Drumul oficial spre vamă

Lucrătorii vamali din R. Moldova au studii superioare. Cel puţin aşa ne asigură Serviciul Vamal al R. Moldova. Pentru a deveni lucrător vamal, studiile superioare, economice sau juridice, sunt primordiale, iar masteratul constituie un avantaj pentru candidaţi. În R. Moldova nu există o şcoală specială pentru vameşi, iar la universitate, dreptul vamal poate fi studiat doar după doi ani de studii la drept general. Deşi pare o meserie care poate aduce bani, moldovenii nu se prea înghesuie la studii în acest domeniu. Lipsa studiilor profesionale în rândul vameşilor facilitează actele de corupţie din vamă, crede profesorul universitar Sava Maimescu.

Universitatea de Stat din Moldova este singura instituţie care are în programul de studii „Dreptul şi activitatea vamală”. Alexandru Armeanic, şeful Catedrei de drept public de la Academia de Studii Economice (ASEM), ne-a explicat că în ultimii doi ani studenţilor li s-a oferit posibilitatea să studieze la masterat “Dreptul Vamal”, dar din cauza numărului mic de persoane interesate de acest domeniu grupa nu s-a format. “Nu prea îi interesează. Un factor primordial este instabilitatea funcţiei de vameş din ultima perioadă”, ne-a spus Armeanic, care ne-a amintit de cei peste 140 de vameşi goniţi de la serviciu cu puţin timp în urmă. Totuşi, în activitatea de vameş sunt şi plusuri. Ai 2-3 zile libere pe săptămână şi te poţi ocupa şi cu altceva. Şi statutul de funcţionar pe care îl ai este un avantaj. În prezent însă, funcţia de vameş nu mai este privită de tineri ca acum 10-20 de ani, când se făceau foarte mulţi bani din asta”, afirmă Armeanic.

De ce vreau să fiu vameş?

Vitalie Negru este în primul an de masterat la USM, specialitatea „Drept şi activitate vamală”. Spune că a îndrăgit această ramură de pe băncile universităţii. „Activitatea vamală este una dintre cele mai complexe activităţi în R. Moldova. Lucrătorii vamali au competenţe în toate domeniile, şi asta e un plus. Am hotărât să vin la vamă pentru că, în ultimii ani, societatea civilă a început să aibă o mai mare încredere în Serviciul Vamal, iar rotaţia care se face acolo este unul dintre motivele care înlătură corupţia”, crede tânărul, care îşi doreşte să studieze şi mai departe în acest domeniu. „Vreau să fac şi doctoratul în drept vamal, pentru că acest domeniu nu e foarte studiat în ţara noastră. Nu avem doctori în drept vamal”, ne explică Vitalie motivaţiile care l-au făcut să-şi dorească să ajungă vameş.

13 mii pe an, masteratul în drept vamal

Persoanele care-şi doresc să facă carieră în domeniul vamal trebuie mai întâi să meargă la o facultate de drept sau economie. Doar la USM, în cadrul facultăţii de drept, tinerii se pot specializa în drept vamal, însă doar după doi ani de studii la drept general. Ulterior, cei care doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele aleg să facă masteratul la „Drept şi activitate vamală”. Prima grupă de acest fel a fost deschisă la USM în anul 2007. „Acum la masterat este o singură grupă la drept şi activitate vamală, în care studiază 19 persoane. Doar 3 dintre aceştia sunt la buget, ceilalţi, pentru a deveni vameşi, sunt nevoiţi să achite anual puţin peste 13 mii de lei, timp de un an şi jumătate, cât durează studiile. La specializarea dată vin studenţi de la toate facultăţile, inclusiv din România, Rusia sau Ucraina. În fiecare an, avem grupe atât române cât şi ruse, create după anul doi de studii”, ne-a explicat Sava Maimescu, profesor conferenţiar universitar la USM. „Totuşi, doar 20-25 % dintre cei care au finalizat studiile în domeniul dreptului vamal lucrează în Serviciul Vamal”, a punctat Maimescu, fără a putea oferi explicaţii în legătură cu acest subiect.

Economia şi Dreptul, un pas spre vamă

O explicaţie ar putea veni de la Ana Toderaş, noua şefă a Centrului de Instruire a Colaboratorilor Vamali, instituţie subordonată Serviciului Vamal. Centrul a fost inaugurat la finele anului 2007. Acolo este instruit personalul nou-angajat, dar şi ceilalţi lucrători vamali. Din 2008, de când a început să activeze în regim normal, au trecut pragul Centrului peste 1800 de lucrători vamali, dintre care 311 persoane nou-angajate.

„Poţi deveni vameş dacă ai studii superioare juridice sau economice, depinde pentru ce funcţie vrei să candidezi”, ne explică Toderaş. „Pot fi angajaţi în vamă doar cei cu studii superioare. Toţi vameşii de la noi au studii superioare. În mod normal, dacă ai făcut masteratul, ai un avantaj”, ne-a mai spus Toderaş. „Ulterior, trebuie să participi la concurs. Acesta constă din două etape, scrisă şi orală. La concursul scris sunt circa 20 de întrebări din domeniul legislaţiei vamale. Cel oral e mai mult un interviu pentru a afla detalii despre persoana care vrea să ajungă vameş, unde a lucrat, ce fel de om este. Dacă susţin concursul, ei sunt angajaţi cu termen de probă, după care trec un curs de instruire în domeniul vamal timp de 7 săptămâni la Centrul de Instruire”, ne-a mai spus Toderaş. „Acolo, persoane de la vamă predau pentru ceilalţi. Cursul este gratuit. 20-40 de vameşi sunt angajaţi anual în Serviciul Vamal, care trec, respectiv, pragul Centrului de Instruire. În 7 săptămâni, aceştia învaţă legea Serviciului Vamal, Codul Muncii şi toate ordinele interne care permit trecerea graniţei de către persoanele fizice şi mijloacele de transport. Practica a demonstrat că 7 săptămâni e suficient pentru a însuşi toată materia. Am practicat şi 4 săptămâni, dar s-a constatat că e puţin”, ne-a mai spus Toderaş.

„Cel mai recent curs de instruire s-a încheiat cu două săptămâni în urmă, iar acum o săptămână a avut loc atestarea lor. Din 12 persoane care au frecventat cursul, 10 l-au trecut cu bine”, a conchis Toderaş.

Lipsa de cunoştinţe favorizează corupţia

Sava Maimescu a activat timp de 15 ani în sistemul vamal, timp în care a exercitat şi funcţia de vicedirector al Departamentului Vamal. Acesta spune că activitatea vamală este foarte diversificată şi că modalitatea prin care ajungi vameş în prezent trebuie schimbată. „Studiile de la Centrul de Instruire nu sunt de ajuns pentru a învăţa meserie, la fel cum nici studiile economice nu te ajută. Cred că ar trebui schimbată modalitatea prin care sunt primiţi oamenii la vamă. Trebuie neapărat ca în Serviciul Vamal să fie primite persoane care au studii juridice, şi în special care au trecut pe la cursurile de drept şi activitate vamală. Să lucrezi, dar să nu ştii ce înseamnă frontieră sau linie de frontieră, nu e bine. Necunoaşterea tuturor cerinţelor favorizează corupţia în vamă”, crede doctorul în drept.

Şcoală pentru vameşi, necesară sau nu?

Maimescu crede că în ţara noastră este nevoie de o şcoală specială pentru vameşi. „Meseria de vameş este foarte complicată, întruneşte vreo 7-8 ramuri de drept. Să crezi că poţi învăţa să fii vameş în 7 săptămâni nu e corect. Teoria nu poate învinge practica”, crede Maimescu. „Da, ar fi nevoie de o şcoală pentru vameşi în ţara noastră, dar e posibil ca noi să ne dezvoltăm pentru a deveni acea şcoală”, speră Ana Toderaş, şefa Centrului de Instruire a Colaboratorilor vamali.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. d

  Intrebateva care era legea cu privire la Dr vamal ce tine de angajare . Era stipulat ca studi superioare incare nu era specificat de care . . Eu credca da ca se vor m ai ingaja colaborato indifieren in ce ramura dupa criteri politice . Presupun ca si alte istituti vor avea colaboratori ne pregatiti atit moral ci si matereal ne m ai vorbind de cultura .

 2. CONSTANTIN

  HA,HA,HA,………OFICIAL AM INTELES, ….DAR NEOFICIAL E SIMPLU, DE LA 5 MII DE EURASI IN SUS…………

 3. alex

  vine maimescu în vamă,jumătate se concediază iar cealaltă jumatate, se apucă de carte…

 4. Victoria

  Domnul Maimescu este un etalon ce necesita a fi numit in functia de Director General al Serviciului Vamal.

 5. ionitza

  Legea serviciului public, care este comuna si pentru vamesi, stabileste o perioada de stagiere pentru debutanti. Daca persoana are studii juridice sau economice,e sufiecent pentru a fi angajat si in sistemul vamal. Problema e ca multi au diplome dar nu au studii si nici nimic in cap.
  Unii gandesc la scoli suplimentare prin care ar face bani…la noi cam peste tot se fac “studii”, stagieri, etc cu plata…

 6. laleaua

  Corect. Cu numele lui Maimescu este legat un mare segment de activitate a vamei Moldova. Merită să fie în funcțiile de conducător al Departamentului vamal. Însă…nu se știe de actuala guvernare dorește să aibă la conducere profi. E cu mult mai ușor și irensposabil de a conduce prin manipulare și ipocrizie. D aștea avem și pe forum. Cel mai mare pericol pentru analfabeți este cenzul de a ști carte și a fi responsabil.

 7. laleaua

  Cu regret, era și este cunoscut în spațiul moldav de lipsa de toleranță a unui alt punct de vedere la capitolul responsabilitate și decență, însă chir verde în ochi e prea…Dar facă-se voia domnului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *