Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Escrocherii prestate legal

Escrocherii prestate legal

Zilnic zeci de oameni sunt păcăliţi de agenţii care pretind că oferă informaţii despre locuri vacante de muncă sau apartamente care se dau în chirie. Promisiunile şi escrocheriile aduc în buzunarele patronilor acestor firme mii de lei.

Oferte pentru victime

Makler-ul este sursa de bază unde poţi găsi informaţii despre locuri de muncă şi apartamente date în chirie. Ofertele sunt diverse pentru cei care îşi caută o slujbă, toate pornind de la un salariu minim de 2500 de lei. Principalii vizaţi în această perioadă sunt elevii şi studenţii, care devin şi principalele victime. Preţurile pentru serviciile prestate de „agenţiile de informaţii” variază între 35-75 de lei pentru a-ţi oferi un post de lucru bine plătit şi 100—200 de lei pentru un apartament disponibil în condiţiile stabilite de client.

Numere de telefon inexistente

Iuliana Efrem a sunat la o agenţie de informaţii şi a fost invitată amabil să vină la hotelul Chişinău, în oficiul 250 pentru o consultaţie gratuită, dar, pentru orice eventualitate, să aibă cu ea buletinul

de identitate şi 50 de lei pentru a achita serviciile. „Natalia, directorul intreprinderii individuale „Donic Natalia”, spune Iuliana, m-a asigurat că în cel mai scurt timp voi obţine locul de muncă dorit. Am semnat un contract fără a-l citi atent, fiind încrezută în spusele ei. Am achitat 50 de lei, fără a primi vreun bon de plată. Am rămas un pic surprinsă că am semnat contractul neavând 18 ani, dar m-am abţinut să întreb deoarece eram nerăbdătoare să-mi dea de lucru. Am primit 7 numere de telefon din care puteam alege. La sfârşit am fost asigurată că în cazul în care nu găsesc nimic, pot reveni pentru a primi noi informaţii.” Iuliana a sunat la numerele respective, dar nici unul dintre ele nu corespundea cerinţelor ei: „Unul era incomplet, la altul era nevoie de specialişti în domeniu, iar la celelalte – nu aveau posturi vacante”. A doua zi a luat legătura cu agenţia şi directoarea s-a arătat surprinsă de telefonul Iulianei. „M-a recunoscut cu greu, dar mi-a zis să nu-mi fac griji, că revine ea pe parcursul zilei să-mi ofere noi informaţii.

A trecut mai mult de o lună, dar Natalia nu a mai sunat. Mi-am dat seama că am fost minţită.”

Am trecut de mai multe ori pe la oficiul 250 de pe strada Negruzzi 7 şi am văzut că nu duc lipsă de clienţi. Potrivit observaţiilor, zilnic la această firmă apelează circa 20 de persoane.

Grigore Onica din Măgdăceşti s-a adresat agenţiei pentru a obţine un loc de muncă pe vară. ‘’Mi s-au dat numere care nu existau, altele erau formate din prea multe cifre. Şi-au cerut scuze, acuzîndu-se una pe alta de neglijenţa. Mi-am dat seama că nu mai are rost să apelez la agenţie. Te tot amână până când te fac să renunţi de bună voie”.

Lui Radu Popovici din Chişinău i s-au dat numere inexistente, iar la cele la care a reuşit să sune nu mai aveau nevoie de muncitori de o lună şi jumătate.

Câştiguri de 300 lei zilnic

În incinta aceluiaşi hotel există o altă agenţie în oficiul 108, unde te asigură sută la sută că de mâine eşti angajat. Aici, managerul agenţiei Olga spune că are multe oferte pentru studenţi, majoritatea

începînd cu 300 lei pe zi, dacă ştii să negociezi bine cu patronul. M-am arătat interesat că doresc să lucrez, am bătut la uşa agenţiei şi, după mai multe discuţii în contradictoriu, ca să mă convingă de seriozitatea agenţiei, managerul mi-a dat gratuit numărul de telefon al unei fabrici de conserve. Ulterior am aflat că numărul acestei fabrici, devenite deja celebre în rîndul clienţilor firmei, era oferit contra sumei de 50 lei tuturor clienţilor dornici de a lucra.

Le-a fost dat şi lui Sergiu Gendoian şi lui Constantin Ţurcan. ‘’Am fost atraşi de salariul mare de 300 lei zilnic, deşi ne dădeam seama că e ireal, afirmă băieţii. Am primit trei numere de la trei fabrici. Fabrica de conserve se afla la Budeşti, unde am mers vreo doi kilometri pe jos. Acolo totul s-a dovedit invers, pentru a primi 80 de lei pe zi era nevoie să îndeplinim anumite condiţii, cu care n-am fost de acord. La celelalte locuri propuse de agenţie era nevoie de specialişti în domeniu şi nu de studenţi”.

Escrocherii prestate legal Pe strada Munceşti 29/1 se află o altă agenţie. Parascovia Oţel a apelat la această agenţie pentru a-şi găsi un apartament. I s-a spus că în maximum o lună i-l vor găsi. „Am achitat 150 de lei, am semnat contractul şi am primit câteva numere de telefon. La unul dintre numere am negociat cu posibilul stăpîn al apartamentului. Întîlnirea trebuia să aibă loc într-o marţi. Înainte de a ne vedea, am fost anunţată că totul se amână până sâmbătă din motive neclare. În final, am fost anunţată că apartamentul a fost deja ocupat. Aceasă întâmplare mi-a lăsat impresia că persoanele de la agenţie şi proprietarii acestora lucrează mână-n mână şi pun la cale diferite scenarii pentru a face business şi, în acelaşi timp, a minţi oamenii”.

Parascovia a sunat şi la alt număr dat de aceeaşi agenţie, iar proprietarul care i-a răspuns a zis că într-adevăr dă apartament în chirie, doar că nu are nici o legătură cu vreo agenţie. „Faptul mi-a întărit suspiciunile precum că multe numere date de agenţii sunt preluate din presă. Am o lună de când aştept să mi se ofere ceea ce era stipulat în contract, dar voi fi nevoită să-mi caut singură apartament.”

Agenţiile оşi respectă contractul

Vitalie Zamă de la organizaţia obştească Juriştii pentru drepturile omului a examinat contractul dat de agenţii şi spune că acesta impune executorul la doar câteva obligaţii minore şi nu poate fi vorba de faptul că acestea nu sunt respectate. „Oamenii ar trebui să citească înţelegerea amănunţit şi doar apoi, în caz că sunt de acord cu condiţiile contractuale, să semneze. Dacă li se pare ceva suspect, să nu semneze”, menţionează juristul. Vitalie Zamă a declarat că persoanele care achită plata pentru servicii ar trebui să primească bon de plată.

Taxele percepute sunt ilegale

Svetlana Şarban, vice-director la Agenţia pentru ocuparea Forţei de Muncă a municipiului Chişinău, a declarat că la ei vara apelează mulţi studenţi şi elevi pentru a fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă. Mulţi dintre aceştia ajung la Agenţie după ce au fost înşelaţi de firme private.

„Contractele de informare sunt amăgeală pură şi nu contracte de angajare, spune Şarban. Conform Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ratificată şi de Republica Moldova, agenţiile private de angajare în câmpul muncii nu ar trebui să perceapă nici un fel de taxă de la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Patronii care caută muncitori trebuie să plătească, nu cei care doresc să se angajeze”, menţionează Svetlana Şarban.

Vice-directorul Agenţiei pentru ocuparea Forţei de Muncă a municipiului Chişinău a adăugat că, după ratificarea Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii, mai multe agenţii s-au închis, după care au găsit o altă „portiţă” prin care să reintre în joc. Ea crede că această modalitate uşoară de a face bani are în spate persoane influente, având în vedere faptul că este pe piaţă de mai mult timp şi nimeni nu ia nici o măsură.

Vitalie Zamă a explicat că reapariţia acestor firme se datorează unei şmecherii care le permite proprietarilor de agenţii să evite legea respectivă: „Documentul stabileşte interdicţia agenţiilor private de a presta servicii de angajare contra plată, iar pentru a evita interdicţia respectivă, întreprinderile cataloghează serviciile prestate ca fiind de informare”.

Se declară agenţii de angajare

Pentru a vedea ce fel de servicii prestează agenţiile în cauză, am sunat la mai multe firme dându-mă drept o persoană care caută de lucru. Mi s-a spus: „Veniţi la noi, oferim mai multe oferte de lucru şi angajăm. E nevoie de 75 de lei pentru a încheia contractul de muncă”. De la Camera de Licenţiere a Republicii Moldova am primit confirmarea că agenţiile care prestează servicii de angjare în câmpul muncii au nevoie de licenţă şi nu doar de un simplu certificat de activitate. Cu toate acestea, cei de la Camera de Licenţiere mi-au spus că se mai întâmplă ca unele companii să lucreze fără licenţă, dar nu este treaba lor, ci a poliţiei să rezolve problema.

Proba adevărului

Alina Cuşceac, unul dintre managerii agenţiei din biroul 108 din incinta hotelului CHIŞINĂU, s-a arătat surprinsă de întrebările mele despre faptul că percep taxe oferind servicii de angajare, negând totul şi declarându-mi că la agenţia lor nu se face nimic ilegal. Pusă în faţa dovezilor, Alina a recunoscut neregulile întâmplate, dar le-a motivat în felul următor: „Tu ştii cât plătim noi pentru publicitate? Cinci mii de lei săptămînal, benzina celor patru maşini care circulă zilnic prin Chişinău în cautarea de locuri vacante, salariul angajaţilor, plus arenda pentru încăpere ne costă mult.

Iată de ce noi luăm bani de la clienţi, că altfel pentru ce-am lucra? Sunt patroni care plătesc pentru a le oferi lucrători, dar nu este un caz frecvent”. Managerul mi-a mai spus că bonul de plată este însuşim contractul. „Ar trebui schimbată legea”, a încheiat Alina Cuşceac.

Şi cei din oficiul 250 au negat toate cele întâmplate la ei, menţionând că informaţiile de mai sus nu sunt veridice. „Tu vezi că ne deranjezi? Noi aici lucrăm”. La ieşire am întâlnit-o pe Mariana Iliescu, care se adresase la agenţie cu jumătae de oră mai înainte, dar a revenit pentru că nu găsise nimic la numerele de telefon oferite de agenţie. La prima ei vizită semnase un contract în care nu figurau semnătura u351 єi bonul de plată. După vizita mea şi apoi a Marianei lucrurile s-au schimbat. Mariana Iliescu a primit un contract nou, cu bon de plată şi semnătură.

Plângere în premieră la Poliţie

La Sectorul de poliţie numărul 3 din Chişinău zilele trecute a fost depusă o plângere împotriva uneia dintre agenţiile din incinta hotelului CHIŞINĂU. Ofiţerul de sector Moiseev mi-a declarat că acesta

este un caz izolat şi că nu ţine minte să mai fi întâlnit astfel de cazuri. „I-aş îndemna pe oameni să dea în judecată agenţiile la expirarea contractului”, spune el. Juristul Vitalie Zamă spune că, potrivit Legii Republicii Moldova privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, activitatea legată de plasarea în câmpul muncii a cetăţenilor în ţară se supune reglementării prin licenţiere. Desfăşurarea ilegală a acestor activităţi atrage după sine aplicarea unei amenzi cetăţenilor în mărime de la 25 până la 50 de unităţi convenţionale şi persoanelor cu funcţii de răspundere de la 50 până la o sută de unităţi convenţionale.

Conform Agenţiei Forţei De Muncă, rata şomajului în Chişinău în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani este de 18%, de 2,6 ori mai înaltă decât media pe ţară, tinerii cu studii medii şi medii incomplete constituie circa 62% din numărul total al tinerilor şomeri.

Victor MOŞNEAG,
preluat din "Scurtcircuit"