Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Farmacie cu licenţă (i)legală

Farmacie cu licenţă (i)legală

Apariţia unei noi farmacii în preajma uneia mai vechi pune în pericol activitatea acesteia. Astfel, lupta dintre companiile farmaceutice ia amploare. Organele de drept, la rândul lor, fac „dreptate” după bunul lor plac. Acestea se folosesc de lege pentru a lua decizii, care însă se contrazic, şi asta potrivit aceleiaşi legi.

Companiile mici sunt înghiţite de cele mari, fără nicio şansă de supravieţuire. Anume acest lucru riscă să se întâmple şi cu farmacia „Irionfarm” SRL. Deşi directorul a mers de mai multe ori în instanţa de judecată în speranţa să i se facă dreptate, aceasta a emis decizii atât în favoarea, cât şi în defavoarea lui, de fiecare dată apelând la aceeaşi lege.

Licenţă „pe loc gol”

Ion Mîrza, directorul „Irionfarm”, îşi apără mica sa afacere deja de mai bine de un an. Activitatea acesteia este pusă în pericol de o altă farmacie (firma „Econord-Ind” SRL, una dintre firmele companiei „Felicia”), deschisă în preajma ei la o distanţă de circa 20 m. Acest fapt contravine Legii 1456 din 25.05.1993, modificată prin LP nr. 57 din 01.04.2011, în vigoare din 29.04.2011, art. 19 (Întreprinderile şi instituţiile farmaceutice de asistenţă cu medicamente a populaţiei), alin. 4, potrivit căreia, „Farmaciile (filialele) nou-fondate vor fi amplasate la o distanţă de cel puţin 250 de metri (cale accesibilă) de la farmacia (filiala) existentă şi la o distanţă de cel puţin 500 de metri (cale accesibilă) de la farmacia existentă cu funcţie de preparare a medicamentelor extemporale”.

„Econord-Ind” a obţinut licenţa puţin înainte de 29 aprilie 2011, adică până ca legea să intre în vigoare. Interesant însă este faptul că, la acel moment, nu exista nici cel puţin clădirea integrală a farmaciei „Felicia”, care se construia încă. Ion Mîrza consideră că acest pas a fost bine gândit de administraţia „Felicia”, care a obţinut licenţă „în avans, pe loc gol”, în ajunul adoptării legii ce reglementează distanţa dintre unităţile farmaceutice. Adresările în judecată n-au adus rezultatul scontat. În timp ce instanţa de judecată emitea noi şi noi decizii, construcţia viitoarei farmacii continua, indiferent de timpul de afară. Directorul „Irionfarm” spune că a putut cu uşurinţă să urmărească faptul cum se construia farmacia pe ger în plină iarnă: “Geamul nostru iese exact spre farmacia „Felicia” şi se vede totul ca-n palmă. Au scos oamenii la lucrări pe-un ger de -15-20°C”.

După mai multe procese de judecată, farmacia „Felicia”, într-un final, s-a deschis „legal”, cel puţin aşa afirmă juristul companiei, Alexandru Tvicenco: „Noi funcţionăm strict legal. În R. Moldova sunt foarte multe organe de control care verifică activitatea tuturor agenţilor economici, cu atât mai mult activitatea farmaceutică, şi noi, neavând licenţă legală, n-am putea să ne desfăşurăm activitatea. De aceea, vă asigur că licenţa noastră este absolut legală, obţinută prin metode legale”. Pe de altă parte, Ion Mîrza susţine că atunci când s-a adresat la Camera de Licenţiere să i se explice în baza cărui fapt „Econord-Ind” a obţinut licenţa, ştiind că clădirea unde urmează să fie farmacia este încă în construcţie, reprezentanţii Camerei de Licenţiere au răspuns că acolo ar avea loc „lucrări de reparaţie, nu de construcţie”, ţinând să menţioneze că ei nu sunt specialişti în construcţii, ca să dea calificativul lucrărilor ce au loc.

Renunţarea la o licenţă şi cererea alteia pentru aceeaşi farmacie

Ion Mîrza, directorul „Irionfarm”, are o singură farmacie în gestiune, care este şi unica sa sursă de existenţă. Şi-a început mica afacere acum 12 ani. „Am depus atâta efort şi am pierdut atâta sănătate pentru a organiza şi a deschide afacerea dată, că nu merităm ceea ce ni se întâmplă. Dacă ar fi oameni cumsecade, n-ar distruge munca altora”, menţionează familia Mîrza. Înţelegând că apariţia unei farmacii la circa 20 de metri distanţă va pune în pericol existenţa propriei farmacii, directorul „Irionfarm” s-a adresat în instanţa de judecată ca să i se facă dreptate. Întrebat de reporterul ZdG despre distanţa necesară dintre farmacii, juristul companiei „Felicia” a spus că „aceste întrebări au fost şi sunt examinate de către instanţa de judecată. Nu suntem în instanţă şi nu vreau să răspund la toate aberaţiile care sunt aduse de către dl Ion”.

La 23 decembrie 2011 „Irionfarm” a depus către Curtea de Apel Chişinău o cerere de chemare în judecată, prin care a solicitat anularea licenţei firmei „Econord-Ind” pe adresa Vasile Lupu, 59/4. Decizia judecătorească a fost tărăgănată un timp îndelungat, după care procesul a fost încetat în baza Deciziei nr. 183, privind reperfectarea licenţei „Econord-Ind”, emisă de Camera de Licenţiere la 06.03.2012, prin care, la solicitarea „Econord-Ind” SRL, „a fost exclusă filiala farmaciei de forme industriale de pe adresa mun. Chişinău, str. V. Lupu, 59/4”. Ulterior, la câteva zile după ce s-a retras, „Econord-Ind” a primit pe 14.03.2012 Autorizaţie sanitară de funcţionare nr. 3435, care permite activitatea farmaceutică pe strada sus-menţionată.

În aprilie-mai, „Econord-Ind” urma să ajungă în instanţa de contencios administrativ, de data aceasta însă în calitate de reclamant împotriva Camerei de Licenţiere. Astfel, pe 17.04.2012, „Econord-Ind” a depus către Camera de Licenţiere cererea nr. 056, prin care a solicitat examinarea şi includerea în licenţă a activităţii farmaceutice pe str. V. Lupu, 59/4. Camera de Licenţiere însă i-a refuzat acest lucru prin scrisoarea nr. 01/709 din 02.05.2012, comunicând că, „potrivit Legii nr. 1456 din 25.05.1993 (modificată prin LP nr. 57 din 01.04.2011, art. 19, alin. 4, 5, 6, n.r.), farmaciile nou-fondate urmează să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 250 m (cale accesibilă) de la farmacia (filiala) existentă şi la o distanţă de cel puţin 500 de metri (cale accesibilă) de la farmacia existentă cu funcţie de preparare a medicamentelor extemporale; să respecte normativul demografic; să fie înfiinţate conform Planului Naţional de Amplasare a Farmaciilor”.

Camera de Licenţiere, obligată să emită licenţe

Deşi decizia Camerei de Licenţiere a fost luată în baza legii, „Econord-Ind” o consideră „ilegală şi urmează a fi anulată, deoarece aceasta urmăreşte crearea unor impedimente la desfăşurarea activităţii de către agenţii economici, ceea ce are un efect negativ asupra creării locurilor noi de muncă şi majorării veniturilor în bugetul de stat”. Drept urmare, instanţa de judecată a decis că Camera de Licenţiere „în mod nejustificat a refuzat să elibereze licenţa solicitată”, făcând referinţă la legea de mai sus, art. 191, alin. 1, potrivit căreia „farmacia este o întreprindere farmaceutică, parte componentă a sistemului de sănătate, cu drept şi obligaţiune de acordare a asistenţei cu medicamente, cu alte produse farmaceutice şi parafarmaceutice şi de prestare a altor servicii farmaceutice orientate spre beneficiul populaţiei. Ministerul Sănătăţii stabileşte Nomenclatorul serviciilor farmaceutice prestate de farmacii şi indicatorii de asigurare a calităţii lor”.

Astfel, instanţa de contencios administrativ a Curţii de Apel Chişinău la 30.05.2012 a decis „a obliga Camera de Licenţiere a Ministerului Economiei al Republicii Moldova să includă în licenţa „Econord-Ind” filiala amplasată în mun. Chişinău, str. Vasile Lupu, 59/4″. Drept rezultat, pentru a executa hotărârea instanţei, Camera de Licenţiere a inclus filiala menţionată în licenţa SRL „Econord-Ind” prin decizia de reperfectare a licenţei nr. 619 din 09.07.2012. Anterior, însă, Camera de Licenţiere, printr-o scrisoare 01/1035 din 02.07.2012, neagă faptul că a eliberat „careva licenţe pentru genul activitate farmaceutică pe adresa mun. Chişinău, str. V. Lupu, 59/4”. Potrivit lui Ion Mîrza, deşi licenţa a fost obţinută abia în iulie, farmacia a început să fie alimentată cu medicamente mult mai devreme, adică în perioada când nu aveau dreptul legal să facă acest lucru: „Noi vedeam prin geam cum le aduceau marfă. Au fost cazuri când persoanele în cauză confundau locaţiile şi veneau la noi. Era deja clar ce se întâmplă”. Mai mult, Ion Mîrza susţine că farmacia de pe str. V. Lupu, 59/4 nu este unica farmacie din reţeaua „Felicia” care a obţinut licenţă „ilegal”.

Astfel, pentru a nu se baza doar pe anumite presupuneri, directorul „Irionfarm” a cerut informaţia necesară de la Camera de Licenţiere. Aceasta a confirmat prin scrisoarea 01/1149 din 18.07.2012 că, prin decizia de reperfectare a licenţei nr. 184 din 06.03.2012, şapte filiale, amplasate pe adresele mun. Chişinău, bd. Moscovei, 28/1, Traian, 6/1, str. Cuza-Vodă, 20, Independenţei, 4/3, E. Coca, 17, N. Dimo, 11, or. Floreşti, str. 31 August, 43, au obţinut licenţă. Totuşi, o bună parte dintre acestea deocamdată nu au nici măcar aspectul unei farmacii. De aceea, Ion Mîrza subliniază ilegalitatea obţinerii acestor licenţe. Alexandru Tvicenco, juristul companiei „Felicia”, nu s-a arătat mirat de acuzaţiile directorului „Irionfarm”: „D-lui (Ion Mîrza, n.r.) s-a plâns unde a putut să se plângă şi noi peste tot am arătat că suntem corecţi”. Farmacia „Felicia”, firma „Econord-Ind”, funcţionează din 12.07.2012, la circa 20 m de farmacia „Irionfarm”, deşi, potrivit legii, ar trebui să fie amplasată la o distanţă de 250 m. Ion Mîrza încă mai speră că i se va face dreptate şi că „persoanele culpabile vor răspunde în faţa legii”.