Dosare şi corpuri delicte sustrase din judecătorii

La reţinerea în flagrant a persoanelor bănuite de luare de mită, colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) folosesc bancnote marcate. Ulterior banii sunt anexaţi la dosar şi predaţi instanţei judecătoreşti. Acum patru luni, în timpul examinării unui asemenea dosar, judecătorul Ghenadie Bârnaz a descoperit că 70 de bancnote a câte 100 USD, considerate “corpuri delicte” pe un dosar penal, au dispărut. Reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au declarat pentru Ziarul de Gardă că banii pot dispărea din două motive: dintr-o greşeală sau la comandă.

În mai 2007, ofiţerii CCCEC l-au reţinut pe directorul unei firme din Chişinău, bănuit de estorcarea a 29 mii USD. Potrivit Centrului, acesta ar fi cerut banii în schimbul stopării unor controale nejustificate din partea reprezentanţilor organelor de control şi de drept. În acea perioadă, 6 companii gestionate de o familie din Chişinău fuseseră supuse verificărilor. Bănuitul, Sergiu P., a fost reţinut în momentul în care proprietarii acelor firme îi transmiteau suma de 7 mii USD (70 de bancnote a câte 100 USD).

Urmărirea penală a fost efectuată de Procuratura Anticorupţie, ulterior, dosarul fiind trimis Judecătoriei Râşcani, spre examinare. Deşi, în acest caz, o sentinţă nu a fost pronunţată, deocamdată, subiectul a ajuns în centrul atenţiei Consiliului superior al Magistraturii (CSM). Astfel, potrivit unei Hotărâri a CSM din 22 mai 2008, la 5 iulie 2007, curierul Procuraturii Anticorupţie a adus la judecătorie două plicuri. Unul conţinea cauza penală în privinţa lui Sergiu P. În cel de-al doilea au fost depistate alte trei plicuri, pe unul dintre care se specifica că conţine 70 de bancnote a câte 100 USD, cu valoare de “corp delict”. A doua zi, cauza penală, împreună cu cele 3 plicuri, a fost repartizată pentru examinare judecătorului Ghenadie Bârnaz. Ultimul afirmă că, în aceeaşi zi, a înapoiat în Cancelaria instanţei cele trei plicuri, fără a le deschide, motivând că a avut o nesiguranţă pentru a le păstra în safeul din biroul său.

Două tampoane de vată în loc de 7 mii USD

Abia nouă luni mai târziu, în cadrul şedinţei de judecată, plicurile, care în tot acest timp au fost păstrate în Cancelaria penală a Judecătoriei, au fost prezentate procurorului. La deschiderea plicului care ar fi trebuit să conţină bancnotele marcate, acesta a descoperit două tampoane de vată. Banii lipseau.

Solicitat de Ziarul de Gardă, procurorul Anticorupţie, Viorel Morari, a menţionat că, pe marginea dispariţiei banilor a fost intentat un dosar penal în baza art. 195 Cod Penal (Însuşirea în proporţii mari şi deosebit de mari). Astfel, făptaşul, dacă va fi descoperit, riscă de la 10 la 20 ani de închisoare.

“Persoanele responsabile de pierderea bancnotelor urmează a fi identificate, însă procesul este unul dificil. Practic toţi cei implicaţi în gestionarea dosarului sunt bănuiţi. Pentru noi (Procuratura Anticorupţie, n.a.) e foarte sensibilă situaţia, pentru că este vorba de dosarul nostru, prin urmare vrem să aflăm cine e făptaşul”, a menţionat procurorul Morari. Potrivit lui, dosarul în care Sergiu P. este acuzat de luare de mită se examinează în continuare, iar pierderea bancnotelor nu este un temei pentru a-l scuti pe acesta de răspundere penală.

Ca urmare a dispariţiei banilor, CSM a descoperit că la Judecătoria Râşcani nu se ţinea evidenţa corpurilor delicte, a altor obiecte şi lucruri de preţ ridicate, precum şi a bunurilor în numerar, calificate drept corpuri delicte.

Solicitat de Ziarul de Gardă, preşedintele Judecătoriei Râşcani, Victor Micu, a menţionat că şi el este în aşteptarea rezultatelor investigaţiei efectuate de Procuratura Anticorupţie. “Mai mult nu avem ce spune”, a declarat Micu, adăugând că astfel de cazuri nu s-au mai întâmplat în instanţa pe care o reprezintă.

Hotărârea CSM din 22 mai 2008, însă, spune că, la Judecătoria Râscani, până a dispărea banii, nu

s-a completat registrul pentru evidenţa corpurilor delicte. “La moment este imposibil de apreciat numărul total al corpurilor delicte anexate la dosarele primite gestionate în anul 2007 şi în anii precedenţi. Ca rezultat al lipsei evidenţei corpurilor delicte în instanţă, 70 bancnote a căte 100 dolari SUA s-au pierdut”, a concluzionat CSM.

Au fost sau nu anexaţi banii la dosar?

Reprezentantul Direcţiei Investigarea Fraudelor a MAI, Vasile Şarco, a declarat pentru Ziarul de Gardă că pierderea a 7 mii USD din Judecătoria Râşcani reprezintă o situaţie în care cu greu poate fi identificară persoana care a sustras banii. “Întrebarea este dacă au fost sau nu anexaţi banii la dosar, drept corpuri delicte”, spune Şarco.

Preşedintele CSM, Nicolae Clima, este de părere că, deşi banii nu au fost găsiţi, nimeni nu-i poate plasa în circuit, pentru că sunt marcaţi, iar persoana care i-a sustras nu cunoştea acest lucru. “Din câte cunosc, era vorba de bancnote veritabile care au servit drept obiect al mitei”, a menţionat Clima. Preşedintele CSM admite că banii au putut dispărea ca urmare a neglijenţei “cuiva”, însă este sigur că, atât judecătorii, cât şi cei din anturajul lor, sunt conştienţi de faptul că banii sunt marcaţi, deci nu pot fi utilizaţi.

Ziarul de Gardă l-a contactat pe Sergiu P., reţinut în mai 2007 de către ofiţerii CCCEC în momentul în care primea 70 de bancnote a câte 100 USD.

Situaţia expusă de P. diferă de cea comunicată de CCCEC. Referindu-se la familia care a iniţiat organizarea flagrantului, bărbatul a spus că, de fapt, autorii plângerii îi datorau o sumă de bani şi, entru a se eschiva de datorii, au depus o sesizare la CCCEC, precum că li s-ar cere sume mari de bani. “Am fost prieteni cu familia în cauză, am avut un business împreună”, a spus Sergiu P. În dosarul penal intentat pe numele său acesta este acuzat de trafic de influenţă asupra unor persoane din diferite organe de drept şi de control. Bărbatul susţine, însă, că nu a lucrat vreodată într-o instituţie publică, prin urmare nu are nicio influenţă asupra vreunui funcţionar, acuzaţiile aduse lui fiind nefondate. Sergiu susţine că, deşi este vorba de dosarul intentat pe numele său, este curios cum pot dispărea bancnotele dintr-o judecătorie.

Ofiţerul de presă al CCCEC, Angela Starinschi a menţionat că colaboratorii Centrului utilizează o ustensilă specială pentru marcarea bancnotelor. Inscripţia poate fi depistată doar la expunerea banilor la raze speciale. Potrivit ofiţerului, sunt cazuri când persoanele care se adresează la Centru cu plângeri oferă pentru efectuarea flagrantului bani proprii. În astfel de situaţii, când dosarul este încheiat, banii sunt restituiţi proprietarilor, prin urmare pot fi puşi în circulaţie.

Alte judecătorii, alte nereguli

Dispariţia “corpului delict” dintr-un dosar nu reprezintă singura încălcare depistată în instanţele de judecată. În martie 2008, CSM a depistat, la Judecătoria Centru din Chişinău, o hotărâre judecătorească luată… în lipsa dosarului. În februarie 2008, reprezentantul prin procură a unei familii din Chişinău a prezentat judecătorului Daria Suşchevici o copie a dispozitivului hotărârii, datând cu 27 ianuarie 2003 (dosarul nr. 2-143/03), ce se referea la recunoaşterea dreptului asupra unui apartament din Chişinău. În copia hotărârii era indicat că preşedinte al şedinţei de judecată a fost D. Suşchevici, iar grefier V. Suruceanu. Potrivit informaţiilor preşedintelui Judecătoriei Centru, Ion Busuioc, şi a judecătoarei Daria Suşchevici, în Judecătoria Centru un astfel de dosar nu a fost examinat. În arhiva instanţei, nr.2-143/03 este al unui alt dosar. Materialele în cauză au fost trimise spre examinare Procuraturii Generale.

Solicitat de Ziarul de Gardă, deputatul Gheorghe Susarenco, reprezentatul Comisiei Juridice pentru Numiri şi Imunităţi, a menţionat că a rămas mirat când a auzit de dispariţia corpului delict anexat la dosar. Legislatorul spune că, în mod normal, corpurile delicte nu pot să dispară, însă un astfel de caz ne demonstrează că justiţia de la noi este una nesigură. “Atât timp cât în fruntea statului va fi un poliţist, vor dispărea nu doar corpuri delicte, dar şi dosare, şi oameni”, conchide Susarenco.

Diana RAILEAN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *