“Dosarul Ascom”, examinat în şedinţă secretă

Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament al R. Moldova şi ex-vicepreşedinte executiv al companiei “Ascom Grup”, rămâne în arest preventiv împreună cu fiul său, Valentin Baştovoi. Această decizie a fost luată de Judecătoria Buiucani vineri, 5 august, într-o şedinţă închisă.  Cei doi au ajuns pe mâinile procurorilor după ce miliardarul Anatol Stati a depus o cerere la Procuratura Buiucani.

ZdG a intrat în posesia Ordonanţei despre începerea urmăririi penale pe numele lui Valentin şi Andrei Baştovoi. În ordonanţă se arată că, la 15 iulie 2011, la Procuratura sectorului Buiucani a fost înregistrată cererea preşedintelui “Ascom Grup” SA, Anatol Stati, prin care s-a invocat faptul însuşirii ilegale a sumei de 185. 308 USD de la “Ascom Grup” SA. Sumă care la data de 22 iunie 2011 a fost transferată din contul deschis KCB “Bank Uganda Ltd”, or. Kampala, Road Branch, conform dispoziţiei de plată nr. 127, semnată de Valentin Baştovoi, reprezentantul subsidiarei “Ascom Grup” SA în Kampala, Uganda, către întreprinderea din R. Moldova – SC “IFC – Grup” SRL. Operaţiunile au fost efectuate în baza unor acte şi contracte completate necorespunzător, pe motiv că această operaţiune a transferului bancar spre R. Moldova a fost efectuată pentru a restitui o presupusă datorie unui cetăţean sudanez, se arată în documentul întocmit de procurori.

Şedinţa secretă de vineri

Vitalie Diaconu, purtătorul de cuvânt al companiei “ASCOM”, afirmă că dosarul a fost intentat de Procuratură în baza materialelor care au fost analizate de către membrii Comisiei de revizie şi control a Departamentului de Securitate al companiei “Ascom Grup”. “S-a stablit că banii au fost transferaţi prin intermediul unui transfer bancar SWIFT, în temeiul unei dispoziţii de plată semnată de cel care transferă banii. Este un document recunoscut internaţional, un document cu ajutorul căruia lucrează băncile”, explică Diaconu.

Amintim că Andrei Boştovoi şi fiul său au fost arestaţi pentru 72 de ore. Vineri, 5 august, la Judecătoria Buiucani s-a examinat propunerea procurorilor de a prelungi mandatul de arest preventiv pe numele celor doi. Şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise. “Nu aveţi voie. Este şedinţă secretă”, a spus una dintre grefiere, interzicându-le jurnaliştilor să asiste la proces.

Răzbunare la pachet

Valentin Baştovoi, care deţinea funcţia de manager de filială a companiei “Ascom Grup” în Uganda, Africa, a fost adus la Judecătoria Buiucani însoţit de poliţişti în civil. Acesta a declarat că nu cunoaşte motivul din care a fost reţinut. “Nu ştiu de ce am fost reţinut. Şi nu este adevărat că am prejudiciat compania”, a mai spus el.

Fostul vicepreşedinte al companiei “ASCOM”, Andrei Baştovoi, ne-a oferit mai multe detalii legate de acest dosar. El susţine că nu a prejudiciat compania şi că acest lucru va fi demonstrat de ancheta procurorilor. Baştovoi crede că în spatele dosarului s-ar afla şeful Securităţii “Ascom Grup”. “Nu ştiu dacă este vorba de o reglare de conturi. Mai degrabă este o invidie, o gelozie din interiorul companiei, care se întâmplă pretutindeni. Bănuiesc că este implicat şeful Securităţii, care continuă să influenţeze ancheta. Îmi pare rău că el foloseşte numele lui Anatol Stati în astfel de situaţii”.

Baştovoi a mai spus că persoane din cadrul companiei încearcă să se răzbune pe toată familia sa. “Este o răzbunare la pachet. Adică sunt învinuit eu şi fiul. Aşa e atunci când vrei să-i provoci durere cuiva – îi distrugi toată familia”, a mai afirmat Andrei Baştovoi. În cazul său, judecătorul de instrucţie Ion Morozan a decis să-i prelungească mandatul de arest pentru 20 de zile.

“Razborka”

Avocatul Constantin Tănase a ieşit nemulţumit din sala de judecată. “Asta e razborkă. Cade vinovat băiatul”. Acesta nu este de acord cu încheierea judecătorilor în privinţa învinuiţilor Andrei şi Valentin Baştovoi şi spune că va ataca decizia la Curtea de Apel. “Vom solicita, aşa cum am cerut şi în instanţă, o măsură care nu presupune arestul învinuiţilor. Inclusiv, vom cere deţinerea lor în arest la domiciliu”. Tănase mai consideră că, deocamdată, opinia acuzării este formată doar în baza unor probe fragmentate şi că toate probele s-ar afla în afara R. Moldova.

“Dispunem de toate copiile, pe care deja le-am pus la dispoziţia procurorilor, şi solicităm Procuraturii Generale să investigheze cazul complet. Şi să fie aduse în R. Moldova toate documentele în original la care fac referire procurorii. În ordonanţa prin care sunt puşi sub învinuire se încriminează că ar fi dobândit o sumă de bani printr-un transfer bancar fraudulos. Şi urmează ca aceste documente cu referire la transferul bancar să fie prezentate în original. Contracte, dispoziţii de plată, documente ce ţin de comunicarea dintre toate persoanele implicate în acest transfer”, declară avocatul învinuiţilor.

Alţi suspecţi, printre care şi contabilul

Procurorul Ion Ticu susţine că în acest caz mai există şi alţi suspecţi, toţi angajaţi ai companiei “Ascom Grup”, printre care ar figura şi un contabil al companiei. “Atât Valentin Baştovoi, cât şi Andrei Baştovoi sunt învinuiţi de comiterea infracţiunii prevăzute de art.191 alin.5) Cod penal – delapidarea averii străine săvârşită în proporţii deosebit de mari. La momentul dat sunt învinuiţi că au însuşit ilegal suma de 185 mii dolari de la compania “Ascom”. Ticu a mai adăugat că după necesitate va fi audiat şi miliardarul Anatol Stati, preşedintele companiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei “Ascom Grup”, Vitalie Diaconu, suma de 185 mii USD nu a fost recuperată. “Suma de bani transferată neautorizat încă nu a fost recuperată. Urmează să primim decizia organelor de drept, după care, conform procedurii, vom solicita recuperarea. Tot ce mai vreau să spun e că Anatol Stati nu putea fi influenţat de şeful Securităţii “Ascom”.

Ancheta în cazul transferului fraudulos continuă. Cei doi învinuiţi se află în arest preventiv în izolatorul Comisariatului General de Poliţie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. corect

    in articolul nominalizat se mentioneaza ca “avocatul Constantin Tanase a iesit nemultumit din sala de judecata”
    Totodata art.15 al Legii cu privire la Curtea Constitutionala prevede că funcţia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu oricare functie publica sau privata retribuita cu exceptia activitatii diactice si stiintifice.
    deci…..

  2. Alexei

    De o bună vreme îi simpatizam pe “Ascom”, care comparativ cu Voronin nu furau şi duceau din ţară, dar invers aduceau bani în republică şi angajau o mulţime de oameni la lucru care la rîndul lor aduceau valuta de peste hotare acasă.În prezent părerea s-a schimbat radical. În companie la moment e un dezastru.Fiecare nu stie cum mai bine să arăte în faţa şefului şi de la aceasta să culeagă devidente pentru sine.Compania e mare şi toţi fură “po ciuciuti” şi nu se cunoaşte din grămada mare cînd ei cu ţîra.Şi o mulţime de oameni care pe zi devin mai mulţi şi mai mulţi încep a avea pretenţii reale şi adevărate, privitor la remunerarea muncii efectuate, care foarte stagnează în ultimul timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *