Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Executare silită la ANRE

Executare silită la ANRE

Ex-directori ANRE sunt compensaţi cu sute de mii de lei în urma unor decizii de judecată

„Salariul meu este calculat după acelaşi mecanism. Eu nu am schimbat nimic, niciun ordin sau hotărâre internă care să afecteze salariile. Toate au rămas aceleaşi, cum le-au lăsat angajaţii precedenţi… Puteam să vin ca şi anul trecut şi să declar salariul mediu de funcţie al Consiliului de Administraţie al ANRE, format din salariul directorului general şi salariile celorlalţi directori, cifra anunţată anul trecut fiind de 19.700 de lei. În 2010 nimic nu s-a schimbat, a rămas acelaşi salariu”, a declarat, acum câteva săptămâni, directorul general ANRE, Victor Parlicov.

După dezvăluirea de către directorul general al ANRE, Victor Parlicov, a veniturilor sale pentru anul 2010, au devenit cunoscute detalii noi despre veniturile altor foşti angajaţi ai acestei instituţii. În prezent, doi foşti directori ai Consiliului de Administrare al ANRE îşi revendică în instanţele de judecată dreptul la recompense financiare de sute de mii de lei, în legătură cu încetarea contractelor lor de muncă.

Procesele de judecată au început după ce, în decembrie 2009, Guvernul R. Moldova a emis două hotărâri prin care foştii directori ai Consiliului de Administraţie al ANRE, Nicolae Triboi şi Anatol Burlacov, au fost eliberaţi din funcţie. Potrivit hotărârii de atunci a Executivului, eliberarea din funcţie s-a efectuat în legătură cu reorganizarea ANRE, dar şi după numirea în funcţie, de către Legislativ, a unor noi directori.

Pentru că nu au fost de acord cu această decizie, Triboi şi Burlacov s-au adresat în instanţele de judecată, solicitând compensaţii în mărime de trei salarii medii lunare în legătură cu încetarea contractelor de muncă. Sumele solicitate constituie 114 531 de lei pentru fiecare.

Dosare similare – standarde diferite

Ex-directorul Consiliului de Administrare al ANRE, Nicolae Triboi, a depus cererea la Judecătoria sectorului Râşcani, după care, Curtea de Apel Chişinău, judecător Iurie Potângă, printr-o decizie emisă la 3 noiembrie 2010, a specificat că litigiul urmează să fie soluţionat acolo unde a fost depusă cererea, adică la Judecătoria Râşcani.

În cazul ex-directorului Anatol Burlacov, aceeaşi instanţă nu a mai emis o decizie similară, în corespundere cu prevederile Codului de procedură civilă. De această dată, Curtea de Apel Chişinău (judecător Maria Guzun) a examinat în fond cererea acestuia şi, printr-o hotărâre emisă la 27 iulie 2010, a decis că ANRE ar trebui să-i achite ultimului suma de 114531,24 lei. De altfel, spun specialiştii, Codul de procedură civilă, art. 28, prevede că litigiile de drept care apar din raporturi juridice de muncă se examinează de instanţele judecătoreşti de drept comun. Deci, cererea lui Burlacov ar fi trebuit examinată de Judecătoria Râşcani şi nu de Curtea de Apel, care a şi decis recompensarea ex-directorului cu circa 115 mii de lei, pentru o perioadă de 3 luni.

Burlacov cunoştea situaţia

Cererea de recurs asupra acestei hotărâri, depusă de ANRE, a fost respinsă la 23 decembrie 2010 de către Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Pur simbolic, instanţa a redus cu circa 2000 de lei suma recompensei, de la 114531, 24 lei la 112001,64 lei, emiţând o decizie irevocabilă şi un titlu executoriu la adresa ANRE.

În contestaţiile depuse de ANRE se face trimitere la Codul Muncii, art. 264, care a stat la baza adoptării acestor două decizii judecătoreşti, unde se spune că recompensa, în mărimea prevăzută de contract, dar nu mai mică de 3 salarii medii lunare, se plăteşte doar conducătorului unităţii pentru încetarea contractului individual de muncă înainte de termen. O astfel de situaţie, potrivit juristei ANRE, Elena Stratulat, nu se regăseşte în cazul lui Burlacov, deoarece acesta a fost numit în funcţia de director al Consiliului de Administraţie al ANRE prin hotărârea de Guvern nr.1278 din 23 octombrie 2003 pe un termen de 5 ani şi 5 luni. Oficial, termenul de aflare a sa în funcţie a expirat în martie 2009, el continuând să rămână în această poziţie până la numirea, în ianuarie 2010, a unui succesor de competenţă. Jurista ANRE mai spune că Burlacov cunoştea perfect situaţia, în special că, după numirea în funcţie a unui succesor de competenţă, el va fi eliberat din funcţia de director. „În cazul său nu a existat o încetare a contractului de muncă înainte de termen, cu atât mai mult că, potrivit legilor speciale aplicabile în domeniul energetic, directorii ANRE sunt numiţi în funcţii pe termene determinate”, explică Elena Stratulat.

La dosar au fost anexate şi două Avize ale Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului R. Moldova, din 23 martie 2010 şi din 26 mai 2010. Acestea fac trimitere la Codul Muncii, art.258, care spune că noţiunea de “conducător” este similară cu noţiunea de „angajator”. Conform art.1 din Codul Muncii, angajator este persoana juridică sau persoana fizică care angajează salariaţi în bază de contract individual de muncă. În cazul ANRE doar directorul general angajează personalul cu consimţământul cel puţin a unui director al Consiliului de Administraţie. Acest fapt, însă, nu înseamnă că atribuţiile de angajator revin Consiliului de Administraţie sau unuia dintre directorii care fac parte din Consiliu, cu excepţia directorului general.

Directorul ANRE, Marin Profir, susţine că, de fapt, timp de 7 luni, de la expirarea acordului de muncă şi până la disponibilizare, Burlacov s-a aflat nelegitim în funcţie, primind, tot nelegitim, salarii de 37333,88 lei lunar. Probabil a fost o gafă a fostei conduceri, care nu a prezentat la timp Guvernului o propunere în privinţa funcţiei deţinute de Burlacov, după expirarea contractului acestuia. Astfel, timp de 7 luni, el s-a aflat în aer, primind salariu de director. Atunci când, în sfârşit, a fost emisă o decizie în privinţa sa, el s-o fi gândit că poate beneficia şi de recompense pe o perioadă de trei luni. Deşi a fost prezentată poziţia Guvernului şi a Parlamentului la acest subiect, instanţa de judecată nu a ţinut cont de aceste argumente.

Salariile mari au determinat mărimea compensaţiilor

Salariile extrem de mari de care au beneficiat ex-directorii ANRE au determinat mărimea recompensei acordate prin decizia instanţelor de judecată. Jurista ANRE spune că, în cazul lui Burlacov, hotărârea irevocabilă a CSJ a şi fost executată, pe contul acestuia fiind transferată suma de 112001,64 lei.

Amintim aici că, pentru celelalte categorii de salariaţi, Codul Muncii prevede alte condiţii de compensare, cu sume mult mai reduse. Potrivit datelor ANRE, din ianuarie 2010, în cadrul acestei instituţii nu s-au mai acceptat majorări salariale. Pe parcursul anului 2010, în cadrul Agenţiei au fost angajate 11 persoane, salariul tarifar de funcţie al cărora constituie 3819 lei. Cum se înscrie solicitarea lui  Burlacov în raport cu alţi salariaţi care activează în cadrul ANRE?

Solicitat de ZdG, acesta a confirmat că nu are nicio îndoială că a încasat pe merit peste 100 de mii de lei. „Atunci când a expirat termenul angajării, Guvernul ar fi trebuit să ia o decizie: să fiu eliberat sau să-mi fie prelungit contractul. Aşa cum o astfel de decizie nu a existat, eu mi-am continuat activitatea, iar atunci când am fost eliberat, trebuia să mi se aloce recompensa pentru trei luni înainte”. Întrebat dacă a beneficiat şi de pensie, în paralel cu salariile primite de la ANRE, acesta a declarat că „totul a fost în limitele legii”.

Potrivit datelor oficiale, de la 28 august 2008, Burlacov beneficiază de o pensie în mărime de 4125 lei. Dosarul celuilalt ex-director ANRE, care cere despăgubiri în aceleaşi proporţii, se mai află în instanţa de judecată a sectorului Râşcani.

Sanda MIRON