Dispoziţiile lui Marian Ilici

234-lupuIncendierea Parlamentului, în urma căreia a fost distrusă arhiva, inclusiv baza computerizată de date, a cauzat, se pare, de rând cu dispariţia carnetului de membru al PCRM, lipsa unei Dispoziţii semnate personal de preşedintele Legislativului, Marian Lupu. În temeiul acelei Dispoziţii, 5 persoane, angajate în cadrul Aparatului Parlamentului, au primit apartamente noi, achitate din bugetul acestei instituţii.

Potrivit unor deputaţi din fostul Legislativ, cele 5 persoane sunt Stela Jantuan şi Mariana Zolotco, ambele – consilierele lui Marian Lupu, Elena Gâncu, şefa Cancelariei Parlamentului, Rodica Prisăcari şi Angela Crasovschi, contabilă-şefă a Legislativului. Sursele noastre susţin că beneficiarele aveau, de fapt, locuinţe.

După semnarea şi punerea în aplicare a Dispoziţiei privind soluţionarea problemelor locative ale celor 5 funcţionare, după ce şi clădirea Legislativului a fost incendiată, ex-preşedintele Parlamentului a abandonat formaţiunea cu care ajunsese şef de Legislativ. Plecând din «batiment», după cum numise chiar el sediul distrus într-o discuţie cu demnitari europeni, Lupu a luat cu sine două dintre posesoarele proaspetelor apartamente, pe consilierele sale, Mariana Zolotco şi Stela Jantuan, care, în prezent, ocupă locurile 12 şi 15 pe lista electorală a Partidului Democrat, cu Marian Lupu în frunte.

Apartamentele celor două candidate la funcţia de deputat, ca şi cele ale colegelor lor din Aparatul Parlamentului, au fost achiziţionate contra unor sume de bani alocate din bugetul Legislativului, după încheierea mandatului acestuia. Se spune că fiecare ar fi beneficiat de sume impresionante de bani, în total circa 500 mii de Euro, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai, bani transferaţi direct companiilor care au oferit locuinţele. Potrivit experţilor imobiliari, în condiţiile actuale de piaţă, contra acestei sume de bani pot fi achiziţionate cel puţin 10 locuinţe destul de bune.

Deşi şefa serviciului juridic al Parlamentului, Galina Chirinciuc, susţine că «în funcţia pe care o deţinea, Marian Lupu era ordonator de credite şi executor al bugetului», mai mulţi parlamentari afirmă că, oricum, Dispoziţia lui Marian Lupu, despre care funcţionarii Legislativului spun că «a ars» în noaptea de 7 aprilie, este una cel puţin imorală. Veaceslav Untilă, deputat AMN, afirmă că apartamentele au fost repartizate în mare taină, unor persoane care aveau deja locuinţe. «Lasă de gândit şi faptul că, după ce s-au ales cu apartmente noi, au ajuns şi pe lista lui Lupu. De fapt, cei care au trecut prin PCRM ştiu că trebuie să plătească pentru toate. Pe de altă parte, faptul că PCRM tace profund, pe marginea acestui caz, ne dă de înţeles că «proiectul Lupu» este un proiect comunist», explică Untilă.

Angela Crasovschi, contabila- şefă a Legislativului, numele căreia a figurat în aceeaşi dispoziţie, alături de Stela Jantuan şi Mariana Zolotco, ne-a răspuns supărată: «Nu sunt împuternicită să vă comunic ceva. Nu pot să ştiu dacă documentele despre care întrebaţi au ars sau nu în ziua de 7 aprilie. Şi despre apartament nu vă spun nimic. Întrebaţi Serviciul de Presă».

Şi Rodica Prisăcari ne-a răspuns iritată. «Aflaţi tot ce vă interesează de la cei care v-au furnizat informaţia. Lăsaţi-mă în pace!» – ne-a închis aceasta.

La telefonul său de la vechiul domiciliu, pe bd Dacia, am găsit-o pe Mariana Zolotco. Am întrebat-o dacă a trecut deja în casă nouă. «Nu am primit nimic. Informaţi-vă mai întâi, citiţi Dispoziţia», ne-a indicat aceasta, ştiind, probabil, că acea Dispoziţie «a ars» de rând cu biletul de partid al şefului său.

«Sunt locuinţe noi, în care urmează să fie efectuate lucrări de amenajare. Deocamdată, stau în vechile apartamente», ne-au spus colegii acesteia.

Maxim Ganaciuc, director general adjunct al Aparatului Parlamentului, despre care se spune că ar fi favorizat includerea Rodicăi Prisăcari în Dispoziţia secretă a lui Marian Lupu, s-a grăbit să închidă telefonul: «Sunaţi mai târziu. Eu nu vă pot comunica nimic despre acea Dispoziţie. Telefonaţi-i lui Constantin Stratan».

Constantin Stratan, şeful Direcţiei generale de administrare a Parlamentului, însă, afirmă: «Nu am avut de furcă cu acea Dispoziţie. Despre toate ar putea şti Efrosinia Strameţ, care a fost consultant principal, dar e disponibilizată deja».

Oricât ar părea de straniu, pe Efrosinia Strameţ am găsit-o, totuşi, la Parlament. Ea ne-a spus că nu cunoaşte nimic despre acea Dispoziţie. «Nu am lucrat cu ea, nu am văzut-o, nu ştiu cine s-a ocupat de acel document», ne-a explicat funcţionara, precizând că ea, niciodată, de când este angajată la Parlament, nu a avut vreun beneficiu locativ.
Angajaţi ai Aparatului Parlamentului ne-au dat de înţeles să nu mai căutăm Dispoziţia lui Marian Lupu, că «a ars» împreună cu alte acte importante.

Juristul Gheorghe Susarenco, deputat AMN, recunoaşte că nu a auzit nimic despre repartizarea unor apartamente angajatelor Legislativului. Susarenco aminteşte, însă, că, potrivit Regulamentului, preşedintele Parlamentului este în drept să gestioneze mijloacele bugetare ale instituţiei, dar, totodată, este obligat să informeze de fiecare dată Biroul Permanent.

L-am întrebat şi pe Victor Stepaniuc, fostul coleg de partid al lui Marian Lupu, dacă o astfel de dispoziţie este legală. «Era obligatoriu să o consulte cu Biroul Parlamentului, care este funcţional până la investirea unei noi legislaturi», ne-a declarat Stepaniuc.

Pentru conformitate, ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. Mihai Pruteanu

  Procurorul General al R. Moldova , este datod sa se autosesizeze pentru elucidarea adevarului. Procedind altfel incalca legea.
  Astept raspuns pe paginile ZDG.
  Cetateanul R. Moldova Mihai Pruteanu. Italia.

 2. Silvera

  pt Mihai Pruteanu
  Procurorul General al RM ii este dator doar lui Voronin, pentru functia pe care a primit-o. El este o marioneta a dictatorului. Un regim totalitar nu are justitie independenta.

 3. Stefanita

  O rezolutie recenta a OSCE la Tallin a condamnat stalinismul punandu-l pe picior de egalitate cu nazismul lui Hitler.Delegatia Rusiei a parasit in semn de protest sala unde se dezbatea rezolutia anticomunista .Se pare ca tovaraseii rusi au uitat ca stalinismul a fost condamnat mai de multa vreme de insasi comunistii sovietici in vremea lui Hrusciov .Acum rusii se pare ca doresc sa faca uitate ororile holocaustului rosu care le arunca o umbra de nesters asupra propriei lor istorii.Cu putin timp in urma tov.colonel-prim ministru Liliputin a infiintat o comisie menita sa “apere de deformare”istoria Rusiei.Evident ca din comisie fac parte de drept ofiteri FSB si ai Ministerului de Interne.Bun,la Tallin tanti Rusia a cam iesit sifonata .Intrebarea mea este :MOLDOVA DOMINATA INCA DE PARTIDUL COMUNIST ,CUM A VOTAT ?Comunistilor moldoveni asemuirea nazismului cu comunismul le face bine la ranza ?CUM AU VOTAT LA ACEA REZOLUTIE ,PENTRU CONDAMNAREA STALINISMULUI,SAU CONTRA ?

 4. Stefanita

  Tocmai pentru ca intrebarea e buna,ar fi bine sa aflam de la cineva cum a votat delegatia R.Moldova la recenta Adunare Parlamentara a Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa{OSCE}.De asemenea poate ne spune cineva care este p;ozitia oficiala a Partidului Comunistilor dfinMoldova in legatura cu genocidul la care a fost supus poporul Moldovei de catre comunistii rusi in perioada ocupatiei de dupa 1944 pana in 1992.Ce spun “tovarasii”despre ocupatie si crimele in masa petrecute in timpul acesteia /Sunt de acord cu ce s-a intamplat ?Cine stie si ne poate spune si noua ?

 5. moldova mare

  M.Lupu de fapt este un noi proiect lansat de Basescu.de fapt are scopul de a lua voturi de la Comunisti.capul acestui este Lazar fost ministru economiei.
  Lazar fost agent SIS l-a inrolat si pe M.Lupu in 1993.Lupu a stiut sa rasplateasca bunatatea si l-a facut ministru pe Lazar.DE fapt intriga acestei campanii electorale este cine v-a ajunge pe lokul 2 PD sau PLDM.
  (CENSORED)

 6. Stefanita

  Draga “Moldova mare”,tu ai doua minuni mari in cap…Prima este “Moldova mare,despre care iti garantez ca habar n-ai ce inseamna,iar a doua este placa aia imputita cu “spionul roman”Lupu.Uite ce prost a fost Voronin sa tina un spion in fruntea bucatelor si sa fie cat pe ce sa ajunga si in locul lui.Ce spui tu cu”furatul de alegatori de la comunisti ,este exact invers,Lupu are sarcina sa ia alegatori de la partidele de dreapta,pretinzand ca e mai la “centrul”spectrului politic.Daca reuseste ,ar putea sa se alieze cu comunistii,asa cum a facut fratele Rosca acum cativa ani.Pana atunci nu-i mai tacea gura ce mare roman e si cand i-a venit bine l-a servit pe Voronin cu voturi care l-au linistit pana in 2009.Daca ai urmari presa serioasa si spusele unor analisti calificati,ai sti despre ce e vorba,dar tu citesti doar “Moldova suverana”si uite ce gogomanii poti sa spui !Tu esti cam comunist,nu-i asa tovarase Moldova “mare”?

 7. Stefanita

  Locuitorii din s. Chiperceni s-au crucit duminică văzând câţiva poliţişti, aruncând cu două pachete de vopsea într-o maşină parcată vizavi de Primăria s. Chiperceni, Orhei. Automobilul aparţinea lui Sergiu Miron, preşedintele filialei OT a Partidului Liberal Orhei, scrie Jurnal de Chisinau, preluat de Romanian Global News.

  În acel moment proprietarul se afla în s. Bieşti la o întâlnire cu alegătorii. „Parcasem automobilul vizavi de primărie, lângă un magazin. Am mers împreună cu liderul PL, Mihai Ghimpu prin mai multe sate în acea zi. Când ne-am întors am văzut maşina vandalizată. Sătenii i-au recunoscut pe poliţişti, aceştia erau îmbrăcaţi în civil, dar se deplasau cu o maşină a MAI-ului. Ne-au însoţit un timp la distanţă.”, ne spune proprietarul maşinei.

  Tamara Postu, proprietara unui magazin din preajmă, ne spune că a văzut cu ochii ei cum poliţiştii au aruncat cu vopsea în maşină. „Au făcut mai multe raiduri, apoi s-au apropiat şi au aruncat cu două săculeţe cu vopsea maro. Pare incredibil, ei doar sunt cei care ar trebui să apere ordinea publică, nu să recurgă la acţiuni de vandalizare. Oamenii care eram acolo ne-am apropiat şi am văzut ce-au făcut din maşină după ce aceea au dispărut”. Mărturiile femeii au fost audiate şi de poliţiştii chemaţi la faţa locului să investigheze cazul. A doua zi, după ce a depus mărturiile, a fost vizitată de doi oameni ai legii. „Au încercat să mă intimideze. Le-am spus că ce-am văzut aceea am spus.”, mai susţine Postu.

  Amintim că în dimineaţa zilei de 3 iulie a fost incendiat şi sediul filialei Partidului Liberal de la Orhei de către persoane necunoscute. Au fost înghiţite de flăcări uşa de la intrare şi antreul. Datorită intervenţiei rapide a pompierilor s-a reuşit salvarea unei părţi din bunurile care se aflau în interior. La faţa locului s-a deplasat o echipă de circa 30 de poliţişti. „Ni s-a părut chiar nefiresc că au venit într-un număr atât de impunător, sperăm să aflăm până la urmă cine sunt făptaşii” a mai spus Sergiu Miron.

  Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a declarat, ca la Orhei au fost probleme grave şi în campania electorală trecută, iar Sergiu Miron, preşedintele organizaţiei teritoriale PL, a fost ameninţat cu moartea de către comisarul de politie din Orhei.

  Uite ca politistii ,atunci cand nu bat sau nu violeaza vre-o studenta,au si inclinatii artistice …Politistii din Orhei,PICTEAZA masinile opozitiei liberale!

 8. costică

  acest marian lupu, cu nume neaoş românesc, este sigur recrutat de criminalii k.g.b.- ului, dar nici o teamă, mai sunt vânători de soi care să-i găurească pielea; atenţie fraţi români din basarabia că lupu îşi schimbă păru dar năravul ba;
  costică, piatra neamţ, românia mare

 9. Laurentiu

  … las ca stim noi faza cu Basescu si la cine se refera el cand zice ca opozitia fura 😉 … nastase, mitrea, sechelariu, vanghelie, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *