Fost şef “SCUT”, martor în dosarul Botnari & Papuc

296-martorul_papuc_botnariFostul adjunct al comandantului SCUT, Veniamin Costişanu, a fost audiat în şedinţa de judecată din 8 octombrie, în cadrul dosarului penal intentat ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarului de Chişinău, Vladimir Botnari. În timpul depunerii mărturiilor, fostul angajat al MAI s-a arătat uimit de situaţia protestatarilor, care nu au fost traşi la răspundere penală pentru maltratarea poliţiştilor. Referindu-se la acuzaţiile care li se aduc celor doi, Costişanu a declarat că aceştia au experienţă şi nu puteau să comită nicio infracţiune din categoria “neglijenţă în serviciu”.

296-papuc-botnariPentru şedinţa de judecată din 8 octombrie era programată audierea a cinci martori. Procurorul Sergiu Roşca a precizat că doi dintre ei sunt în deplasare de serviciu, unul este bolnav, iar despre ultimul – nu ştie nimic. Cei trei judecători s-au arătat deranjaţi de faptul că martorii citaţi nu s-au prezentat şi dosarul se tergiversează. “Mai avem de audiat încă 11 martori ai acuzării”, a afirmat unul dintre judecători, însă procurorul a spus că vor fi mai mulţi incluşi pe liste suplimentare. Întrebat dacă vor fi citaţi ca martori şi manifestanţii din 7 aprilie, procurorul a răspuns că se va decide ulterior.

“Peste 100 de mii de protestatari”

După ce judecătorii, avocaţii, procurorul şi învinuiţii şi-au ocupat locurile în sala 37 de la Judecătoria Centru, martorul Veniamin Costişanu a fost prezentat instanţei.

“În aprilie 2009, activam în cadrul regimentului SCUT şi deţineam funcţia de prim-locţiitor al comandantului regimentului”, aşa şi-a început mărturia fostul angajat MAI. În zilele de 6 şi 7 aprilie, acesta împreună cu ceilalţi colaboratori SCUT au menţinut ordinea publică la Preşedinţie şi Parlament. Deplasarea şi alte acţiuni din zilele protestelor au fost executate la ordinele comandantului regimentului, Constantin Avornic, după declaraţiile martorului.

Veniamin Costişanu a mai spus că angajaţii SCUT erau echipaţi în uniformă de zi, la 7 aprilie, dimineaţa. Apoi, ei au fost dotaţi cu veste antiglonţ, căşti şi bastoane. Judecătorul l-a întrebat pe Costişanu dacă aveau alte mijloace speciale de apărare, substanţe lacrimogene, iar acesta a răspuns că la acel moment – nu. Însă la regiment erau, o parte – expirate, celelalte – utile.

În faţa instanţei, Costişanu a afirmat că în Piaţa Marii Adunări Naţionale erau peste 100 de mii de protestatari, iar printre ei erau minori cu vârste de 12-13 ani şi femei. Forţa fizică nu a fost folosită de colaboratorii SCUT, deoarece era imposibil să te lupţi corp la corp în acea mulţime de oameni, a explicat martorul.

“La data de 7 aprilie 2009, cca 300 de colaboratori SCUT au fost răniţi.” Avocatul lui Papuc, Gheorghe Murzac, l-a întrebat pe Costişanu dacă au fost traşi la răspundere penală protestatarii care au maltratat poliţiştii. “Din câte ştiu eu, niciunul. Doar poliţiştii”, a răspuns martorul, adăugând că Mătăsaru, cel care a bătut un poliţist, nu a fost pedepsit în niciun fel. “Din contra, el a fost trimis la reabilitare, în România.”

Avocaţii au adresat întrebări, referindu-se la ordinul 67 al fostului ministru de Interne, care specifica folosirea mijloacelor de apărare. “Conform ordinului, nu aveam voie să aplicăm mijloace de apărare activă asupra minorilor”, afirmă fostul angajat SCUT.

— Aţi aplicat forţa asupra minorilor la 7 aprilie? întreabă avocatul.

— N-aveam dreptul, însă atunci nu mai cunoşteam care era minor şi care nu. Dacă ştiam că este minor – nu, însă în momentele de atunci – era imposibil.

Precizăm că mijloace de apărare activă sunt bastoanele speciale de cauciuc şi plastic, cătuşele, grenadele de mână cu gaze, cartuşele şi grenadele de gaze, pistolul cu gaze, arma electroşoc şi aplicarea forţei fizice.

Avocatul lui Vladimir Botnari i-a solicitat martorului să se pronunţe în legătură cu învinuirile care i se aduc clientului lui, însă procurorul şi judecătorul au cerut ca acesta să reformuleze întrebarea. “Neglijenţă în serviciu, adică decesul lui Boboc, ce cunoaşteţi?” Veniamin Costişanu a răspuns că nu crede ca aceşti oameni să fi comis vreo infracţiune ce poate fi calificată drept neglijenţă în serviciu, deoarece ei au experienţă, iar despre moartea lui Valeriu Boboc nu ştie nimic în afară de ceea ce s-a scris în presă.

292 de zile de proces

Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarul municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, sunt învinuiţi de neglijenţă în serviciu (art. 329, alin. 2, lit. b din Codul Penal), şi dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la şapte ani sau o amendă de la 6000 la 16000 de lei. Dosarul celor doi a fost iniţiat la 21 decembrie 2009, iar de atunci au fost audiaţi 40 de martori, poliţişti, comisari, angajaţi MAI, conducerea Academiei “Ştefan cel Mare”, precum şi Iacob Gumeniţă. Toţi martorii audiaţi au declarat instanţei că nu au văzut şi nu au observat ca protestatarii să fie maltrataţi în timpul protestelor sau în incinta comisariatelor de poliţie. Avocatul lui Vladimir Botnari, Gheorghe Avornic, declara, la un moment dat, că aceşti martori nu par să fie ai acuzării, deoarece nu confirmă niciuna dintre învinuirile care i se aduc clientului. Totodată, acuzaţia de neglijenţă în serviciu a celor doi generali s-ar fi soldat cu moartea lui Valeriu Boboc. Avocatul părţii vătămate, Valeriu Pleşca, ar fi cerut participarea la procesele de judectă, însă cererea sa a fost respinsă.

292 de zile au trecut de când a fost deschis acest dosar. Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari se declară nevinovaţi şi spun că au acţionat corect în 2009 şi au evitat vărsările de sânge.

Natalia DABIJAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Vlad Tepes

  pai clar ca s-a respuns ca reprezentatii lui Valeriu Boboca sa aprticipe in proces.. altfel criminalii de Papuc si Botnari vor fi trasi la raspundere… ce mai vorba… SHOW

 2. HERMES

  si Valentina Cusnir a fost martor,ea a fost citata in instanta????
  Oare se va gasi politist sa spuie adevarul????
  De data aceasta insa majoritatea au vazut actiunile noii guvernari in elucidarea faptelor si faptasilor din 7 aprilie,deci,care e constatarea.???
  lipsa dovezilor de acuzare,fac inca odata ca multi (virsta inaintata) sa creada ca adevaratii faptasi sunt cei din ALIANTA….,controlul acestor episoade din 7 aprilie au stat in atributiile serviciilor secrete separatiste si urmarite de un numar limitat de functionari inalti comunisti…..
  Evident ca un colaborator MAI nu va merge contra propriilor colegi.Din ambele baricade insa se doreste invinuirea si condamnarea faptasilor si organizatorilor evenimentelor tragice.Este simplu de condamnat in forma verbala,insa greu in forma juridica,stiind ca in fruntea organului suprem final de justitie,persista si in perioada de mandat a iubitorilor dreptatii si democratiei,coroana nedreptatii.

 3. AVRAAM

  Gata!Uitati!Deja 7 aprile e ISTORIE.Dar istoria e plina de LEGENDE si MINCIUNI,in orice caz asa ne invata istoria.Adevaratii criminali sunt la PUTERE!Probe?Unde e Nagacevschi?Cautati-l,interogati-l!De ce Filat,Chirtoaca nu sunt audiati ca martori?Doar au fost in nucleul evenimentelor!De ce Ghimpu nu i-a decorat pe cei ce au incendiat Parlamentul?…Tara de clouni.

 4. jan

  de ce vin doar martori care apara generalii…Papuc rade in batjocura… Ori is pre multi banditi si nu mai sunt luptatori pentru dreptate. Si cand vezi ce avocati sunt… se vede ca platesc bine generalii…Avornic, Marzac….nu au nici un ideal – doar banii

  • IRGA

   Pentru JAN. Nimeni nu are nevoie de altfel de martori. Acestia sunt buni – martorii care apara infractorii! Asa e in conditiile justitiei corupte din R. Moldova.

 5. AVRAAM

  IRGA,enumera TE TOG,descrie si insira TE ROG,ce rau,ce dauna,ce infractiune,actiune ilicita personal fata de TINE a facut GENERALUL GHEORGHE GHEORGHE PAPUC?Cu cuvintele,intuitia si parerea care o ai Tu.Nu cele inventate si denigratoare din pressa de buzunar,ci fapte reale,probe!!!!!Te ROG!Multumesc.

 6. Valentina Cușnir

  lui AVRAAM și altora:
  L-am văzut pe papuc împreună cu zubic la 7 aprilie 2009.Sunt și înregistrări video, fotografii. Foarte simplu după nr. de telefon se stabilește foarte ușor unde s-au aflat papuc și botnari?? dacă era papuc împreună cu zubic??? Ambii au intrat în președinție înainte de a fi dată pe mîna provocatorilor bine instruiți.
  pentru ce ar trebui un ministru de interne dacă nu ar fi fost printre angajații săi????
  de ce se trece cu vederea seara lui 6 aprilie 2009 între orele 21:30-23.30 ???la intersecția Mitropolit Bănulescu-Bodoni-bd. Ștefan cel Mare și Sfânt???? Papuc era acolo împreună cu gurbulea, botnari, mejinschi, corduneanu,crjanovschi……
  Dar și în clădirea parlamentului 2 etaje erau tixite cu reprezentanți ai organelor de forțe!!
  Intrarea în clădire era blocată !!!! Cine a dirijat cu ei????
  Dar ce căuta în clădirea parlamentului în zilelele și nopțile 7-9 aprilie 2009 Alerguș cu “specialiștii” săi???? A declarat că papuc l-a rugat!!!!!!
  Cît va mai dura teatrul???
  Procurorul a zis că eu nu figurez în lista martotilor !!!!!
  Martorii-polițiști mint de îngheață apa !!!!
  Ei se află în pericol. Îi instructează botnari chiar lîngă Judecătorie!!!!

 7. vera

  Toti i-s cu musca pe caciula, de aceia se apara unul pe altul!Judecatorii se tem de dinsii, fiindca au si ei copii, iar securitatea la noi e slaba…Cine sa apere judecatorul, care aplica legea, pentru a pedepsi un general sau alta “sisca” a statului? E greu de pedepsit “capul” coruptiei de la MAI!Eu asa cred.

 8. matasaru2004

  …Procurorul Sergiu Roşca a precizat … corect e proc. Sergiu Roşu,in fine tot e un …
  si fost sef Scut era gandonul de Avornic ,iar adjunct -Costisanu.
  Ca mint fara margine in instanta politistii-martori trimisi de acesti sefi e evident ,in cazul meu.Desigur sunt probe chiar din politisti ca au intrebat ,de ce este chemat in instanta…ca el depusese marturii mincinoase procurorilor(la feel si lui S.Rosu)atunci ,la insistenta sefului Avornic.Dar asa martori sunt pe dosarul meu mai mult de 40.Multumesc lui Avornic,Costisan ca mi-au facut o favoare.
  Una ma intereseaza cand acest sefi vor fi luati de coada pt neglijenta in serviciu de corupti,prosti si neprofesionisti ce sunt.
  Cociorva-vacar,
  Avornic-pidagog,
  Costisan-slugoi,
  s.a.m.d.
  ……

 9. BOBO

  Avraam nu fă de râs numele biblic. MAI a fost şi mai rămâne un sindicat al mafiei. Este atât de vădit că nici nu trebuie dovedit. Dovezi incotestabile? Nici o problemă. Numai că de ele nu are nevoie nimeni. Asta-i buba. Numai ceea ce au scris ziarele despre ultimii mitaşi de la MAI e destul. Şi totuşi criminalii din MAI trebuiesc puşi la dubală. În caz contrar ne aşteaptă zile grele. Şi încă ceva. Am impresia că şi dumneata eşti cu pufuşor pe botişor.

 10. mara

  irga,valentina,atentie,avraama ca de obicei,cere probe,fapte,nume,”confesiuni nevinovate”,ca apoi sà fie distruse,de parcà nu s-a distrus suficient.n-ati inteles incà rolul lui avraama aici? provocatoare si turnàtoare.càt priveste articolul.toti haidamacii si umflatii cu silicoane au procedat “just”.de aia avem 4 morti,pentru cà totul era “just”.dacà nu se bàga chirtoacà,si gumenità ar fi fost “just”.asta-i “justetea” banditilor si tàietorilor de jugularà,gràmàditi la treucà in mai si procuraturà.

 11. ion

  Dna Cusnir verbeste adevarul, dar de ce invinuirea, adica procurorul, no o accepta in calitate de martora. Si mai sunt, toate victimele de la 7 aprile sunt pe constiinta Generalilir, incepand cu voronin – teminand cu astia 2.
  Mai avem si avraami..care vezi, Domnule, vrea probe!?
  Sireaca tara Moldova… mai spera la Dreptate..

 12. AVRAAM

  pt.BOBO.Buba este in legislatie,bebi!Nimeni inca,nici intr’o tara n-a lichidat PREZUMPTIA NEVINOVATIEI,BOBO!Judecata,nu ziarul decide cine e vinovat.De alt fel daca presa se apuca de facut DREPTATE,asta deja e ANARHIE,sabotaj!Da,in apa tulbure pestele se prinde mai bine,dar apele in curind se vor limpezi!Am dat intrebare:-Unde e MONSTRUL ADEVARULUI,cel ce s-a ocupat de evenimentele din aprilie 2009,d-l Nagacevschi???Unde sunt materialele?Probele?Dosarele?De ce Nagacevschi s-a lasat de instrumentat acest caz?Nu va pare straniu?de ce GHIMPU cu toate medaliile si ordinile lui,Filat cu toata puterea guvernului ori Urechean cu milioanele si procurorul corvoada,adica AIE n-a putut sa-l demita pe comisarul orasului d-l colonel COCIORVA?Stiti de ce?Marele Dostoevcschii are o fraza-НАШЛА КОСА НА КАМЕНЬ…Si apoi,pentru toti DILETANTII si MAESTRI ori PROFESOARE de bla/bla/bla va mai deshid un secret-da este democratie,libertatea exprimarii,zii,scrie,spune ce vrei-ROATA UAIIII si in Biserica.Dar SECRETUL DE STAT nu la anulat nimeni.Asa ca popor mioritic,ogoiti-va spiritele.Stiti de ce?Pentru ca sunteti sortiti a fi “bidle”,plebei,proletariat cu fundul gol,cotlete in sicrii,carne de tun si electorat ieftin usor de manipulat.Cine n-a inteles romaneste,va spun in rusa-Вы-ЧЕРНЬ!Простолюдины!Фарш!

 13. petru

  cine esti tu sà imi zici ce sà fac…ce dacà iti voi indepleni ordinele imi vei cumpàra un ciupa-ciups…ai grijà de autoritatea ta in fata colegilor tineri si nu da exemplu de o persoanà ********
  EU stiu CINE SUNT…

 14. petru

  AVRAAM…e skris pentru mara,dar nu vor sà publice tot…

  AM SKRIS la un ziar italian despre fanatizmul si injosirile care se petrec aici pe forum…am accentuat cum nu iti permit si indeosebi nu permit la nimeni a avea pàrerea personalà…CHIND SE SATURà DE PLEFTURIT devin incà si victime,cà deci au fost ei INJURATi…

  VIGAL…e un prieten de a sotului,a folosit calculatorul nostru intr’o duminicà chid a fost in ospetie…eu luni insà fàrà sà corectez am inceput a skrie…

  Eu ca petru-galina nu am injosit si nu am atàcat pe nimeni…EU DOAR M’AM APàRAT…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *