Foşti poliţişti, victime ale migraţiei ilegale

Valeriu Pancu şi Oleg Bejan sunt foşti angajaţi ai Brigăzii cu destinaţie specială “Fulger”, din cadrul MAI. În 2005, din cauza salariilor inadecvate şi a condiţiilor de muncă dificile, ei au plecat de la “Fulger”, în căutarea unor soluţii de supravieţuire pentru familiile lor. Atunci a început o etapă nespus de grea din viaţa lor, despre care abia acum au decis să vorbească public. Problemele lor sunt legate de activitatea a trei firme ale cetăţenei Olga Coronciuc: “Olvis-Stepanenco“, “Volaris Grup“ şi “Benidax Grup”.

“Am plecat de la MAI pentru că salariile, de 1300 de lei, nu ne permiteau să ne întreţinem familiile. Dacă rămâneai cinstit, copiii îţi sufereau de foame. Dacă vroiai să fii şi tu “în rând cu lumea”, atunci nu aveai decât să bagi mâna în buzunar străin sau în buzunarul statului, aşa cum practicau mulţi pe atunci”, spun cei doi foşti angajaţi MAI, încercând să explice de ce au ajuns să apeleze la nişte firme care anunţau că sunt specializate în organizarea cetăţenilor decişi să plece la muncă peste hotare.

“În Turcia trebuia să primească paşaport şi viză lituaniană”

Oleg Bejan povesteşte că, timp de 4 ani, soţia sa, Diana, a încercat să-şi restituie banii “investiţi” într-un contract de muncă peste hotare. “Iniţial i-am dat 3500 de euro, ulterior au cerut alţi 1300 de euro, necesari pentru cheltuieli de transport. După mai multe tergiversări, banii de drum au fost restituiţi, iar ceilalţi – nici până azi”, spune Oleg Bejan. În redacţie, fostul angajat “Fulger” a contactat-o încă o dată pe şefa firmei “Olvis-Stepanenco”, Olga Coronciuc. “Kakie denghi?” (n.r.: “Ce fel de bani?”) – a întrebat inocentă Coronciuc.

Bejan îşi aminteşte cu ce fel de probleme s-a confruntat soţia sa. Atunci, drumul spre UE a trecut prin Ucraina, unde un oarecare Serioja, într-un Audi A6, de culoare gri, cu numere de Moldova, a întâmpinat-o şi a condus-o în port, ca să ajungă în Turcia. Toate păreau, într-un fel, veridice, deoarece fiecare intermediar avea argumentele sale. Când pleca spre Turcia, bunăoară, i s-a spus că, ajungând, va primi paşaport şi viză lituaniană, ce i-ar permite să intre în UE. În Turcia, însă, a fost deconspirată şi doar intervenţia soţului său, angajat al MAI, a salvat-o. De atunci au trecut 4 ani, dar nu şi-a mai putut recupera banii.

Pleca în Polonia cu un contract “semnat” cu o firmă inexistentă

“Am auzit de firma “Olvis-Stepanenco“ şi am ajuns la uşa biroului 144, la unul dintre oficiile firmei, pe str. Academiei, 1. Acolo am fost tratat cu amabilitate. Mi s-a promis că, imediat cum achităm banii pentru plecare, vom ajunge la muncă în UE”, ne-a spus fostul poliţist Valeriu Pancu.

S-a grăbit să dea toţi bani, ca să plece cât mai degrabă. Astfel, la 22 martie 2011, a achitat suma de 500 de euro, pentru un contract de muncă în Polonia, iar la 29 martie 2011 pleca deja din Chişinău.

În scurt timp, la 30 martie 2011, era la frontiera cu Polonia, unde a şi aflat că, în schimbul celor 500 de euro, intrase în posesia unui contract de muncă falsificat.

“I-am telefonat şi i-am trimis câteva mesaje directoarei firmei, Olga Coronciuc, dar porblema nu a fost soluţionată”, povesteşte Pancu.

Experienţa sa de poliţist i-a sugerat să păstreze şi până acum în telefonul mobil mesajele trimise şi recepţionate de la Olga Coronciuc. Astfel, pe 30 martie 2011, primea următorul răspuns, scris în  rusă, la mesajul său: “Valera, aghenstvo pomenealo iuridiceskii adres! Oni nam segodnea skazali. Budem meneat’ priglaşenie!” (n.r.: “Valera, agenţia şi-a schimbat adresa juridică. Ei ne-au spus astăzi despre asta. Vom schimba invitaţia!”).

De fapt, la frontiera cu Polonia, Pancu fusese anunţat că acea firmă care, chipurile, îi perfectase contractul de muncă era închisă de mult.

“Jumătate de Moldovă e în Europa cu astfel de vize… ”

În acele zile, Coronciuc găsise, totuşi, o soluţie pentru Pancu. Ea i-a sugerat să plece la Lvov şi să încerce de acolo să ajungă în Polonia. “Mojem prislat’ do Lvova” (n.r.: “Te putem trimite la Lvov”), îi scria Coronciuc un mesaj telefonic lui Pancu.

În alt context, pe 31 martie 2011, supărată din cauza insistenţei fostului poliţist, Coronciuc nota: “Pol Moldovî v Evrope s takimi vizami… U menea vse liudi, vsio poneali, crome tebea…” (n.r.: “Jumătate de Moldovă e în Europa cu astfel de vize… Toţi clienţi mei au înţeles totul, cu excepţia ta”).

Cazat într-un hotel din Lvov, cheltuind zeci de euro pe zi, Pancu a aştepat “soluţia” de la Coronciuc. Peste o săptămână, la 6 aprilie 2011, a primit un mesaj mai categoric de la aceasta: “Poka nicego horoşego scazat’ ne mogu” (n.r.: “Deocamdată, nu-ţi pot comunica nimic bun”).

În aceeaşi zi, la 23.36, Coronciuc îi scria lui Pancu: “Shodi eşcio raz v posolstvo i uznai cito takoe Viza D i kak s nei mojno peredvigatsea po Evrope. Za 500 evro ia uje slişkom mnogo sdelala dlea tebea” (n.r.: “Pleacă încă odată la ambasadă şi află ce înseamnă Viza D şi cum te poţi deplasa cu ea prin Europa. În schimbul a 500 de euro eu am făcut deja prea multe pentru tine”).

Ulterior, Pancu a avertizat-o: “Dacă nu vrei să-mi restitui banii paşnic, voi acţiona legal”, la care  Coronciuc a răspuns: “Horoşo” (n.r.: “Bine”).

Acum, Pancu înţelege de ce Coronciuc a fost de acord cu eventualele sale apeluri în justiţie. Răspunsul l-a găsit citind mai multe articole în care, pe parcursul ultimilor ani, se relata că sute de persoane au apelat la procuratură şi la poliţie, solicitând să intervină în cazul acţiunilor Olgăi Coronciuc. Cu toate acestea, niciun dosar intentat pe numele ei nu s-a finalizat cu vreo sentinţă.

22 de cauze penale şi nicio sentinţă definitivă

Iurie Podarilov, de la Centrul de combatere a traficului de persoane al MAI, a confirmat că cele trei firme, prin intermediul cărora operează Olga Coronciuc, figurează în mai multe dosare penale, care însă nu au ajuns la vreun final. “De mai multe ori, în urma demersurilor Centrului, Camera de Licenţiere a retras licenţele de activitate ale celor trei firme, dar ulterior, în urma adresărilor în judecată, instanţa Centru, pe teritoriul căreia se află firmele respective, dar şi Camera de Licenţiere, califica drept ilegale acţiunile de suspendare a licenţelor.”

Elena Cazacov, de la Secţia combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale, ne-a confirmat că, în ultimii 3 ani (2009-2011), au fost pornite 22 de cauze penale legate de activitatea directoarei şi angajaţilor firmelor “Olvis Stepanenco”, “Volaris-Grup” şi “Benidax Grup”. Toate cauzele vizează organizarea migraţiei ilegale şi au fost iniţiate în urma plângerilor cetăţenilor – clienţi ai firmelor Olgăi Coronciuc. Potrivit Elenei Cazacov, timp de doi ani, în judecată au fost trimise patru cauze penale. Dintre acestea, pe trei cauze, Judecătoria Centru a pronunţat sentinţe de achitare, pe motiv că ar lipsi componentele infracţiunii. Sentinţele au fost atacate de procurori în instanţa de Apel.

Cu un bagaj penal impresionant, a devenit primar PCRM

Aşa cum, în cele 22 de cauze penale, intentate pe numele celor trei firme, a administratorului şi a  angajaţilor, nu a fost pronunţată o sentinţă definitivă, la ultimele alegeri locale, în iunie 2011, Olga Coronciuc a fost aleasă primar din partea PCRM în comuna Bălţata, raionul Criuleni.

La firmele de pe strada Academiei, 1, despre Olga Coronciuc ţi se spune că “e în concediu de maternitate”, “e bolnavă”, “va fi mai târziu” sau “lăsaţi telefoanele şi veţi fi contactaţi”. Juristul Ion Matusenco, cel care reprezintă firmele în procesele de judecată, a promis să ne ofere date despre cazurile Bejan şi Pancu, după care nu a mai răspuns la telefon.

Marţi, 15 noiembrie, la Primăria Bălţata ne-a răspuns primara, Olga Coronciuc. Ea ne-a spus că ar trebui să înţelegem, totuşi, câte ceva din faptul că, din 9 concurenţi electorali, cei 2000 de alegători de la Bălţata au preferat-o anume pe ea, în proporţie de 80%. Cât despre acuzaţiile ce i se aduc, despre cele 22 de cauze penale, intentate la cererea a peste 100 de cetăţeni păgubiţi, ea spune că ar trebui să întrebăm noii administratiori, deoarece, după ce a devenit primar, s-a retras din activităţile acelor firme. Ea spune, totuşi, că toate dosarele au fost intentate “la comandă” şi că problemele celor trei firme au început din cauza acţiunilor celor de la Centrul de combatere a traficului de persoane a MAI. “Pe 13 noiembrie 2009, au efectuat percheziţii în birourile noastre, au ridicat computerele, contractele, au paralizat toată activitatea. Din această cauză mai mulţi cetăţeni nu au putut pleca în străinătate. Cei care au fost blocaţi s-au şi plâns la poliţie, iar poliţia i-a obligat să scrie plângeri pe mine, promiţându-le că le vor recupera banii… Am câştigat mai multe procese şi nu voi ceda nici acum. Sunt gravidă în luna a 5-a, aştept al 7-lea copil. După ce voi naşte, prin martie 2012, voi începe deja eu să-mi apăr drepturile”, ne-a spus Coronciuc.

Amintim că, în urma percheziţiilor efectuate la sediile celor trei firme, în noiembrie 2009, au fost depistate şi ridicate peste 100 de paşapoarte ale cetăţenilor R. Moldova, cărţi de identitate, permise de conducere româneşti, paşapoarte lituaniene, paşapoarte cehe. Majoritatea actelor erau false. Totodată, au fost găsite 35 de clişee ale ştampilelor diferitor instituţii de stat din R. Moldova, România, Germania, ale Serviciilor de grăniceri din diferite state, ale unor bănci, ale unor notari, clişee ale ştampilelor unor agenţi economici din R. Moldova, Lituania, Turcia, Ungaria.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. ue

  Deductie – in final sufera tot oamenii saraci, care sunt nevoiti sa se umprumute si sa dea banii unor astfel de exroci. Ei nu ii este in grija ca blestemul oamenilor o va ajunge? Vorba aia – pe vant vine, pe vant se duce.

 2. curiosul

  nu intelegeti ca javra asta nu se indoapa numai ea,dar imparteste cu niste sarlatani grei,care o sustin? “lipsesc componentele infractiunii”,escrocherie si uz de fals pt judecatoria centru nu-s infractiuni.dar si politatii is dumdum si incalcau legea punct cu punct cu traseul indicat de infractoarea asta.Nu le-a mirosit a penal? daca si meseria si-o faceau in halul acesta,n-au de ce se sclifosi acum.sa mai vada si ei cum merg cot la cot infractorii cu cei care ar trebui sa ne apere,doar penala asta jefuieste lumea nu de capul ei,are spatele acoperit in caz de vreun glont ratacit.s-apoi pe langa o leafa mizera de 1300 lei,dragii nostri din fulger au gasit si 4800 euro dintr-o lovitura.stim vrajeala cu imprumutatul…

 3. un emigrant

  Calare pe aceasta iapa nesimtita si dat bice pina iese untul la suprafata.Primaria a cistigato la fel prin inselaciune,asa cum a cistigat si acei bani nemunciti.

 4. AVRAAM

  ZdG,Vă rog doar atît: Nu ponegriţi numele eroilor din BPDS “FULGER” şi a acestei Brigâzi legendare!Da,viaţa BPDS se împarte în doua etape: de la 5 decembrie 1991 pînă la 05 ianuarie 1997 încoace! După 1997,Această Brigadă a fost folosită de mulţi excroci,criminali,lingăi,nemernici ca tramplin pentru a atinge scopurile meschine şi funcţii majore în MAI,dar asta nu înseamnă că toţi care au trecut prin BPDS “FULGER” sunt potlogari.Încă un lucru important: D-stră,adică Ziarul de garda aveţi nume,nu gazeta de gardă,nu ziarul de serviciu,şi nu ziarul cu zgardă,ci ZdG!!!!Aşa dar scriţi corect:BPDS “FULGER”,adică Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI!!!Căci şi Forţele Armate ale Ministerului Apărării au asemenea subdiviziune Brigada cu destinaţe specială “FULGER”,un clon a Fulgerului MAI,şi penitenciarele Ministerului justiţiei are batalion cu destinaţie specială,pricepeţi?Dar BPDS “FULGER”,corect BSPDS-Brigada separată de poliţie cu destinaţie specială-e LEGENDĂ deja!Tricolorul,Limba Română,Independenţa,Suveranitatea-se subînţelege BSPDS!Primul “botez cu foc” BSPDS “FULGER”a avut imediat după formare în decembrie 1991 pe pod la Dubăsari,apoi în primăvara-vara a.1992. În raioanele de Est ale Republicii Moldova acţiunile s-au soldat cu decesul a 40 de colaboratori ai Brigăzii şi rănirea a mai mult de 300. Pentru bărbăţie şi eroismul demonstrat pe cîmpul de luptă au fost decoraţi cu distincţiile de stat:
  „ORDINUL REPUBLICII“
  3 colaboratori, dintre care – 2 post-mortem
  ORDINUL „ŞTEFAN CEL MARE“
  72 colaboratori, dintre care – 28 post-mortem
  MEDALIA „MERITUL MILITAR“
  73 colaboratori
  MEDALIA „PENTRU VITEJIE“
  74 colaboratori.Veniţi cu toţii pe 5 decembrie 2011,jurnalişti,studenţi,veterani MAI,pensionari,societatea civilă în incinta BPDS “FULGER” să sărbătorim 20 de ani de la formarea acestei subdiviziuni eroice,str.Mesager 5.va fi prezent şi Comandantul de onoare a BPDS,cel ce a format acest cuib de bărbăţie,primul cavaler a ORDINULUI Republicii N1,generalul-“tătucă” d-l Gamurar Anton Sevastian. Azi pentru a cîta oară
  Bate clopotul cel sfînt
  Pentru noi şi pentru ţară,
  Pentru pace pe pămînt.

  Vivat fraţilor de arme –
  Cavaleri ai libertăţii –
  Ce purtaţi în inimi calde
  Semnul suveranităţii.

  Cu cele 15 veri,
  Lumină-n suflet ce-au răsfrînt,
  Se-ntorc din crîncene dureri
  Acei căzuţi prin Jurămînt.

  La straja legii staţi oricînd

  Menirea celor curajoşi –
  Cu bărbăţie apărînd
  Ce-avem mai scump de la strămoşi.

  Mamelor încărunţite,
  Lacrimilor împietrite,
  Soţiilor învăduvite,
  Memoriei necontenite

  Glorie, glorie, glorie.
  Celor 40
  Ce-au rămas în istorie – glorie.

  Vouă, eroi ai războiului –
  Apărători ai dreptăţii –
  Ce aţi purtat pe berete
  Lacrima independenţei,
  Ce aţi zidit cu sînge
  Mult aşteptata victorie
  Glorie, glorie, glorie.

 5. Sava

  Mai schimba muzica,bai frate de arme.La fiecare 2.3 pagini scrii una si aceeasi poveste.Vrei sa ne bagi in cap ca se mai gaseste cineva care lucreaza cinstit si se gandeste la noi. Minciuni!Unde ponegreste ZdG numele “eroilor”? Acestia 2 stiau initial ca se incalca legea,vezi cu ochiul liber ca escroaca prostea lumea.Nu se plateste pt un contract de munca si cat de prost sa fii ca pe urma sa.ti faca viza in alt stat?
  Mai lasa.ne cu serviciile inchipuite ale fulgeratilor.Slava celor care nu mai sunt printre noi.Dar mai povesteste cum prin 2004 bravii fulger escortau personal contrabanda de orice gen.Sau pe cati tineri i.au schilodit in aprilie 2009.Nu te face mort in popusoi si mai spune de alte “servicii” demne de zdup.Legea e pt toti chiar daca ar fi salvat lumea de la potop.

 6. no name

  foarte buna intrebare, cum si de unde au facut “domnii cumsecade” din FULGER, rost de o astfel de suma, cu salariul care pretind ca il aveau si mai ales, cu aluzia ca isi doareau sa ramina cinstiti si “curati” ca lacrima…mi-e sila cind vad fetete astea doua, pline de sine, astea victime sint????…ba mai mult va pot spune, ca
  astia doi, au fost ei singuri o agentie de angajare in cimpul muncii in EU, doar ca fara locatie, asa prin telefon, prin piete si pe linga poduri, si faceau bani grei, jupuind de pe oamenii nostri acolo in Italia. Orefind loc de munca “legal” , “ofical” populatia care apela la ei urma sa ii plateasca pt acest serviciu…si cit credeti ca luau pt asta? Nu 100 si nu 200 de euro…fiind depistati si turnati, de ce sa nu comploteze cu organele respective, facind ceea de ce au nevoie respectivii…si mai lasatai-ma cu eroii si cu luptele si cu gloantele…o fi fiind un numar limitat din cei care merita tot respectul si apreciarea, restul sint de rahat!!!!!

 7. tofan

  esti tare no name.
  nu chiar iese la socoteala cum de asa fraieri din Fulger au picat si au dat la o babornita bani cu sacul.de atata hoata a fost echitata altfel ar iesi la suprafata mai multe.fraierii fac parte din stok,is o acoperire daca va uitati mai bine,dar si saraci lipiti daca o spuneti mutului.suntem imbroboditi de presa din noapte-n noapte.

 8. AVRAAM

  …Câinii ştiu a lătra,lupii a urla,urşii a mornăi,leii a vui şi măgarii a ţipa!!!…

 9. gogu

  mata nene avrame din care categorie faci parte? un moment să ghicesc,din ultima?
  poate te laşi de snoave la gura sobei şi ne spui ceva la articol.eu cred că “legendarii” de mai sus ţin “krîşa” la tâlhăroaica asta şi când au simţit că “ţipatul” nu le mai ajută cu procurorii pe urme şi-au inventat şi ei o snoava la gura sobei.primara a luat asupra sa cu promisiunea s-o scoată curată să n-o înfunde toţi.e cusut cu aţă albă ca baronii din fulger să se lase înşelaţi de o golancă.mata ai altă variantă sau numai cea cu războaie şi tot mvd-ul de martiri,eroi şi victime.

 10. nic

  iarăși după analiza europiană, despre țările sărace din europa, Moldova este cea mai săracă țară din europa. De cînd ne conduc hoții în leje filea, plohiș, doi metri de bulbuci, vorona, minciunosul ghimpul și toți acei de alde zăci, de alde guma și slugile lor, vom trăi în sărăcie. Este vremea de trezit oameni buni, s-ăi dăm jos pe acești bandiți, hoți și în lege și după lege. Trebuie să ne ridicăm la lupta dreaptă, pentru viiitorul copiilor noștrii, nu pentru copii lor, unde părinții fac bani în Moldova, i-ar copii lor trăiesc în anglia.Cu televiziunea de azi, care ne prelucriază mințile noastre , ei ne vor duce pe toți în mormînt. Trezițivă oameni, mai ales tineretul. Voi cu această conducere nu aveși viitor. Nici viață. O să vă căsătoriți, și pe urmă – unul în moscova , altul în italia, astai oare este viață. De ce copii lor, fac nunți de milioane, și după aceasta pleacă din țară. Sau au funcții în diferite locuri, unde iau mitî și se înbogățesc iarăși pe banii copiilor noștrii, care le fac cu greu în străinătate. Trezițivă moldoveni, romăni, ruși, găgăuji. bolgari și alte nații. Ei pe noi ne ciocnesc cap de cap , iar ei se fac miliarderi. Unițivă oameni.

 11. wrt

  Demult Coronciuc tb trimisă după gratii. Probe sunt destule, 100 de oameni cu aceeaşi problemă. Ce fel de insuficienţă de probe ? A cumpărat judecăţile, evident, simplu ca 2 copeici sovietice.

 12. oleg bejan

  gogu citeste mai bine articolul ce scrie ,vadca pe avram lai vazut ca scrie in comentariu dar pe mine nu ma vezi ,stai fara grija ca coronciuc olea a sa steie dupa gratii a sa adun toate perasoanele inselate de ia si a sa vad cu ce a sa scape de pedeapsa….

 13. gogu

  lui oleg.
  n-am făcut caz că eşti însăşi legendara victimă.sunt nişte pete albe în istoria asta,nu crezi? nu suntem la sf.anilor 1990 sau încep. anilor 2000,când lumea era prostită uşor.dar mai ales,pe cine să prostească azi,pe legendarii din fulger.cam vreo 5 ani nici ministrul n-avea cuvânt înaintea lor.ceva concret vezi “investigaţie de către reporterii OCCRP”.reporteri străini,nu-i confunda cu ai noştri,nu mă dau în amănunte acum.astfel de escrocherii întâlnim la orice pas şi nu ne mai lasă stâlp de uimire,poate ceva idignare.ne-ar face ochii pătraţi,dacă s-ar scotoci şi cine e “regele”,nu numai pionii,pe ăştia îi ştim şi nici nu se dau în lături,în fiecare zi auzim câte una.apoi se fac primari,secretari,coţcari,nicio baricadă nu-i reţine.cum? crezi să reuşeşti a-i da de capăt? nu cred că au voinţă nici alţii,nici voi.e prea bănoasă afacerea şi durează de când cu democraţia asta.putregaiul nu e “olea”.de acord,ar înfrumuseţa o celulă 2×2,dar vine alt pion în locul ei.un sah-mat regelui,dar de ce am mai distruge o meserie demnă de moldova numai cu victime? spun prostii? daca voi credeţi că sunteţi deştepţii şi alţii îs proştii,nu deveniţi mai simpatici,mai ales cu aventura voastră.azi nici pe centură nu se îndreaptă cu sacul în cap,darămite cu 4800 euro…

 14. oleg bejan

  lui gogu de capat a sai dau lui olea eu nu sunt sotiunea mea sa ma invirte. Ei ii pare ca toti a so lese in pace daca este primara si din partea cuie inca,ia se gindeste in viitor sa ajunga si deputat in parlament,in loc de parlament a sa fie celula de la cricova

 15. pentru Oleg Bejan

  daca esti asa cinstit de ce nu stai sa lucrezi pentru stat ?? cinstit ??? Nu-ti place ?? iti plac banii usori si aurul la git ?? Stai in politie si lucreaza pentru stat … Ai jurat credinta patriei.. Fii om. Nu-ti rezolva problemele cu PR !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *