Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosarul Fiscului, în judecată: Un…

Dosarul Fiscului, în judecată: Un singur inculpat este acuzat de luare de mită

445-vicol-fisc-1Procesul penal în privinţa fostului şef de FISC, dar şi al secretatului general adjunct al Guvernului, ar putea fi încetat, dacă judecătorii vor da curs solicitării făcute de avocaţii celor şase persoane învinuite în dosarul deschis la începutul acestui an, pe faptul ilegalităţilor de la FISC.

Săptămâna trecută, a început procesul de judecată iniţiat în urma scandalului din februarie, curent, soldat cu percheziţii, inclusiv la Guvern, cu arestarea lui Nicolae Vicol, pe atunci şef de FISC, dar şi cu multe acuzaţii potrivit cărora acel dosar ar fi unul cu mai multe conotaţii politice. Asta pentru că descinderile mascaţilor au avut loc chiar în ziua în care PLDM şi PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) revenise, iniţial, anume democraţilor.

Acuzaţiile lui Vicol

Cu trecerea timpului, spiritele s-au calmat, iar la sfârşit de mai, Procuratura Anticorupţie (PA) a trimis dosarul în judecată. Acesta urmează a fi examinat de un complet de judecători de la Judecătoria sect. Râşcani. Săptămâna trecută, inclusiv luni, 28 octombrie, a avut loc şedinţa preliminară, în care au fost puse la punct mai multe detalii în vederea derulării examinării cauzei.

Deşi atunci când dosarul a fost remis de CNA procurorului s-a anunţat că în el fugurează zece persoane, în instanţă au ajuns doar şase. Conform datelor din dosar, cele mai multe învinuiri i-au fost aduse lui Nicolae Vicol, niciuna dintre ele, însă, nu vizează vreun caz de luare de mită. Astfel, Nicolae Vicol este acuzat, în baza art. 327 (1) Cod Penal, de “abuz de putere sau abuz de serviciu”, pe motiv că ar fi retrogradat un angajat din funcţia pe care o deţinea. În baza acestui articol, fostul şef de FISC este acuzat şi de faptul că ar fi aflat despre mituirea unui angajat, dar nu a anunţat organele de drept. Altă acuzaţie e legată de o posibilă implicare a sa într-un control efectuat de subalternii săi la un contribuabil.

445-banarusMita de 3000 de euro

Tot în baza acestui articol din CP, Vicol este acuzat şi de faptul că a intervenit pentru retragerea anumitor posturi fiscale de la doi agenţi economici. În baza articolului 177, CP, “încălcarea inviolabilităţii vieţii personale”, fostul şef de FISC este învinuit de faptul că, în colaborare cu doi angajaţi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), actualul CNA, Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi, au ascultat telefonul Valentinei Negară, adjuncta lui Vicol.

Învinuirile aduse celorlalţi cinci inculpaţi derivă din învinuirile aduse lui Nicolae Vicol. Astfel, Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului, este învinuit, la fel ca şi Nicolae Vicol, că ar fi ştiut despre faptul că un angajat FISC a luat mită, dar nu a făcut nimic pentru a anunţa organele de drept. Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi sunt învinuiţi de interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice şi fals în acte publice, omul de afaceri Vasile Gudima este considerat de procurori complice la infracţiunea comisă de Nicolae Vicol în privinţa “încălcării inviolabilităţii vieţii personale”, în cazul Negară. Conform datelor din dosar, singura persoană acuzată oficial de luare de mită este Anatolie Beşleagă, pe atunci inspector fiscal. Acesta este învinuit că ar fi primit mită în sumă de trei mii de euro, fapt despre care au aflat Vicol şi Bănăruc, fără a informa organele abilitate.

Vicol, cu doi avocaţi, pledează nevinovat

În instanţă, Nicolae Vicol nu va mai fi apărat de Ana Ursachi, cea care i-a fost avocată în perioada urmăririi penale. Aceasta ne-a declarat că a renunţat să-l mai apere pe fostul şef de la FISC în momentul în care “acesta a încetat să mai fie un luptător”. “Eu nu-mi pot imagina ce a avut ea în vedere. Noi pledăm pentru o examinare obiectivă a dosarului în instanţa de judecată, şi demonstrarea că învinuirile sunt neîntemeiate”, spune actualul avocat, Vasile Nicoară. El mai susţine că primele şedinţe în acest dosar au decurs conform legii, fără tergiversări, aşa precum scria presa zilele trecute. “Procurorul a prezentat lista probelor, noi am solicitat să fie anexată la dosar lista probelor pe care ne vom baza noi, am formulat cereri privind nulitatea actelor de procedură şi excluderea probelor din dosar”, spune avocatul. “Cererile sunt întocmite pe 19 foi şi au la bază mai multe temeiuri… Probele nu pot fi obţinute prin violarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale…, de către o persoană care se afla sub incidenţa temeiului de recuzare…, etc.”, spune Nicoară, care a precizat că probele la care a făcut referire sunt inclusiv acele convorbiri telefonice apărute în presă, avându-i în prim-plan pe Vicol şi pe mai mulţi oficiali de rang înalt.

Vineri, procesul penal ar putea fi încetat

La şedinşa preliminară, Ion Cernolev, avocatul lui Veaceslav Sârbu, a intervenit cu o cerere prin care a cerut chiar încetarea procesului. Acesta şi-a motivat solicitarea prin faptul că, conform legii, un dosar penal în baza art. 177 CP poate fi deschis doar în urma unei plângeri a părţii vătămate, iar în dosar o asemenea plângere, prin care se solicită iniţierea urmăririi penale, nu ar fi existat. Instanţa de judecată a respins, însă, toate aceste solicitări, considerându-le premature. Cernolev a declarat recurs, care va fi examinat la CA Chişinău, vineri, 1 noiembrie. Solicitat de ZdG, Cernolev a precizat că nu are mari aşteptări de la Curtea de Apel, din cauza neclarităţilor din legislaţie. “Prima instanţă mi-a respins cererea, motivând-o ciudat. Au spus că este prematură. Nu am înţeles ce au vrut să spună”, zice Cernolev, precizând că Veaceslav Sârbu, clientul său, pledează nevinovat.

Avocatul Vlad Roşca îi apără pe Nicolae Vicol şi pe Eduard Bănăruc, acuzat că a ştiut de mita de la FISC, dar că nu a oferit informaţiile pe care le avea organelor de drept, ci şefului instituţiei, Nicolae Vicol. “Bănăruc pledează nevinovat. Susţin cererile depuse privind încetarea procesului penal şi excluderea probelor”, spune Roşca.

Toţi se declară nevinovaţi

„Justiţia se face în sala de judecată… Fără acordul lui, nu vă pot spune nimic. Vă recomand să veniţi în sala de judecată, unde se face justiţia”, ne-a spus Sergiu Coptu, avocatul lui Anatolie Beşleagă. “Clientul meu pledează nevinovat. Vom cere să fie achitat, pentru că asemenea acţiuni (interceptarea convorbirilor telefonice, n.r.) nu au fost întreprinse de el”, a precizat Roman Medeleanu, apărătorul lui Vadim Zacrevschi. “Şi clientul meu pledează nevinovat. Şi eu susţin cererile privind anularea probelor şi încetarea procesului penal”, spune şi Lilia Prodan, avocata lui Vasile Gudima.

La rândul său, Lilian Rudei, procurorul anticorupţie care participă în instanţa de judecată pe acest dosar, susţine că avocaţii nu au temeiuri pentru a cere încetarea procesului penal, pentru că la dosar ar exista plângerea părţii vătamate, la care au făcut referire apărătorii celor şase inculpaţi. Totodată, Rudei se arată convins că există suficiente probe în dosar pentru ca inculpaţii din acest dosar să poată fi condamnaţi. Dosarul se anunţă însă a fi unul foarte lung, existând aproape 50 de martori care urmează a fi audiaţi.