Discriminată din cauza cârjelor

Un medic de familie la sat nu are nicio şansă să demonstreze că e un bun profesionist dacă are o dizabilitate locomotorie. Este cazul unei doctore din raionul Edineţ, care după un accident şi un tratament de durată a revenit la serviciu. Acum, luptă nu doar pentru a-şi recăpăta abilităţile locomotorii, dar şi pentru a-şi apăra dreptul la muncă şi la nediscriminare. Atitudinea oficialilor, însă, este mult mai aprigă decât orice infirmitate, inclusiv decât cea de a nu putea merge.

În fiecare zi, împreună cu familia, Adela Postolachi face un efort, deseori peste puterile sale, pentru a arăta comunităţii şi sie însăşi că dizabilitatea de care suferă nu este o piedică în exercitarea profesiei. Se deplasează greu, cu ajutorul cârjelor. La serviciu vine cu maşina părinţilor. O aduce tatăl sau fiul… Tot cu ajutorul lor pleacă de la serviciu sau acasă pe la pacienţi.

Deşi a revenit la muncă de doar câteva luni, superiorii şi conducerea satului Terebna, în care locuieşte şi activează, au presat-o să cedeze o parte din salariu şi din responsabilităţi, iar acum, această practică se repetă. Medicul-şef şi primarul susţin că au probe că ea nu şi-ar îndeplini obligaţiunile, evident, din cauza «invalidităţii». Adela spune, însă, că toate sunt doar vorbe ce ascund anumite interese, motiv pentru care ea nu este dispusă să cedeze presiunilor. Juriştii sunt convinşi că acest caz este unul tipic de discriminare a unei persoane cu dizabilităţi.

Necaz cu programarea şi descălţatul

În holul Centrului medicilor de familie din Terebna patru persoane stau pe scaune, aşteptând să intre la medic. Două au venit conform programării, altele două – pentru că se simt rău. Vis-a-vis de cei care aşteaptă, în sala pentru urgenţe, unei doamne trecute de 50 de ani i se administrează intravenos un medicament. La vreo doi metri, soţul acesteia o aşteaptă în linişte.

În al doilea hol, care duce spre cele două săli de primire a pacienţilor, aşezate în rând, stau câteva perechi de încălţăminte. De când a venit noua doctoră, e o regulă nouă – toată lumea se descalţă când vine la medic, lucru ce mai provoacă nemulţumire printre unii săteni, la fel ca şi programarea la medic.

La consultaţie e şi moş Mihail. Are 70 de ani şi spune că-l supără tusea. Doctora îi verifică tensiunea, îi ascultă bătăile inimii şi funcţionarea plămânilor, după care îl roagă să vină în partea dreaptă a ei şi să se întindă în fotoliu. Pentru un străin, nicio mişcare nu trădează faptul că doctora nu se poate mişca de sine stătător, nici măcar cârjele care stau într-un ungher nu dau de bănuit.

În cârje – la serviciu

Acum patru ani, Adela, tânăra doctoră de la Terebna, mamă solitară a doi copii minori, a suferit o traumă la coloana vertebrală. A căzut dintr-un cireş, de la vreun metru înălţime. După mai multe intervenţii chirurgicale, a ajuns invalidă de gradul 1. A stat în concediu câţiva ani, timp în care şi-a mai revenit fizic şi psihic. A decis că reîncadrarea în câmpul muncii ar motiva-o şi ar  ajuta-o să-şi recupereze cât mai curând abilităţile. În plus, problema sa de sănătate nu are cum să o împiedice în profesarea medicinii, în special, în situaţia în care şi raionul Edineţ se confruntă cu aceeaşi gravă insuficienţă de cadre medicale.

A revenit la serviciu cu normă deplină, doar că în satul de baştină, nu în cel vecin, în care activase anterior. La scurt timp, a fost anunţată că trebuie să cedeze 0.25 unităţi salariale, din cauza invalidităţii.

«Îmi trebuie medic nu numai în cabinet»

Conform Codului Muncii, persoanele cu grad de invaliditate de tip 1 şi 2 au dreptul la un timp de muncă redus, dar fără diminuarea salariului, lucru ce nu s-a întâmplat în cazul Adelei. I s-au redus cu 25% atât orele de muncă, cât şi salariul. La scurt timp, doctora a fost anunţată că trebuie să mai cedeze 25%, pentru a putea fi readusă în sat fosta doctoră, care ar asista jumătate din populaţia satului, pe care Adela, susţin autorităţile, nu o poate asigura din cauza dizabilităţii.

«Dacă ar fi un alt fel de medic, în funcţiile căruia nu ar intra deplasarea la domiciliu, probleme nu am avea. La primire, îşi îndeplineşte cât de cât funcţiile, nu am obiecţii, dar îmi trebuie medic nu doar de cabinet. Dacă ar reuşi, chiar invalidă fiind, să se deplaseze la domiciliul oamenilor… Cum? Cu căruciorul? Cu maşina? Ea nu se deplasează. Vă imaginaţi ce înseamnă un bolnav spinal în sat? Nu vă imaginaţi», a fost reacţia directorului Centrului Medicilor de Familie Edineţ, Oleg Guţan, care nici nu admite că doctora s-ar putea deplasa acasă la pacienţi, lucru care, de altfel, se întâmplă.

«E o mare dilemă»

Adela Postolachi susţine că a fost şi ameninţată că, dacă nu cedează 0.25 unităţi de salariu, va fi demisă sau nu i se va da cea de-a treia soră medicală, care este necesară, sau că nu va mai primi ambulanţa promisă. Ea este convinsă că anume din acest motiv, atunci când asistentele din sat merg la raion cu tot felul de rapoarte, sunt terorizate ore în şir, că ceea nu-i corect, că cealaltă nu-i cum trebuie. Guţan susţine, însă, că în cazul Adelei nu a fost vorba de disponibilizare, că nimeni nu i-a propus acest lucru. «Vă spun cinstit, e o mare dilemă. Ca om, îmi pare rău, dar ea tot trebuie să mă înţeleagă pe mine, ca administrator, jumătate de sat rămâne fără asistenţă. Soluţia e una: să rămână pe jumătate de salariu, acordând asistenţă celor care doresc să rămână la dânsa, iar  jumătate de salariu să dau altui medic», a explicat Guţan.

«Ce fel de medic dacă nu se scoală de pe scaun?»

Directorul aduce o listă cu semnăturile a 700 de săteni din Terebna, aproximativ jumătate din sat, care cer schimbarea doctorei. Despre aceste semnături, care spun totul, în opinia sa, a vorbit şi primarul Valentin Ţâţanu.

«Am strâns liste cu oameni indignaţi din cauza asta. Avem decizia consiliului. Ne ducem şi în judecată. Ele şi dorm în punctul medical(!). E dezastru. Vii dimineaţa, ele se scoală din punctul medical. Unde s-a mai văzut aşa ceva? Ne-am plâns la şeful medicilor de familie din raion, dar nu o poţi scoate la capăt. Atâta murdărie, care nu pot s-o spun. Ce treabă are tat-su sau fecior-su să stea acolo? Parcă o făcut grădiniţă. Asta nu-i treabă, se ridică satul», a replicat primarul.

După o pauză, rugat să ne spună cine anume şi de ce se plânge, primarul şi-a contrazis declaraţia. «Oamenii se plâng că nu-i primeşte, că toată ziua punctul medical e închis(!). Ca să fii medic trebuie să fii generos, să acorzi primul ajutor, să tratezi, trebuie într-adevăr să fii medic de calitate. Principala problemă e că (s-a tot gândit cum să formuleze, n.r.) ea nu are profesionalismul ăsta, medical. Ce fel de medic dacă nici nu se scoală de pe scaun? Da’ poate trebuie de măsurat tensiunea, da poate trebuie de pipăit burta. Am rămas în sat fără medic»,  conchide primarul.

Două liste cu aceiaşi oameni

Despre lista cu semnături, Adela vorbeşte cu ochii înlăcrimaţi. «S-a făcut prin minciună. Au mers la oameni cu două liste, o semnătură pentru reparaţia liniei telefonice, care nu a mai fost reparată, şi una pentru schimbarea mea. Mulţi oameni nici n-au înţeles pentru ce au semnat, alţii au venit la mine să-şi ceară scuze, aşa am aflat de listă», spune doctora.

De altfel, când asistentele medicale au mers prin sat să facă recensământul sătenilor, care şi la ce medic se înregistrează, la Adela s-au înscris peste o mie de oameni. Aceasta s-a întâmplat la vreo două luni după ce primăria adunase semnături împotriva doctorei — înseamnă că unii care şi-au dat acordul ca Postolachi să le fie doctor de familie şi-au dat semnătura şi pentru schimbarea ei din funcţie. Acest lucru l-a recunoscut una dintre sătence, care trăieşte la şosea şi în gospodăria căreia am intrat din întâmplare. «Amândouă îs bune. N-am nică nici cu una, nici cu alta. Aceea era mai cu staj, da asta îi tot timpul în sat. Am semnat în listă şi la una, şi la alta.»

«Ca excepţie» sau «e un drept»

Acum câteva zile, Adela Postolachi a primit un răspuns de la Ministerul Sănătăţii, dar este decepţionată de el. «Starea de sănătate a dvs. nu permite activitatea în volum deplin. În scopul susţinerii dvs. şi menţinerii în continuare în sistemul de sănătate, administraţia Centrului Medicilor de Familie Edineţ, ca excepţie, a acceptat menţinerea în funcţie, pe 0.75 unităţi de salariu», se arată în răspuns. «Nu vreau ca excepţie, eu am acest drept», spune Adela după ce reciteşte scrisoarea.

«La drept vorbind, am făcut un act de binefacere, mi-a părut rău şi am primit-o la lucru. Legal, ar fi trebuit din start să n-o primesc. Dacă respectăm buchea legii, ea nu poate fi angajată. Legal, eu pot s-o dau afară, dar moral, nu-mi permit. Am cedat când am primit-o la lucru, dar ea trebuie să accepte ceea ce noi îi propunem şi să lase principiile», este convins directorul Oleg Guţan.

«Sunt gata să fac voluntariat»

«Recunosc, mă deplasez greu. Este registrul de chemări la domiciliu şi am fost de acord să se verifice fiecare persoană în parte, dacă am fost sau nu, dar nimeni nu a venit să facă acest lucru. De când lucrez, urgent, când trebuie să lăsăm totul şi să plecăm, au fost 2—3 cazuri. Fizic, mă descurc greu, dar fuge sora înainte şi eu vin din urmă, cu maşina», povesteşte doctora.

«Dacă într-adevăr m-ar elibera din funcţie, că a fost aşa vorbă, i-am spus directorului că sunt gata să fac voluntariat. Asta-i profesia mea. Nu-mi trebuie bani, pur şi simplu, vreau să mă dedic profesiei», spune Adela.

Vitalie Meşter, jurist în cadrul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, îi sugerează doctorei să nu cedeze, pentru că nu poate fi forţată să treacă la un salariu mai mic şi la mai puţine ore de lucru. «Dacă administraţia va face acest lucru fără acordul ei, ea va fi în drept să-i atace în judecată. Dacă ei consideră că trebuie să-i reducă din salariu, să facă acest lucru, astfel ea va avea temei să apeleze în instanţă. De ce încearcă să o convingă să depună cerere? Pentru că astfel nu va mai putea pretinde la nimic», susţine juristul, convins că în cazul Adelei Postolachi este vorba de discriminare pe motivul dizabilităţii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. vera

  Ce lume salbatica la noi, in Moldova !
  Persoanele cu dezabilitati sunt discriminate pina la lacrimi de primari, consilieri, pretori si alte persoane, care nu inteleg sensul vietii si durerea sufleteasca a altora, parca ei ar fi scutiti de asa cazuri , in viitor. Ce uita la toti invalizii ca la niste imbicili neidentificati…
  Opriti DISCRIMINAREA persoanelor cu DIZABILITATI!

 2. eu

  Dna Adela vas sugera ideia sa va deschideti un centru medical privat, cu siguranta bolnavii vor veni la dvoastra, atunci chiar nu vor avea ce va face, pacientii va vor gasi la sigur si nu numai satenii, ci si cei din imprejurimi, ca sa moara dusmanii de ciuda.

 3. Vasile

  mdea ,lumea a inceput sa nebunesca din cauza banilor,,,ei incep a uita consentle de cetatean si perpetu uita chiar si educatia pimit in cei 7 ani de casa,,,,halal de asa primari ce f*t capu indodi….ii chiar matink o kazut de pe luna,,,,,, imbecili si timpiti se vede ca si la conducere gasesti

 4. Nina

  Primarul care nu stie daca lucreaza d-na Ada Postolahi dar spoone ca lucreaza si noptiile,,matinca e de la noi, de la Branzeni, de la casa ………..
  Unde avem multi primari, presedinti, Napoleni, Cutuzovi, cred ca rimarul vostru a fugit, rog aduceti-l inapoi la casa de unde a fugit.

 5. Coleg******

  Cred ca colegul meu Oleg Gutan , domnul sef ,cand era mik mumasa, la scapat din caleasca ,
  cu capul in jos…iar pen prejur erau si ceva monete,,si de atunci paremise el mereu flutura din cap si alearga numai dupa bani.

  (d-nule Oleg ,scuzama ,,dar ce e adevarat ,,,oricum se iveste ….ori mai tarziu ori acuma,,,si am ales momentul potrivit)

 6. nomatterwho

  As dori s-o atentionez pe D-na Tatiana Etco, AUTOAREA articolului: D-na Etco, in ce dictionar Moldo-moldav ati gasit cuvintului Doctor. In aceasta profesie nu este discriminare de sex, E FOARTE ENERVANTA UTILIZAREA cuv DOCTORA, facuta de d-ra pe parcursul intregului articol.
  Mai cultivati-va d-na Etco , daca vreti sa va citeasca poporul.

 7. Irina

  As dori ca s-al atentionez pe d-nul nomatterwho ca cuvantul ,,Doctor” este localizat la pagina 313 in dictionarul explicativ roman,daca este foarte excitat si enervat pe utilizarea cuvantului de mai sus,are dreptul din constitutia R.M. sa nu citeasca ziarele- pentru a nu nimeri la casa de nebuni.Pentru a efectua unele concluzii, vas sfatui sa cititi articolele scrise de d-na Etco si sa luati cunostintza cu pozele efectuate atat in ziar cat si cele online.

  D-na Etco vas dori suces la mai mult si la mai mare.

 8. nomatterwho

  Bine d-na Irina, sa fiu explicit si pentru d-ra:
  ma refeream la declinarea cuv “doctor”, care nu poate fi declinat la fem. “DOCTORA”,
  AS PUTEA SA VA MAI ATENTIONEZ CA SUNTETI PUTIN BRUTALA IN MANIERA DE A FACE OBSERVATII, DA VA FACE FATA, CA DACA N-AR FI MOLDOVANUL ASA ATUNCI CINE ALTUL; NU MAI ZIC NIMIC DE STILISTICA, VEDETI-VA SINGURA TEXTUL…DACA TOT ATI SPUS CA AVETI Dex ROM, MAI DESCHIDETI-L, E FOLOSITOR,

 9. Irina

  D-NULE nomatterwho ,multumesc pentru apreciere, pentru sfatul de-a deschide dexul rom.,dar manierele dumnevoastre sunt redate tot atat de brutal la comentariul precedent,si cred ca e foarte just sa va corectali limbajul si sa nu mai zicem de cei 7 ani de acasa.

 10. nomatterwho

  Irina, nu fi moldoveanca chiar pina la maduva oaselor – invata-te sa recunosti simplu ca ai gresit, ai vrut sa pari desteapta da s-a primit invers, zi si tu: “am gresit si basta, mai mult n-o sa se repete” 🙂
  – asa si functionarii din Edinet au impresia ca sunt prea destepti, iar in final sufera d-na Doctor, scenariu tipic la noi in tara, din pacate…

 11. ana

  Lume soro lume!!!- in continutul de mai sus a ascrisorilor scrise si de redactie si de doctorul despre care se vorbeste sunt numai minciuni gogonate cu care vor sa arate cit de buni specialisti sunt.
  D-na doctor a alungato pe fostul medic de familie prin diferite amenintari la serviciu din partea ei si a parintilor ei. Ca medic de familie a fost nevoita sa plece- sa fuga de asa oameni ca Postolachi, in satul vecin.Cind a fost numita in functie ca medic de familie in satul Terebna, Adela sa folosit de bunatatea si simtul omenesc a d-nului Gutan Oleg, dumnealui ia fost mila de ea ca se afla intr-o stare cu dezabilitati si ia iesit in intimpinare cu numirea in functie. Dupa ce sa vazut in functie, a inceput sa impuna oamenilor sa se supuna legior ei: 1- Programarea la medic din timp (de unde oamenii stiu din timp cind o sa se imbolnaveasca si o sa le stea rau?!)-oamenii au nevoie poate chiar si acasa sa vina medicul, insa ia trimite pe sora medicala moasa ca sa-*i acorde omului primul ajutor medica– pentru ca e mama ei. In sat D-na Adela la chemari nu vine ca nu se poate deplasa. La serviciu este adusa cu masina de tatal ei si dusa in cabinet de tatal in brate (nu mergind ea cu cirja). Cind tatal ei este plecat la lucru undeva, apoi mama (moasa), medicul(Ada)si fiica ei dorm si traiesc in punctul medical.In toata dimineata treptele punctului mdical sunt stropite cu urina lor de pe noapte.
  Oamenii batrini sint pusi ca sa-si schimbe incaltamintea cind intra in cabinetul lor(daca ele doresc sa pastreze igiena, atunci unde sa mai vazut sa fie la un sat doua perechi de incaltaminte de schimb pe care le incalta si un batrin si un copil).
  Primarul din sat este amenintat de tatal Adelei si de ia in special, ca ei o sa eie masuri drastice daca o sa se opuie lor. D-nul Gutan este amenintat la fel de ei prin diferite metode murdare, unde sunt scrise scrisor-plingeri catre Ministerul Sanatatii.
  Oamenii din sat doresc ca sa aiba un medic de familie la nivel dar nu o moasa care nu cunoaste elementarul.
  Cind au fost strinse semnaturile pentru inscrierea oamenilor la medic ele(mama Adele si o sora medicala) au motivat ca fac recensamintul in sat si oamenii prezentau buletinele necunoscind adevarul.
  Oamenii care se adreseaza de urgenta la ele(mama si fiica): ” daca nu teai iscalit la noi nu ai ce cauta aici”- parca punctul medical ar fi de la ele de acasa, uitind de juramintul lui Hipocrat.
  In cazul cind vine un pacient la dumneaei si instantaneu i se face rau, cum poate ea sa-i acorde primul ajutor medical cind ea nu se poate scula de pe scaun si a se deplasa.(Asa a fost un caz de deces in punctul medical).
  Toate surorile medicale care lucrau cu ele sau concediat din cauza ca sunt amenintate si terorizate la serviciu, asa a si fugit de ele si fostul medic de familie care mereu venea la chemarile pacientilor si la serviciu .
  Tot ce au scris ele nu sunt lucrurile reale. Si de ce trebuie sa sufere un sat intreg din cauza la o persoana cu dezabilitati?!
  Lumea pleaca dupa ajutor medical in satul vecin la fostul medic de familie(la Zabriceni) si la Edinet.
  Toate aceste lucruri proaste care se intimpla sunt dirijate de tatal ei, care este ca un monstru, din toate privintele.
  Toti suntem oameni si intelegem greutatile si necazurile, dar cu o asa atirnare de batjocora cu care se atirna ei fata de oameni, nu sa mai intilnit.
  Sint o persoana din sat si cunoastem situatia reala.

 12. nomatterwho

  iata asta mai seamana a Republica Moldova 🙂
  – iar daca asta-i drept, Ziarul de Garda poate fi clasat la categoria tuturor celorlalte ziare de bulevard, neprofesionale , care prezinta faptele intr-un mod mai mult de publicitate, si nu asa cum este
  …ma cam plictisesc aici, continuma cautarea unuiunor imagini reale…;)

 13. Maria

  Sunt o bolnava a d-nei Adela ,si sunt multamita de ajutorul medical acordat de doamna doctor, si desigur de tot colectivul integral – 2 asistente.
  In comparatie cu d-na Podaru, medicul care activa numai 2 zile pe saptamana in sat, mereu lipsea, si avea un comportament urat.
  Deseori fiind chemata pentru a acorda primul ajutor medical, refuza sau venia peste 2-3 zile cu vazutul.
  Sotului meu i-a raspuns ,cand a plecat dupa indreptare la medicul Podaru- ,,-Dute si fara indreptare si te vei intelege cu doctorul la Edinet,si nu stii cum?!”.
  Era de asteptat ca sa fie ponegriti parintii care sunt unicii ce o sustin la momentul dat, iar persoanele care nu o suporta sa scie minciuni !
  De trei ori ,,Monstru” a adus medicul acasa la mine cu masina si benzina lor , medicul mergand in carje pentru a ma consulta si trata, fara a lua ceva bani.
  La minte bobocului trebuie sa gandesti ,care medic are asa putere de-a alunga un alt medic pentru a capata scaunul altui medic ?
  Am scris aceasta mica scrisoare dupa ce am privit televizorul cu tema data, si aceeasi gandire o are d-nul primar care tot asa a vorbit la televizor.
  Ce faceti atata zarva, galagie, si murdarie aduceti aici? Care doreste la medicul Adela -pleaca la dumneaei,, care nu – sa plece la alt medic. Astazi toti suntem liberi de a alege medicul de familie la care doreste, eu deacuma mi-am ales medicul meu, lasa sa aleaga si altii
  fara a face atata zgomot.
  Si cred ca d-na Ana care a scris ravasul de mai sus este mai mare monstru pe lume pentru ca tatal Adelei lupta cu adevarat pentru sustinerea copilului sau, dar doamna Ana cred ca e stearpa.

 14. Olea

  Doamna Ana, vazind cu cita agresiune ataci o moasa si un monstru care din toate puterile isi apara copilul lor. Imi dau seama cat esti lipsita de dragostea fata de copil, cred ca ai vre-un copil lasat la vre-o casa de copii , care acuma munceste pe la Moscova, fara a primi dragostea care tu nu o ai in sufletul tau.
  Ura si furia cu care descrii , da dovada ca ai invidie ca ei isi apara copilul lor. Care nu vrea mai mult nimic decat sa lucreze pentru a lua durerea oamenilor , asta este redat in textul din gazeta de garda.

 15. Marselina

  Din pacate,intamplari de genul dat nu sunt o rarietate in tara noastra,cand sunt reprimati si inferiorizati persoanele cu dizabilitati.Ma frapeaza faptul ca se focuseaza atentia pe niste fleacuri cu referinta la incorectitudinea descifrarii unor cuvinte din dictionar explicativ,neglijand de fapt soarta unui OM,prin care se exteriorizeaza atitudinea noastra pentru cei mai “tristi ca noi”.Iata aceasta este “moldovenizm”.Cand vom depasi aceasta etapa,atunci ne vom apropia de Dumnezeu.Imi pare rau pentru cei care nu inteleg asta.

 16. Andreea

  In orice moment al vietii ne putem intampla in situatii neputincioase,si atunci, cel mai mult ne-ar ajuta chibzuinta si toleranta semenilor.Numai cei inzestrati cu putina minte tes intrigi inutile cu diverse scopuri.Adela,meriti toata stima si respectul meu si nu numai atat.Iti doresc ca chemarea interioara de a profesa specialitatea de doctor,chiar si voluntariat,(evidentiata in emisiune la TV)sa nu fie spulberata de intrigi diabolice.SANATATE!

 17. Roma

  Sincer sa fiu, realizez din publicatia din ZDG, precum si din emisiunea TV,ca suntem in preajma unei totale lipse de omenie, compatimire si respect pentru ,,cei mai tristi ca noi,,.Daca undeva in Europa sau intr-o alta parte civilizata a lumii situatia Adelei, dorinta ei de a munci, dorinta ei de a fi in rind cu cei fara handicap ar reprezenta un temei de discutii, polemici si implicatie sociala,atunci in satul Terebna acest lucru reprezinta un disconfort pentru cei de la conduceea satului, si cit n-ar fi de paradoxal, pentru conducerea medicinei raionale Edinet.Adela nu te da batuta, caci din toate punctele de vedere si moral, si social, cit si juridic Tu ai dreptate. Orice nu s-ar intimpla in continuare in privinta serviciului tau,sa stii, ca ai o multime de oameni din sat, medici din raion, persoane apropiate, colegi, precum si cei care te inteleg si compatimesc,care vor pune cuvintul si umarul in sustinerea ta. Nu poate un primar necarturar si nechibzuit, care se bilbiie ca un minciunos in fata camerei de luat vederi, sa aprecieze profesionalismul unui medic,sa vorbeasca despre faptul ca pacientii se trateaza in alta parte din cauza medicului Postolachi Adela.E si firesc, ca in cadrul unui oficiu medical satesc sa nu ai posibilitatea sa prestezi toate serviciile medicale. Am ascultat cu atentie vorbele unor femei cu copii din sat, batrini, care s-au declarat multumiti de prestatiile tale si acest lucru este prea suficient pentru a ne convinge de faptul ca-ti stii meseria. Dar cel mai urit lucru din toata povestea aceasta, a fost interviul medicului-sef de Edinet Oleg Gutan, care se pare, ca nu face parte din sistemul medical, dar din cel criminal-mafiot. Pacat, ca raionul Edinet n-are noroc de un medic -sef cult,intelegator, nepartinitor si care cu adevarat sa fie de partea medicinei, dar nu a intereselor meschine si de alta natura.Consider, ca Ministerul Sanatatii, precum si partidul care il promoveaza, trebuie sa ia atitudine de faptele si cuvintele lui Gutan, deoarece ele sunt neomenesti si imorale. Gutan, locul tau este la ferma de bovine si porcine, dar nu printre medici.

 18. Elena

  In situatia creata nu inteleg atitudinea medicului-sef, care la rindul sau are doi nepoti gemeni cu aceeasi soarta vitrega [chiar si mai grava], care au avut nenorocul sa se nasca cu PARALIZIE CEREBRALA INFANTILA, au tetrapareza, adica deficiente la nivelul si membrelor superioare si celor inferioare. Domnule Gutan, ce fel de om, doctor si inca sef esti,daca nu poti analiza starea spirituala a unor asa suflete patimite ca acestea.CU CE MINA DAI, CU ACEIA TI SE VA INTOARCE.INTOACE-TE CU FATA SPRE DUMNEZEU!!!!!

 19. Radu

  eu am citit de mai multe ori textul dupa comentariile.daca de ghindit asa cum trebuie tuturor ar fi bine sa fie doua doctorite pe 05 din salariu .Alexandru Postolachi(tatal d-nei doctor)dupa cum il cunosc si sotia sa Ana isi doresc dominatia totala asupra punctului medicalde pe timpurile de chind Ana terminase scoala de medicina si uite in sfirsit s-a realizat dorinta Anei –bravo Ana tiai ajuns scopul—dar cum?cu ce pret? folosindu-ti fiica mii mila de fata voastra ,la ce a juns ea si copiii ei? ca si mama solitara a doi copii multe nu pot zice doar ca sunt un pacient de-al fostului sot al d-nei doctor Adelei——putea sa lase copiii sai de pur si simplu ?si dupa sa infieze copil strain si sa-l iubeasca ca pe al sau.eu stiu mai multe de familia lor si va zic ca si primarul Valentin Titanu daca avea ceva impotriva n-o primea la serviciu din prima,ma adresez la cei care scriu comentarii fiti mai obiectivi la tema itrebarea e sa poata lucra si a doua doctorita.dar de necazul care il are Postolachi Adelaa adevarat va zic nu doriti aceasta nici celui mai mare dusman al vostru

 20. Postolachi Adela

  Le multumesc cititorilor si indeosebi persoanelor care ma sustin moral in problema creata artificial de Administratia Publica Locala s-lui Terebna.
  Conform Conventiei Internationale la care a aderat R.Moldova in anul 2010 in privinta implimentarii in cimpul muncii a invalizilor si a fost adoptata, aprobata de Parlament, de-a fi sustinute persoanele cu handicap fizic, prin integrarea lor in cimpul muncii cu pastrarea integrala a lefii.
  In baza acestui drept legal si nu din mila primarului – Titanu Valentin sau tertei persoane, eu activez pina in momentul de fata.
  Persoanelor incompetente in domeniul dreptului, le sugerez sa se informeze pentru a expune obectiv opinia sa.
  Activind mai mult de un an si sase luni, la sector sint inscrise una mie doua sute de persoane pe care-i deservesc. Persoanele care nu au dorit sa se inscrie la mine – este dreptul lor si nimeni nu-l incalca – sunt aproximativ 180 de persoane. Aceste persoane sunt deservite de d-na Podaru Lilea in continuare in C.S.Zabriceni.
  Insa spiritele administratiei locale nu-si pot gasi tihna, linestea:
  “-de ce d-na doctor lucreaza pina seara?”,
  “-de ce Postolachi Ana Casianovna lucreaza asa de mult? -este intrebare rostita de d-nul primar in conversatia inscrisa si pastrata la dictofon.
  “-de ce OMF Terebna e deschis permanent si nu ca in perioada anterioara (pina a iesi eu din concediu de maternitate).
  Cind activa d-na Podaru Lilea 2-3 zile in saptamina in restul zilelor fiind la CS Zabriceni. Deci pe functionarii publici ii deranjeaza faptul ca deservim populatia zilnic, avem succes si lucram mai bine decit dinsii, activind in echipa.
  Este necesar de-a clarifica lucrurile, d-na Podaru Lilea activeaza la moment pe un salariu in satul Zabriceni, 0.5- Onesti, 0.5 ca medic coordonator, si este supraomenesc de-a deservi inca 0.5- Terebna. In al doilea rind populatia inscrisa la dumneaei in satul Terebna este in nr. insuficient de-ai atrebui 0.5 salariu.
  Dar usile inchise si functionaria a OMF Terebna numai 2-3 zile in saptamina ii aranjeaza pe oficialii administratiei, primar, chiar fiind in detrimentul populatiei – este clar de pe pozitiile lor fiind un interes personal.
  Nu ma mira faptul acestui comportament, pentru ca nu numai odata am acordat ajutor medical persoanelor lovite, intimidate psihologic, maltratate de d-nul primar Titanu Valentin, este un exemplu de un comportament despotic.
  Pentru a camufla activitatea proasta a primarului, este folosita metoda de sustragere a atentiei la alte lucruri, ca de exemplu ca ara fi bine ca eu sa activez numai pe 0.5 , relatiile mele in familie, personale, de-a ponegri familia mea, si-a ma intimida de infermitatea mea locomotorie – aceste sunt doar vorbe insa activitatea pe care o desfasoara dumnealor in domeniul administratiei publice sunt de calitate proasta, cu incalcari a dreptului omului, cu colectari de iscalituri false.
  D-nul primar nu gaseste limba comuna cu inteligentimea satului – profesori, directori, medic, asistente medicale, lucratorii postali si de sigur cu cetatenii pe care-i bruscheaza prin comportamentul sau, care l-au ales in speranta de-a le usura calitatea vietii.
  Sincer, imi pare rau de situatia complicata formata de d-nul primar, sunt multe probleme abordate care pina in prezent nu-s finalizate:
  1.gradinita care a fost inchisa mai mult de sase luni si copiii sufera nefiind instruiti.
  2.Scoala a ramas fara 4 cabinete, promisiunea data ca dupa anul nou vor fi gata cabinetele de fizica, chimie, munca, informatica.
  3.Drumurile impotmolite de zapada, care nu este in puterea primarului de-a organiza curatarea lor.
  4.Iluminarea pe strazi lipseste in comparatie ca in satele :Alexevca, Alexandreni si Cuconesti.
  5.Localul unde anterior a fost gradinita e inchis, fara rost banii au fost irositi.
  6.Bogatia satului – “verdicul” fiind destrus, copacii taiati, si radacinele arse.
  7.Apelarile mele dese de-a fi acoperita instiutia medicala s-au soldat fara nici un rezultat ,nici cu lemne sau carbune, nu a contribuit.
  D-lui Radu vreau sa-l informez, ca eu nu am fost angajata de d-nul pimar,si cansilierii lui, dumnealui nu are nici un aport in medicina, ar fi bine sa reuseasca de-a rezolva problemele mentionate mai sus, si altele ce tin de competenta sa.
  Pentru organizarea cadrelor medicale sunt instante competente:
  -Ministerul Ocrotirii Sanatatii cu ministri
  -Directorul CMF Edinet cu ajunctii
  care regleaza cu instruirea si angajarea cadrelor medicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *