Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosariada opoziţiei

Dosariada opoziţiei

220-dosarLista primarilor inculpaţi a devenit mai lungă în perioada guvernării Partidului Comuniştilor. În pragul alegerilor din aprilie, fiecare partid din opoziţie poate aduce exemple în care primarilor le-au fost organizate flagranturi şi le-au fost intentate dosare penale. De cele mai multe ori primarii pierd procesele în instanţele naţionale, ca mai târziu să-şi recupereze pagubele morale şi materiale la Curtea de la Strasbourg. De ce? Pe de o parte, „PCRM foloseşte măciuca puterii pentru a distruge opoziţia”, pe de alta – „Procuratura consideră un eşec orice dosar pierdut în instanţele naţionale”, consideră edilii inculpaţi.

Anterior ZdG scria despre primarii care au fost acuzaţi de acte de corupţie în urma unuia şi aceluiaşi scenariu – o rută care ar face legătura dintre sate cu Chişinăul sau cu alte localităţi (n.r.: ruta Chişinău – Bumbăta, Chişinău – Buşila, Chişinău – Fuzăuca, Moara de Piatră – Bălţi etc.). Mai mulţi aleşi locali recunosc că satele pe care le administrează au nevoie de rute care ar face conexiunea cu or. Chişinău sau cu alte localităţi. Dar, după ce edilii şi-au pus semnătura pe certificatele necesare, aceştia s-au pomenit cu organele de urmărire penală peste ei, imediat ce pretinşii agenţi economici le-au aruncat pe birou câteva sute de dolari.

„Ruta flagrantului” pe coridoarele justiţiei

În această situaţie s-a pomenit fostul primar de Bumbăta, r. Ungheni, Nicolae Pânzaru. Edilul, care era membru al Partidului Social Democrat, este obligat în prezent să execute un titlu executoriu: să achite o amendă de 10 mii de lei. Totodată, Pânzaru a fost privat de dreptul de a ocupa o funcţie oficială pe parcursul unui an. Acum fostul primar a întocmit o listă cu gafele pe care le-au comis instanţele de judecată, aşa cum ar fi lipsa unei părţi vătămate în dosar. După ce a luat în mâini decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, Nicolae Pânzaru s-a văzut nevoit să pregătească actele ca să apeleze la CEDO. „Instanţele naţionale nu vor să recunoască că dau în bară, iar Procuratura consideră un eşec orice proces pierdut”, comentează Nicolae Pânzaru.

ZdG a scris şi despre felul în care Valeriu Toderica, primarul satului Buşila, r. Ungheni, s-a pricopsit cu un dosar penal după ce, în noiembrie 2007, oamenii legii «l-au prins în flagrant». Potrivit acestora, Toderica se obliga să elibereze un aviz ce ar confirma oportunitatea deschiderii unei rute interurbane de transportare a călătorilor Buşila-Chişinău, pentru care şi-ar fi însuşit 200 USD. După câteva luni în care dosarul s-a aflat în instanţa de fond, iar partea vătămată nu se prezenta la şedinţele de judecată, dosarul a ajuns, în sfârşit, la Curtea de Apel Bălţi.

Şi locuitorii satului Moara de Piatră, r. Drochia, se aşteptau la o rută Bălţi-Moara de Piatră. Speranţa acestora însă a durat până în momentul în care primarul Iurie Gnaciuc a ajuns personajul central al aceluiaşi flagrant organizat de organele de drept. Edilul Morii de Piatră, care ţine de Alianţa „Modova Noastră”, a ajuns la Curtea de Apel Bălţi.

Cele mai răsunătoare dosare

De fapt, în pragul alegerilor din aprilie, fiecare lider de partid din opoziţie poate enumera exemple în care primarii au ajuns să îşi facă dreptate după ce au fost acuzaţi de acte de corupţie.

Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), de exemplu, are peste 15 edili care au fost condamnaţi la închisoare sau care sunt în proces de judecată. Cel mai răsunător caz al membrilor AMN este dosarul lui Gheorghe Ionel, primarul satului Vorniceni, r. Străşeni. După alegerile din 2007, pe care le-a câştigat cu un scor de peste 90% din voturi, primarul de Vorniceni s-a aflat mai mult în arest preventiv decât în exercitarea funcţiei. În cei mai puţin de doi ani de când a fost ales primar al s. Vorniceni, lui Gheorghe Ionel i-au fost intentate două dosare penale pentru presupuse acţiuni întreprinse în calitatea sa de autoritate publică locală. Serafim Urecheanu, liderul AMN, consideră că intentarea dosarelor este intenţionată. „Se intentează dosare oamenilor de forţă din opoziţie”, consideră liderul AMN. „PCRM încearcă să distrugă opoziţia cu măciuca puterii. Se loveşte mai ales în cei care nu se vând. Anterior, de exemplu, Anatol Ţurcanu era considerat cel mai corupt funcţionar, ca mai târziu să îi fie acordată funcţia de viceministru”, mai spune fostul primar al mun. Chişinău.

Şi Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat, vine cu un exemplu răsunător. Este vorba de Leonid Balan, primarul satului Păpăuţi, r. Rezina. Procesul de judecată în care a fost condamnat primarul Leonid Balan a fost generat de un litigiu între asociaţii CAP „Hlinaia” din satul Păpăuţi. În procesul de privatizare a averii CAP „Hlinaia” din s. Păpăuţi interesele celor 163 de coasociaţi le-a reprezentat preşedintele cooperativei, Leonid Balan. Ulterior funcţionarul a fost condamnat de instanţa de judecată la amendă şi privat de dreptul de a ocupa funcţii de conducere în administraţia publică pe un termen de cinci ani pentru abuz în serviciu. Dumitru Diacov consideră că dosarele intentate primarilor din opoziţie au devenit un fenomen periculos.

Pomul de Crăciun – un caz serios

Cazul lui Ion Nicolaev, primarul de Micăuţi, r. Străşeni, pare a fi cel mai relevant dosar din cadrul Partidului Democraţiei Sociale. Acum câţiva ani între locuitorii satului şi cariera din această localitate se iscase o situaţie de conflict, cariera datorând primăriei circa 94 mil. de lei. Potrivit lui Dumitru Braghiş, deoarece primarul insista asupra primirii acestor bani, funcţionarul a fost ameninţat cu moartea. În 2007, Braghiş afirma că a fost chiar şi o tentativă de a-i înscena primarului o luare de mită.

În prezent, Dumitru Braghiş spune că dosarul primarului de la Micăuţi include mai multe învinuiri care nu au fost duse până la capăt. Liderul PDS consideră că o bună parte din dosarele intentate opoziţiei sunt inventate.

În cazul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chişinău, crede că cele mai răsunătoare dosare sunt chiar ale sale. „Este vorba de pomul de Crăciun, care a fost instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar ulterior a dispărut, sau de dosarele intentate din cauza nesupunerii mele”, consideră Chirtoacă. „De ce se întâmplă? Din cauza incapacităţii guvernării de a propune altceva”.

Igor Munteanu, expert la IDIS „Viitorul”, spune că astfel de dosare blochează participarea acestor oficiali locali din opoziţie la procesul politic. „Există anumite instrumente de control asupra justiţiei. În cazul dat asupra Procuraturii. Procuratura a deservit de multe ori interese politice şi constituie un instrument de presiune. Acest lucru s-a demonstrat în numeroase cazuri achitate la CEDO. Nu ar exista atâtea procese politice dacă nu ar exista atâta influenţă politică. Nu se ştie câte procese au fost pierdute, dar cu siguranţă sumele pierdute sunt mari”, consideră expertul.

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului „Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei”, implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.
Anastasia NANI