Donciu cere 4,5 mln lei de la UNION FENOSA şi blocarea conturilor distribuitorului de energie

Familia lui Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), cere de la “Red Union Fenosa” (RUF) aproximativ 4,5 mln. lei şi punerea sub sechestru a bunurilor şi a conturilor bancare ale celui mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova. Pe 12 noiembrie 2012, pe adresa RUF a parvenit informaţia precum că familia Donciu i-a acţionat în judecată, cerând despăgubiri morale în valoare de 280 mii euro (plata, în lei moldoveneşti, la cursul Băncii Naţionale la termenul achitării), dar şi 50 mii lei, dintre care – 10 mii “pentru efectuarea expertizei”, iar 40 mii, cheltuieli de asistenţă juridică. Totodată, familia Donciu solicită instanţei “punerea sub sechestru a bunurilor şi a conturilor bancare ale RUF, în scopul asigurării acţiunii”.

“Acest zgomot deranjează foarte des psihicul, echilibrul moral…”

Cererea de chemare în judecată este semnată de către toţi membrii familiei Donciu: Anatolie, Alexandra, Larisa şi Alexandru. În ea se explică faptul că familia Donciu deţine hotărâri definitive ale instanţei de judecată prin care RUF era obligată să-şi reamplaseze Punctul de Transformare (PT) amplasat în vecinătatea casei lor, dar că distribuitorul de energie nu s-a conformat, refuzând să întreprindă vreo acţiune în vederea executării hotărârii judecătoreşti, deşi promitea, în repetate rânduri, să o facă. Familia Donciu face referire şi la două controale, care au stabilit depăşirea nivelului admis de sunet în dormitorul acestora.

“Acest zgomot se amplifică substanţial pe timp de vară, la temperaturi ridicate, deoarecere utilajul respectiv se încălzeşte foarte puternic, iar presiunea fonică se măreşte, producând un zgomot insuportabil. Acest zgomot deranjează foarte des psihicul, echilibrul moral şi sănătatea noastră, în special când afară este cald sau foarte cald şi pe timp de noapte, când se face o linişte totală, iar noi dormim cu ferestrele deschise. Din cauza zgomotului produs, familia noastră atestă dureri periodice de cap şi inimă, ameţeli, greţuri, vome şi alte tulburări de sănătate…”, scrie în cererea de chemare în judecată.

Echivalentul suferinţelor: de la 56 mii 186 euro până la 64 mii 166 euro

Pentru a stabili care este valoarea prejudiciilor morale cauzate, Anatolie Donciu a decis să fie supus unei expertize psihologice, efectuată de către un specialist al SeLeV Consulting Group din oraşul Kiev, Ucraina, Volociai Serghei Pavlovici. În cerere se spune că specialistul a constatat că, “în rezultatul impactului îndelungat al sursei de zgomot sporit produs de substaţia de transformatoare PT-47, amplasată în nemijlocita apropiere a casei lui Anatolie Donciu, ultimului i-au fost cauzate deosebite, angoase (groaznice) chinuri psihice şi suferinţe morale (sufleteşti). Echivalentul material al suferinţelor psihice (morale) cauzate dlui Anatolie Donciu include costul timpului şi eforturilor depuse pentru restabilirea bunăstării moral-psihologice al acestuia şi echivalează cu suma de la 56 mii 186 euro până la 64 mii 166 euro. De asemenea, este necesară stabilirea unei compensaţii separate pentru pagubele irecuperabile suferite de dl Donciu începând cu 2005”.

În acest context, a fost stabilită valoarea prejudiciului la 280 mii euro, echivalentul a 4,5 mln MDL, pentru toţi cei patru membri ai familiei Donciu. “Acest prejudiciu este pe măsură să compenseze suferinţele morale ale familiei noastre”, se mai spune în cererea de chemare în judecată. În final, familia Donciu cere: “reieşind din dinamica comportamentală a pârâtului, ne vedem impuşi a solicita instanţei să emită de îndată, până la examinarea în fond a prezentei cereri, o încheiere privind punerea sub sechestru a bunurilor imobile şi mobile, precum şi conturile bancare care aparţin Fenosa”.

“Interesul său real este de a scoate un profit economic personal”

Până acum, reprezentanţii RUF au fost foarte rezervaţi în declaraţii la acest subiect, menţionând faptul că încearcă să rezolve prin negocieri conflictul cu Anatolie Donciu. Acum, însă, poziţia lor s-a schimbat.

“Pe lângă faptul că dl Anatolie Donciu a închis unilateral accesul la Punctul de Transformare de pe str. V.Guţu 15, care deserveşte aproximativ 300 de consumatori, luând în posesie un spaţiu public şi instalând un lacăt care ne-a făcut imposibil accesul pentru a realiza sarcinile de deservire a avariilor şi de întreţinere preventivă necesare – în prejudiciul tuturor consumatorilor care se alimentează de la acest PT, recent, în cadrul conversaţiilor pentru a găsi soluţii, a acceptat sa ne dea cheile de acces, chiar dacă temerea noastră este că, după cum a procedat anterior, clientul ar putea să schimbe unilateral lacătul”, spun reprezentanţii “Red Union Fenosa”.

“În cererea de chemare în judecată dl Donciu a solicitat să fie sechestrate bunurile şi conturile bancare ale RUF, urmărind astfel crearea de piedici şi inconveniente pentru activitatea de zi cu zi a RUF, care se dedică prestării serviciilor continue şi calitative de interes public pentru populaţie”, mai spun reprezentanţii distribuitorului de energie.

“Cu toate acestea, RUF a încercat, chiar şi în această situaţie, să soluţioneze amiabil “conflictul”, purtând negocieri cu dl Anatolie Donciu pentru retragerea pretenţiilor formulate şi revenirii la un cadru normal de relaţii în corespundere cu normele legale şi bunul simţ, urmare a cărora i-a prezentat tranzacţii de împăcare prin care îi garantează şi asigură excluderea apariţiei inconvenienţelor pentru aşa-zisul zgomot de la PT, însă acestea au rămas fără nici un răspuns. Astfel din nou se complică relaţia cu acest client, care demonstrează că interesul său real este de a scoate un profit economic personal dintr-o situaţie neregulamentară creată de către el însuşi”, mai spun cei de la RUF. “În cererea de chemare în judecată se conţine un moment foarte interesant”, precizează cei de la RUF. “Dl Donciu spune că “transformatorul este amplasat pe terenul care îi aparţine cu drept de proprietate” – lucru care nu este adevărat, el fiind amplasat pe un teren cu statut de proprietate municipală. Acest lucru demonstrează încă o dată care este intenţia şi percepţia dlui Donciu în ceea ce priveşte terenul respectiv”, conchid cei de la RUF.

Donciu se mai gândeşte, Primăria îndreaptă armele împotriva RUF

Cererea de chemare în judecată este programată pentru a fi examinată la data de 6 februarie 2013, la Judecătoria Râşcani, de către judecătorul Gheorghe Gorun.

Anatolie Donciu susţine, însă, că nu ar fi sigur că va merge mai departe în acest proces. “Păi, dvs. cum credeţi? Dacă aţi văzut, înseamnă că asta este. Încă pot să renunţ la chestiunea asta. Până pe 6 februarie mai este timp. Când ajunge 6 februarie, putem discuta. Încă mă voi gândi dacă voi merge mai departe sau nu. D-stră, dacă vi s-ar crea un prejudiciu, ce aţi face? Aţi merge în judecată sau nu?”, ne-a întrebat Anatolie Donciu.

De precizat că, din 16 noiembrie, terenul de pe str. Alexandru Marinescu din Chişinău, care era înregistrat pe numele lui Anatolie Donciu, a revenit municipalităţii. Totodată, ZdG a primit răspuns de la Primăria Chişinău la o solicitate de informaţii vis-a-vis de cazul Donciu. Deşi, anterior, eram anunţaţi că Primăria s-a autosesizat şi că va întreprinde măsurile ce se cuvin, scrisoarea oficială conţine doar răspunsuri vagi şi neclare. Am înţeles doar că, pe 23 noiembrie, Primăria a trimis către RUF o scrisoare prin care cere distribuitorului de energie să depună o cerere privind legalizarea utilizării ulterioare a terenului din str. Guţu, pe care este amplasat PT. Concomitent, Primăria solicită de la RUF un set de acte. “În cazul în care cererea şi documentele menţionate mai sus nu vor fi prezentate în termen de o lună…, autoritatea publică locală va adopta, în mod unilateral, decizia privind stabilirea plăţii anuale pentru folosirea terenurilor proprietate municipală”.

Surse din cadrul Primăriei ne-au spus că răspunsul ambiguu primit de ZdG de la Primărie în cazul Donciu, dar şi inacţiunile administraţiei publice locale în acest caz “se datorează implicării unor persoane sus-puse, care încearcă să-l protejeze pe preşedintele CNI”.

P.S. Miercuri, 5 decembrie, şi Anatolie Donciu, şi Red Union Fenosa ne-au telefonat, încercând să ne convingă să nu publicăm articolul. Primul, pentru că este ceva personal, în timp ce RUF, pentru că încearcă încă să reglementeze situaţia pe cale amiabilă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

24 comentarii

 1. nic

  Hotul ataca!!!!!! Cit va continua jocul dea Statul in RM, oare chear nu sunt oameni cinstiti in tara noastra??????????:???????:?

 2. observator

  Da pentru blocarea drumului public de pe str.V.Gutu cu bariera cit ar trebui sa plateasca?Dupa dinsul si alti vecini hrapareti(o fi tot un procuror sau judecator) cu o strada mai la deal au pus bariera stiind ca lor li se permite orce fara sa fie pedepsiti.

 3. p.s.

  Pentru ce primeste bani politistul de sector ca sa ee masuri sau sa nu observe barierile care blocheaza strazile?Sa ne mai spuna cineva ca coruptia in RM a scazut.

 4. Nicolae Comerzan

  CAT cinizm trbue sa ai ca sa te declari victima , folosind functia publica ???!!! Si dupa toate ,sa mai pretinzi a judeca pe alti faptasi ca el , sa faci reptate … OPRITIVA ” AUTOTPUTERNICILOR ” !!!

 5. vicu

  sursele DVS, inclusiv din cadrul primariei mai declara ca ele de fapt sint platite de jurnalisti pentru orice informatie acordata cu intiietate platitorului, de asta la alte surse decit oficiale nu sta bine jurnalistilor sa faca trimitere…daca avem infractiunea de corupere a alegatorilor ar fi un teren de meditatie si asupra coruperii asa-numitelor surse…sint multe de scris si in acest segment, doar ca …

 6. Mirela

  Acuma dați sa judecam după fapte si evenimente in timpul respectiv!
  Donciu si- a construit casa pe terenul lângă transformatorul existent! Nu e un mos Toader de la coada vacii si știa cu siguranta ca transformatorul face un fel de galagei, ca in jurul liu se creaza un câmp electric care poate fi daunator intr- o raza anumită. Dacă si- a construit casa după proiect fără al coordona cu RUF si organele de control respectiv, iar acu mai si caută rasplata e si cinic.
  Sunt norme de eliberare a lotului, de coordonare a proiectului casei si retelelor de energie , apa- canalizare… De ce tace primăria, secția respectiva?
  Ca lucrător cu ctaj in domeniul respectiv pot sa spun ca o mulțime de nacialinici pe parcursul anilor si- u construit case pe rețele importante si vitale urbane, apoi impuneau directorii de întreprinderi sa stramute retelele in afara loturilor proprii. Si directorii permutau tacand, din contul consumatorilor, altfel erau dați afara, antrenati in procese! Doar Erau impusi s- o facă de boierasi cu posturi înalte: judecători, procurori, polițiști, primari, politicieni vestiti, deputați, miniștri…. Si ASA era se proceda pt toți cumetrii , finii si rudele lor! Ca la moldoveni- sa ne tinem de neamuri!
  Va asigur ca acesta- i adevarul pur!
  Halal de ASA președinte a CNA! Vai de capul nostru! Tfu potaie!

 7. Petru

  Mirela, ai dreptate, dar sa vedeti, ca renegatul de Donciu ar putea aiba castig de cauza in instanta de judecata. Pentru ca aceasta pinticoasa grupare de clerci, care a fracturat coloana vertebrala a statului, s-a invatat sa faca bani din falsuri si cu falsuri. Procesul judiciar a devenit pentru ei un business, o parghie de satisfacere a ambitiilor personale si de clan. Am mai spus si repet, in RM exista 2 institutii de invatamant, care au fabricat talhari de drumul mare> Universitatea agricola si universitatile de derpt (pentru ca sunt de stat si private). Coruptia este rodul muncii lor. Daca Nicoale Timofte vrea sa ramana un presedinte istoric,sa puna pe jar aceste jigodii, pentru ca daca nu o va face, o va face altcineva, dar atunci el va fi invinuit de neglijenta in serviciu pentru ca intentionat nu s-a implicat in starpirea fenomenului.

 8. Alina

  Si cine mai crede dupa aceasta epopee ca CNI va functiona eficient si va verifica corect si impartial decalratiile de venit si interes a demnitarilor. Halal director CNI si halal de asa Comisie. Compromisa inainte de a-si incepe activitatea.

 9. Mirela

  Acuma dați sa judecam după fapte si evenimente, la timpul respectiv!
  Donciu si- a construit casa pe terenul lângă transformatorul existent! Nu e un mos Toader, de la coada vacii, știa cu siguranta ca transformatorul face un fel de zgomot, ca in jurul liu se creaza un câmp electric, care poate fi daunator intr- o raza anumită. Dacă si- a construit casa după proiect, fără al coordona cu RUF si organele de control respectiv, iar acu mai si caută rasplata-, e si cinic.
  Sunt norme de eliberare a lotului, de coordonare a proiectului casei cu retelele urbane (energie , apa- canalizare, telefonie)? De ce tace primăria, secția respectiva a primăriei?
  Ca fost lucrător cu staj in domeniul respectiv pot sa confirma: o mulțime de nacialinici, pe parcursul anilor precedenti, si- u construit case pe rețele importante si vitale ale urbei ! Apoi impuneau directorii de întreprinderi sa
  stramute retelele in afara loturilor proprii. Si directorii le permutau tacand, din
  contul consumatorilor, altfel erau dați afara, antrenati in procese de judecarea
  pt diferite incalcari. Doar erau impusi s- o facă de boierasi cu posturi înalte:
  judecători, procurori, polițiști, primari, politicieni vestiti, deputați, miniștri…. Si asa se proceda ajutand toți cumetrii , finii si rudele boierașilor cu posturi inalte.
  Ca la moldoveni- sa ne tinem de neamuri!
  Va asigur ca acesta- i adevarul pur!
  Halal de asa președinte a CNA! Dar cum e Parlamentul asa e si tara!
  Avea Nicolae Dabija ( ori Petru Carare) o epigrama, care se chema :
  Meditatia unei urne
  Dar cum sa fac aici, la voi,
  Spre Propășire saltul ?
  Când dat afara un gunoi,
  E- nlocuit … Cu altul !

 10. Maria

  Acuma dați sa judecam după fapte si evenimente,  la timpul respectiv!
  Donciu si- a construit casa pe terenul lângă transformatorul  existent!   Nu e un mos Toader,  de la coada vacii, știa cu siguranta ca transformatorul face un fel de zgomot,  ca in jurul liu se creaza un câmp electric,  care poate fi daunator intr- o raza anumită. Dacă si- a construit casa după proiect,  fără al coordona cu RUF  si organele de control respectiv, iar acu mai si caută rasplata-, e chiar si cinic ! 
  Sunt norme de eliberare a lotului, de coordonare a proiectului casei cu  retelele urbane (energie , apa- canalizare, telefonie)? De ce tace primăria, secția respectiva a primăriei?

 11. Maria

  Ca fost lucrător cu staj in domeniul respectiv  pot sa confirm: o mulțime de nacialinici- birocrati ,   pe parcursul anilor precedenti, si- u construit case pe rețele importante si vitale ale urbei ! Apoi impuneau directorii de întreprinderi sa stramute retelele in afara loturilor proprii. Si directorii le  permutau tacand, din contul consumatorilor, altfel erau dați afara, antrenati in procese de judecată pt diferite incalcari. Doar erau impusi s- o facă de boierasi cu posturi înalte:  judecători, procurori, polițiști, primari, politicieni vestiti, deputați, miniștri…. Si asa se proceda ajutand toți cumetrii , finii si rudele boierașilor cu posturi înalte.

 12. Maria

  După proverbul  moldovenilor -, sa  ne tinem de neamuri!
  Va asigur ca acesta- i adevarul pur! 
  Halal de asa  președinte a CNA! Dar cum e Parlamentul  asa e si tara! 
  Avea Nicolae Dabija ( ori Petru Carare) o epigrama, care se chema : 
       Meditatia unei urne
  Dar cum sa fac aici, la voi, 
  Spre Propășire saltul ?
  Când dat afara un gunoi, 
  E- nlocuit … Cu altul !

 13. Maria

  Victore! Bravo tie! Nu te închina si nu pleca capul in fata nimănui!
  Eu am fost in pelea ta! Ani de zile, de una singura !
  E greu pana la un punct anume, pana când treci o bariera psihologica, apoi apare o convingere ca adevarul si puterea Dumnezeeasca te protejează, te ajuta. Si începi sa te simți sigur, sa te stimeze si sa se teama dusmanii de tine!
  Crede- mă e asa. De vrei putem sa corespondam.
  Domnul sa te pazeasca! Sănătate si succese!

 14. Maria

  Petru , ai perfecta dreptate!
  Timofte are dreptul si obligația de a curati Moldova de sacali!
  De el depinde sa rămână in istorie ca Mircea cel Bătrân ori ca Mircea Snegur cel laș!

 15. vicu

  Stiti, stimata doamna, aveti perfecta dreptate, bariera psihologica intr-adevar necesita a fi trecuta similar celora care comit primele furturi, primele omoruri…iar pe urma te deprinzi, apoi chiar iti place si finalmente chiar crezi ca asta iti este destinatia data de D-zeu….

 16. mos Ion

  Mii de cetateni traesc linga transformatoare si probabil multi din ei sufera de diferite maladii.Propun sa se formeze o Societate a Victemelor Psihice din cauza Transformatoarelor-SVPT.Presedinte sa fie ales Donciu,presedate de onoare sa fie intatit multstimatul M.Ghimpu.

 17. Gheorghe

  Avem o tara de …….Ce tara e asta unde un lup e pus sa numere oile la stina.Daca nudemult ma consideram un patriot, acum incepe incet sa-mi dispara sentimentul asta. Si-a construit casa linga transformatoare, acum vrea prejudicii si terenul de sub transformatoare, stati linistiti il va cumpara pe un pret de nimic Noutatile cu Donciu,Dodon,Plahotniuc si ala care comii lau tirit in parlament, Selin daca nu gresesc,imi stau in git.Atita timp cit acesti oameni si altii ca ei o sa fie la putere o sa consider ca Moldova e tara hotilor si tineretul nu are viitor in Moldova.

 18. Constantin Padure

  E bine sa stiti ca nu e recomandat sa-ti faci casa in apropierea retelelor de inalta tensiune. Stiam ceva de 500 m. Totul pentru ca uneori da tulburari de somn si alte chestii. Un studiu a aratat ca incidenta de cancer este mai mare la cei care si-au facut case in astfel de zone. In acele retele nu sunt 220V ci undeva la 15000V. In Durlesti un cretin si-a facut casa exact sub firele de inalta tensiune.

 19. vera

  SPERANTA PROSTITILOR

  Credeam ca statul va-nflori
  Si noi mai bine v-om trai,
  Dar s-a facut doar o schimbare:
  L-acei saraci,le plingi, de jale;

  Pe cand acei de sus traiesc,
  Acei de jos mereu cersesc:
  Dreptate, adevar,respect
  Plingind, amarnic, cu regret,

  Ca comunistii i-au pradat,
  Acei de astazi i-au uitat,
  Lasindu-i cu “sfirsitul lumii”,
  Cu care sperie pe unii,

  Ce cred in basme si povesti
  Si votul pentru ei si-au dat
  Ca astazi sa stringa doar pumni
  Umblind, pe drumuri ca nebuni’;

  Fara dreptate,trai decent,
  Privind, l-acei din parlament
  Cu neamuri multe ca ” buchet
  Si cu medalii pe-al sau piept…

  Speranta de ieri,astazi moare,
  Pe unii sufletul i-i doare,
  Acei de sus leafa-si primesc,
  Prostitii, la mormint ,gindesc;

  “Ce-am semanat si ce-am cules?!
  In cazenouri se duc des,
  Noi adormim,pe brat,plinging,
  Copii’ flaminzi,la piept,stringind…

  Speranta se stinge incet,
  Lasind,in suflet, doar un bocet,
  Ce tot mocneste-ncet,incet
  Cat inima se zbate-n piept,

  Traind,in acest “Stat de drept”!

 20. Victor

  Se creează o imppresie că toţi demnitarii noştri locuiesc în case construte în imediata apropiere de transformatoare, dar numai Donciu a avut curajul să dea în judecată RUF ca să termine cu aceste dereglări psihice şi morale. Bănuesc că după ce va avea cîştig de cauză omul se va linişti şi vom avea un preşedinte al CNA super. Totuşi se vede de la o poştă că nu mai putea suferi sărmanul. Dacă mai avea puuuuţină răbdare specialistul î-i calcula măcar 1 milion de euro.

 21. ionel1950

  REJIMUL mafiotic ,protejaci de JUDECATORI-nu si opreste singur pe sine,nic o data,ei sug,sug,sug in locul comunistilor…

 22. Nicolae

  Nici de gând să-i iau apărarea lui Donciu.
  Doresc să atrag atenţia cititorilor, dar şi ziariştilor că nici cei de la RUF nu sânt chei de biserică. Vă îndemn să verificaţi câte acţiuni sânt în instanţele de judecată înaintate atât de persoane fizice, dar şi de agenţi economici la acţiunile ilegale ale RUF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *