Extrădarea lui Karamalak se amână

295-karamalakGrigore Karamalak, alias “Bulgaru”, originar din Taraclia, dat în căutare prin Interpol încă în 1998, fiind acuzat de estorcare de fonduri, banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari, a fost arestat, pe 16 septembrie 2010, în barul “Zebra” din or. Moscova, unde, alături de alţi 23 “hoţi în lege”, urmau să discute despre împărţirea sferelor de influenţă şi să pună punct unor conflicte. Potrivit presei ruse, în ziua imediat următoare, Karamalak a fost eliberat de procurori, iar motivele acestei decizii rămân necunoscute.

În pofida faptului că Grigore Karamalak este dat în căutare internaţională, iar organele de drept ale ţărilor membre Interpol (Federaţia Rusă este membră a acestei organizaţii) sunt obligate să comunice despre locul aflării acestuia, în cazul în care deţin astfel de informaţii, procurorii de la Moscova au preferat să păstreze tăcerea în cazul recentei reţineri a lui “Bulgaru”.

Cine are nevoie astăzi, în plină campanie electorală pentru un nou Parlament al R. Moldova, ca Grigore Karamalak să se afle în libertate? Cine, la Chişinău, are influenţă atât de mare asupra organelor de anchetă ale Federaţiei Ruse, determinând eliberarea lui Karamalak şi tergiversând extrădarea acestuia organelor de drept ale R. Moldova? Întrebarea pare plauzibilă mai ales dacă ţinem cont de faptul că, în repetate rânduri, s-a vorbit despre suportul acordat de Karamalak unor partide sau unor oameni politici, în perioada anterioarelor campanii electorale.

295-karamalak2Lumea criminală se vrea în politică

1996. Însuşi Karamalak a recunoscut pentru presă că, în 1996, l-a susţinut în scrutinul electoral prezidenţial pe Petru Lucinschi, care a şi ajuns atunci preşedinte al R. Moldova. Acesta spunea: “După jumătate de an de la alegeri, unul dintre fiii preşedintelui, Serghei, mi-a cerut să-i dau jumătate din afacere. Negocierile au eşuat, iar fiul preşedintelui şi-a convins tatăl că “Boiana-grup” ar fi o grupare criminală, a cărei activitate trebuie sistată”. În consecinţă, gruparea lui Karamalak a ajuns după gratii.

2001. Într-un alt interviu, acordat altei publicaţii ruse, Karamalak a recunoscut că, în timpul campaniei parlamentare din 2001, a finanţat electorala PCRM, împărţindu-le ulterior o parte din acţiunile sale, deţinute în cadrul unor companii, liderilor comunişti. “Bulgaru” povestea că a alocat 500 mii USD pentru campania electorală a PCRM. „Au fost bani cash, oferiţi pe lângă alte cheltuieli suportate în campania electorala a comuniştilor din 2001. În plus, am oferit un oficiu «stafului» comunist, iar în sudul Moldovei, am făcut agitaţie electorală pentru comunişti. În consecinţă, în 2001, pentru PRCM au votat 78% dintre alegătorii din sudul Moldovei”, declara Karamalak în acel interviu.

2007. În revista “Forbes Rusia” din iunie 2007, a fost publicat un articol în care era anunţată intenţia “hoţului în lege” Grigore Karamalak, zis “Bulgaru”, de a se lansa în “politica” din R. Moldova, prin intermediul Mişcării „Patria-Moldova”, pe care, potrivit “Forbes Rusia”, acesta o finanţa. În scurt timp după acele declaraţii, la Chişinău s-a desfăşurat un Congres al Partidului Uniunea Muncii “Patria-Rodina”, în cadrul căruia a fost schimbată şi denumirea formaţiunii. În calitate de preşedinte a fost ales un oarecare Andrei Ţărnă, “emigrant”, ca şi Karamalak, în Federaţia Rusă. De altfel, până în iunie 2007, această mişcare organizase la Moscova câteva congrese ale gastarbaiterilor, în cadrul acestor reuniuni participând şi Grigore Karamalak. Potrivit “Forbes”, Ţărnă şi Karamalak preconizau ca, pe spatele gastarbaiterilor, să revină în marea politică de la Chişinău, miza lor principală fiind alegerile parlamentare din 2009. Aşa cum acest lucru nu s-a întâmplat, alegerile din noiembrie 2010, potrivit unor surse, sunt o nouă “provocare” pentru Karamalak. Acesta, dacă nu direct, atunci indirect, se va implica în electorală, creându-şi, astfel, nişte garanţii că ar putea rămâne, şi în continuare, în libertate.

2010. De câteva zile, numeroase panouri publicitare ale formaţiunii lui Valeriu Pasat anunţă că “Gasterbaiterul a venit acasă! A scuipat pe toate propunerile miliardarilor şi demnitarilor străini. Şi s-a întors în ţară. Pentru că o iubeşte”. Dacă revenim la faptul că, la Moscova, Pasat participa la acţiunile finanţate de Karamalak, organizate, potrivit presei ruse, “în sprijinul gasterbaiterilor”, am putea descoperi o legătură între intenţiile cetăţeanului rus Karamalak de a sprijini forţe politice din R. Moldova şi lansarea acestor panouri publicitare, chiar dacă, în cadrul unui program tv, Valeriu Pasat a declarat că a auzit despre Karamalak, dar că nu are niciun fel de relaţii cu el.

Eliberat de fiecare dată

Pe parcursul ultimilor 12 ani, de când a fost anunţat în căutare generală, Karamalak a fost reţinut în repetate rânduri, la Moscova sau în Ucraina, dar de fiecare dată scăpa, aproape victorios, la libertate. Totodată, fiind căutat prin Interpol, el a reuşit să participe la mai multe acţiuni publice, iar preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, i-a acordat, în august 2008, cetăţenie rusă.

De ce nu a fost extrădat, nici după recenta reţinere? Solicitată de ZdG, Valentina Litvinov, şefa Biroului naţional Central Interpol, a declarat că Karamalak ar putea fi extrădat doar în urma unor eventuale înţelegeri oficiale între Procuratura Generală a R. Moldova şi Procuratura Federaţiei Ruse. “Rusia este parte a acestei organizaţii internaţionale, Interpol. Ea ar trebui să respecte toate rigorile impuse de această organizaţie”, a declarat Litvinov pentru ZdG, precizând că Procuratura Generală cunoaşte mai multe despre dosarele intentate lui Karamalak în R. Moldova, dar şi despre realizarea unei posibile proceduri de extrădare.

În urma unui demers oficial, adresat de ZdG Procuraturii Generale, am aflat că “Grigore Karamalak este urmărit penal în cadrul cauzei penale nr.2003037024, care a fost disjunsă la 27.03.2003 dintr-o altă cauză penală, nr. 98427011”. Potrivit aceluiaşi răspuns, oferit redacţiei ZdG de Viorel Morari, procuror, şef-interimar al secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV a Procuraturii Generale, în cadrul urmăririi penale Karamalak este învinuit pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de articolele 125 alin.3, 125 alin.4, 123/1 Cod penal (în redacţia legii din anul 1961).

Morari mai aminteşte că, în privinţa lui Grigore Karamalak, la 22.02.1999, a fost eliberat un mandat de arest preventiv şi acesta a fost anunţat în căutare internaţională. “Până în prezent, sub diverse pretexte, el nu a fost extrădat R. Moldova de către autorităţile Federaţiei Ruse”, se spune în răspunsul PG.

În scrisoare se mai precizează că, în urma reţinerilor lui Grigore Karamalak, PG a R. Moldova a înaintat mai multe demersuri către autorităţile Federaţiei Ruse privind extrădarea lui Karamalak în Moldova pentru a fi tras la răspundere penală. Ultima dată, Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a răspuns acum 6 ani, printr-o scrisoare, nr.35/1-21c-04 din 04.11.2004, refuzând extrădarea acestuia, pe motiv că este cercetat penal de către Procuratura or. Moscova pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de alin.(1) art.209, alin. (3) art.33, art.30 p.”e,ж,з” alin. (2) art. 105 Cod penal al Federaţiei Ruse (banditism, organizarea asasinării unei persoane în circumstanţe agravante). Problema extrădării va fi, posibil, supusă abordării doar după adoptarea unei decizii asupra cauzei penale nominalizate de către autorităţile Federaţiei Ruse.

“În prezent, Procuratura Generală a interpelat organele abilitate ale Federaţiei Ruse în vederea obţinerii informaţiei despre desfăşurarea urmăririi penale în privinţa lui Grigore Karamalak pe teritoriul Federaţiaei Ruse, dar careva informaţii nu au parvenit”, semnează Viorel Morari.

Aneta GROSU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. AVRAAM

  De-ar fi mai multi ca GRISA!E om foarte cumsecade si detreaba!Pe multi concetateni de-ai nostri la Moscova i-a ajutat Grigore Caramalac,nici ambasada RM in Moscova nu face atit cit Grigore.Apoi putin cine cunoaste faptul ca datorit lui Bulgaru vinurile moldovenesti au ajuns din nou pe piata Rusiei.Se cunoaste faptul real la Kremlin ca si Lucinschii si Voronin au “muls” Boiana-gpup a lui Bolgaru-primul om de afaceri in MOLDOVA.La Rusia.FSBul si MAIul rus cunosc ca Grigorii este pe nedrept invinuit de catre putrea de la Chisinau.Si apoi,cine primul striga:Prindeti hotul mai????

 2. DERSU UZALA

  GRISA PENTRU INFRACTIUNILE SAVARSITE,PRIMEA IN AMERICA SPRE EXEMPLU VRE-O 200 ANI PUSCARIE. LA NOI INSA HOTUL A AJUNS MAI NU EROU. AVRAAM O STII FOARTE BINE “Вор должен сидеть в тюрьме”.

 3. Serghei

  pentru avraam. vad ca tare te rupi pentru hotul ista ,nu cumva esti si tu la o mina cu el?

 4. costel

  bravo AVRRAME !!!de ce nu punem candidat ca presedinte s-au ministru de economie acum in noiembrie ,cu un asa om ca acest interlop scoatem basarabia din saracie

 5. AVRAAM

  Stimati DERSU UZALA,Seghei si Tu,Costele.Fiti sinceri,Va rog,si spuneti-mi clar-ce stiti voi de Caramalac?NIMIC!!!!!!!Doar cele auzite din ziarele si televiziunea Voronista!!!!!Preluata de inertie si de MAIul prietenului meu PAPUC.Insasi generalul Alexei a spus ca cazul Bulgarul e comanda politica!Ati auzit baieti de BOIANA-GRUP?Primul care a consolidat,organizat si realizat pe piata RUSIEI tutungeria,vinul,legumele si fructele RM a fost acest originar din Taraclia-Caramalac Grisa.Atunci pe timpurile celea toti alde Diacov,Rosca,Sanghele,Turcan colectau bonurile patrimoniale ca sa privatizeze cladirile statului,uzinele si fabricile RM ca apoi sa le distruga definitiv si sa le vinda cu profit si dobinda!!!!Atunci cand au nimicit si vindut toate cladirile transformate in banci,firme si oficii,in diferite KENTFOARDE,si SRL,in II,au purces a vinde apoi pamantul,transformind unele zone in palate cu castele.Dar Moldova e mica si saraca,cabd au terminat de vandut bunurile statului revenite de la URSS in forme de uzine,fabrici si Cladiri industriale si-au adus aminte ca mai exista nevanduta industria vinicola si tutungeritul unde deja Caramalac aveas succese!S-au strans mafiotii,politicienii,agrarienii,democratii cu comunistii si au discutat a cui e omul Caramalac.Al nimanui!!Hai dar sa-l “derbanim”(actiune rider),averea s-o impartim si pe el il facem “HOT”,zis si facut!TV si gazetele in scurt timp facuse treaba…Ca in fabula ceia un vrancean cu un ungurean l-au ucis pe un moldovan ca avea turme mai bune…etc.Acu la probe: Daca le aveti cotra lui Grigore poftim?publicati!Astept.Voi reveni cu actiunile de caritate a lui Bulgaru-copii moldoveni operati la inima in MOSCOVA.

 6. AVRAAM

  DERSU UZALA,sunt la 200% d’acord cu tine frate!Apoi daca «Вор должен сидеть в тюрьме»,cum aspus-o eroul lui Visotskii,spune-mi TE ROG si mie: Ce fac la libertate,stau in prezidiumul Parlamentului,conduc Tara si pe noi unii “hoti” in lege! Daca nu-i cunosti ti-i spun eu: XXX, XXXX,care timp de 18 ani nicio stroica in Chisinau nu mergea daca nu achtai intai 5000$ doar pentru “iscalitura” lui. Iaras XXX care a vindut fotoliul de procuror G contra 2000000 milioane de evrici. XXXX cu fiica XXX,care au prejudiciat statul RM in proportii astronomice prin contrabanda.XXX, care a “kidanit” Bucuria de 1000000$, XXX mic si mare cu cheltuelile de 68000000 lei mai mare decit venitul lor! XXX cu XXX care au “privatizat” toata RM pe BONURILE PATRIMONIALE! Citi “HOTI”
  sa mai enumar mai frate?Unde-s ei?In jungla Americii latine?Unde e JUDECATA?In care “zona” stau inchisi?Spune-mi si mie TE ROG!!!!!!!!!!!

 7. AVRAAM

  Da,ZDG,PARDON!Am uitat ca suntem in campanie electorala,bine ai facut ca ai “camuflat” numele de familie a unor “HOTI”-CANDIDATI.Ori poporul nu trebuie sa stie cine sunt “HOTI”.O sa -i aflam dupa alegeri?Dar nu va fi tirziu????

 8. mara

  avraaaaaaame,esti patetic cu diareea asta non-sens.o insiri la procuraturà,nu aici.dar unde-i bordel,hop si tu,cà esti incàntat de cei “in lege”,cà tot ei sunt si pe lege si sub lege si fac legea.lumea criminalà las-o organelor de resort,cà noi nu stergem mesele lumii criminale si ne doare drept in bascà de “sàrmanii” criminali.nu avem nevoie de pomana lor,dupà ce au pràdat tot,ci de taxe si contributii societàtii,ne-am sàturat de oasele aruncate nouà de cei “in lege”.apropo,dar tu din ce tràiesti si cànd mai muncesti,de bati bilele aici si apàrànd tot kkt din zori si pànà-n noapte? retoric.

 9. bertill

  mara: si de ce sa nu accepti makar o farmia din ce spune avram ?? personal cred ca daca era asa interlop si a facut asa demult rau, demult statea inchis, pur si simplu sunt interese de aia nici nul inchid, da jurnalisti dealde tine duce numai in eroare, tot ceam auzit mai inainte de omu asta e ca e un interlop: dar daca in rusia nul inchid, in ukraina la fel, asta inseamna ceva, si in loc ca capitalul acestui om sa circule in md el circula in russia, uite asa ecnomik gindim noi 🙂

 10. mara

  bertille,dacà cunosti vreun interlop la pàrnaie,ne spui si nouà,sau vreun proces in maldafia de sà ràmài cu un picior pe deal si altul pe vale.dar,bertille,ai “uitat” sà spui si de cenzurà,pentru cà tare mai seamànà cele scrise de tine cu ale lui avraam.dar n-ai spus-o numai pentru cà deja l-am preintàmpinat pe fofka-avraam.tu,”bertille”,ai citit pe vreun gard cà mara e jurnalist? numai avraam se ia de cenzurà si de mara “jurnalist”.tu cum poti sti ce hram tine mara,cà de-abia “ai intrat” pe fir? avraame,nu-mi place in càrutà,,fac kilometri si km pe jos.ai citit,cà o bati in cap toatà ziua la calculator si pe loc ai schimbat,dar nu si stilul.cum vrei sà fii acceptat,dacà te tii de cai verzi.

 11. DERSU UZALA

  AVRAAM , PANA A DEVENI CARAMALAC OM DE AFACERI, A FOST HOT DE DRUMUL MARE,BANDIT.BANDIT.CHIAR DACA O FI AJUTAT EL MULTA LUME, TOT PANA LA URMA HOT RAMANE. APROPO A FOST CORONAT CA HOT IN LEGE PENTRU MERITELE SALE INTERLOPE.TOTI BANDITII PANA LA URMA SAU FACUT OAMENI DE AFACERI. DE FAPT ACUM ESTE LA MODA SI PRINTRE ASA ZISII NOSTRI POLITICIENI{TOT HOTI SUNT, POATE MAI PERICULOSI CA BULGARU, CA NU AU NICI O LEGE,NICI UN COD DE ONOARE SA-L RESPECTE},FURA SI CAND SUNT PRINSI ORI LI SE DESCOPERA AFACERILE ILEGALE, DAU VINA PE COMANDA POLITICA. LA FEL FACE SI BULGARU. DACA NU MA GRESESC DOSARUL LUI A FOST PIERDUT. PUR SI SIMPLU PIERDUT DIN SAFEUL ANCHETATORULUI DE LA DEPARTAMENT.A TRECUT MULT TIMP, S-AU CAM UITAT MULTE LUCRURI, IATA CA A SI APARUT BULGARU IN CALITATE DE REPRESAT POLITIC. @ BERTILL. NU ESTE INCHIS PENTRU CA ARE BANI, SI-A VANDUT DIN PRIETENI, A DAT INFORMATII SI ASTFEL CAPATAND IMUNITATE LA FSB, MVD. FSB-UL DE BULGARU STIE TOT, EL POATE FI CONTROLAT.

 12. petru

  MARA d.bertill,perfectioneazà persoana inconstient…cu sfaturile si obiectiile ei…
  nu este ea care nu acceptà,dar jocul situatiei si felul de a sàri,sàlta mai sus,spre informatii mai profunde,mai concrete,deaceea in asa fel ea anuleazà spusele de azi pentru a deschide,a da posibilitate de a esi altà imformatie mult mai esentialà…
  numai prin dialogul cu obiectii reciproce se ajunce sau se poate cel putin merge inainte…
  exact cum zboarà pasàrea,are nevoe de douà aripi si de stinga si de dreapta,una o stimuleazà pe al doilea si nu are importantà cum si cu care cuvinte…

  eu de exemplu…si dictionarul il deschid mai des si cu romina mà corejez uneori(asa cum pot) si incerc a nu folosi spusele altora apelind la memorie,dar imi expun pàrerea in asa fel cum sunt(fàrà multà felosofie,chind se primeste)
  e totul datorità ei…

  RESPECT

 13. petru

  AVRAAM asupra mea are si ea/el o influentà foarte mare.Eu o percep ca pe o persoanà care vorbeste de pe un firf de munte si cu voce inaltà la toti,fàrà nici un pic de fricà ,fàrà nici un pic de complex…o intelegentà si talent de a se exprima si reda realitatea in felul sàu extraordinar…
  a fi in armonie cu asa persoane e un bine si folos reciproc…

  RESPECT

 14. AVRAAM

  pt.DERSU UZALA.Uita-te atent-in comenturile mele aduc fapte,date,nume,actiuni concrete!Nu scriu cai verzi pe pereti ca mara.Tu,DERSU UZALA,,ai tinut coroana lui Caramalac?Ai vazut-o?A fost o operatiune speciala a serviciilor operative a RM de a arunca in mase legenda precum ca Bulgaru e HOT si a fost Coronat.Stii de ce a disparut dosarul lui Bulgaru?Pentru ca nu poti gasi o pisica intr-o odaie neagra daca EA,pisica acolo nu este.N-a fost nici un dosar,omule!Nu confirma nici Petru Gilca/Mica,nici Gusan/Patronul,nici raposatul Malhaz/Japaridze-membrii SFATULUI de coronare,ca GRIGORE CARAMALAC a fost cindva coronat!A fost OM DE AFACERI CARAMALAC in RM,biznesman fara “crisa” din partea puterii.EA,Puterea l-a si distrus financiar,confiscindui oficiul,biznesul,onoarea,facindul HOT!Si cine primul striga:PRINDETI HOTUL??????

 15. magda

  bai , nenorocitilor, voi chiar credeti ca cetatenii acestei tari au toti amnezie ? CINE NU CUNOASTE, CA CARAMALAC “BOLGARCIK” SI GRUPAREA LUI, CARE DETINEA VRE0 20 DE FIRME,CLAR CU PAPUSARI, MAJORITATEA SI AZI ISI FAC “BIZNESUL” SI TIN SUB CONTROL TOT CE LE DORESTE INIMIOARA CU POFTE DE MILIOANE A FOST UNUL DIN CEI MAI INFLUENTI SI DUR RAKETIOR. TO JE MNE GHEROI GEN BANDITSKII PETERBURG!!! INTELEGEREA CU GUVERNANTII A FOST SA “DISPARA” SI SA LE ALIMENTEZE CONTURILE. PE PARCURSUL AECSTOR ANI SE STIE F.BINE CA “BOLGARCIK’ NU A FOST LIMITAT IN NIMIC! REF : LA SEDEREA LUI CARAMALAC SI DRUGANII IN BULGARIA, ORGANELE DE STAT BULGARE, PRECUM SI LUCRATORII AMBASADEI RM DE LA SOFIA NU AU NIMIC DE COMENTAT LA ACEST CAPITOL??? ORI DOLARII NU PUT, NU, STIMATI “DIPLOMATI – BIZNESMENI” ? DE RUSI NICI NU VORBIM, CU BUNA STIINTA I-AU DAT CETATENIA,STIIND CA ESTE IN CAUTARE, MAI INTERESANT, CA VORONIN NU A COMENTAT NICI CUM GESTUL RUSILOR, EL ERA IMBATAT DE “DUSMANII” DE PESTE PRUT! DEGEABA DISCUTAM, TOTI STIM CINE ESTE KARAMALAK SI TOTI STIM , CA CEI, CARE TREBUIAU SA-SI FACA MESERIA, AU FOST SI SINT BINE PLATITI. CUM A FACUT, FACE ACESTI BANI ACEST KARAMALAK PE FUNCTIONARI NUI INTERESEAZA – BANII NU PUT!!!

 16. mara

  avraam-bertill,ràspunde-i magdei,dat cà tot esti in extaz de toti tàlharii-tàietori de jugularà,in lege,adicà pe làngà lege.in felul àsta i-ai face “un bine si folos reciproc” si lui petru,adicà galinei,dat cà te vede in vàrful muntelui (cu tugui).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *