Dosarele poliţiştilor

250-politistiPe adresa Procuraturii Generale (PG) au parvenit 103 sesizări de la cetăţeni şi au fost intentate 31 de dosare poliţiştilor pe baza evenimentelor din 7 aprilie. Totuşi, mai mulţi poliţişti vinovaţi de maltratarea tinerilor în comisariatele din Chişinău după 7 aprilie ar putea scăpa nepedepsiţi. Una dintre persoanele maltratate de poliţişti a declarat pentru ZdG că în boxa acuzaţilor apare un poliţist care nu a participat la torturarea sa.

Deşi a trecut jumătate de an de la violenţele din 7 aprilie, adevărul încă nu a fost elucidat. Totuşi, numărul poliţiştilor recunoscuţi că ar fi participat la maltratarea tinerilor prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) creşte pe zi ce trece, iar cei care au suferit atunci au acum speranţe că adevărul va ieşi la iveală, iar cei vinovaţi vor fi în cele din urmă pedepsiţi. Există însă multe cazuri în care poliţiştii torţionari nu au fost încă identificaţi.

Urmărit şi bătut

Povestea lui Vitalie Creţu a fost îndelung mediatizată după 7 aprilie. Acesta, aflându-se în PMAN, a observat cum diferite persoane se apropie de el pentru a-l îndemna să devasteze Guvernul. Ulterior, a fost urmărit până la Spitalul Nr. 1, unde lucrează, şi luat la bătaie, deşi în preajmă era mai multă lume, speriată de strigătele bărbatului. A ajuns în cele din urmă la comisariat, unde a început calvarul. “Oricine putea să te lovească. Judecata a fost scurtă. După ce i-am spus numele de familie, judecătorul mi-a zis: 5. L-am întrebat ce înseamnă acest 5, iar el mi-a zis că voi sta 5 zile în comisariat.” Creţu afirmă că în zilele de 6-7 aprilie nu a participat la proteste, iar pe 8-9 a protestat paşnic.

După perioada din comisariat, ajutat şi de soţie, a depus plângere la Procuratură. Situaţia însă evolua lent. “Primul procuror, căruia nu-i reţin numele, nici nu-şi dădea interesul să găsească vinovaţii, al doilea la fel. Cu vreo două luni în urmă, cazul a ajuns pe masa procurorului Andrei Roşca, care pare o persoană pentru care legea e sfântă.” În urma investigaţiilor, Vitalie Creţu i-a recunoscut pe doi dintre poliţiştii care, susţine el, l-au maltratat. Totuşi, deşi erau 3 persoane care l-au urmărit până la spital şi care l-au lovit, doar una dintre ele a fost recunoscută. “L-am recunoscut pe unul “Mocanu”, dar şi pe cel care mi-a întocmit ulterior procesul-verbal, Gheorghe Vutcariov” , care, afirmă Creţu, l-a lovit de mai multe ori.

Unii l-au bătut, alţii sunt scoşi vinovaţi?

Tânărul maltratat ne-a spus că l-a recunoscut pe Mocanu, care era cel mai mic de statură dintre cei trei care l-au reţinut. Ulterior însă, în boxa vinovaţilor a apărut un tânăr şi mai mic de statură. “Nu ţin minte ca acel tânăr să fi participat la maltratarea mea. Este un copil. În plus, eu ştiam că, dintre cei trei, cel mai mic de statură era Mocanu, acum însă a apărut altul şi mai mic. Poate îi pun pe cei nevinovaţi să recunoască vina altora? Eu pe el nu l-am recunoscut, şi nici colegii de celulă. El nu a participat la maltratarea mea”, este de părere Vitalie Creţu.

Cei trei poliţişti ale căror dosare au fost remise în instanţa de judecată sunt: Adrian Bejan, Alexandru Mocanu şi Gheorghe Vutcariov. Avocatul victimei a declarat pentru ZdG că, din informaţiile pe care le deţine, poliţiştii au fost suspendaţi din funcţie. Poliţiştii sunt acuzaţi că ar fi încălcat articolele 328(2) şi 332 din Codul Penal. Primul articol se referă la “săvîrşirea de către o persoană cu funcţie de răspundere a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege însoţite de tortură sau acţiuni care înjosesc demnitatea părţii vătămate, de aplicarea violenţei sau a armei şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani”. Art. 332 se referă la falsul în acte publice, care se pedepseşte cu “amendă în mărime de pînă la 500 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 2 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani”.

Deşi nu am reuşit să discutăm cu cei trei poliţişti, Iurie Oancea, avocatul lui Vitalie Creţu, ne-a spus că aceştia pledează nevinovaţi. “Au spus că într-adevăr au fost la spital, însă nu au aplicat forţa faţă de clientul meu. Bejan, poliţistul pe care Creţu nu l-a recunoscut, susţine că a fost alături de Mocanu în acea zi, dar că nu a aplicat forţa. Acelaşi lucru l-a afirmat şi Gheorghe Vutcariov.”

Poliţiştii vor cere recompense

Am vorbit cu Silviu Burlacu, şeful Biroului de Avocaţi al sectorului Buiucani, care îl reprezintă în proces pe Gheorghe Vutcariov. Acesta ne-a spus că clientul său pledează nevinovat. “Procurorii nu au dovezi în acest caz. Există doar declaraţiile lui Vitalie Creţu şi expertiza medicală. Mai mult decât atât, în timpul confruntării, Creţu l-a întrebat pe Vutcariov: “Tu ai văzut cum m-au bătut?” Vutcariov a răspuns: “Nu”. După care Creţu a răspuns: “Înseamnă că m-ai bătut şi tu”. Avocatul acuzatului ne-a mai spus că Gheorghe Vutcariov a efectuat doar procesul verbal cu privire la contravenţiile administrative şi că nu l-a maltratat pe Creţu. Gheorghe Vutcariov este judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. “Despre ce falsificare poate fi vorba dacă, în temeiul procesului verbal întocmit de Vutcariov, Creţu a fost trimis în judecată, iar instanţa l-a condamnat la 5 zile de arest. Mai apoi decizia a fost contestată. Ulterior, cazul a fost clasat de Curtea de Apel”. Silviu Burlacu ne-a mai declarat că va cere recompensă, pentru că, fiind suspendat din funcţie, Vutcariov nu primeşte salariu.

Şi Anatolie Barbacari, avocatul celorlalţi doi poliţişti, Adrian Bejan şi Alexandru Mocanu, spune că aceştia pledează nevinovaţi. “Ei l-au urmărit pe Creţu, însă nu au aplicat forţa. L-au urmărit până la spital, deoarece nu a putut fi reţinut în PMAN, fiindcă mergea repede. Poliţiştii au fost suspendaţi, însă am contestat decizia la judecătorul de instrucţie”. Barbacari ne-a mai spus că depinde de clienţii săi dacă vor dori sau nu să ceară daune morale în eventualitatea unui câştig de cauză. De asemenea, chiar dacă Adrian Bejan nu a fost recunoscut de către Vitalie Creţu ca fiind unul din poliţiştii care l-au maltratat, acesta a afirmat că l-a însoţit pe Mocanu în acea zi, doar că nu au aplicat forţa.

Catan: “Sunt şi poliţişti nevinovaţi învinuiţi”

Victor Catan, ministru al Afacerilor Interne, susţine că situaţia în care un poliţist ar putea să-şi asume vina pentru un altul este puţin probabilă. “De oricine ai fi impus, e greu să-ţi asumi vina altuia. Poate doar într-un caz dintr-o mie”. Catan a mai spus: “Consider că sunt şi poliţişti nevinovaţi, puşi sub învinuire. Unele persoane au comis acte de violenţă, poliţiştii le-au adus la secţie, iar acestea, pentru a scăpa nepedepsite, au anunţat că poliţiştii le-au maltratat”, a conchis ministrul.

Ne-am adresat în scris Comisariatului General de Poliţie (CGP) pentru a afla câţi poliţişti au fost suspendaţi din funcţie. Deşi am solicitat expres să primim un răspuns până miercuri seara, solicitarea noastră a rămas fără rezultat. Responsabilii cu presa din cadrul CGP ne-au spus că comisarul adjunct Gheorghe Cavcaliuc, cel care îndeplineşte şi funcţia de comisar general, a primit cererea şi ne-a transmis că vom primi un răspuns în 30 de zile. Nimeni din cei cu care am discutat nu a putut să ne ofere nr de telefon din cabinetul lui Gheorghe Cavcaliuc. PG nu deţine asemenea informţie. În zilele următoarea aceasta însă va prezenta un raport la această tema.
Va urma

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Ion

  Au primit grade de colonel pentru evenimentele din 7 aprilie si o duc bine-mersi si acuma in MAI. Au facut propaganda electorala in sprijinul comunistilor si nu se intimpla nimic cu ei nici astazi. Socant cu totul – pe linga toate acestea ne felicita si cu ziua comsomolului. Ce trebuie sa inteleg? S-au schimbat numai decoratiile. ZdG – erati mai combativi, nu e cazul sa va relaxati, istoria se repeta.

 2. Simona

  Deputat comunist: Credem în Marx, dar nu chiar în tot. Nici Stalin nu prezintă mare interes

  Afirmaţia lui Karl Marx precum că „pe teritoriul Basarabiei au trăit şi trăiesc români” a fost criticată de unul din activiştii Partidului Comunist, Victor Stepaniuc. El a declarat în cadrul emisiunii „Rostul zilei” de la postul de radio „Vocea Basarabiei” că este adevărat că şi Marx, şi Fridrih Engels au numit locuitorii teritoriului actualei R.Moldova ca fiind români, dar „realităţile din a doua jumătate a sec.XX au demonstrat că aceştia au greşit”.

  Potrivit lui Stepaniuc, schimbările de după cel de-al doilea război mondial, convenţiile internaţionale şi, implicit, doctrina despre naţionalitate au demonstrat că Marx nu a avut dreptate. „Credem în Marx, dar nu chiar în tot”, a declarat Stepaniuc. Mai mult, în viziunea lui, nici Stalin nu prezintă mare interes, fiindcă „mişcarea de stânga socialistă, intereselei ei au fost defăimate cel mai mult de Stalin”.

  Întrebat cum ar proceda comuniştii din China cu asemenea mari capitalişti, cum sunt unii comunişti din R.Moldova, Stepaniuc a declarat că legislaţia şi dogmele partidului nu interzic comuniştilor să fie persoane bogate. „La noi în cadrul partidului sunt capitalişti”, a confirmat Stepaniuc, adăugând că dacă se „vorbeşte strict de doctrina socialistă de stânga, atunci apar întrebări”.

  În cadrul aceleiaşi emisiuni, Stepaniuc a detaşat completamente PCRM de fostul Partid comunist al URSS. În contextul în care minorităţile naţionale care au locuit în Basarabia pe parcursul secolelor au fost impuse prin politica de denaţionalizare să vorbească în rusă, Stepaniuc a declarat că PCRM nu este succesorul PCUS şi că 80 la sută din membrii PCRM nu au fost membri ai PCUS, astfel că nu PCRM este vinovat de cele întâmplate în perioada societică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *