Evacuată de acasă printre străini

Dacă data trecută am întâlnit-o pe Anastasia Mironaş la uşa casei sale, cu o legătură de haine şi câteva acte înfăşurate într-o batistă, acum am găsit-o în salonul nr. 1 al Spitalului „Arhanghelul Mihail” din Chişinău. La cei 81 de ani ai săi, este pe drumuri, rămânând fără apartament din cauza unor fărădelegi, după cum spune ea.

Din 1997, de când îi primise în gazdă pe copiii Eulitei Sănduţă, umblă numai prin judecăţi, fiindcă fără să îşi dea seama şi-a vândut apartamentul doar cu o singură semnătură. Contractul semnat la 11 septembrie 1997 confirmă că bătrâna îi vinde apartamentul său Eulitei Sănduţă. «Nimeni nu mi-a spus de vânzare, ea mi-a zis doar să adeveresc că mă va ajuta cu treburile de înmormântare a soţului».

Evacuări amânate

De 14 ani este pe drumuri, de la o instanţă de judecată la alta. La 29 iulie 2010, bătrâna a fost evacuată din propriul apartament pe motiv că l-ar fi vândut.

La 8 iunie 2009, Judecătoria Centru a municipiului Chişinău a emis hotărârea privind evacuarea Anastasiei Mironaş din apartamentul cu pricina, fără să-i acorde alt spaţiu locativ. Bătrâna însă era bolnavă, iar evacuarea a fost amânată. A urmat o altă hotărâre, pronunţată la 10 decembrie 2009, dar evacuarea a fost amânată încă o dată deoarece nu se prezentase poliţistul de sector.

La 29 iulie 2010, nu s-a mai ţinut cont de nimic şi bătrâna a fost evacuată din propriul apartament pe motiv că l-ar fi vândut. «Am ţinut postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, iar în ziua acelei sărbători, când am gătit şi eu o bucată de carne, m-au dat afară ca pe un câine. Nu am reuşit să îmi mai iau ceva. Mi-a rămas toată munca de o viaţă acolo». Bătrâna plângea, îşi ţinea pumnul strâns la gură, ca nu cumva să mă simt stânjenită de tusea care o chinuia.

Din casă în casă

De când a fost dată afară din locuinţă, doarme pe unde nimereşte. „Mă ajută cu mâncare la biserică, acolo am întâlnit o femeie foarte bună, Ioana, la care am dormit câteva săptămâni. Un timp am stat şi la fosta mea vecină, Silvia Dudin. Dorm acolo unde mă cheamă”. Anastasia Mironaş îşi plângea de milă că la această vârstă înaintată, muncind o viaţă, a ajuns să doarmă pe perne străine.

Silvia Dudin o ajută cu ce dă Dumnezeu. «Din toată sărăcia mea încerc să-i fac parte şi bătrânei, acum ea nu doreşte mult, doar o farfurie de mâncare şi un acoperiş deasupra capului».

Din spital va pleca la Ecaterina Danieva, o veche colegă de lucru. Ea zice că au muncit mulţi ani cot la cot, şi acum, când are cel mai mult nevoie de ajutor, nu poate să-i întoarcă spatele. «Nu are copii şi nu are cui îşi plânge necazul. Dacă nu ar ajuta-o cei care o cunosc, cine ar putea face acest lucru?»

Un străin este pentru ea şi Boris Mihalcenco, vecin de apartament, care a susţinut-o din prima zi de când începuse calvarul. «Mulţi mă judecă, zicând că mă folosesc de mătuşă pentru a beneficia de casa ei».

Boris Mihalcenco spune că bătrâna a pierdut şi la Curtea Supremă de Justiţie, aşa că, de mai bine de un an, dosarul a fost trimis la CEDO.

Anastasia Mironaş a bătut insistent la mai multe uşi, de la preşedinte până la procurori, dar niciun rezultat pozitiv. Luna trecută a fost la preşedintele interimar, Marian Lupu. La 18 martie, a primit un răspuns în care este anunţată că prin dispoziţia preşedintelui Parlamentului petiţia a fost trimisă spre examinare Procuraturii Generale.

Paulean Popa,  avocatul bătrânei, spune că drumul adevărului va fi lung, deoarece contractul de vânzare-cumpărare este legal din punct de vedere juridic. «Declaraţiile diferă. Eulita Sănduţă afirmă că i-a dat bani pentru apartament, iar Anastasia Mironaş zice că nu a văzut niciun ban. Este cuvântul ei împotriva cuvântului Eulitei».

La rândul său, Eulita Sănduţă afirmă că dreptatea e de partea ei, iar bătrâna nu are decât să se împace cu gândul că a pierdut.

Anastasia Mironaş susţine că nu este singura persoană care a fost minţită. «Familia Sănduţă are multe case pe care mai târziu le-ar fi vândut».

Conform Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, familia Sănduţă a deţinut, în satul Curchi, raionul Orhei, trei terenuri şi patru construcţii. În schimb, la Chişinău, aceeaşi familie deţine patru imobile active, unul pe str. Voluntarilor, altul pe str. Alecu Russo, al treilea pe str. George Coşbuc, iar al patrulea pe str. Ion Creangă. Tot ale familiei Sănduţă au fost alte trei imobile, care au fost vândute deja. Unul dintre ele este şi imobilul bătrânei Anastasia Mironaş, situat pe şoseaua Hânceşti. Acest apartament a fost vândut la 20 iulie familiei Colbea Cristina Tudor şi Colbea Oleg Feodor, domiciliaţi în satul Făgureni, raionul Străşeni.

“Am vândut la Curchi şi am cumpărat apartament la Chişinău”

Eulita Sănduţă neagă că ar deţine atâtea imobile în Chişinău. Ea spune că acum are doar apartamentul de pe str. Alecu Russo din sectorul Ciocana. «Suntem nişte medici amărâţi, de unde să avem bani pentru  atâtea apartamente?» Când a fost întrebată de celelalte imobile active şi stinse, înregistrate la Cadastru, a spus, iniţial, că după ce a vândut ce avea la Curchi, a cumpărat un apartament pe str. George Coşbuc. După câteva minute de discuţie a afirmat că atunci a cumpărat şi apartamentul de pe str. Ion Creangă. Pe această stradă, însă, în aceeaşi casă, ea avea două apartamente, unul fiind vândut, celălalt fiind în posesia soţului său, Sergiu Sănduţă.

Cât priveşte imobilul de pe str. Voluntarilor, Sănduţă explică că acela a fost al fiului său, Ghenadie, dar că acum este vândut. În informaţia de la Cadastru, acest imobil este prezentat, însă, ca aparţinând soţilor Eulita şi Sergiu Sănduţă.

Relativ la apartamentul de pe str. Ginta Latină, ea nu ne-a dat nicio explicaţie, iar despre imobilul de pe şoseaua Hânceşti, cel care a fost al bătrânei, ne-a spus aceeaşi poveste cu un final fericit pentru familia sa.

„Cred în justiţia noastră”

Eulita Sănduţă spune că acest apartament l-a cumpărat de la bătrână contra 45000 USD. «Mătuşa este o escroacă. Umblă şi boceşte peste tot. Cred că nu este avocat şi judecător care să nu-i cunoască cazul. Mai mult, ea le spunea că, dacă o vor ajuta, le va da lor casa».

Eulita Sănduţă crede în justiţia noastră. «Sunt mulţumită că după aproape 13 ani mi s-a dat dreptate, fiindcă familia noastră a fost mult timp târâtă prin instanţe». Ea a spus că nu îmi mai răspunde la nicio întrebare, deoarece a fost cercetată prea mult. «Nu am ce vă mai explica», a încheiat ea, punând receptorul.

Casa, doar o amintire

Anastasia Mironaş nu-şi poate stăpâni plânsul când îşi aminteşte de casă. «Am trecut pe acolo şi am văzut balconul deschis şi o rochie roşie spălată. Îmi vine să iau un topor, să sparg uşa şi să intru în casa mea, nu să las un străin acolo». Bătrâna spune că nici până acum nu şi-a ridicat lucrurile care i-au fost evacuate la 12 iulie, când fusese internată în spital. Atunci acele bunuri au fost duse în boxa nr. 4 a Bazei Auto de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, din str. Sprâncenoaia nr. 5. Ea speră că se va rezolva cazul şi că va închide ochii între pereţii casei sale.

Lilia Zaharia-Cravcenco


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. eu

  Oameni buni 45 mii$ azi poti lua apartament cu o camera dar in 1997 nici nu se vorbea de asa preturi, ea ar putea aprinde niste lumanari la sfanta biserica si sa vedeti ce bogatie aduna cei care au profitat de batrana singuratica. PACAT.

 2. vera

  Asa la noi se procedeaza cu oamenii in etate , care nu-si pot apara drepturile.Cati, altii au ramac pe drumuri, devenind boschetari , fiindu-le asteptata moartea, s-au dusi la casa de oameni- bolnavi mintal, unde sunt tinuti un timp si pe urma – aruncati in strada… de nimeni ajutati, respinsi ca nicte ramasite a societatii, care nu aduc folos statului, incomozi pentru cei satui si ca persoane imbicile, pentru acei, care trebuie sa le apere drepturile cetatenesti, conform legislatiei – in vigoare.

 3. eu

  si voi chiar credeti ca ea a dat 47 mii dolari? absurd, 4,7, poate as ma fi crezut pentru anii 97, darasa…

 4. bejanaru

  o escroaca mare, nu doctorita¦ Oamenii corecti nu invart terenurile si apartamentele asa. Aproape de mintea omului.
  Ramane doar justitia divina¦

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *