DOSARUL ŞANTAJULUI: “I-au scris pe frunte INTERLOP”

Inculpaţii din presupusa grupare criminală condusă de primarul de Bahmut, Oleg Bădărău, râmân în arest timp de 90 de zile. Ieri, Judecătoria Botanica a decis ca dosarul “Şantajului” să fie conexat cu un alt dosar, aflat pe rol la Judecătoria Centru, unde “Arcaşa” figurează în calitate de inculpat.

La Judecătoria Botanica, în şedinţa preliminară din dosarul “Şantajului”, procurorul Lilian Cociu a solicitat judecătorilor să menţină pentru inculpaţi măsura de arest pentru 90 de zile. Acesta şi-a motivat demersul prin faptul că, dacă ar fi schimbată măsura, inculpaţii ar putea părăsi R. Moldova sau ar putea influenţa martorii. Drept replică, inculpaţii au susţinut că organele de anchetă le-au luat actele de identitate, astfel încât ei nu ar putea pleca din R. Moldova.

Prezent în instanţa de judecată, primarul de Bahmut, Oleg Bădărău, a declarat că îi sunt încălcate drepturile. “Am fost numiţi bandiţi şi publicaţi peste tot. Care sunt motivele că eu am fost reţinut şi sunt făcut de râs… Eu şi toată formaţiunea politică. Toate declaraţiile au fost făcute sub influenţa organului de urmărire penală. Eu trebuie să fiu arestat ca o animală aici, lună de lună? De ce nu am dreptul să mă apăr cum se apără şi ceilalţi?”, a mai spus Bădărău.

“Arcaşa” îşi recunoaşte vina doar în bătaia de la Hânceşti

Lilian Cociu, procuror în secţia Exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, afirmă că primarul de Bahmut a angajat în gruparea criminală membri activi dintr-un alt grup criminal, cunoscut în lumea interlopă ca şi „gruparea lui Arcaşa”. Arcadie Bozari, alias “Arcaşa”, a susţinut în faţa instanţei că nu poartă nicio vină în acest dosar şi a solicitat probe de la procuror.

“Procurorul să ne arate probe că m-am întâlnit cu cel care a scris pe noi şi că aş fi cerut ceva de la el. Procurorul să ne prezinte o probă solidă, pentru că suntem acuzaţi de o faptă gravă, 10 -15 ani să stai în închisoare. Asta nu e un furt sau o bătaie… Da, la Hânceşti, recunosc că m-am bătut cu un bărbat. Se mai bat bărbaţii, că nu se vor bate femeile pentru noi. Şi domnul procuror nu o să vă spună că m-au chemat la o întâlnire şi ei au venit cu automobile şi automate”, susţine Arcadie Bozari.

“Vrem în Europa. Şi noi vrem probe solide. Noi pe ce ne judecăm?”

Arcadie Bozari a mai spus că, dacă inculpaţii din dosar ar fi fost o grupare criminală, atunci de ce nu sunt şi alte acuzaţii aduse membrilor grupării? “Să ne spună dl procuror, în grupul acesta, noi mai avem ceva incriminat, cu capul de mafie Bădărău? Dacă eram un grup mafiot, atunci ar trebui să mai fi făcut ceva. Dl procuror putea să facă un flagrant şi să dea un pachet de bani ca să ne ia pe loc. Noi suntem în 2012. Vrem în Europa. Şi vrem probe solide. Noi pe ce ne judecăm? Pe nişte vorbe. Atunci scrim şi noi că toată sala a fost acolo. Arestaţi-i pe toţi. Unde-i dreptatea aici? Nu am nimic împotriva procurorului, dar să dea probe şi, dacă sunt vinovat, este o vorbă, sunt bun de plată”, a declarat Bozari.

“I-a fost pusă capcana. Acum e în arest, iar oamenii îl aşteaptă în sat”

Procurorul Lilian Cociu a spus că niciunul dintre inculpaţi nu şi-a recunoscut vina, dar că are probe suficiente, inclusiv înregistrări audio, făcute de părţile vătămate. Unul dintre avocaţii primarului de Bahmut susţine că aceste înregistrări audio au fost acceptate de judecătorul de instrucţie şi că el va solicita să se demonstreze veridicitatea lor, în conformitate cu legislaţia R. Moldova.

La procesul de judecată a venit şi mama primarului de Bahmut. Femeia spune că este un dosar politic şi că fiul ei trebuie eliberat. “E un ţap ispăşitor. Dosarul e organizat la comandă politică. El nu s-a ocupat cu escrocherii. Nu e hoţ sau bandit, cum îi spun pe la televizor. Fără probe i-au scris pe frunte interlop. El s-a dus la o bază de metal să ia câţiva pari ca să facă gard acasă. L-am petrecut în acea zi. Apoi am aflat că l-au arestat. I-a fost pusă capcana. Acum e în arest, iar oamenii îl aşteaptă în sat”, susţine Alexandra Bădărău.

Ion Hău, localnic din Bahmut, este şi el de părere că dosarul „Şantajului” este fabricat. „E un dosar fabricat. El cu aşa ceva nu avea cum să se ocupe. Au făcut procurorii un show. E clar că aici comanda s-a făcut de sus, ca să-l dea jos. Noi nu o să lăsăm aşa”, spune Ion Hău.

Actualmente, Ivan Badarev îndeplineşte funcţia de primar interimar al satului Bahmut, până judecata va da o hotărâre definitivă în privinţa lui Badărău. Acesta susţine că îl cunoaşte de mulţi ani pe primar şi că nu ar fi implicat într-o astfel de grupare criminală. “E imposibil. El nu putea să facă aşa ceva vreodată. Nu avea de unde să aibă relaţii cu “Arcaşa” nici când era poliţist. E un om cinstit. A luptat de la primul până la ultimul foc în Transnistria. A fost decorat şi cu Ordinul “Ştefan cel Mare”. Ştiu să acest ordin nu se dă pentru ochi frumoşi. Oamenii îl aşteaptă”, ne-a spus Badarev.

Dosarul “Şantajului”, conexat la Judecătoria Centru

Avocatul Vasile Gantea, care apără interesele unuia dintre inculpaţi, afirmă că, în afară de declaraţii, alte probe lipsesc. “Ei spun că ar fi o grupare criminală. Însă definiţia spune clar că o grupare criminală este cea unde toţi au interese comune, interese interlope. Clientul meu a nimerit aici ocazional”.

Avocata lui Arcadie Bozari, alias “Arcaşa”, a solicitat instanţei ca dosarul “Şantajului” să fie transferat la Judecătoria Centru, acolo unde este pus pe rol un alt dosar, în care Bozari figurează în calitate de inculpat. Judăcătoria Botanica a admis demersul.

Amintim că procurorii i-au adus învinuiri primarului de Bahmut, Oleg Bădărău, că ar fi capul unei grupări criminale care, prin şantaj şi huliganism, ar fi încercat să-l deposedeze de avere pe un om de afaceri din Chişinău.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi aceştia riscă până la 15 ani de închisoare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vera

  In zilele noastre, cand cineva incurca cuiva, intotdeauna i-i sunt gasite motive, ca sa-l lichideze,sa scape de el.
  Numai unul dumnezeu stie adevarul, dar pina la El te “maninca sfintii”.

  Ordine si medalii la noi in RM au si TRADATORII HEAMULUI NOSTRU: hotii si banditii,tilharii si generalii de rand cu acei care intr-adevar le merita, nemaivorbind de dosarele lor penale, la care “le-au pus sare”, sa nu afle cumva “gura lumii”: De! Au imunitate si impotriva lor legea nu trebuie aplicata.
  E plina Moldova de grupari criminale nedescoperite, de sus in jos: unii sunt impuscati la comanda, la altii le pun exploziv la masini si… totul se face cu cap:”udi docagi” cum zice rusul:”ada probe”!

  E greu sa fi-i judecator, sa aperi adevarul!

 2. gheorghe

  Badarau nu pare a fi fata bisericeasca, mai degraba interlopi, mai ales daca l-au contacta pe ARCASA

 3. Euge

  Oare cum ii posibil ca cineva sa cheltuie atitea resurse pentru un oarecare “Badarau” dintr-un oarecare sat daca n-ar intradevar vinovat?! Ii clar ca mamele o sa spuna mereu ca copii lor sunt sfinti. Si de Stalin cred ca mam-sa spunea asa.

 4. Jora

  Euge-uite ca nui chiar asa cum ti se pare, vreau sati amintesc ca nu doar mama lui “Badarau” ii de aceeasi parere ci ii sunt alaturi un sat intreg, si nu numai…

 5. bodigard

  Nu trebuie de aparat acest Badarau,ca are multe si multe pacate pe sufletul lui.Eu nustiu cum a fost ales el primar si inca este membru al PDM.Acest Badarau sa fie cercetat inca cum a luat sau sa imposesat de fostul local MALS di Chisinau si alte afaceri dubioase cu alti fosti politisti care raminind fara lucru se grupeaza cu hoti si banditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *