Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosarul corupţiei din fotbal, pe…

Dosarul corupţiei din fotbal, pe linie moartă: „Nu se prea întâmplă tare multe, pentru că e pauză competiţională”

425-sherif-campioanaLa sfârşitul săptămânii trecute, ediţia 2012/2013 a Diviziei Naţionale (DN) la fotbal s-a încheiat, desemnându-şi campionii. Dar „campionii” din dosarele de corupţie ce vizează pariurile aranjate şi meciurile trucate, iniţiate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Anticorupţie (PA) încă în septembrie 2012, rămân necunoscuţi. În timp ce procurorii anunţă că există şapte persoane puse sub învinuire, reprezentanţii cluburilor vizate în dosarul de corupţie susţin că acesta ar fi deja clasat.

Pe 13 septembrie 2012, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Anticorupţie (PA) au efectuat percheziţii la sediile a patru cluburi de fotbal: Zimbru, Dacia, Costuleni şi Sfântul Gheorghe şi la cinci fotbalişti. În consecinţă, au fost deschise două dosare penale pentru escrocherie şi abuz în serviciu.

48 de meciuri trucate

Ulterior, s-a anunţat că, în cadrul urmăririi penale, se investighează activitatea a 13 cluburi, deoarece existau circumstanţe ce puneau la îndoială rezultatele a 48 de meciuri, disputate în aprilie 2011 – mai 2012, care ar fi fost trucate. CNA mai anunţa că sunt investigaţi 23 de fotbalişti din opt cluburi de fotbal, care au pariat atât pe propriile meciuri, cât şi pe alte partide din Divizia Naţională (DN).

Oameni din fotbal ne-au spus că fotbaliştii pariau pe meciurile în care evoluau şi făceau tot posibilul ca rezultatul din teren să fie acelaşi cu rezultatul pentru care pariaseră. Majoritatea jucătorilor pariau la case de pariuri din străinătate, fiind convinşi că astfel nu vor fi descoperiţi. Trucarea meciurilor, însă, avea loc cu ştirea patronului, care, de cele mai multe ori, nici nu-i întreba pe fotbalişti dacă sunt sau nu de acord să participe la un meci ce trebuia să se termine cu un scor prestabilit.

„Se iau măsuri în baza actelor”

Pentru prima dată, deschis, despre corupţia din fotbalul de la noi se vorbise în aprilie 2012, atunci când şapte fotbalişti de la echipa Sfântul Gheorghe Suruceni s-au plâns Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) că au fost forţaţi de conducerea clubului să participe la trei meciuri aranjate – cu Dacia, Zimbru şi FC Găgăuzia. Ulterior, preşedintele de 425-fotbal-vizitaonoare al clubului, Valeriu Reniţă, fost consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, a fost suspendat pentru cinci ani, iar antrenorul echipei, Sergiu Caraman – descalificat pentru doi ani. Echipa, însă, nu a avut de suferit. Aceasta a fost retrogradată, însă nu pentru că ar fi participat la acte de corupţie, ci pentru că nu a obţinut licenţa care să-i permită să evolueze în primul eşalon şi în sezonul următor.

În plan sportiv, până acum, nici celelalte cluburi implicate în ancheta CNA nu au avut se suferit în vreun fel. Mihai Anghel, prim-vicepreşedintele FMF, motivează asta prin faptul că „în orice lume civilizată, conform jurisprudenţei care vine de la Roma antică, se iau măsuri în baza actelor. Dacă este o sentinţă a judecăţii, atunci reacţionăm şi noi, dar nu pe baza bănuielilor”, ne-a replicat Anghel, uitând, probabil, că în multe ţări au existat cazuri când echipele implicate în acte de corupţie au fost retrogradate de organele subordonate federaţiei de fotbal fără sentinţe judecătoreşti.

Schimbări în Codul Penal

Un singur lucru s-a schimbat după scandalul de corupţie din fotbal. Din 21 martie 2013, în Codul Penal (CP) al R. Moldova au intrat în vigoare mai multe modificări, după ce, în luna februarie, deputaţii au votat ca în CP să fie introduse două articole noi.

Este vorba despre art. 2422, „Manipularea unui eveniment”, care se referă la participarea unor persoane la meciuri trucate, ce se va pedepsi cu o amendă de la 40 mii de lei sau cu închisoare de la unu la trei ani, şi art. 242², „Pariurile aranjate”, care se referă la parierea pe un eveniment al cărui rezultat este cunoscut din start. Şi în acest caz, pedeapsa începe de la o amendă de 40 mii de lei şi se termină cu închisoare de până la trei ani. Perioada de detenţie, potrivit ambelor articole, poate fi mai mare, dacă în comiterea infracţiunii este implicat un grup de persoane.

În baza acestor articole din CP vor putea fi pedepsite doar persoanele care vor participa la blaturi sau pariuri în viitor, pentru că „nu poţi să-i califici cuiva legea intrată în vigoare acum, anterior comiterii faptei”, ne-a spus Eugen Balan, procurorul anticorupţie care se ocupă de dosarele legate de corupţia din fotbal.

Procuror: „Nu-s meciuri…”

„În acel dosar, în momentul de faţă, nu se prea întâmplă tare multe, pentru că e pauză competiţională. Nu-s meciuri…” (discuţia cu procurorul a avut loc în ajunul ultimei etape a DN, disputată pe 31 mai 2013 – n.r.), ne-a spus Balan. I-am amintit că chiar în acele zile se disputa ultima etapă a DN din acest sezon. „Da, dar ştiţi cum e… Noi reacţionăm în baza informaţiilor operative pe care le avem, nu în bază de meciuri. Sunt multe chestii pe care noi am vrea să le putem documenta, dar nu orice e posibil de documentat în viaţa asta”, continuă procurorul.

Eugen Balan a subliniat că, în acest moment, şapte persoane au statut de învinuit în dosarele privind corupţia din fotbal, nefiind anchetate 23, aşa cum se anunţa anterior. „Cei şapte sunt învinuiţi de complicitate la art. 190 (escrocheria) şi 335 (abuzul de serviciu)”, a punctat Balan. L-am întrebat pe procuror când crede că va fi o finalitate în aceste dosare. „Sper şi eu să fie cândva. Când voi constata un minimum de probe pentru a expedia cauza în judecată, atunci o să fie o finalitate. Eu sper că dosarele vor fi trimise în judecată. Orice lucru pe care-l începi, îl începi cu scopul de a-l expedia în judecată”, a precizat procurorul Balan.

Acesta a confirmat că Adlan Shishanov, fost patron oficial la Dacia şi Zimbru, din cauza căruia se spune că a pornit de fapt scandalul de corupţie, nu a fost audiat. „Cum să-l audiem pe Shishanov, dacă el e plecat?”, ne-a întrebat procurorul. „Nu pot să vă dezvălui cu cine colaborăm şi de unde luăm informaţii. Colaborăm cu toată lumea care este dispusă la colaborare”, a conchis acesta.

„A fost un vânt, ca să nu spună că nu lucrează”

Mihai Anghel, prim-vicepreşedintele FMF, nu cunoaşte detalii despre dosarele intentate de procurori. „Trebuie întrebate organele care au organizat ancheta. Noi nu dispunem de actele lor. Eu nu sunt la curent cu faptul dacă ei ne-au cerut sau nu ajutor. De obicei, dacă cer ajutor, noi nu refuzăm”, ne-a declarat oficialul. Pavel Cebanu, preşedintele FMF, a avut telefonul deconectat pe parcursul mai multor zile.

Reprezentanţii cluburilor care în toamna lui 2012 erau vizate în dosarele CNA ne-au declarat că în acele dosare nu s-a mai făcut nimic şi că ele ar fi chiar clasate.

Iurie Chirinciuc, patronul celor de la FC Costuleni, echipă ai cărei jucători au fost audiaţi atunci de CNA, iar un fotbalist al echipei chiar a recunoscut că a jucat la pariuri, susţine că „atunci a fost acel val. Dar, probe nu sunt. Eu am spus atunci că e greu să vii cu dovezi. Trebuie să ai argumente serioase. Dar faptul că ei au pus la o casă de pariuri pe un card vreo 100 USD, astea ce-s, dovezi? E clasat dosarul şi pe jucători. Nu le-au făcut nimic. Le-au întors înapoi calculatoarele. Şi societăţii i-au întors tot ce au luat. A fost un vânt, ca să nu spună că nu lucrează”, crede Chirinciuc. „Fotbalistul care a recunoscut este şi astăzi la echipă. El a pariat, dar nu pe meciurile noastre”, mai spune acesta.

„Mi-au întors toate documentele şi atât”

Valeriu Reniţă, preşedintele de onoare al celor de la Sfântul Gheorghe, Suruceni, echipă despre care se spunea că este anchetată, zice că, de fapt, echipa sa nici nu a figurat vreodată în vreun dosar penal. „Am avut doar un control efectuat de doi ofiţeri CNA. Au verificat un calculator şi nişte documente. Au scris în procesul-verbal că nu au găsit nimic şi au plecat. De atunci, nimeni nu a fost chemat la Centru”, a precizat Reniţă.

Petru Jardan, vicepreşedintele clubului Milsami Orhei, patronat de omul de afaceri Ilan Shor, susţine că la echipa sa nici măcar nu au fost făcute percheziţii, deşi procurorii anunţau altceva în septembrie 2012. „Idee nu am ce se întâmplă în acel dosar”, ne-a spus Jardan.

Nici Igor Oprea, directorul general al echipei Zimbru Chişinău, nu cunoaşte ce se întâmplă în dosarul în care era implicată echipa sa. „Atunci s-a terminat tot. Am fost, mi-au întors toate documentele şi atât. S-a închis tot. Nu aveau motive. Totul era curat la noi”, a precizat acesta.

Oamenii din fotbal cu care am discutat consideră că, cel mai probabil, scandalul din septembrie 2012 a fost „la comanda FMF”, care se pregătea de alegeri. Acestea au avut loc în această primăvară şi au fost câştigate din nou de Pavel Cebanu, care se află în fruntea Federaţiei din 1997. „Au vrut să-i sperie pe cei care nu erau cu ei”, ne-a spus un preşedinte de club.