Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Filieră de pedofili străini, investigată…

Filieră de pedofili străini, investigată la Chişinău

Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul MAI, în colaborare cu Procuratura Generală, documentează activitatea ilegală a unei filiere de cetăţeni străini care, în decursul anului 2010, au abuzat sexual mai mulţi copii din R. Moldova.

Centrul Internaţional „La Strada” a anunţat că în vara-toamna anului 2010, în urma apelurilor telefonice recepţionate la centru, au fost identificaţi 8 copii victime ale abuzului sexual comis de către cetăţeni străini. Sunt semnale că numărul celor care au avut de suferit e mai mare, a declarat Ana Revenco, preşedinta Centrului. Abuzatorii depistaţi sunt 3 persoane străine, cetăţeni ai Italiei, Norvegiei şi Greciei, iar alţii, cel puţin 5, sunt suspectaţi. Nu e o noutate, semnalele înregistrate şi în anii precedenţi vorbesc despre un posibil fenomen pentru R. Moldova, a conchis Ana Revenco.

Victimele erau băieţi de 12-15 ani, din diferite zone ale R. Moldova, unii cu părinţi şi familii normale, alţii provenind din şcoli-internat. Nu neapărat factorul social-economic vulnerabil este determinant. Sunt copii care vin din familii bune, cu relaţii normale, care practică sportul sau artele şi, în astfel de cazuri, abuzatorul manipulează cu dorinţa copilului de a obţine rezultate performante, a explicat preşedinta „La Strada”.

Abuzatorul manipulează

„Abuzatorii pot fi simpli turişti, care vin anume cu scopul de a întreţine relaţii sexuale cu copiii, pot fi specialişti, experţi ai unor agenţii internaţionale acreditate în R. Moldova sau reprezentanţi ai mediului de afaceri, protagonişti ai unor acţiuni filantropice. În majoritatea cazurilor, abuzatorul nu a acţionat independent, ci în grup, iar în calitate de intermediari erau folosiţi localnicii. În unul dintre cazuri, a fost creat şi un site, care încuraja străinii să vină în R. Moldova”, susţine Revenco.

„Abuzatorul manipulează exact cu nevoile primare ale acestui copil: adăpost, hrană, haine, chiar şi atenţia din partea unui adult, se manipulează şi cu interesele copilului, acces la internet, jocuri, cadouri, distracţii, bani. Copiii sunt racolaţi pe reţelele de socializare, prin intermediul localnicilor. Deseori, un copil abuzat este rugat să aducă un alt copil, din acelaşi mediu. Deseori copilul devine spectator al materialelor pornografice, în care apar copii de acelaşi sex şi vârstă. Astfel acesta este pregătit de ce va urma. Abuzul în sine are loc în mediu privat, în apartamente închiriate sau acolo unde locuieşte abuzatorul, unde se pot afla simultan mai mulţi copii”, a menţionat Revenco.

Iurie Podarilov, şef de secţie în cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, afirmă că principala cauză penală din această filieră se mai investighează şi că orice informaţie mediatizată ar prejudicia ancheta. Acesta a explicat doar că este vorba de documentarea unei filiere şi că au fost pornite mai multe cauze penale, care se investighează şi care vizează inclusiv persoane străine.

Două dosare au fost expediate în judecată, dar acestea se referă la persoane autohtone, implicate în activitatea filierei respective. Podarilov a refuzat să precizeze dacă cei suspectaţi au abuzat copiii sau au intermediat activitatea filierei. De asemenea, funcţionarul a refuzat să spună dacă în judecată va ajunge şi consilierul european, cu imunitate diplomatică, numele căruia a fost speculat.

Semnale pentru părinţi

Specialiştii Centrului „La Strada” atenţionează părinţii sau îngrijitorii copiilor în legătură cu semnalele care ar putea demonstra un posibil abuz sexual: copilul poate lipsi nopţile de acasă, justificând că a fost invitat de un prieten, care-i un adult străin; acest străin sau intermediarul lui ar putea face cunoştinţă cu îngrijitorii pentru a le cere permisiunea unei prietenii cu discipolul lor; apar unele bunuri de valoare (celular, bijuterii, haine, calculator) sau bani; copilul poate avea nişte stări emoţionale ambigue – de la apatie şi depresie până la agresivitate; copilul evită să vorbească despre prietenii noi, despre cum îşi petrece timpul, iar când este întrebat mai insistent, devine agresiv; copilul poate abandona şcoala, poate lipsi de la ore, petrecând timpul la internet sau cu prietenii, care, de obicei, sunt mai în vârstă.

Primele cazuri când cetăţenii străini s-au deplasat în R. Moldova pentru a abuza sexual copii au fost depistate în 2005. Mai cunoscute sunt cele ale unui cetăţean american şi al altuia britanic. Pedofilul american, care avea antecedente de acest fel, a fost condamnat în 2007, în SUA, la 23 de ani de închisoare. Englezul, a fost judecat în Moldova, în 2009, şi s-a ales cu o sentinţă de 4 ani de închisoare condiţionată cu suspendarea executării sentinţei pe 2 ani.