Fabrica de teze

216-tezeSunt uniţi într-un cerc de interese. Locul întâlnirilor zilnice este Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI), unde sunt angajaţi oficial la muncă. Periodic, ei fac abstracţie de salariile pe care le primesc de la stat şi mai profită de plăţi neoficiale, obţinute de la studenţi. Taxa medie percepută de la un student e de 200 de euro.

Banii nu ajung la ei pur şi simplu. Pentru a beneficia de aceste sume, ei au creat un site specializat în comercializarea tezelor academice. Site-ul este www.teze.info.md. De cel puţin trei ani, funcţionarii vând teze. Deşi afacerea mergea foarte bine, iar comercianţii de teze erau la suprafaţă, forţele de ordine nu i-au identificat. Mai mult decât atât: nimeni nu a investigat vreodată de unde extrag funcţionarii MDI tezele academice, vândute ca pâinea caldă unor studenţi iresponsabili.

Potrivit unui angajat al MDI, în cadrul acestui minister s-a iscat un mare scandal după ce ZdG a identificat cine anume este administratorul paginii web teze.info.md. Tot acesta ne-a comunicat că, mai mulţi angajaţi implicaţi în escrocheria cu teze vor fi demişi din funcţii. El a ţinut să precizeze că site-ul teze.info.md a şi fost lichidat, motiv din care ZdG ar trebui să lase baltă acest subiect.

Telefonul mobil

În special în apropierea instituţiilor de învăţămât sunt afişate pe garduri, pe stâlpii de electricitate, dar şi pe uşile universităţilor diferite pliante prin care studenţilor li se propun teze de curs sau de licenţă. De obicei, persoanele care practică un astfel de business sunt anonime. Pe pliantele, executate color, găseşti doar câteva date de contact, un număr de telefon sau adresa unui site specializat.

«Teze.info.md» este un anunţ pe care l-am descoperit pe uşa unei universităţi din Chişinău. Mi-a atras atenţia deoarece avea caracterele mai pronunţate, motiv din care numărul unui telefon mobil putea fi observat de departe.

Pe pagina web teze.info.md am descoperit o arhivă cu teze. Pentru a simplifica munca clientului, care caută un titlu pentru lucrarea sa, pe site sunt indicate mai multe domenii, de la Drept până la Ştiinţe Agricole.

Link-ul, drumul spre minister

Dacă, după ce a căutat prin sutele de teze publicate pe pagina web, clientul nu şi-a găsit tema pentru teză, este recomandabil să îl contacteze la telefon pe administrator. Am sunat şi eu la numărul de pe anunţ:

«— Cât costă o teză ?

— Avem de la 150 la 200 de euro, depinde ce domeniu te interesează.

— Tema «Regimul vamal duty-free».

—180 de euro te costă.

— Şi în cât timp se rezolvă?

— Într-o zi-două, trebuie doar să mă uit prin instituţiile noastre.

— Când să revin cu un telefon?

— Dacă vorbesc azi cu băieţii, sună-mă mâine».

Mai tărziu aveam să aflu că am discutat cu Aurel Zghibarţa, angajat al ÎS «Registru», din cadrul MDI.

Pagina web teze.info.md este cunoscută mai mult în rândul acelor studenţi care preferă să dea 200 de euro pentru o teză, decât să consulte o listă impunătoare de literatură. Apoi, mulţi dintre aceşti studenţi ajung specialişti în diverse domenii.

Pe aceeaşi pagină web am identificat mai multe elemente vizuale care m-au ajutat să descopăr cine administrează pagina.

Unul dintre link-urile ataşate de pagina web ducea spre Centrul Didactic al MDI. Un alt link te îndreaptă spre pagina personală a lui Aurel Zghibarţa, metodist, Centrul Didactic al ÎS «Registru». Pe «pagina personală» a lui Zghibarţa am identificat că numărul de telefon din anunţul plasat pe uşa universităţii, dar şi pe pagina www.teze.info.md, coincide cu numărul de telefon indicat în CV-ul lui Zghibarţa.

«Suntem o echipă de lectori, profesori şi studenţi. Ne-am propus să venim în ajutorul studenţilor, prin elaborarea lucrărilor de licenţă, de masterat şi anuale». Acesta este sloganul de pe www.teze.info.md.

Solicitat de ZdG să comenteze cine anume sunt cei implicaţi în afacerea teze.info.md, Vasile Ciornîi, vicedirectorul ÎS «Registru», a recunoscut că informaţia prezentată de ZdG corespunde realităţii şi că în cadrul acestei instituţii urmează să fie iniţiată o anchetă internă pentru a identifica grupul de persoane implicate în acest business.

«De-aş scăpa de centrul ăsta prăpădit (vorba şefului)»

Pe 9 februarie 2007, Aurel Zghibarţa publică pe pagina sa personală mai multe mesaje. «Iată şi o pagină cu lista tuturor lucrărilor efectuate de echipa noastră în ultimii doi ani, serviciile propuse de noi şi preţurile respective», este un mesaj pe care Aurel îl adresa vizitatorilor.

La ÎS «Registru» Zghibarţa lucrează de 10 ani. În 2004, pe aceeaşi pagină personală, Aurel descrie serviciul său: «La serviciu mare gălăgie, avem de instruit 50 de oameni, în 3 săptămâni, situaţie cam şubredă (8 ore academice pe zi). Sperăm să facem faţă, atât noi, cât şi audienţii ce reprezintă Curtea de Conturi a RM».

În acelaşi an funcţionarul scrie: «Lenea, dragii mei, lenea-i mare cucoană. Poate de vină sunt sărbătorile, poate calculatorul ăsta «gliucinoi», poate că, de o lună încoace, nu mai avem grupe. De aş scăpa de «centrul ăsta prăpădit» (vorba şefului)».

Potrivit unor date oficiale, Centrul Didactic din cadrul MDI, acolo unde este angajat şi Zghibarţa, organizează cursuri de instruire computerizată pentru funcţionarii Aparatului Guvernului şi ai unor ministere.

Scandal la minister

CV-ul lui Aurel Zghibarţa mai indică că acesta, acum câţiva ani, ar fi fost angajat la Universitatea de Stat (USM), după ce lucrase la un liceu de elită.

A doua zi am revenit cu un telefon pentru a cumpăra o teză de licenţă, aşa cum stabilisem în prealabil cu Aurel Zghibarţa:

«— Alo! Băiatul cu tezele?

— Da, parcă aţi sunat şi am vorbit.

— De unde aveţi tezele?

— Le-am făcut eu, am o arhivă.

— Aţi lucrat la USM?

— Nu.

— Dar în Senatul USM aţi fost?

— Posibil că da.

— Cât de legală este afacerea cu teze?

— Nu prea legală.

— Precizez că eu sunt reporter.

— Mmm, da care-i problema că aţi pornit o asemenea zarvă în minister?

— S-a întâmplat ceva?

— Îmi pare că o să ne dea afară.

— Sunteţi un grup de lectori, aşa cum aţi indicat pe site?

— Nu, dar n-o să ne dăm drept studenţi, pentru că am fi fără notorietate.

— Acest business este solicitat?

— Cum să vă spun? De obicei, la noi apelează persoanele care nu prea au timp… Văd că, totuşi, aţi pornit o răscoală puternică cu instituţia de stat…

— Colaboraţi şi cu profesori universitari?

— Am încercat să colaborăm, dar nu vor, că se tem…

— Dvs. aţi lansat site-ul teze.info.md?

— Noi l-am făcut, dar nu de mult timp, şi să nu scrieţi în ziar, pentru că o să ne dea afară».

«Am putea să ne înţelegem între noi, site-ul l-am lichidat», a precizat Aurel Zghibarţa. Tot el a mai spus că nu este singurul implicat în business. «O să vedeţi raportul cu toate persoanele implicate, dacă insistaţi».

Pe 16 februarie, la ZdG a venit Vitalie Lavric, directorul Centrului Didactic din cadrul ÎS «Registru». S-a arătat interesat de probele de care dispunem în cazul «Zghibarţa». După ce i-am prezentat o parte dintre acestea, directorul a spus: «Uite ce prostii a făcut el», adăugând că vor avea probleme cu toţii dacă va afla Vladimir Molojen (n.r.: director al ÎS «Registru»). Tot el, în alt context, a spus: «Dă-ne, doamne, proşti, că e trist fără dânşii», făcând referire la Zghibarţa, în timp ce analiza unele probe colectate de ZdG. Vitalie Lavric susţine că Centrul Didactic nu este implicat în afacerea cu tezele.

Un angajat de la universitate a fost demis

Un site asemănător celui întreţinut de Zghibarţa şi «băieţii lui» e www.info.teze.com. Potrivit lui Andrei Chiciuc, şeful Departamentului de Management al Calităţii din cadrul UTM, pagina web info.teze.com e creată şi întreţinită de Mihai Cecan. Tot acesta subliniază că Cecan a fost şef al Centrului de Calcul la una dintre facultăţile UTM.

Pentru a combate fenomenul de comercializare a tezelor academice ar fi o soluţie publicarea lucrărilor pe Internet, a declarat Nicolae Ţurcanu, decan la Facultatea de Inginerie Economică şi Business, UTM. El a precizat că, recent, a întreprins o vizită în Suedia, unde a luat cunoştinţă de metodele de luptă cu corupţia din cadrul instituţiilor de învăţământ din această ţară. «Lucrările de licenţă sunt publicate pe site şi, prin intermediul unor tehnologii moderne, se depistează dacă teza este plagiată, urmând tragerea la răspundere a celor implicaţi».

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. BurtamarE

  dar care ar fi problema in situatia asta?
  ca unii studenti de la frecventa redusa nu prea au timp sa se ocupe de elaborarea unor teze stupide, dar au bani pentru a-l angaja altul s-o faca? nu vad nicio problema in chestia asta!
  personal, fiind angajat in campul muncii, am achitat elaborarea unei teze de licenta cu conditiile mele. si m-a costat chestia asta 250 euro. altfel, timpul pierdut prin biblioteci, ma costa mai scump. astfel, insa, am citit si redactat teza deja elaborata. si am sustinut-o pe nota 10 (zece). si nu am platit un banut pentru nota asta. ci, chiar ma laud, am sustinut-o ideal, caci am contribuit esential la redactarea ei. deci?

 2. deci

  …deci care ar fi problema?:
  – ca un medic cu diploma/examenele cumparate “te trateaza”?
  – ca un jurit cu diploma cumparata “face/apara legea”?
  – ca un inginer cu diploma cumparata iti “construieste casa”?
  etc, etc, etc

  deci, numai un handicapat mental cu diploma cumparata ar putea pune astfel de intrebari

  deci, e clar?

 3. Serghei

  Ce are comun MDI cu afacerile personale si ilegale a unei “oi spurcate”? Actiunile persoanei mentionate nu au nimic comun cu serviciile oferite de MDI! Afirmarea faptului ca functionarii MDI vind teze – este o prostie totala! In caz ca cineva din colaboratorii MDI duce o viata amorala – vezi scrie ca functionarii MDI acorda servicii sexuale cu plata? Sunteti in regula, sau ati fost obijduiti la documentare de va varsati veninul in acest articol????????????????

 4. melinte

  Draga Serghei, cred ca problema e mai mare decat considerati dvs. “Oaia spurcata”, din cate am inteles, isi desfasura activitatile de business din aceasta institutie, avand si parteneri, de impartit banii. Nu ati stiut? O faceau fara stirea dvs.

 5. VS

  Personal am un RESPECT fata de acesti oameni, care au putut face un astfel de business pe seama proshtilor.
  Eu singur am invartit o afacere asemanatoare la facultate, insa nu scriind teze de licenta dar rezolvand probleme la matematica, fizica shi alte discipline de profil. Shi, chiar shi acum, dupa ce am absolvit universitatea, ma mai suna studentii, fara ca eu sa fac publicitate :)). Asa informatie se transmite din an in an.
  In aceasta situatie, va asigur ca toata lumea ramane satisfacuta:
  1. eu (shi altii de-al de mine) pentru ca mai fac nishte bani
  2. Studentii ignoranti/proshti care nu vor sau nu pot (mai degraba ca nu vor) sa invete
  3. profesorii, pentru ca ei shi ahsa sant impushi de decani sa le puna la o buna parte din studenti note de promovare, pentru ca acestia platesc contractul shi, daca vor fi multi restantieri, vor fi shi multi studenti exmatriculati, iar de aici universitatea pierde banii.

  La fel va asigur ca nu vor fi situatii de tipul, inginerul prost care contruieshte o casa, pentru ca nu se va gasi nici un patron care il va angaja pe acel “inginerash” shi nici un “avocatel” nu o sa te apere pentru ca nici un birou de avocati n-o sa-l primeasca.

  Sigur ca exista shi exceptii, dar aceste exceptii nu se datoreaza tezelor de licenta cumparate, ci mai degraba cumatrismului din meleagurile noastre.

  Iar problema invatamantului din R. Moldova trebuie privita in ansamblu, pentru ca este o problema foarte grava. Problema cu tezele de licenta este doar o mica veriga dintr-un lant foarte lung de probleme din invatamantul nostru, incepand cu fel de fel de prezenturi shi cadouri educatorulor la gradinite sau invatatorilor in clasele primare, urmand cu calitate din ce in ce mai proasta a manualelor noastre, apoi programele de invatamant care se modifica in fiecare an shi devin din ce in ce mai tampite shi finisand cu fel de fel de mite la universitate shi cu tezele de diploma cumparate, sau chiar shi mai rau, cumpararea insashi a notelor la diploma.

  In tot acest lant, problema nu trebuie rezolvata atunci cand e prea tarziu, ci evitata din copilarie, din gradinita, la universitate e prea tarziu.

 6. valentina

  Cred că şi profesorii universitari vor să mănînce.Salariile în Chişinău sunt mici dar preţurile mari.Tezele se vindeau totdeauna şi acesta nu este un secret. Dacă studentul a învăţat toţi anii pentru el nu este greu să scrie o teză, însă dacă a plătit examenele de ce să nu plătească şi teza.
  Dacă am avea studenţi buni nu vom avea vînzători de teze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *