Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Drumul spre moarte

Drumul spre moarte

Un caz şocant. La doar două săptămâni după ce a dat naştere unui băieţel, o femeie a decedat din cauza unei pneumonii severe, provocată de gripa pandemică. Familia victimei nu crede în verdictul medicilor şi spune că aceasta nu prezenta simptome de gripă. Cazul, arhimediatizat, s-a produs în circumstanţe dubioase, după ce femeia a trecut prin mâinile mai multor medici, fără ca aceştia să-i pună un diagnostic corect.

Tatiana Vesti, din satul Zaim, raionul Căuşeni, în vârstă de 36 de ani, născuse cu 12 zile înainte de moarte. După o naştere cu multe probleme, l-a adus pe lume pe Daniel, aşa cum a fost numit băiatul rămas fără mamă. La doar trei zile, la insistenţele sale, a fost externată din spital.

Gripa confundată cu mastita?

Potrivit familiei, miercuri, 18 noiembrie, Tatiana a început să aibă febră. Joi, s-a prezentat la medicul din sat, apoi la cel de familie, iar ulterior au plecat la Spitalul raional din Căuşeni. „Acolo, Mihail Florea, din Secţia Chirurgie, i-a spus că are mastită (n.r. – mastita este o infecţie a ţesutului mamar, care apare indeosebi la femeile care alăptează)”, povesteşte Gheorghe Vieru, fratele Tatianei. Medicul i-a cerut femeii să se interneze, dar, la insistenţele Tatianei, acesta a acceptat ca ea să se trateze acasă. „După două zile, temperatura a scăzut, dar duminică, 22 noiembrie, i s-a făcut din nou rău. Am așteptat până luni, când a plecat cu soţul la Căuşeni. Nici nu bănuiam că are gripă. Cum poate medicul să confunde o pneumonie cu o mastită? Un om care duce sapa pe deal ar putea încurca, nu un medic”, conchide Gheorghe Vieru.

Eugenia Marienciuc, care îndeplineşte funcţia de asistentă medicală coordonatoare în Zaim, de altfel, cel mai important om de la punctul medical din sat, nu a dorit să discute cu ZdG. După ce ne-a spus că „la început, când am consultat-o, nu avea gripă”, ne-a îndreptat către medicul de familie al Tatianei, la Căuşeni. Tatiana Reuţoi este persoana care a consultat-o pe Tatiana Vesti şi a trimis-o la un medic chirurg, fără a bănui cel puţin că are pneumonie sau gripă pandemică. Nici aceasta nu a dorit să discute cu ZdG, pe motiv că e foarte ocupată.

„Poate o ajutam cu ceva, dacă mă asculta”

Mihail Florea, un alt medic care, potrivit familiei Vesti, ar purta o parte din vină pentru tragedie, ne-a spus însă că se consideră nevinovat. „Am fost chemat în secţia de primire a bolnavilor, unde Tatiana Vesti avea o îndreptare de la medicul de familie pentru o consultaţie la chirurg. Mi-a spus că o doare un sân. După control, am depistat un început de mastită. I-am recomandat să rămână la spital şi i-am cerut asistentei să pregătească documentele pentru internare, gândindu-mă că problema ar putea fi mult mai serioasă. Chiar şi după ce i-am cerut insistent acest lucru, ea a refuzat. A luat copilul şi s-a dus. Am ajuns-o din urmă şi i-am prescris medicamentele necesare, iar ea a semnat actul conform căruia refuza spitalizarea. I-am cerut ca, a doua zi, să revină la spital, dar nu a revenit”, ne-a declarat Mihail Florea. Acest caz a fost discutat şi la şedinţa de vineri a medicilor, fiind considerat un caz important.

Totuşi, nimeni nu a putut depista prezenţa virusului A(H1N1) la Tatiana Vesti. Florea ne-a spus că singurul semn care putea indica asupra faptului că aceasta ar avea gripă ori pneumonie era febra. „Febra putea însă fi şi de la mastită. Poate o ajutam cu ceva, dacă mă asculta. Dacă era pe mâinile noastre, puteam depista problema”, a conchis medicul.

„Venea un medic, se uita la ea, apoi pleca”

„Duminică şi luni febra a crescut. Am văzut că temperatura nu scădea, iar mâinile şi buzele i se învineţeau”, ne-a povestit Gheorghe Vieru, fratele victimei. Astfel, luni, 23 noiembrie, împreună cu Sergiu Vesti, soţul Tatianei, au plecat la spitalul din Căuşeni. „Venea un medic, se uita la ea, apoi pleca. Aşa au trecut vreo trei doctori, ca, până la urmă, să o interneze. Discutam normal cu ea, dar peste câteva ore am fost anunţat că starea soţiei este foarte gravă. Seara, pe la 8, a sosit ambulanţa de la Chişinău, însă Tatiana era deja în comă. Marţi am plecat la Chişinău, însă nu am reuşit să mă întâlnesc cu vreun doctor. Vorbeam doar la telefon. La 11.30, când am telefonat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Republican, am fost anunţat că soţia mea a decedat. Nu-mi venea să cred”, ne-a povestit soţul victimei ultimele momente din viaţa soţiei sale.

Petru Sturza, medic de serviciu când s-a produs decesul, ne-a spus că diagnosticul pus la Căuşeni şi care s-a adeverit la autopsie a fost gripă pandemică, pneumonie bilaterală, insuficienţă respiratorie acută şi comă. „Femeia era într-o stare foarte gravă, considerată terminală. Am făcut tot ce s-a putut”, ne-a spus medicul.

Familia nu-i crede pe medici

Există, însă, persoane care tratează cu scepticism informaţiile doctorilor. Ana Sârbu, naşa familiei Vesti, dă vina pe medici şi pe faptul că aceştia nu au putut să-i pună un diagnostic corect. „Toţi contactasem cu dânsa. Fratele ei a stat mult timp cu ea, soţul şi noi, la fel. Toţi suntem sănătoşi. De ce medicii ascund adevărul?”- se întreabă revoltată Ana Sârbu. Aceasta nu exclude posibilitatea ca toate problemele finei sale să se fi tras de la naşterea care a decurs foarte greu, iar medicii se protejează unii pe alţii.

Imediat după înmormântare, câţiva doctori, în frunte cu Eugenia Marienciuc, au venit la familia Vesti şi i-au luat pe toţi cei trei copii la spital, inclusiv pe copilul unei rude. Familia s-a revoltat şi nu a înţeles de ce s-a procedat astfel. „De ce au luat copiii? De ce ne astupă ochii cu faptul că aceşti copii sunt bolnavi de gripă pandemică, când doar unul dintre ei avea febră? Copilul de 10 zile era sănătos. Dacă mama lui avea gripă, cum de nu a trecut şi la el? Mai avem copii care au fost în contact cu fina, dar pe ei nu i-au luat”, şi-a exprimat nedumerirea Ana Sârbu.

Istoria morţii Tatianei Vesti a făcut înconjurul satului. Persoane din primărie ne-au spus că ei ştiu că femeia a născut foarte greu şi că medicii au început să ghicească ce boală are. „Ba mastită, ba gripă, ba pneumonie. Ei nu i-au pus un diagnostic corect, asta e principala problemă. E vorba de incompetenţă”, sunt de părere angajaţi ai Primăriei Zaim.

Medicii sunt nevinovaţi?

Daniel, copilul care nu-şi va vedea niciodată mama din cauza unor greşeli nesesizate de cei maturi, va rămâne acum în grija rudelor şi a tatălui, care ne-au spus că îl vor creşte aşa cum se cuvine.

Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că niciun medic nu va fi pedepsit ca urmare a deceselor cauzate de gripa pandemică. Comisiile formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Spitalului Republican, care s-au deplasat la locul de deces al ultimelor victime ale gripei pandemice, au conchis că de vină ar fi pacienţii, care au apelat prea târziu la ajutorul medicilor, cei care s-au adresat la timp refuzând spitalizarea.

Victor MOŞNEAG