Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Escroci în libertate

Escroci în libertate

Neoficial, a prejudiciat 22 de persoane cu 1 milion de lei. Procuratura a găsit-o vinovată pentru pungăşie săvârşită în mod repetat, dar dosarul se află în instanţa de judecată de aproape 2 ani, fără a fi luată vreo decizie. În tot acest timp, bănuita îşi continuă nestingherită „afacerile”. Precizăm aici că soţul său este fost comisar adjunct în cadrul Comisariatului de Poliţie al Sectorului Centru.

270-veronicaleca„Am aflat despre ea de la o cunoscută. Eu aveam contract de lucru în Cehia. Era greu să intri pe atunci la Ambasadă, pentru că Cehia de abia aderase la spaţiul Schengen. M-am gândit că ea, dacă are firmă de turism, are legături cu Ambasada şi îmi va facilita accesul, ca să-mi fac viză. Mi-a spus că-mi rezolvă problema timp de o lună. I-am dat contractele şi 1200 de euro pentru lucru. M-a întins vreo 3 luni până au expirat contractele, iar la sfârşit mi-a zis că nu reuşeşte! Apoi mi-a promis că mă va duce în Italia. Mi-a zis că va trebui să dau 3500 de euro. M-am gândit să mă duc să-mi recuperez cei 1200 de euro. Am fost până în Bulgaria, am plătit 3500 de euro, dar acolo m-au reţinut la vamă şi m-au expulzat. Am cerut banii, dar ea mi-a spus că mă va duce la lucru. Îmi propunea să mă duc în Australia. Trebuia însă iar să plătesc. Mi-a întors doar 1200 de euro. Mi-a spus că de cei 3500 de euro nu răspunde ea, că nu i-am dat ei banii. Ea, din câte ştiu, şi acum se ocupă cu asemenea fapte”, ne-a povestit Vladimir Sârbu, care în 2008 a vrut să plece în Italia cu ajutorul Veronicăi Leca.

În Italia, via Bulgaria, ilegal

„Am ajuns la Veronica Leca prin nişte cunoscuţi. Am vrut să plec în Italia. M-am întâlnit cu ea şi mi-a zis că totul e legal. Am plătit 3 800 de euro. Iniţial, am ajuns în Bulgaria. Acolo totul a început să se întindă. Mai erau câţiva băieţi cu mine. Nu am auzit câteva zile de ei. Când am sunat acasă, am aflat că unul dintre ei este închis. Văzând că aşa-i treaba, am revenit acasă, după care m-am apropiat să-i cer banii. Ea mi-a spus că, dacă îi mai aduc vreo doi-trei băieţi, îmi va întoarce banii. Nu am vrut să-mi iau păcate pe suflet şi am refuzat. Am deja doi ani de când încerc să-mi recuperez banii, însă ea mă tot amână. Ba peste o săptămână, ba peste o lună”, ne spune Valeriu Şargu din Străşeni, care în 2008 a încercat să plece în Italia cu ajutorul aceleiaşi persoane.

O istorie similară s-a întâmplat şi cu Olga Postolachi şi Valeriu Lupu. Ei au fost mai norocoşi, plecând iniţial spre Turcia. De acolo au ajuns în Grecia. În Italia, însă, nu au mai ajuns, fiind reţinuţi de poliţia elenă. Întorşi în Moldova, au cerut de la Veronica Leca banii, dar aceasta a refuzat şi le-a spus să aducă „vreo doi băieţi care vor să plece în străinătate”, pentru a le restitui banii.

22 de persoane i-au dat 1 milion de lei

În rechizitoriul întocmit de procurorul Procuraturii transport, Vera Chiranda, apar 22 asemenea mărturii ale oamenilor care au fost minţiţi de grupul condus de Veronica Leca. În perioada 2007—2008, Veronica Leca, directoarea Agenţiei de turism „Simexim Tur” din Chişinău, care, de facto, se ocupă cu organizarea excursiilor (vacanţelor) în diferite ţări, a organizat împreună cu alte câteva persoane scheme ilegale de migraţie. Deşi îşi ademenea clienţii cu mesajul „Totul este legal”, pe parcurs, aceştia aveau să-şi dea seama de contrariu. Prin înşelăciune, Veronica Leca a reuşit să obţină suma de 1 milion 23 mii 794 lei. În ilegalităţile comise de directoarea Agenţiei „Simexim Tur” au mai fost implicaţi Tudor Petrov, Andrei Caraman, Dumitru Crapivniţchi, dar şi alte persoane, aflate pe teritoriul Bulgariei şi Turciei. Astăzi, toţi sunt în libertate. Cele 22 de victime au acţionat-o în judecată pe Veronica Leca, însă dosarul se prăfuieşte pe rafturile Judecătoriei Centru.

Vera Chiranda, procuror în Procuratura transporturi, a constatat încă în vara anului 2008 că Veronica Leca, fondatoare şi manager al SRL „Simexim Tur” , urmărind scopul însuşirii bunurilor în proporţii deosebit de mari şi folosind falsul pretext de acordare de ajutor în perfectarea vizelor şi a documentelor necesare pentru plecarea legală peste hotare, a dobândit ilicit, în anii 2007—2008, peste un milion de lei. Astfel, pentru acţiunile sale intenţionate, aceasta va fi judecată conform articolului 195, al. 2 Cod Penal. Conform acestui articol, „pungăşia săvârşită în mod repetat”, Veronica Lica riscă închisoare de la 2 la 5 ani cu amendă în mărime de la 200 la 1000 de unităţi convenţionale.

În rechizitoriul întocmit de procuror, se menţionează că bănuita îşi continuă activitatea sa infracţională (august 2008 – n.r.).

S-a încheiat audierea părţilor vătămate

Cele 22 de persoane deposedate de peste 1 milion de lei îşi caută dreptatea. Acestea însă consideră că dosarul se tărăgănează fără a exista motive serioase, bănuind că judecarea cazului se tergiversează din motiv că soţul Veronicăi Leca a activat până nu demult în organele de poliţie. Soţul bănuitei este fostul comisar adjunct pentru lucru operativ, locotenent-colonelul de poliţie Vasile Leca. Acum, dosarul se află pe masa lui Ion Busuioc, preşedintele Judecătoriei Centru. Prin judecăţi, acesta este încă din august 2008.

Contactat de ZdG, Ion Busuioc ne-a declarat că dosarul este în procedură. „Terminăm cu părţile vătămate, trecem la martori şi gata… Leca la urmă va fi interogată”, ne-a spus Busuioc.

Întrebat de ZdG dacă nu a fost supus presiunilor, dat fiind faptul că soţul Veronicăi Leca a activat până nu demult în poliţie, Busuioc ne-a răspuns: „El deja nu mai lucrează în poliţie. Mi-au spus părţile vătămate. Nu au fost presiuni din partea nimănui. Nu poate fi vorba despre aşa ceva”, a conchis preşedintele Judecătoriei Centru.

Prima încercare: ne-a închis telefonul

După cum preciza şi procurorul Vera Chiranda, Veronica Leca îşi continuă activitatea ilegală. Pentru a ne convinge de asta, am telefonat la numărul indicat pe site-ul agenţiei:

Reporter ZdG: – Dnă Leca, aş vrea să mă ajutaţi să plec în Irlanda. Am înţeles că puteţi.
Veronica Leca: – Da de unde aveţi telefonul?
ZdG: – Mi l-a dat o cunoscută.
V.L.: – Cunoscuta are nume?
ZdG: – Mi-a cerut să nu-i spun numele, dar pe ea aţi ajutat-o. A lucrat cu dvs. Eu tare demult încerc să mă duc…
V.L.: – Dvs. spuneţi un nume. Ce înseamnă „a lucrat cu mine”? Cum o cheamă? Spuneţi aşa: eu sunt de la persoana X, am întrebarea asta, vreau asta. Eu nu înţeleg nimic.
ZdG : – Dar dacă revin şi vă spun numele, se poate să vorbim?
V.L.: – Mă scuzaţi, aveţi o informaţie greşită… (a închis telefonul – n.r.)

A doua încercare: „Veniţi mâine la 09.30”

Ne-am documentat mai bine şi peste câteva ore am revenit cu un alt telefon.
ZdG: – Am revenit. Am numărul de la o fată din satul Vălcineţ care e plecată în Irlanda, iar ea o cunoaşte pe Lenuţa din Călăraşi.
V.L.: – Nu cred că se primeşte. Sunteţi foarte tânără şi nu vă întoarceţi înapoi, iar eu nu vreau să-mi pierd licenţa. Noi facem doar persoanelor care se duc şi revin.
ZdG : – Da ce contează dacă-s tânără sau nu? Dacă eşti mai în vârstă…
V.L.: – Draga mea, n-o să-ţi deschidă viza. Ai să umbli pe drumuri, ai să cheltui nişte bani, ai să pierzi nişte bani şi n-o să-ţi deschidă viza.
ZdG: – Dar dacă încercăm măcar…
V.L.: – Da ce faceţi ca atare – lucraţi, învăţaţi?
ZdG : – Nu fac nimic.
V.L.: – Dar cum vă cheamă?
ZdG : – Tania.
V.L.: – Şi ce vârstă ai, Taniuşa?
ZdG : – 24.
V.L.: – 24… Şi tu dispui de bani pentru a pleca în Irlanda?
ZdG: – Am nişte prieteni care mă vor ajuta.
V.L.: – Aha, aha… nu ştiu, intră mâine pe la 9.30 la mine la birou şi vom discuta.

În Israel, 3000 de euro şi contract de muncă

Marţi, 16 martie, la ora stabilită, ne-am apropiat de sediul agenţiei de pe str. Bănulescu-Bodoni. În incintă descoperim mai multe agenţii turistice. Puţin după ora stabilită, a venit la oficiu şi Veronica Leca. Redăm mai jos cele mai importante fragmente ale discuţiei cu Veronica Leca, managerul Agenţiei turistice „Simexim Tur”.

V.L.: – De ce vrei în Irlanda? Noi putem să încercăm, dar nu dăm garanţie pentru viză. Vă facem pachetul pentru plecare, dar decide Ambasada. E complicat de ajuns acolo, şi tu eşti tinerică. Ei deschid la familii mai în vârstă.
ZdG: – Da unde este mai uşor de ajuns?
V.L.: – La Italia, la Franţa. La Israel putem încerca, eu personal nu mă ocup cu asta, dar avem un om care poate să-ţi găsească un contract de muncă. Acolo e bine. Trebuie să ai 2 mii de euro în bancă, cont curent în euro şi cam vreo 3 mii pentru plecare.
ZdG: – Dar este sigur?
V.L.: – Da, e sigur. Lasă telefonul tău şi, după ce vorbesc cu omul, te vom suna.

Leca acuză poliţia că i-a fabricat dosarul

Bănuita Veronica Leca ne-a declarat că toate acuzaţiile care-i sunt aduse ar fi false şi că dosarul intentat pe numele său este unul „la comanda poliţiei”. Aceasta susţine că Radu Sârbu, care apare în dosar ca parte vătămată, a acţionat în numele ei şi a luat acel milion de lei. „El se întâlnea cu oamenii, eu nu ştiam. Noi nu ducem persoane ilegal în străinătate. Noi ajutăm persoanele care vor să plece legal.” Leca a recunoscut că soţul său a lucrat anterior la poliţie, însă afirmă că „acest lucru nu are nicio importanţă”. „Nu pot vorbi mai multe la telefon. Dacă doriţi, haideţi, vă telefonez eu mai târziu şi ne întâlnim”, ne-a spus ea. Deşi am aşteptat, nu am mai fost sunaţi.

Procurorul Vera Chiranda susţine că a auzit, neoficial, despre acuzaţiile Veronicăi Leca aduse lui Radu Sârbu, dar afirmă că această variantă nu este adevărată şi că Sârbu este parte vătămată. Cât despre fabricarea dosarului de către poliţie, Chiranda spune că „poţi fabrica ceva ce nu a avut loc, dar în acest dosar sunt părţi vătămate reale, care vin la şedinţă şi care cer despăgubiri”.

Vera Chiranda a explicat că activitatea firmei de turism nu a putut fi suspendată deoarece, în cadrul dosarului, „nu s-a stabilit că Leca a activat în numele întreprinderii pe care o conduce, ci ca persoană fizică”. „În cadrul urmăririi penale, a fost dispusă de către Ministerul Culturii o verificare a activităţii SRL-ului şi nu a fost decisă retragerea licenţei de activitate”, a mai spus Chiranda.

Tatiana EŢCO, Victor MOŞNEAG