Dosarul morţii lui Valeriu Boboc: o aparenţă de anchetă

285-asasinul-ion-perjuDupă aproape două luni de la arestarea lui Ion Perju, poliţistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, dosarul acestuia a fost trimis în judecată. În timp ce Perju se declară nevinovat, avocatul victimei acuză procuratura că “a realizat formal şi aparent un scop al urmăririi penale, a creat o aparenţă de anchetă”.

Tatăl victimei, Victor Boboc, nu mai are nicio speranţă că va fi înfăptuită dreptatea şi că vor fi condamnaţi cei vinovaţi de moartea fiului său. Gândurile negative i s-au acutizat după prima şedinţă de judecată. Când l-a văzut în sala de judecată pe cel care a asistat la ultimele clipe de viaţă ale fiului său, Victor Boboc a fost răvăşit. I-a adresat întrebarea care îl urmăreşte de atâta timp şi care l-a însoţit în nopţile sale de insomnie: “De ce l-a ales pe fiul meu şi de ce l-a lovit aşa năprasnic?”. “A făcut o faţă plângăreaţă şi a răspuns că el este nevinovat”, descrie tatăl reacţia poliţistului.

Victor Boboc este aproape sigur că nimeni nu va sta după gratii pentru tragedia familiei sale. Cât despre Perju, crede că nu întâmplător figurează în acest dosar şi că va ieşi de la ultima şedinţă de judecată cu capul sus şi mâinile libere. “Până la urmă, nici cei care sunt învinuiţi acum nu vor fi traşi la răspundere aşa cum ar trebui, nu că să mai identifice pe alţii. Chiar dacă vor fi pedepsiţi, atunci foarte blând, condiţionat sau cu vreo amendă. Pentru omor nu va răspunde nimeni”, e de părere părintele.

“Dosarele de bază rămân în umbră”

Dacă ne bazăm pe ceea ce declară Procuratura Generală şi pe unele acte procesuale întocmite de organul de urmărire penală, se pare că, în sfârşit, după o luptă îndelungată cu avocaţii părţii vătămate, s-a creat o aparenţă de anchetă, susţine Valeriu Pleşca, avocatul familiei Boboc. “S-a realizat formal şi aparent un scop al urmăririi penale: s-a stabilit că a fost totuşi comisă o infracţiune şi a fost identificat un presupus bănuit. Şi lupul sătul, şi oaia întreagă, adică procurorii şi-au făcut lucrul, există un inculpat, partea vătămată cu avocaţii au şi ei ocupaţie, să participe la proces, şi anume la al lui Ion Perju, presa să relateze de la şedinţele din acest proces, societatea să aibă informaţie despre caz… Miezul problemei şi dosarele de bază, însă, rămân în umbră”, declară Pleşca.

Reţinere de urgenţă

La acest moment, doar Ion Perju ar putea răspunde, şi asta doar parţial, de moartea lui Valeriu Boboc. Din numărul impresionant al celor pe care i-am văzut în imaginile din noaptea de 7 spre 8 aprilie, în PMAN, doar Perju a fost identificat. Cu multe semne de întrebare e şi modul în care apare el, în calitate de bănuit, în dosarul respectiv.

În ajunul lunii aprilie 2010, presa începuse să abordeze mai multe subiecte legate de evoluţia anchetei evenimentelor din 2009. Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă fac publice imagini inedite din noaptea de 7 aprilie. În acele imagini se vede clar cum protestatarii care se aflau în PMAN sunt culcaţi la pământ şi loviţi de zeci de politişti, dintre care unii în civil. Primarul de Chişinău declarase că printre poliţiştii recunoscuţi de el figurează nouă nume de angajaţi ai MAI, inclusiv Perju, se specula atunci. Imediat după aceea, la 3 aprilie, poliţistul este audiat în calitate de bănuit. Tot în acea zi, procurorul aplică măsura preventivă, obligaţia de a nu părăsi localitatea. Peste trei zile, acelaşi procuror îl cheamă pe Perju în biroul său şi îl reţine. Astfel că, la 7 aprilie, Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea de vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care a provocat decesul lui Valeriu Boboc, şi întreaga presă a scris despre succesul procuraturii.

Ion Perju pledează nevinovat. Recunoaşte că a fost în PMAN în acea noapte, dar susţine că nu este el persoana din imaginile filmate de pe Guvern, care loveşte cu piciorul în Valeriu. Avocatul acestuia, Anatol Ceachir, declarase în presă după prima şedinţă de judecată că “nu s-a demonstrat că Perju e cel care loveşte în tânărul din PMAN şi nici nu se ştie cu exactitate dacă cel aflat în Piaţă era Valeriu Boboc”.

Avocatul părţii vătămate susţine că nu încearcă să-i ia apărarea lui Perju, dar “n-ar fi corect ca doar acesta să fie inculpat pentru moartea lui Boboc”. “Valeriu a avut mai multe vătămări corporale periculoase pentru viaţă, printre care una a fost în regiunea inimii, la coasta din regiunea inimii, fiind atestată drept periculoasă pentru viaţă. Potrivit expertului din Marea Britanie, decesul ar fi survenit în urma traumatismului cranio-cerebral. Conform înregistrărilor video din PMAN, persoana care, potrivit anchetei, ar putea fi Perju, a lovit în regiunea inimii. În acest caz, e important să aflăm unde sunt persoanele care au lovit în cap, unde sunt persoanele care, potrivit martorilor, loveau şi tot loveau în timp ce corpul doar balansa. Potrivit aceloraşi martori, dar şi înregistrărilor, erau persoane şi cu cagule, dar şi cu faţa descoperită, inclusiv funcţionari de rang înalt. Acestea sunt persoanele nestabilite de organul de urmărire penală. De ce o persoană a fost stabilită, dar celelalte nu au fost identificate?”, se întreabă avocatul.

“Minune, care în teorie nu există, dar în practică e posibilă”

La sfârşitul anchetei evenimentelor din aprilie 2009, numele şi decesul lui Valeriu Boboc figurau în patru dosare: Factorii de decizie de la “Fulger”, Papuc/Botnari, persoanele neidentificate şi dosarul desjungat din acesta, Perju. În judecată, ajunge doar dosarul Perju şi Papuc/Botnari, din care Boboc, ca parte vătămată, lipseşte. Lipseşte Boboc şi din dosarul “Fulger”. “Practic, Boboc a fost exclus din aceste dosare, neatribuindu-i-se nicio calitate, deşi în textul şi ordonanţa de începere a urmăririi penale şi în învinuirile înaintate figurează şi el. S-a cauzat un prejudiciu, dar vătămatul lipseşte? E nemaipomenit, minune, care în teorie nu există, dar în practică e posibilă. Se creează impresia că atitudinea autorităţilor este: aţi vrut dosar, iată-l, am făcut anchetă, ce mai vreţi?”, explică avocatul victimei, care nu ştie ce se întâmplă în cadrul celorlalte dosare, deoarece Victor Boboc nu a fost chemat niciodată în calitate de succesor al părţii vătămate.

Perju a ţinut piept la vacuumul de informaţie

Pentru a nu “pierde timpul”, prim-adjunctul Procurorului General, Andrei Pântea, la majoritatea întrebărilor adresate a răspuns cu numere de articole din Codul de procedură penală, pe care le-a recomandat spre analiză. “Calitatea procesuală a fost stabilită o dată şi ea rămâne până la o hotărâre definitivă în dosar. Nu trebuie de recunoscut de atâtea ori câte cauze penale avem”, a declarat Pântea. Despre celelalte dosare doar a menţionat că “se lucrează”.

“Ce înseamnă aparent? Înseamnă că nu se lucrează? Dacă dumnealui poate să ne spună cine sunt ceilalţi, noi suntem deschişi şi vom fi bucuroşi să ne împărtăşească informaţia pe care o are. Chiar mă gândesc că îl voi servi cu o cafea, în cazul în care ne va spune”, a fost reacţia prim-adjunctului la declaraţiile avocatului Pleşca.

Ion Guzun, coordonator de proiecte la IDOM, crede că desjungarea dosarului Perju de la cel de bază şi învinuirea doar a poliţistului în cauză poate fi interpretată şi ca o strategie de diluare a atenţiei şi gravităţii infracţiunii. “Recunoaştem sau nu, dar dosarul împotriva acestui poliţist a ţinut piept la vacuumul de informaţie despre evoluţia lucrurilor. Probele care au fost făcute publice nu demonstrează că anume acţiunile lui Perju au dus la decesul lui Boboc. Mizăm doar pe eventualele probe care se conţin în dosar. Cu regret, există riscul ca acesta să primească o pedeapsă mult prea blândă. Dar cine şi cum îi caută pe adevăraţii ucigaşi ai lui Ion Ţâbuleac, Maxim Canişev, Eugen Ţap, dar şi ai altor victime ale acţiunilor ilegale ale poliţiei?”, întreabă Guzun.

Întrebări retorice sau doar fără răspunsuri?

După evenimentele din aprilie 2009, ne-au copleşit foarte multe întrebări, la care am găsit insuficiente răspunsuri. Acestea sunt doar câteva dintre ele:

 • Ce se întâmplă cu dosarul intentat pe faptul excesului de putere, care se presupune că ar fi fost comis de factorii de decizie de la Batalionul cu destinaţie specială «Fulger», soldat cu urmări grave şi moartea lui Valeriu Boboc? De ce Victor Boboc nu are statutul de parte vătămată în acest dosar?
 • De ce nu i-a fost atribuită calitatea de parte vătămată lui Victor Boboc în dosarul expediat în judecată pe faptul neglijenţei în serviciu soldat cu decesul lui Valeriu Boboc şi alte urmări grave, incriminate ex-ministrului de interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarului general Botnari?
 • De ce de la început, în cazul lui Perju, i s-a aplicat interdicţia de a părăsi localitatea, ca brusc, peste trei zile, aceasta să fie schimbată? Din ce motiv la finalizarea urmăririi penale Ion Perju semnează un proces-verbal necompletat  în absenţa avocatului şi fără menţiunea respectivă? De ce Ion Perju are atâta încredere în procurorul care exercită urmărirea penală, încât semnează un act necompletat?
 • Este oare Ion Perju un “ţap inspăşitor”?

PS Victor Boboc: “Până la urmă, va răspunde statul şi atât. Dacă nu judecata, sunt sigur că Cel de sus ne va face dreptate.”

Tatiana EŢCO


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Fare

  Cu actuala conducere atrofiată a MAI adevărul nu va fi scos la iveală. În MAI la majoritatea funcţiilor înalte (feşi de departamente şi direcţii, comisari) au rămas acei care executau servil ordinile comunjiştilor.

 2. Constantin Ungureanu

  Bravo Tatiana multumim pentru articol de ar mai fi cateva ziare si posturi tv sa il preia sa vezi cum se vor intreba retoric Filat si restul cum de nu este mentionat Valeriu Boboc in dosar!
  SA NU CREADA CRIMINALII COMUNISTI CA SCAPA – DUMNEZEU NU BATE CU BATUL !!!

 3. GETTA

  Desi Perju se afla in arest la domiciliu, el se plimba bine merci cu masina prin Chisinau, l/am vazut cu ochii mei, stiu si persoane care au discutat cu el in Chisinau

 4. mara

  eva lui avraam,n-ai chef sà ne dai un ràspuns aproximativ la prima intrebare din “intrebàri retorice”… referitor la “fulger”,dat cà sustineai pe aici,cà mieluselul de fulger nici n-a trecut prin PMAN? iar scormonesc,ar zice cuvioasa galina.pentru cà valeriu boboc nu-i fecioru-sàu si o doare in partea intimà,care a afisat-o ieri pe site.unii,numai cànd sunt tràsniti personal,incep sà facà diferentà ce-i o tragedie si ce-s distractii si sex la iarbà verde pe banii lui mos ion.ce are vaca cu primària? tragedia nu ati condamnat-o,iar dezmàtul CC l-ati ridicat in slàvi.nici vorbà,dreptul la opinie và apartine,dar nu cred cà a servit la ceva moartea tinerilor asasinati.constantine,vàd cà tot ii dai cu dumnezeu,lumineazà-mà si pe mine:dar dumnezeu àsta nu putea sà-si scoatà bàtul pànà a se vàrsa laptele? sau cànd nu se mai poate face nimic,punem niste iluzii in mijloc ca sà moarà sfintii de ràs,cà intài trebuie sà trecem pe la ei la covor.asa cà ai dreptate,dumnezeu nu bate cu bàtul,bate si el ca ceilalti:cu banul.

 5. Din Bucuresti

  Strigator la cer. Nu mai am incredere in dreptatea obtinuta prin justitia noastra. Ma rog de Domnul sa faca ceva, sa ne scoata din intunericul acesta… Cu un sistem justitiar infectat de sovietism, cumatrism, nepotism, coruptie etc. nu avem nicio sansa.

 6. AVRAAM

  Păi şi Gumeniţă e bine mersi, se plimbă cu maşina prin Chişinău,şi Gheorghii Gheorghevici nu imblă pe jos,şi Botnari merge cu maşina beat criţa de a mai comis un accident de a pus amanta sa dupa accident la volan,şi Cornel Savca “HEROINA” tot cu BMW se plimbă bine mersi şi Gurbulea cu X5 tot bine mersi,că nu vor merge ei cu bicikletele ori in tramvai.Aşa că nu invidiaţi,oamenii traesc dupa putinţă şi posibilitate.

 7. vera

  Sunt de parerea, ca adevarul o sa iasa la suprafata, asa cum tanti-Liudmila sou a stat dupa gratii, 3 ani la penitenciarul de la Rusca, dupa slujbele si rugaciunile, adresate lui Dnm-zeu, de catre mama fetitei decedate, eu personal am vorbit cu mama-suferinda, intimplator, in rutiera, asa si in cazul dat, acei politisti, care impreuna cu sefii lor au participat,in grup , in noaptea de 7 aprilie la actiuni barbare de violenta si comitere de omor, au timpul lor, de a-si primi pedeapsa. Dumnezeu face minuni, pedeapsa lui o sa fie binemeritata, nici o lacrima nu se trece fara rasplata, toti suntem ai Lui, si ne iubeste pe toti la fel. O sa vedeti!!

 8. mara

  formidabil ràspuns,mai ales,de marca limuzinelor asa ce ne mai ustura curiozitatea,cà tocmai acum vom dormi linistiti.arest la domiciliu inseamnà sà nu iesi din casà,iar el era hàisa nu stiu pe unde,asta a vrut sà spunà getta.celorlalti nu le cunoastem interdictiile. aventurile si luxul demnitarilor nu ne mai surprinde demult,adicà dezmàtul pe banii nostri.invidiei aici sper,cà i-ai dat un sens peiorativ,altfel ar fi culmea sà invidiem niste asasini,nici iadul n-ar face-o.

 9. Valentina Cușnir

  au ascuns demnitarii de azi cazul meu și nimeni nu-i numește pe petru corduneanu și dumitru rusu, care au dirijat cu totul ce se întîmpla în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în PMAN !!!! Dar ei mă băteau pe mine în parcul din partea laterală a clădirii guvernului și de asta nu au nimerit în fața Arcului de Triumf și în imagini!!!!!
  Și corduneanu și-a cumpărat mașină foarte scumpă după 7 aprilie 2009. Tot se plimbă prin oraș. La ședințele de judecată este foarte agitat. Zice că trăiește coșmaruri după
  7 aprilie 2009. Tărăgănează judecata care, de fapt, încă nu s-a început. Se îmbolnăvesc pe rînd.Zic că au de suferit în rezultatul traumelor din 7 aprilie, dar unde și cînd le-au primit, dacă după miezul nopții mă băteau pe mine? Corduneanu s-a dus cu polițiștii în calitate de victimă la întîlnirea cu Ghimpu.
  De fapt toți guvernanții au uitat de victime, au rămas doar promisiunile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *