Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Firme "fantomă" şi "off-shore" în…

Firme „fantomă” şi „off-shore” în activitatea Moldovagaz

Bugetul de stat a fost prejudiciat cu 42 mln. lei în urma construcţiei gazoductului „Tocuz-Căinari-Mereni”. Este concluzia principală a unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), făcut public săptămâna trecută. Reprezentanţii „Moldovatransgaz”, cei acuzaţi că au cheltuit ineficient milioanele statului, nu au fost de acord cu acest raport, pe care spun că-l vor ataca în judecată.

Construcţia gazoductului „Tocuz-Căinari-Mereni” a fost efectuată în temeiul unei hotărâri de Guvern din februarie 2006, iar necesitatea lui, spun cei de la „Moldovatransgaz” a fost argumentată prin faptul că reţeaua existentă de gazoducte magistrale nu asigura o securitate energetică deplină, după ce, în 2005, după o pauză de 13 ani, s–a încercat reluarea furnizării de gaze prin conducta Odesa-Tiraspol-Chişinău, blocată de separatişti în 1992, însă după opt ore de funcţionare, administraţia de la Tiraspol impunea din nou închiderea robinetului. Astfel, susţin cei de la „Moldovatransgaz”, în procesul luării deciziilor privind construcţia gazoductului, prioritar era asigurarea în termene restrânse a executării lucrărilor.

Preţul ţevilor creştea în vamă

Şi din acest motiv, spun ei, ţevile necesare construcţiei au fost procurate prin intermediul SRL „Senpolis-Lux”, care le oferea în termene restrânse şi fără plată în avans, lucru decisiv în desemnarea  câştigătorului licitaţiei. Controlul efectuat de ANRE a stabilit însă că „Moldovatransgaz” nu dispune de documente aferente selectării celor de la „Senpolis-Lux”. Respectivii susţin că acestea au fost distruse „în conformitate cu legislaţia în vigoare”. Ciudat însă e faptul că asta s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte ca ANRE să solicite documentele pentru control.

Una peste alta, verificarea ANRE a scos în evidenţă lucruri mult mai grave. S-a constatat că ţevile aduse de „Senpolis-Lux” erau din Ucraina, produse de „Metinvest Holding”, iar importul acestora a fost efectuat în baza a două facturi diferite. Una, eliberată de „Metinvest Holding”, care a stat la baza declarării valorii acestor ţevi în vama ucraineană cu un preţ mediu de 1020 USD/tonă, şi alta, eliberată de „Linset LLC Gmbh”, utilizată de către „Senpolis-Lux” pentru declararea valorii în vama moldovenească, dar deja cu un preţ mediu de 1660 USD/tonă, adică cu 640 USD mai mult.

Schema prezentată de ANRE e simplă. Producătorul ucrainean vindea ţevile unei firme elveţiene, „Leman Comodities”, la preţ de 1020 USD pentru o tonă, preţ declarat în vama ucraineană. În vama moldovenească, aceeaşi cantitate de ţevi era declarată deja de o firmă din SUA, „Linset LLC Gmbh”, cu 640 USD pe tonă mai scump.

Vitalie Russu, specialist principal al ANRE, susţine că, în urma utilizării acestor intermediari, în vama R. Moldova a fost majorat artificial preţul la ţeava importată din Ucraina, fapt ce a contribuit la suportarea de către SRL „Moldovatransgaz” a unor cheltuieli suplimentare şi nejustificate în sumă de 55,7 mln. lei. „Ca urmare, valoarea gazoductului a fost majorată nejustificat cu 46,5 mln. lei, iar bugetul statului, care a finanţat aproape în totalitate construcţia, a suportat cheltuieli suplimentare şi nejustificate de 42 mln. lei”, a punctat Russu.

Reprezentanţii „Moldovatransgaz” au pus însă diferenţa de preţ la cele două vămi pe seama faptului că în preţul declarat în vama moldovenească sunt indicate şi costurile pentru transport şi alte taxe. Totodată, reprezentanţii „Moldovatransgaz” au încercat să se delimiteze de acţiunile celor de la „Senpolis-Lux”, menţionând că ei au avut semnat cu acea firmă un contract şi că nu îi interesează cum au ajuns ţevile în R. Moldova, din moment ce ele au fost aduse la preţul la care ambele părţi s-au pus de acord. Ei au mai spus că „regretă că decizia ANRE n-a reflectat argumentele întreprinderii, astfel decizia nefiind echidistantă”, precizând că o vor ataca în judecată. ANRE a remis toate materialele Procuraturii Generale (PG).

Moldovatransgaz, afaceri cu „fantome”

Firma „Senpolis-Lux”, cea care a adus ţevile în R. Moldova, este înregistrată în satul Albiniţa, Anenii Noi, pe str. Socoleni, 1. Fondatoare ale firmei sunt Liubov Beşlega şi Svetlana Lapşina. Orice încercare de a le găsi a eşuat. De la săteni am aflat, însă, că pe acea stradă se află o casă bătrânească, unde locuieşte pensionara Maria Pustii. Unele rude ale bătrânei ne-au spus că „acum acolo locuiesc nişte alcoolici, care nu au telefon”.

Alţi vecini, însă, şi-au amintit unele detalii. Ei susţin că Maria Pustii are o fiică, care se numeşte Svetlana Lapşina, una dintre fondatoarele „Senpolis-Lux”. Despre ea am aflat că are vreo 60 de ani şi a venit în sat acum doi ani, până atunci locuind la Chişinău.

Una peste alta, cert este că, în noiembrie 2010, firma „Senpolis-Lux” a fost inclusă de către Serviciul Fiscal de Stat în registrul agenţilor economici care desfăşoară activităţi cu elemente de fraudă şi/sau pseudoactivitate („firmă fantomă’). Aceasta apare, în mai 2012, într-o listă prezentantă de Inspectoratul Fiscal, cu agenţii economici care au admis restanţe la plăţile de bază aferente bugetului de stat mai mari de 50 000 lei.

Nici intermediarul pe baza căruia s-a dublat practic preţul ţevilor în vamă nu are o activitate mai „curată”. Firma „Linset LLC Gmbh” era înregistrată în SUA, avea cont bancar în Lituania, iar în calitate de fondatori figurau două firme off-shore din Belize şi Nuie. În august  2008, a fost dizolvată de către americani.
„Moldovatransgaz” aparţine Companiei „Moldovagaz” şi se ocupă de transportarea gazelor naturale ruseşti pe teritoriul R. Moldova şi în Balcani.