“Franzeluţa”, după revizia CCCEC

Scandalul de la Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” are la bază o revizie efectuată de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) încă în anul 2010. Pe 28 februarie 2011, după ce au fost verificate toate probele expuse în actul de revizie, Procuratura Generală (PG) a decis încetarea urmăririi penale iniţiate pe numele factorilor de decizie ai SA “Franzeluţa” pe motiv că în acţiunile acestora nu au fost găsite elemente constitutive ale infracţiunii.

La 21 iunie 2011, Consiliul de Administrare al SA “Franzeluţa” l-a demis pe Eugen Baleca făcând referire la actul din 2010. Ştefan Chitoroagă, preşedintele Consiliului, a declarat pentru ZdG că nu a ştiut că, în februarie 2011, PG a decis încetarea urmăririi penale pe numele conducerii întreprinderii, astfel încât, oficial, Baleca a fost demis făcându-se referire la un act de revizie care nu mai era de actualitate.

Lupta pentru pâine

Eugen Baleca a fost demis ca urmare a unui act de revizie întocmit de CCCEC în octombrie 2010, prin care se specifica că  ar fi prejudiciat statul cu 24 de milioane de lei în urma importului de făină. Baleca, însă, a fost repus în funcţie în timp record, după ce a obţinut o hotărâre judecătorească în acest sens. De atunci, între Consiliul de Administraţie al întreprinderii, directorul Eugen Baleca, Ministerul Agriculturii, în gestiunea căruia se află întreprinderea, dar şi între PLDM şi PD a pornit o luptă aprigă pentru întreprinderea care deţine monopolul pe piaţa pâinii.

Actul discordiei

Actul de revizie în temeiul căruia a fost demis Baleca datează din 2010. Doar că PG şi CCCEC nu se pot pune de acord în privinţa unor detalii. “Noi am efectuat controlul la “Franzeluţa”, la iniţiativa şi la solicitarea PG”, spune Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CCCEC. “Revizia de la “Franzeluţa”, despre care s-a relatat recent, a fost efectuată de CCCEC încă în octombrie 2010, în baza unei petiţii anonime, parvenite la CCCEC”, spune de partea cealaltă Maria Vieru, şefa serviciului de presă al PG. Una peste alta, Starinschi ne-a spus că acea revizie a fost efectuată în 2010 şi a vizat perioada 2008 – 2010. “Am  constatat o diferenţă de preţ de 24 de milioane  de lei. Atunci, din câte ştiu, conducerea “Franzeluţa” a pus acest fapt pe seama conjuncturii economice de pe piaţa regională. Diferenţa de preţ apare pe drumul de la producător sau de la persoana de la care s-a achiziţionat făina, până în R. Moldova. Probabil a fost vorba şi de alte firme prin intermediul cărora au trecut aceşti bani”, ne-a explicat Starinschi.

Baleca, salvat de Procuratură

“Având în procedură o cauză penală pe faptul cauzării de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de
încredere comise de factori de decizie ai întreprinderii, PG a solicitat de la CCCEC actul de control efectuat de ofiţerii CCCEC, pentru ca acesta să fie examinat în cadrul dosarului penal pe care îl aveam în gestiune”, a mai spus Maria Vieru. “Analizând toate probele acumulate pe parcursul urmăririi penale, inclusiv actul de revizie al CCCEC, audiind şi revizorii CCCEC (cei care depistaseră prejudiciul de 24 mil. lei, n.r.), studiind răspunsurile la cererile de asistenţă juridică parvenite de la autorităţile competente ale Ucrainei, PG a ajuns la concluzia că acele acţiuni ale factorilor de decizie de la “Franzeluţa” nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii, motiv pentru care, la 28 februarie 2011, dosarul a fost încetat”, a conchis Vieru.

Demis în baza unui act care nu mai era actual

Reiese că, de fapt, Eugen Baleca a fost demis de către Consiliul de Administraţie al “Franzeluţa” în temeiul unui act care nu mai era de actualitate şi asupra căruia PG se pronunţase cu patru luni în urmă. Ştefan Chitoroagă, preşedintele CA “Franzeluţa”, afirmă că membrii consiliului nu au dispus de actul de revizie al  CCCEC. “Noi tot l-am cerut. Verbal îi spuneam să-l aducă, dar trecea consiliu după consiliu şi Baleca nu-l aducea. Asta până nu i-am dat, oficial, în scris. Doar atunci ni l-a dat. Ni l-a prezentat cu două săptămâni în urmă. Asta a şi fost problema, pentru că noi nu ştiam ce a fost acolo”, a spus Chitoroagă, atunci când l-am întrebat de ce abia acum a fost abordat subiectul demiterii lui Baleca, dacă actul de revizie al CCCEC era din 2010. Chitoroagă ne-a spus că nu a ştiut nici despre faptul că, la 28 februarie 2011, PG a decis încetarea urmăririi penale pe numele conducerii întreprinderii, după ce a examinat probele din actul de revizie.

CCCEC a avut dreptate

Pentru a verifica faptele relatate în actul de revizie al CCCEC, în urma căruia PG a închis dosarul penal, am discutat cu mai mulţi experţi din domeniu, inclusiv agenţi economici privaţi care importă făină. Aceştia ne-au spus că acea schemă, despre care vorbea CCCEC, este în vigoare şi astăzi. “Uitaţi-vă în documentele de la vamă. Comparaţi 2-3 firme care aduc făină cu “Franzeluţa”. Raportaţi preţul oficial la care importă agenţii economici care nu au nimic cu întreprinderea de stat şi preţul la care importă “Franzeluţa”. Astfel veţi afla totul. Diferenţa e mare. Agenţii economici care aduc câte 2-3 tone, o aduc la un preţ mult mai mic decât “Franzeluţa”, or e clar că atunci când aduci 2-3 vagoane, preţul e mai mare, dar dacă iei câteva mii de tone, făina ţi se vinde mai ieftin. “Franzeluţa” nu are semnate conctracte directe cu producătorii, ci cu firme aflate în zone off-shore. Se vorbeşte chiar de o diferenţă de un leu la kg. Când am văzut actele, am căzut jos. La 4000 tone aduse lunar, ai 4 milioane de lei numai la importul de făină. Ei, însă, fac şmecherii şi cu alte produse, pentru că se importă  tot ce trebuie pentru pâine”, ne-au spus persoane din anturajul “Franzeluţa”, implicate până nu demult în aceste scheme.

Import de 8 mil. $ în patru luni

La Serviciul Vamal ni s-a spus că nu putem afla preţul şi nici cantitatea de făină adusă de către SA “Franzeluţa” şi nici de către alte firme în parte, făcându-se referire la “secretul comercial”. Biroul Naţional de Statistică ne-a informat că, în ianuarie – aprilie 2011, în total, în R. Moldova au fost importate 19 mii 384 tone de făină, 75% din această cantitate fiind adusă din Ucraina. În total, în această perioadă, pentru cantitatea respectivă s-au plătit oficial 7,8 mil. USD. 70 de agenţi economici au dreptul să importe făină în R. Moldova. Totodată, şi Biroul Naţional de Statistică ne-a comunicat că statistica separată, privind importul de făină declarat de “Franzeluţa”, nu poate fi prezentată, deoarece vine în contradicţie cu principiul confidenţialităţii datelor statistice, stipulat  în “Legea cu privire la statistica oficială”, din decembrie 2004. Amintim că Eugen Baleca este director al SA “Franzeluţa” din anul 2004.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, de la 1 ianuarie 2011 şi până la 24 iunie 2011, R. Moldova a exportat 12 264 tone de făină. Sursele ZdG ne-au comunicat că “Franzeluţa” a refuzat să ia făină de la Combinatele de produse cerealiere din R. Moldova, pentru a respecta şi în continuare schemele cu firmele off-shore. Astfel, producătorii autohtoni au fost nevoiţi să vândă făină în alte ţări, în special în România.

Pe 15 iulie 2011, este programată Adunarea generală a SA “Franzeluţa”, la care va fi pusă în discuţie demiterea lui Eugen Baleca şi schimbarea consiliului de administrare al întreprinderii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vlad

    REGRET SI IMI CER SCUZE,DAR CITIND aceasta”fabula” documentara,involuntar mi-am adus aminte de telefilmul “BANDITSKII PETERBURG”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *