studiilor, Gulică s-a adresat Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport din Hânceşti cu cererea de a fi angajată ca profesoară la şcoala din satul Dancu. Cererea a fost aprobată de către fosta şefă a direcţiei Zinaida Plugaru. Valentina Tonu, actuala şefă, ne-a spus că tinerii specialişti au direcţionare liberă şi se pot adresa la orice direcţie generală de învăţământ, prezentând doar diploma. “Nu trebuie să dea nici un examen, examenul de stat este proba care justifică faptul că sunt apţi de a lucra. Nu am avut cazuri când cineva să se fi adresat deţinând o diplomă falsă, şi nu coordonăm cu universitatea în vederea aprecierii veridicităţii diplomei”, ne-a declarat Tonu.

Astfel, şi cu acordul lui Vasile Nevireanschi, directorul şcolii din Dancu, Veronica Gulică a fost angajată iniţial în calitate de profesoară de clasele primare. Ulterior a avansat şi a ajuns să predea limba engleză şi informatica. Nevireanschi ne-a spus că “Gulică nu avea studii în domeniul informaticii, însă se pricepea bine la calculator. A fost de două ori la cursuri de perfecţionare”. I-am spus acestuia că avem probe care demonstrează faptul că Gulică deţine o diplomă falsă. Cu o rapiditate care a lăsat loc de bănuieli, directorul ne-a răspuns că el nu avea de unde să ştie dacă diploma este bună sau nu. “Când voi avea probe, voi lua măsuri. O voi retrograda. Nu pot s-o concediez”, a conchis şeful scolii.

Nici primarul nu vede probleme

De la persoane din cadrul gimnaziului din Dancu am aflat că Veronica Gulică a studiat trei ani în România, însă a renunţat la studii pentru a se căsători. De asemenea, o persoană care a dorit să-şi păstreze anonimatul ne-a spus că Vasile Nevireanschi a fost la curent cu faptul că Gulică deţinea o diplomă falsă, însă a preferat să treacă cu vederea acest lucru.

De remarcat că Gulică, deşi a plecat să lucreze la primărie, predă în continuare şi la şcoală. La primărie a fost angajată în baza aceleiaşi diplome. Ion Chitic, consilier în consiliul local, ne-a spus că în primărie activa o altă secretară, care însă a fost forţată să plece. “Primarul face multe şmecherii şi cred că Gulică a fost angajată pentru ca acesta să poată activa în acest mod şi în continuare”.

Vladimir Prituleac, primarul comunei Dancu, a negat toate acuzaţiile şi s-a arătat surprins de faptul că diploma secretarei sale nu este una veridică. Totuşi, pe acesta nu a părut să-l deranjeze faptul că subalterna sa nu are studii superioare. “Ea nu a fost angajată anume în baza diplomei, noi am avut un concurs, pe care Gulică l-a trecut. Fosta secretară a plecat din proprie iniţiativă, fiind pensionară. Ea nu avea nici studii superioare, iar pentru a îndeplini această funcţie este nevoie de asemenea studii.” I-am reamintit primarului că nici Gulică nu are studii superioare, însă acesta nu s-a lăsat înduplecat. “Ea ştie bine calculatorul”, şi-a argumentat Prituleac poziţia. “Nu pot să iau nicio măsură, pentru că ea îşi face lucrul bine şi a fost angajată prin concurs. Vom vedea ce va fi”, a conchis Vladimir Prituleac.

“Eu am învăţat în aer?”

Veronica Gulică a negat faptul că deţine o diplomă falsă. Aceasta ne-a cerut să nu publicăm informaţia, ameninţându-ne că vom avea probleme. Gulică susţinea că nu a cumpărat nicio diplomă şi că probele noastre ar fi nişte “bârfe”. “Înseamnă că eu unde am învăţat, în aer sau unde?”

Contactat telefonic, Mihai Revenco, prorector USM, ne-a confirmat încă o dată că diploma deţinută de către Veronica Gulică este una falsă. Totodată, Revenco a ţinut să precizeze că asemenea practici sunt mult mai frecvente în străinătate, acolo unde moldovenii prezintă diplome false. “Aici nu prea au curajul”, ne-a spus Revenco.

Eleonora Graur, şefa direcţiei Sisteme Informaţionale, Standarde şi Registre Educaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, ne-a declarat că atunci când la ei apare un asemenea caz, actele sunt trimise la CCCEC. Aceasta a precizat că cel care angajează ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi ar trebui să verifice diploma prezentată de profesor.

Conform art. 361 Cod Penal, fapta săvârşită de către Veronica Gulică “se pedepseşte cu amendă de până la 6 mii de lei, cu 150—200 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu închisoare de până la 2 ani”, ne-a spus juristul Vlad Gribincea.

De la începutul anului 2009, CCCEC şi MAI au depistat mai multe cazuri în care se încerca obţinerea unor diplome de studii false. Majoritatea cazurilor îi aveau în prim plan chiar pe unii funcţionari ai instituţiilor de învăţământ. Aceştia promiteau diferitor persoane că le vor face rost de o diplomă contra unor sume care variau între 150 şi 350 de euro.

Victor MOŞNEAG

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcutela linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. costică

  KU KLUX KLAUS, IUBIRE MICĂ ŞI CRETINĂ, DACĂ ŞTII CETI TATAIE COMUNIST NENOROCIT CE EŞTI, VEZI CĂ DIPLOMA ESTE CHIPURILE EMISĂ DE UNIVERSITATEA DE STAT DIN CHISINĂU, IAR PE IA ESTE SCRIS ŞI ÎN LIMBA RUSĂ, MANCURT IMBECIL CE EŞTI. LIMBA RUSĂ ESTE DE FAPT O LIMBĂ TARE DRAGĂ ŢIE, FIIND ŞI LIMBA ÎN CARE ÎŢI VIN ORDINELE DE LA MOSCOVA VIA SIBERIA. UNIVERSITATEA SPIRU HARET DIN RO, SIGUR NU ARE FILIALĂ LA CHIŞINĂU. MARŞ DE AICI ŞI NU MAI PRĂFUI ACEST FORUM UNDE TREBUIE SĂ SCRIE NUMAI ROMÂNII ADEVĂRAŢI. CU NESTIMĂ COSTICĂ DIN PIATRA NEAMŢ.
  FRAŢI ROMÂNI BASARABENI, UNIREA FACE PUTEREA, TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE, COSTICĂ PIATRA NEAMŢ, TEL. 0040740531519.

 2. victor

  tot ce e scris aici nu e nimik corect…asa ca cel care a scris toate acestea este un om care ii este ciuda si vrea sa faca un rau

 3. andrei

  da ce marog nui ajung la cei care au skris aici…….le este ciuda ca nu au diplome….hahaha…
  TRAIASKA ROMANIA si nu au ce se anina de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *