Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosarul Ţurcan: Fără suspecţi oficiali

Dosarul Ţurcan: Fără suspecţi oficiali

„Sunt mai multe persoane care sunt în vizor şi sunt în prelucrare”

La începutul lunii iulie, Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, încolţit de jurnalişti, declara că au fost identificaţi câţiva suspecţi în cazul morţii omului de afaceri Igor Ţurcan. Acesta informa opinia publică despre faptul că procurorii sunt în căutarea dovezilor pentru ca aceştia să poată fi arestaţi. La o lună şi jumătate de la acea declaraţie, Valeriu Zubco nu a mai ieşit în public, iar Procuratura Generală (PG) nu a anunţat reţinerea vreunui suspect.

Totuşi, la două zile de la anunţul procurorului general din iulie, în România a fost arestat Robert Gîrleanu, zis “Gaspadin” sau “asasinul cu Baikal”, moldovean, având şi cetăţenie română. Presa de peste Prut a scris că Gîrleanu ar fi suspectat de implicarea în asasinarea lui Igor Ţurcan.

Cine este Robert Gîrleanu?

În vârstă de 34 de ani, Robert Gîrleanu este bănuit că ar fi mâna dreaptă a liderului unei grupări mafiote care s-a stabilit în România.

Legătura dintre Ţurcan şi Gîrleanu ar fi ţigările. Ambii făceau parte din lumea afacerilor dubioase cu ţigări. Gîrleanu a pus pe picioare cea mai mare reţea de contrabandişti din România, pe care o conducea de la Iaşi, unde se stabilise cu familia din 2002. Jafuri, tâlhării, recuperări pe întreg teritoriul Europei ar fi doar câteva dintre “specializările“ indivizilor care, pentru a-şi menţine supremaţia, nu s-ar da în lături de la reglări de conturi dintre cele mai înfioratoare, notează Pro Tv Bucureşti.

Acuzat de triplu omor

„Gaspadin” a fost reţinut la Bucureşti, însă nu pentru că ar fi anchetat în dosarul morţii lui Ţurcan, ci pentru că este suspectul principal în trei asasinate comise în Chişinău. Acestea au fost comise încă în anul 2000, după ce Gîrleanu nu ar fi reuşit să împartă cu victimele sale banii proveniţi din afacerile cu autoturisme furate. Cadavrele celor trei au fost descoperite abia în decembrie 2008 de poliţia de la Chişinău.

Gîrleanu a mai fost arestat în România în noiembrie 2010, în dosarul contrabandei cu ţigări în care era acuzat că a prejudiciat statul român cu peste un milion de euro. Acesta însă a fost eliberat suspect peste câteva luni, de Curtea de Apel Bucureşti, chiar dacă se ştia că este căutat la Chişinău pentru crimele sus-menţionate.

Atunci, autorităţile de la noi au efectuat demersuri în vederea extrădării lui Robert Gîrleanu, fiind emis chiar şi un mandat de arestare internaţională. Acesta nu a putut însă fi predat autorităţilor de la noi, pentru că între România şi R. Moldova nu există niciun acord bilateral prin care să poată fi extrădaţi propriii cetăţeni, Gârleanu fiind şi cetăţean român.

Oficial: Gîrleanu nu apare în dosarul Ţurcan

Am încercat să aflăm dacă autorităţile de la noi au făcut careva demersuri pentru extrădarea celui acuzat oficial de moartea a trei persoane şi dacă există vreo implicare a lui Robert Gîrleanu în dosarul morţii lui Igor Ţurcan. Ancheta privind moartea omului de afaceri Igor Ţurcan, tot el fostul şef al staff-ului electoral al lui Mihai Godea în alegerile locale din iunie şi preşedinte al Federaţiei de Tenis din R. Moldova, este condusă de un grup de procurori în frunte cu Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei Exercitarea Urmăririi Penale pe Cazuri Excepţionale din cadrul PG.

Contactat de ZdG, Bratunov ne-a spus că numele lui Robert Gîrleanu nu apare în dosarul morţii lui Igor Ţurcan. Bratunov a mai spus că în continuare se derulează procesul de colectate a probelor pentru ca suspecţii care există să poate fi reţinuţi. Totodată, Bratunov a specificat că “sunt mai multe persoane care sunt în vizor şi sunt în prelucrare”.

„Se verifică legăturile cu crima organizată”

Întrebat dacă se verifică legăturile pe care le avea Igor Ţurcan cu mafia, Bratunov a precizat că “mafia este un cuvânt prea general”. Întrebat dacă procurorii verifică legăturile lui Igor Ţurcan cu Grigore Karamalak şi cu alţi foşti membri ai “Boiana Grup”, Corneliu Bratunov a declarat: “Se verifică mai multe versiuni, diferite legături ale acestuia, care anume, nu vă pot spune… Ştiu că Şoşev a decedat cu câţiva ani în urmă, iar Şişcov nu se află pe teritoriul R. Moldova şi nici nu are afaceri aici. Sunt mai multe persoane pe care le avem în vizor, care anume, nu pot să vă spun. E clar însă că se verifică legăturile acestuia cu crima organizată”, a mai spus Bratunov, atunci când l-am întrebat dacă procurorii anchetează legăturile pe care le avea Ţurcan cu cei cunoscuţi ca fiind membri ai mafiei bulgare a tutunului, Petru Dimitrov, Petru Şoşev, Vasile Şişkov, Mihai Bux sau Grigore Karamalak.

Amintim că ZdG a scris anterior despre legăturile dintre Igor Ţurcan şi mafia bulgară a tutunului de pe teritoriul R. Moldova şi despre faptul că mai multe persoane care făceau parte din această mafie au fost ucise de-a lungul timpului, iar criminalii nu au fost găsiţi nici până acum.

„Persoane cu statut procesual pe dosar nu avem”

„Niciun procuror sau ofiţer din poliţie de pe globul pământesc nu o să vă dea un termen, când am putea avea rezultate în acest dosar”, a mai spus Corneliu Bratunov. “Dacă nu-s stabilite persoane clare până la momentul de faţă, e greu de vorbit de rezultate. Avem careva persoane suspecte, dar în privinţa lor se efectuează careva măsuri operative. Persoane cu statut procesual pe dosar noi nu avem. Fiecare omor la comandă este un caz complicat, pentru că este pregătit din timp şi bine organizat”, a precizat procurorul. “Eu cred că, în acest caz, persoanele care au comandat omorul sunt altele decât cele care au organizat atentatul. Lucrul ăsta nu este stabilit cu certitudine, dar ştiu din experienţa mea că, de obicei, în asemenea atentate sunt persoane diferite cei care comandă şi cei care execută”, a punctat Bratunov.

Familia Ţurcan tace

De precizat că dosarul dintre firma “Bulgartabac Grup” şi soţia lui Igor Ţurcan, Rodica Cobzari-Ţurcan, nu a suferit vreo modificare din momentul în care a avut loc atentatul. Judecătorul la care a fost repartizat dosarul se află în concediu până pe   1 septembrie. Cu puţin timp înainte de a fi ucis Igor Ţurcan, soţia sa, Rodica Cobzari-Ţurcan, se judeca cu firma “Bulgartabac Grup” pentru o datorie oficială de circa 650 mii lei.

Rodica Cobzari-Ţurcan refuză să discute cu presa. Nici sora din satul de baştină al lui Igor Ţurcan nu a dorit să vorbească despre dosarul morţii fratelui său, menţionând doar faptul că “este un lucru foarte dureros şi nu doresc să discut cu nimeni despre asta”.

Igor Ţurcan a fost ucis marţi, 7 iunie, în jurul orei 12.00, după ce o maşină de tip «Lada» cu numere de înmatriculare ruseşti false a explodat pe str. Columna din Chişinău, în apropierea Federaţiei de Tenis, chiar în momentul în care Igor Ţurcan ieşise din sediu. În urma exploziei, acesta a fost grav rănit, fiind transportat la Spitalul de Urgenţă. După aproape trei ore de resuscitare, în jurul orei 15.00, în urma unui stop cardiac, Ţurcan a decedat. Maşina, al cărei proprietar nu a fost stabilit nici până astăzi, staţiona lângă sediul Federaţiei de Tenis încă de duminică, 5 iunie, anunţă poliţia.