Doi procurori pedepsiţi după un articol din ZdG: Lilian Cociu – retrogradat, Sergiu Roşu – mustrat

433-paginaLilian Cociu, procuror în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), a fost retrogradat, iar colegul său, Sergiu Roşu, s-a ales cu mustrare aspră, după informaţiile apărute într-un articol din ZdG.

La sfârşitul lunii iulie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a emis o hotărâre prin care procurorul Lilian Cociu a fost retrogradat din funcţia pe care o avea “într-o funcţie ierarhic inferioară”, modificând în privinţa acestuia hotărârea Colegiului Disciplinar (CD) din 1 martie 2013, prin care i-a fost aplicată pedeapsa disciplinară “mustrare”. Cu câteva săptămâni înainte, acelaşi CSP modifica şi în privinţa lui Sergiu Roşu hotărârea CD, prin care, iniţial, acestuia nu îi era aplicată nicio pedeapsă. Pe 4 iulie, membrii CSP au hotărât că Sergiu Roşu urmează să fie sancţionat cu “mustrare”.

“Prezenţa fetelor a fost acceptată tacit de toţi”

CSP a ajuns astfel la concluzia că informaţiile publicate de ZdG pe 20 decembrie 2012, în articolul “Doi procurori, un controversat om de afaceri şi consilierul lui Stati, într-un bordel din Chişinău“, sunt adevărate. În hotărârea CSP se spune că PG s-a autosesizat după apariţia articolului prin Victor Ababii, şeful Secţiei securitate internă.

“Astfel, în cadrul controlului de serviciu, s-a constatat că procurorul în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, Lilian Cociu, pe 20 noiembrie 2011, aproximativ la ora 21.00, împreună cu procurorul Sergiu Roşu, s-au deplasat într-un apartament privat, închiriat de un amic (cu reputaţie dubioasă) al dlui Cociu. Acolo au consumat alcool, iar după miezul nopţii, în apartament au sosit trei femei (se presupune, pentru prestarea serviciilor sexuale), prezenţa cărora a fost acceptată tacit de către toţi trei. După plecarea femeilor, în apartament au intrat trei persoane necunoscute, care i-au ameninţat cu un pistol şi au sustras telefoanele mobile ale celor prezenţi în apartament. În cadrul verificărilor, s-a constatat că una dintre persoanele cu care au consumat băuturi alcoolice procurorii Cociu şi Roşu avea statut de parte vătămată într-unul dintre dosarele penale din gestiunea lui Cociu”, se spune în hotărârea CSP. Cei doi procurori nu şi-au anunţat superiorii despre incidentul produs.

Roşu nu ştia unde vor pleca şi cine va mai fi

Pe 1 martie, lui Cociu, CD îi aplicase sancţiunea “mustrare”. Membrii CSP nu au fost însă de acord, menţionând că “abaterea disciplinară admisă de procurorul Cociu este gravă şi afectează imaginea Procuraturii. În luarea deciziei, CD nu a ţinut cont de principiul proporţionalităţii între abaterea disciplinară admisă de procurorul Cociu şi pedeapsa aplicată. Abaterile sunt evidente, probate, motiv din care hotărârea Colegiului urmează să fie modificată parţial, cu aplicarea unei pedepse mai aspre”, se spune în hotărârea CSP. Astfel, CSP a decis de a propune Procurorului General transferarea procurorului Lilian Cociu într-o funcţie ierarhic inferioară, în dependenţă de locurile vacante existente.

403-Colaj-procurori-businessman-etcŞi în privinţa lui Sergiu Roşu, hotărârea Colegiului Disciplinar a fost modificată. CSP a ajuns însă la concluzia că Sergiu Roşu este mai puţin vinovat decât Lilian Cociu. “Procurorul Sergiu Roşu a fost invitat la o cafea de către Lilian Cociu fără să fie informat unde vor pleca şi cine a mai fost invitat”, se spune în hotărârea CSP. Totodată, în cadrul dezbaterilor din şedinţa CD, Roşu a declarat că nu cunoştea pe nimeni din cei prezenţi şi că nu a întreţinut relaţii sexuale cu cele trei femei care au venit în apartament. Astfel, ca şi în cazul lui Cociu, pe motiv că fapta sa afectează imaginea Procuraturii, lui Sergiu Roşu i s-a aplicat sancţiunea “mustrare”.

Activitatea procurorilor Cociu şi Roşu

Lilian Cociu şi Sergiu Roşu activează de mult timp în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale. De numele lor sunt legate mai multe dosare de rezonanţă. Despre multe dintre ele s-a spus la un moment dat că nu ar fi fost instrumentate corect sau că ar fi fost iniţiate la comandă.

Lilian Cociu este procurorul care a instrumentat celebrul dosar “Heroina”, dosarul “ASCOM vs Baştovoi”, dosarul morţii omului de afaceri Igor Ţurcan, dosarul lui Andrei Crăciun, tânăr condamnat iniţial pentru un dublu omor la Durleşti şi eliberat peste cinci ani, pentru că s-a ajuns la concluzia că nu el a fost cel care a comis acele crime. Totodată, Cociu a participat şi la instrumentarea dosarului ambulanţelor, unde în calitate de învinuit a figurat Serafim Urechean, actualul preşedinte al Curţii de Conturi, dosar despre care s-a spus că a fost deschis la comanda guvernării comuniste de atunci. Numele lui Cociu figurează şi în dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

La rândul său, Sergiu Roşu este unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul penal în privinţa fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, şi a fostului comisar, Vladimir Botnari. În prima instanţă, cei doi au fost achitaţi. Totodată, Roşu este responsabil şi de dosarul penal deschis pe numele lui Valentin Zubic, tot legat de evenimentele din aprilie 2009. La aproape patru ani de atunci, dosarul acestuia încă nu este trimis în judecată de către procurori, care spun că nu există probe suficiente. Roşu este implicat activ în examinarea dosarelor privind evenimentele din aprilie 2009, fiind şi acuzatorul de stat în dosarul Baghirov.

Cum a început totul

De remarcat că ambele hotărâri ale CSP în cazul Cociu şi Roşu pot fi atacate de cei doi procurori în instanţa de judecată. Serviciul de Presă al PG ne-a comunicat că procurorul Lilian Cociu a atacat deja hotărârea CSP.

Amintim că, pe 20 decembrie, ZdG scria că omul de afaceri Vadim Ciornea, cu dosare penale anterior deschise pe numele său, i-a invitat într-un apartament privat din Chişinău pe doi procurori şi pe Vitalie Diaconu, consilierul lui Anatol Stati, în compania a trei domnişoare. Printre fetele prezente în acea noapte era şi o minoră. Totul a devenit oarecum public după ce în acel apartament au intrat 3 indivizi, printre care şi David Davitean, cetăţean de origine armeană, aflat în căutare internaţională. Aceştia au sustras două telefoane mobile — unul de model “Black Berry”, la preţ de 10 mii de lei, şi altul de model “Vertu”, la preţ de 200 de mii de lei, fugind de la locul faptei.

Pe acest caz, în acea seară a fost deschis un dosar penal. Oamenii legii au ascuns însă de opinia publică detaliile acestui caz. Iniţial, anchetatorul declarase chiar pentru ZdG că procurorii Cociu şi Roşu nu au fost în acea seară în acel apartament.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. matasaru2004

  ma intreb : de ce nu au raspuns in baza codului contraventional…doar conform legii este pedepsit nu numai prostituatele care presteaza servicii sexuale dar si cel care se folosesc de serviciile prostituatelor…Sau procurorii atunci au baut si au mancat dar de curve nu s-au atins ?

 2. gigi

  Cociu trebuie concediat din procuratura, retrogradarea fiin doar o floare la ureche. Acest nemernic corupt pina la ultimul fir de par. de ce nimeni nu se intreaba – de unde are bani de toyota camry nou-nouta?

 3. Ion

  Lilian Cociu este o mizerie. Din cauza lui Andrei Crăciun a stat în detenție fără vină pentru omorul din Durlești pe care nu l-a săvărșit. Locul lui Cociu în pușcărie unde va fi un “cucoș” emerit.

 4. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  DACA… 
  DACA LEGEA AR FI  FOST REGINA IN CAPUL MESEI,  APLICATA  SI RESPECTATA  PENTRU  ( SI DE)  TOȚI ; 
  DACA ORICARE REGE ( președinte)  AR  FI PURTAT  PE CAP COROANA RESPONSABILITATII  SI PAPUL NU AR FI FOST DE FIECARE DATA BOSTOR ; 
  DACA AM FI  AVUT COLOANA VERTEBRALA   SI  INTELEPCIUNEA  -AZIMA   POPORULUI  S – A MANTUITORULUI   DE-  A STĂPÂNI SI ÎNTĂRI SUVERANITATEA CA ȘANSA ISTORICA RARA;
  DACA  NU AM FI ADMIS ELABORAREA LEGILOR CU O USA DE INTRARE SI 3-4 USI PT IEȘIREA   BASMA CURATĂ  A MAFIOTILOR SI CORUPTILOR; 
  DACA  N-AM FI RESPECTAT PE NOI  SI  I- AM  FI   IMPUS SI PE CEILALȚI  SA NE  RESPECTATE; 
  ATUNCI…
  AM FI AVUT LEGI DURE  DAR CORECTE! 
  AR FI FOST ORDINE, RESPECT SI PACE  IN MOLDOVA NOASTRĂ,  SI A LOR, A CELORLALTI ( veniți de pe aiurea) ! 
  AM FI PUTUT SPUNE  SUS, TARE SI CU MÂNDRIE,   CA SUNTEM URMASII LUI ȘTEFAN CEL MARE, CA   MOLDOVA DINTRE PRUT SI NISTRUL  E PETECUL  DE PĂMÂNT PE CARE ÎL V- OM  APARĂ PANA LA ULTIMUL SUFLARE A ULTIMULUI  URMAS  A MARELUI  VOEVOD! 
  ASTA DACĂ…
  DAR …  AVEM: 
  O REGINA FALSA! 
  TIMP DE PESTE 20 ANI REGII SUNT  GOI !
  SLUGILE SUNT CURVE! 
  Astfel Lilian Cociu a fost numai retrogradat si nu judecat ( pe cine îl doare in fund ca  Andrei Crăciun a trecut prin iad de viu ( puscaria din MD) ? 
  Cine poarta răspundere ca pana astăzi pista de cercetare a fost falsa si s-au perdut 2 ani de cercetări in van , iar criminalul adevărat poate  ucide in continuare si e periculos? 
  PE  NIMEEENI ! 
  Cei responsabili sunt in agonie totala pt funcții, apărarea averilor si salvarea partidelor proprii! 
  IAR JUDECATĂ IN MOLDOVA ESTE LA RATIUNEA MAGARULUI, – MAGAREASCA  ! 
  PANA CÂND NU V-OM IEȘI  IN STRADA  CA LA MAREA ADUNARE 
  NAȚIONALA , NU V-OM IMPUNE, NU V-OM STABILI SI NU VOM SEMNA CU SÂNGELE PROPRIU LEGILE CORECTE , FĂRĂ IESIRI PRIN USILE   DIN SPATE , EGALE PT TOȚI,  DE LA OPINCA LA VLADICA, APOI SI  NU V- OM IMPUNE RESPECTAREA LEGILOR FĂRĂ VRE-O EXCEPȚIE,-   NIMIIIC NU SE VA SCHIIIMBAAA  ! 
  Veți zice ca asta e dictatura?  Revolutie? 
  Poate! 
  Dar numai o dictatura  V-A  MAI CORECTA SITUAȚIA IN MOOOLDOOOVA!  CEA A ADEVĂRULUI,  DREPTATII SI  ECHTATII SOCIALE! 

 5. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Îmi cer scuze pt greșeli:
  … coroana responsabilitatii si capul …
  … SI  INTELEPCIUNEA , AZIMĂ A   POPORULUI  ȘI – A MANTUITORULUI,   DE-A STĂPÂNI …
  … DACA NE-AM FI RESPECTAT….
  …PANA LA ULTIMA SUFLARE A ULTIMULUI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *