Duelul dintre procurorul Iurie Garaba şi Gheorghe Munteanu s-a încheiat cu o căinţă sinceră

442-gheorghe-munteanuProcurorii au pus punct în dosarul penal intentat pe numele lui Gheorghe Munteanu, cel care l-ar fi bătut pe Iurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la sfârşitul lunii iulie. Pentru că şi-a recunoscut vinovăţia, Munteanu s-a ales cu o amendă de 2 mii de lei. Avocatul lui Munteanu ne-a spus că nici el, nici clientul său nu doresc să discute despre acest subiect cu presa.

La 31 iulie 2013, opinia publică era alertată de către Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, cu privire la un accident rutier minor, care a avut loc în ajun. Accidentul s-a soldat cu o bătaie, în care a fost implicat un tânăr, Gheorghe Munteanu, dar şi Iurie Garaba, preşedintele CSP.

Scandal-monstru vs împăcare în puşcărie

A doua zi, subiectul “lua foc”, mai ales după ce Eugen Bordos, procurorul care conducea urmărirea penală pe acest caz, a solicitat eliberarea unui mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Gheorghe Munteanu, învinuindu-l pe acesta în baza unui articol în care i se încrimina “huliganism agravat”, dar şi faptul că aceste acţiuni ar fi fost săvârşite “cu aplicarea sau cu încercarea aplicării armei sau a altor obiecte pentru vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii”, asta deşi toată lumea declarase că Munteanu a lovit doar cu pumnul. Solicitarea procurorului a fost admisă de judecătorul de instrucţie, Ion Morozan, fost procuror şi el, care a eliberat pe numele tânărului un mandat de arest pentru 20 de zile. Atunci, Vlad Roşca, avocatul lui Gheorghe Munteanu, declara pentru ZdG că tânărul nu este vinovat, că el doar s-a apărat şi că cel care a provocat scandalul a fost însuşi procurorul.

Nu se ştie ce s-a întâmplat între timp, în perioada de 8 zile în care Munteanu s-a aflat în detenţie, doar că, atunci când recursul lui Roşca a fost examinat de către judecătorii de la Curtea de Apel (CA) Chişinău, Munteanu a declarat că el este vinovat de producerea incidentului. După această declaraţie el a fost eliberat din detenţie. Cu puţin timp înainte, Iurie Garaba declara, de pe patul de spital, că Munteanu şi-ar fi cerut scuze de la familia sa şi că, practic, incidentul va fi dat uitării după ce tânărul va plăti despăgubiri pentru deteriorarea maşinii.

2000 de lei şi o căinţă sinceră

Este adevărat că, după ce a fost eliberat, cazul Garaba-Munteanu, apărut în atenţia publică ca unul foarte controversat şi scandalos, s-a stins şi a fost uitat rapid. ZdG a monitorizat desfăşurarea procesului în toată această perioadă. La începutul lunii septembrie, adică peste o lună de la incident, avocatul lui Gheorghe Munteanu, Vlad Roşca, ne declara că pe dosar nu se întâmplă nimic, pentru că Eugen Bordos, procurorul pe caz, se afla în concediu. Săptămâna trecută însă, Roşca ne-a spus că în acest dosar a fost deja pus punct “în urmă cu o săptămână. Noi nu prea vrem să discutăm despre acest caz. Nu vrea clientul meu. Da, el şi-a recunoscut vinovăţia şi i s-a aplicat o amendă contravenţională de 2000 de lei. Dosarul a fost închis. Procurorul nu a avut nicio pretenţie la pagube morale sau materiale”, a precizat Roşca.

Sergiu-MocanuSergiu MOCANU, liderul Mişcării Antimafie
A avut loc o tranzacţie dintre călău şi victimă. Vă daţi seama că un viceprocuror general are multe pârghii. Noi ştim de la bun început că Munteanu nu a fost vinovat în acest caz. Însă acest procuror a considerat că este rege şi pe drumuri, aşa cum este rege şi în biroul său de procuror. E clar că Garaba a făcut o tranzacţie cu victima, care a căzut la o înţelegere. Munteanu este în continuare supus unui pericol enorm. Ei aşteaptă ca opinia publică să uite de acest caz şi în continuare o să se răzbune pe el.

Procurorul Eugen Bordos susţine că Gheorghe Munteanu a recuperat daunele materiale cauzate procurorului. “Cauza penală a fost finalizată în instanţa de judecată, la Judecătoria Buiucani. Inculpatul şi-a recunoscut vina, iar instanţa i-a aplicat o amendă de 2 mii de lei. Persoana vinovată a reparat prejudiciul care a fost cauzat, şi-a recunoscut vina, s-a căit sincer, iar instanţa a considerat că urmează de aplicat o amendă. Acţiunea civilă pe care a înaintat-o partea vătămată a fost recuperată integral de către inculpat”, a conchis procurorul.

Contactat de ZdG, preşedintele CSP, Iurie Garaba, s-a arătat satisfăcut de decizia judecătorilor de la Buiucani în privinţa lui Munteanu şi a subliniat că nu va face apel într-o instanţă superioară. “Încă nu s-a epuizat subiectul? Dacă am să spun că a fost sau nu echitabil o să mă învinuiască prin ziare că procurorul are milioane şi mai vrea vreun milion. Dacă a decis instanţa aşa, înseamnă că e aşa. El mi-a reparat automobilul. A fost amendat de instanţă. Din câte ştiu, deja a achitat şi amenda. Eu nu am de gând să contest mai departe hotărârea în instanţa de judecată”, a declarat Garaba.

De precizat că, după incidentul din 30 iulie, Dorin Recean, ministrul de Interne, a promis că instituţia va demara o anchetă internă pentru a stabili dacă în cazul scandalului Garaba/Munteanu poliţiştii ar fi admis încălcări în gestionarea situaţiei. Vladimir Maiduc, şeful Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă a Ministerului Afacerilor Interne, ne-a spus că o asemenea anchetă s-a desfăşurat, dar că nimeni nu a fost sancţionat, pentru că nu s-a constatat vreo abatere din partea vreunui colaborator de poliţie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. activist DO

  Din păcate Mocanu are dreptate că Munteanu este în pericol. În anul 2006 am ajutat o familie compusă din 2 copii crescuți în internat că-și mențină dreptul de proprietate asupra unui apartament cu 2 camere, perdut după I judecată printr-o adresare la Curtea de Apel. Dar.. peste un an casa ce îmi aparținea a fost pusă în gaj de niște persoane, pentru luarea unui credit de 20 mii le euro, apoi a fost confiscată de aceiaș instanță de judecată pentru neîntoarcerea datoriei și a durat 6 ani, mulți bani și nervi să o recapăt în proprietate. S-au răzbunat: pentru ca au pierdut un apartament m-au lipsit de casă.

 2. traian

  A belit-o Mocanu in acest caz, si-a tras o palma el singurel, doar i-a spus mama in copilarie, ”Mai Sereoja!!!, vad ca cam esti prostut tu la ale tale, si mai bine pleaca de acasa ca ne faci neamul de ris in tot satul, el a ascultat-o si s-a dus in politica cea mare moldoveneasca”

 3. Eu

  Mocanule. Care e problema. Cel ce a bătut in plină strada a fost reținut si a recunoscut vina. Tu, jobule, mințile ca un nesimțit.

 4. lilica(CONSTIINTà LA DEJUN,LA PRINZ SI LA CINà )

  FIINTA NOASTRà LA NIVELUL ANIMAL se miscà in 3 directii:
  1.pentru a supravetuiu mànincà si incà odatà mànincà si zi si noapte mànincà
  2.pentru a supravetui are nevoe de putere tot desigur pentru a minca,dar o parte din energie e folosità pentru a domina,manipula,controla ecc
  3.pentru a supravetui are nevoe de sex pentru a chistiga bani si pentru a minca

  AL 3 nivel ESTE UNICUL NIVEL ANIMAL care se incepe CONDEVIDEREA.Pentru ca sà iti chistigi de mincare trebue sà iti dai corpul

  Lumea care in afara de a minca nu are nici o plàcere este partea socialà cea mai ignorantà

  Partea a doua are plàcere incà de la DOMINIU,dar tot nu sint capabili sà CONDIVIDà,iau tot de ce au nevoe cu ideile inventate

  a AVEA SUFLET PENTRU A TE NUMI OM e nevoe de ONESTATE,RESPONSABILITATE SI C O N S T I I N T à!!!!!!!!!!!!!

  cine e in lista OAMENILOR??? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *