Falsificatorii BAC-ului: Şi-au cumpărat diplome din R. Moldova după ce au picat BAC-ul în România

Cele 13 diplome false depistate de Ministerul Educaţiei din România în procesul de selectare a candidaţilor basarabeni care aspirau la studii universitare în România au în prim plan elevi născuţi în sudul R. Moldova, în special în raionul Cahul, acolo unde, se pare, “dirijorul” îşi are filiala de diplome de bacalaureat falsificate. Totodată, mulţi dintre cei care au încercat să ajungă în România cu diplomă de Bac falsă sunt tineri care au făcut liceul în România, dar care au picat examenul de Bac de acolo. Interesant este faptul că, printre candidaţii cu diplomă falsă, se regăseşte şi un tânăr care abia absolvise clasa a 11-a în momentul depunerii dosarului pentru studii în România.

Zilele trecute, Ministerul Educaţiei din România a publicat lista provizorie a persoanelor admise la studii universitare în România. Pe lângă lista celor admişi, adiţional, a fost afişată şi o listă a celor respinşi, pe motive că ar fi încălcat regulamentul. Pe lângă faptul că au existat persoane care au depus dosarele repetat, cei din România au descoperit că cel puţin 13 tineri au prezentat la admitere documente de Bac nevalide, adică false. Cei 13 candidaţi respinşi din acest motiv sunt: Vadim I. Romanescu, Irina V. Bălănel, Gheorghe N. Ursu, Valeri N. Mucernii, Corina N. Enciu, Galina I. Acciu, Igor I. Vrabie, Constantin C. Paladi, Irina A. Gonza, Gheorghe N. Casian, Mihai I. Gramada, Marian I. Grecu şi Constantin C. Chetroi, toţi cu diplome eliberate de autorităţile din R. Moldova.

Directorul lua 1000 de euro pentru o diplomă falsă

ZdG a abordat Ministerul Educaţiei din R. Moldova (ME) pentru a afla care sunt instituţiile de învăţământ la care au studiat cele 13 persoane depistate precum că ar avea diplome de bacalaureat false. Serviciul de presă al ME a precizat că asemenea date sunt confidenţiale, chiar dacă partea română publicase chiar şi date din buletinele celor 13 basarabeni. Refuzaţi de ME, am încercat pe cont propriu să depistăm provenienţa diplomelor false şi liceele în care au învăţat elevii.

Surse din cadrul comisiei de admitere ne-au spus că suspiciunile privind prezenţa unor diplome false la admitere au pornit după ce, la 7 august curent, în cadrul unui control la biroul Comisiei de Admitere la studii în instituţiile din România, amplasat în incinta unei universităţi din Bălţi, s-a stabilit prezenţa unei diplome de Bac false. Anterior, directorul şcolii feroviare din Bălţi fusese reţinut împreună cu alte două persoane. Conform datelor poliţieneşti, directorul falsificase diploma unei absolvente care intenţiona să studieze în România.

Prin intermediul prietenului său, tănăra ar fi transmis 1 000 Euro funcţionarului. În realitate, aceasta susţinuse examenele pe 6, 7 şi 8, dar, în urma “tranzacţiei” cu directorul şcolii, în diplomă avea doar note de 10.

Cei cu diplome false au picat BAC-ul în România

În consecinţă, toate diplomele celor admişi au fost verificate, fiind depistaţi cei 13 “trişori”. ZdG a aflat mai multe detalii despre aceştia. Astfel, am constatat că Galina I. Acciu a studiat la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Slobozia Nouă, Cahul, până în clasa a 9-a, când a plecat la studii în România, la Galaţi. După cum scrie ea pe o reţea de socializare, acolo a studiat la Grupul Şcolar Industrial de Marină, cunoscut ca Liceul de Marină din Galaţi.

ZdG a contactat familia Acciu. Mama Galinei ne-a spus că fiica sa a învăţat la Galaţi, dar că a revenit acasă vara, după ce a picat examenul la matematică. Acaesta susţine însă că fiica sa nu a depus actele pentru a fi admisă la studii universitare în România. I-am vorbit despre faptul că la mijloc este vorba despre o diplomă falsă pe numele Galinei Acciu. “Nu. Nu avem noi aşa posibilitate ca să ne ocupăm cu aşa chestii”, a menţionat femeia. Galina nu era acasă. Ulterior, a revenit cu un sunet şi, nesigură pe ea, ne-a spus că, nu ştie cum s-a ajuns la o asemenea situaţie, pentru că ea nu a depus actele la admitere în România, menţionând că “poate ar fi vorba de altă persoană, cu acelaşi nume”.

Galina Acciu este prietenă pe o reţea de socializare şi se pare că şi în viaţa de zi cu zi cu Irina V. Bălănel, care apare şi ea în lista cu candidaţi respinşi pe motiv că ar fi prezentat o diplomă nevalidă. Irina Bălănel, după cum ne-au spus persoane de la liceul din Slobozia Nouă, a învăţat acolo doar până în clasa a 8-a, după care a plecat în Italia.

Tatăl Irinei, Vasile Bălănel, ne-a spus că nu cunoaşte nimic. “E la Italia. Ce are România cu Italia? N-are cum să fi încercat să intre în România, pentru că e în Italia. E o greşeală. Poate-i vorba de altcineva. Dacă nu sunteţi la curent cu treburile astea, nu mai stârniţi…” De precizat că Bălănel a încercat şi în 2011 să intre la studii în România.

Şi numele altui elev respins e legat de studiile în România. Numele unui oarecare Valeriu N. Mucernii, acelaşi cu al unui candidat respins pentru că ar avea diplomă de Bac nevalidă, apare în 2011 în lista persoanelor care au încercat să dea Bac-ul la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi, fiind respins la cel puţin un examen, după cum informează www.polimedia.us.

Şi-a făcut studiile liceale în România şi Corina N. Enciu, o altă candidată cu diplomă falsă. Ea a plecat acolo după absolvirea a nouă clase la gimnaziul din Câşliţa-Prut, Cahul. Tatăl său ne-a spus că nu cunoaşte detalii, menţionând doar că vor reveni cu un sunet, lucru care nu s-a întâmplat.

Elev în clasa a XI-a – candidat la Universitate

Mihai I. Gramada din Brânza, Cahul, este actualmente licean în clasa a 12-a la Liceul Teoretic “George Coşbuc”. El ar fi obţinut o diplomă de Bac falsă şi a încercat să fie admis la studii în România, după 11 clase. Informaţia ne-a fost confirmată de persoane de la liceul din Brânza. “Da, a încercat. Şi-a procurat o diplomă”, ne-au spus cei de la liceul în care acum învaţă Mihai Gramada, precizând că el nu ar fi singurul care a încercat să folosească o diplomă falsă. “Nu ştiu cine-s autorii diplomelor. Şi-au cumpărat diplomă şi cei cu 12 clase, dar care au avut medii mici. Şi-au luat diplome cu medii mai mari…”, ne-au spus oficiali de la Liceul “G. Coşbuc”.

După mai multe discuţii, aceştia au confirmat că în lista celor 13 candidaţi cu diplome false mai sunt persoane care au absolvit Liceul „G. Coşbuc”. ZdG a aflat că aceştia sunt Marian I. Grecu şi Constantin C. Chetroi. “Ştiu că unii, cu diplomă reală de Bac, au încercat la admitere în R. Moldova. Cu cea falsă au mers în România. Cert e că ambii, şi Marian şi Constantin, au susţinut Bac-ul în 2012. Unul a luat nota 7.75. Cu asemenea note ei nu mai treceau la universităţi de prestigiu din România”, ne-a spus reprezentantul liceului unde au învăţat cei doi.

“Nu ştiu cine se ocupă cu aşa ceva. Alte organe trebuie să oprească treaba. Dacă vrem o societate corectă, trebuie să oprim mizeria”, a conchis interlocutorul.

Am vorbit cu Mihai Gramada. Acesta ne-a spus că “nu ştiu despre aşa ceva. Nu ştiu cum s-a ajuns aici. Sunt chemat la poliţie, dar nu ştiu de aşa ceva”, ne-a spus tânărul, precizând că nu-i cunoaşte pe ceilalţi doi colegi de liceu care apar în listă.

Marian Grecu susţine că nu ştie că numele său apare în lista cu candidaţi respinsă de ME din România pentru că ar avea diplomă nevalidă. “Nu-s la curent şi nici nu are cum să fie aşa ceva, pentru că eu am învăţat la liceul de la Brânza şi ştiu prea bine ce diplomă am avut. Nu poate fi falsă”. Acesta neagă că ar fi încercat să ajungă în România cu diplomă falsă, în timp ce în R. Moldova a aplicat cu diplomă reală. “Nu am fost chemat la poliţie”, a precizat tânărul, care învaţă acum la Universitatea “Perspectiva” din Chişinău. Familia lui Constantin Chetroi nu a răspuns la apelurile ZdG.

Totodată, am depistat că numele lui Gheorghe N. Ursu, deşi apare ca fiind respins într-un document pentru diplomă falsă, apare în altul ca fiind admis la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, petrol şi gaze.

“Se fac asemenea lucruri de cinci-şase ani”

“Am simţit că se fac asemenea lucruri, acum 5-6 ani”, ne-a spus directorul unei instituţii din Cahul, pe care l-am întâlnit în timp ce încercam să aflăm detalii despre candidaţii respinşi pentru fals. “Copiii mei au făcut liceul şi facultatea în România. Băiatul a venit într-o zi acasă şi mi-a spus că s-a săturat, nu mai vrea să înveţe. Mi-a spus: În R. Moldova, unii primesc la bac nota 5-6 şi vin cu documente în România cu nota 10. Mi-a zis: de ce mă chinui, ce, eu nu pot veni, iar mata să-mi cumperi diploma? Eu nu ştiu cine din Cahul se ocupă cu această afacere. Eu cred că diplomele se fac la Chişinău, doar că “dirijorul” este din Cahul”, ne-a spus directorul unei instituţii de învăţământ din sud, comentând faptul că majoritatea celor depistaţi cu diplome false sunt din Cahul. “Asta nu e de acum. E de 5-6 ani. Acum i-au prins. Să vedem ce va fi. Ştiu că pentru o diplomă falsă, acum doi ani, se plăteau 750 euro. Acum nu mai ştiu cât costă”, a conchis directorul.

Vitalie Briceag, şeful Direcţiei investigare a fraudelor a Departamentului Poliţie din cadrul MAI, ne-a spus că situaţia de acum poate avea tangenţe cu reţinerea directorului de la Bălţi la început de august. “Acel caz se mai investighează. Normal că ar putea exista legătură între cazul de la Bălţi şi cele 13 diplome false. Asta a fost şi informaţia noastră din start, că diplomele anume cu acest scop sunt falsificate. S-ar putea ca aceste 13 diplome să fie falsificate de acelaşi director. Dar, noi nu putem afirma cu certitudine ceva. Avem nevoie de diplome în original, să efectuăm expertiza, iar ea să demonstreze dacă e aceeaşi metodă de falsificare sau nu. Până acum, nu am fost sesizaţi de Ministerul Educaţiei”, a conchis Briceag.

Cei implicaţi riscă puşcărie

Conform juriştilor, tinerii “absolvenţi” cu diplome de Bac false riscă dosar penal, amenzi de 200-600 unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la 5 ani.

Solicitat de ZdG, Biroul de presă al ME din România ne-a spus că o comisie mixtă, “în perioada 22 iulie – 1 august, s-a deplasat în R. Moldova pentru preluarea dosarelor candidaţilor. La preluarea acestora, comisia a constatat, prin verificare, o serie de neregularităţi în cazul unor dosare, cerându-se pentru diplomele de bacalaureat emise înainte de anul 2008 o confirmare de autenticitate din partea Ministerului Educaţiei din R. Moldova. După confruntarea datelor, candidaţii care au prezentat diplome ale căror validitate nu s-a verificat au fost excluşi din procesul de admitere, conform prevederilor”.

Ministerul Educaţiei din R. Moldova a precizat că va iniţia o anchetă internă pentru a elucida situaţia şi va colabora cu organele abilitate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  DIPLOME a lea MOLDOVA

  Nu degeaba zicea unul:,
  Ca la guvernare – sus
  Unii judeca cu fundul;
  Capul de sus e in plus.

  Stau in cresle molcalute,
  Sug cu “biberonul” lor
  Nu averi si milioane
  Ci si vlaga din popor,

  Complectind, zicala, parca::
  “Unde-s bani,mintea e-n criza,
  Doar puterea:creste-creste,
  Toti debilii i-i hraneste..!

 2. Claudiu

  Buna sunt Claudiu.Nu inteleg de ce trebuie sa platiti pt o diploma falsa cand exista posibilitatea sa va inscrieti in vederea sustinerii bac-ului in strainatate. Eu m-am adresat unei societati, stiam deja limba italiana, m-au inscris si am dat bac-ul acolo.E mai simplu si mai usor decat la noi.Ii puteti contacta la nr. de tel. 0723394008 si 07588849

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *