Factori de decizie din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Ministerului Sănătăţii urmăriţi într-un nou dosar penal

Factori de decizie din cadrul Agenţiei Medicamentului şi al Ministerului Sănătăţii sunt urmăriţi penal pentru neglijenţă în serviciu. Dosarul penal a fost deschis de procurorii anticorupţie pe 18 ianuarie 2013, în urma unor sesizări ale deputatului PL Gheorghe Brega, care conduce Comisia de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică a R. Moldova.

În iunie 2011, Parlamentul a aprobat modificări la Legea cu privire la medicamente, fiind introdusă noţiunea de “medicament generic”. Conform legii, medicamentul generic este un produs care are aceeaşi compoziţie calitativă şi cantitativă de substanţe active şi aceeaşi formă farmaceutică ca şi medicamentul original şi a cărui bioechivalenţă cu medicamentul de referinţă a fost demonstrată prin studii adecvate de biodisponibilitate. În urma acestor modificări, agenţii economici care propuneau medicamente diferite de cele originale urmau să demonstreze prin studii similitudinea acţiunii şi eficienţei, adică bioechivalenţa lor cu medicamentul de referinţă.

“Dacă bioechivalenţa s-ar face normal, puţine preparate ar rămâne pe piaţă”

Gheorghe Brega, preşedintele Comisiei de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, susţine că, în cadrul Comisiei, s-a încercat verificarea implementării legii. Astfel, membrii comisiei au ajuns la concluzia că, la licitaţiile publice, au fost admişi agenţi economici, majoritatea producători autohtoni, cu medicamente generice ce nu deţineau documente confirmative care ar fi demonstrat prin studii de biodisponibilitate bioechivalenţa cu medicamentul de referinţă. “E foarte important de efectuat bioechivalenţa. Suntem, probabil, singura ţară din lumea civilizată care nu face asta. Orice medicament generic e obligatoriu să fie însoţit de bioechivalenţă. La noi nu se face asta, pentru că nu se doreşte. Probabil, dacă s-ar face bioechivalenţa normal, real, puţine preparate ale producătorilor autohtoni ar mai rămâne pe piaţă. Or, în prezent, pe piaţă există multe preparate care ar pica testul de bioechivalenţă”, afirmă deputatul Brega care, în decembrie, s-a adresat procurorilor, pentru a se implica.

“Se propun medicamente care nu au efectul pentru care sunt achiziţionate”

Pe 18 ianuarie, Viorel Morari, procuror interimar al Procuraturii Anticorupţie, l-a informat pe Brega că, în urma controlului efectuat, Procuratura Anticorupţie a dispus iniţierea urmăririi penale în privinţa factorilor de decizie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Medicamentului în temeiul art. 329 Cod Penal, – neglijenţă în serviciu.

Morari susţine că dosarul penal a fost deschis pentru că, la un moment dat, a apărut bănuiala rezonabilă că la unele licitaţii la care participă agenţi economici, se propun medicamente care nu au efectul pentru care sunt achiziţionate. “Nu e vorba de calitate, ci de efect. Unele medicamente pot fi de calitate bună, dar pot să nu aibă efectul pe care l-ar avea un medicament original, şi pentru care ele au fost achiziţionate”, ne-a spus procurorul Morari. “E şi problema agenţilor economici, dar e mai mult problema factorilor de decizie, care urmau să întreprindă măsuri pentru a verifica existenţa sau lipsa anumitor efecte ale medicamentelor”, zice Morari.

“La acest moment, nu putem spune că există vinovaţi sau nu. Nu putem să vă spunem nici denumirea preparatelor de pe piaţă. Noi le verificăm. Dacă v-aş spune, s-ar face legătură cu agentul economic şi am fi acuzaţi că aducem atingere intereselor acestuia”, a conchis procurorul.

“Puteau s-o facă, habar nu am. Aud prima dată. N-am fost informat”

Iniţial, Alexandru Coman, directorul general al Agenţiei Medicamentului, ne-a spus că, pentru a-l întreba ceva, va trebui să-i scriem o scrisoare oficială. I-am explicat că, la mijloc, este vorba despre un dosar penal deschis de Procuratura Anticorupţie pe numele factorilor de decizie din cadrul instituţiei pe care o conduce.

“Puteau să o facă, habar nu am. Prima dată aud. N-am fost informat. Aud prima dată de la tine”. I-am solicitat lui Alexandru Coman o poziţie oficială, după ce i-am explicat problema pentru care a fost pornită cauza penală. “Nu am o poziţie, pentru că nu ştiu exact care-i subtilitatea”. I-am propus să revenim a doua zi, pentru a avea timp să se informeze. “Nu pot, mâine (miercuri, 23 ianuarie – n.r.) plec în deplasare. Nu ştiu cu cine altcineva aţi putea vorbi. Când voi fi înştiinţat despre chestia asta, atunci voi vorbi”, a menţionat Coman.

Ludmila Topchin, şefa Direcţiei medicamente şi dispozitive medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, ne-a solicitat o scrisoare oficială pentru a ne putea oferi un răspuns vis-a-vis de această problemă. ZdG a expediat reprezentanţilor Ministerului o solicitare în scris. Până la închiderea ediţiei, nu am primit un răspuns. Cu poziţia Ministerului Sănătăţii vom reveni.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Elena

  Ceea ce a trebuit de demonstrat Ministerul Sanatatii nu e defapt decit unul dintre cei mai corupti,si ma mira faptul ca nu facem cu toti oamenii in comun o zarva si mai mare pentru demiterea lui Usatii ce se foloseste de populatie ca de niste soricei penru experimente.

 2. Rodica

  Este cel mai profesionist ministru de pana acum.
  Materialul scris prezinta doar un punct de vedere, asa ca nici pe departe nu e credibil. Deputatul Gh.Brega este total nedocumentat, neinitiat la toate schimbarile, care trebuie sa se faca. Suntem in urma, cu cel putin 50 de ani in domeniul sanatatii. Se vrea sa se traiasca bine, fara schimbari in niciun domeniu… Slab de tot materialul! Poate il intrebati pe domul director de spital din or.Rascani, ce salarii au medicii dupa schimbarile efectuate si ce zic pacientii?

 3. Emanuel Romania

  voi PD nu faceti XXXXX dosare la comanda…..ca acele dosare se antorc asupra voastra intro buna ziii ……cata mizerie

 4. Emanuel Romania

  va facut ploha sagetile lui ….si pe lupu si pe ghimp….din comunisti ati devenit democrati

 5. Emanuel Romania

  barim voronin a ramas comunist pana la capat…dar voi vati calcat pe onoarea coastra…..poate de maine deveniti un stat monarhic….un mare stat ….ploha ghimpu si lupu….

 6. Rodica

  Investitorii români nu sunt bine văzuţi la Chişinău

  Sursa: Money.ro | Publicat: 24 ian 2013, 13:46
  Cu toate că primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă are imaginea unui politician pro-român, partidul pe care îl conduce hărțuiește investițiile românești din Republica Moldova. Balkan Pharmaceuticals a investit deja 26 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de produse farmaceutice din Basarabia, dar este ținta atacurilor unor liberali de frunte de la Chișinău.
  www. Continuarea pe http://www.money.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *