Diplomat-contrabandist restabilit de judecată

297-nasi-tigariLa începutul verii, Veaceslav Popov, diplomat în cadrul Ambasadei R. Moldova la Kiev, a fost reţinut de către autorităţile româneşti în timp ce încerca să transporte ilegal în România ţigări ascunse în automobilul diplomatic înregistrat pe numele său. Acesta a fost rechemat din misiune şi demis din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). După două luni, în baza aceluiaşi articol în care a fost destituit, dar cu o altă interpretare, Curtea de Apel a decis că el urmează a fi restabilit la serviciu. Până va fi examinat cazul de către Curtea Supremă de Justiţie, Popov lucrează în cadrul cancelariei ministerului.

La 11 iunie curent, în jurul orei nouă seara, Veaceslav Popov, şeful secției consulare a Ambasadei R. Moldova la Kiev, care lucra în cadrul MAEIE de patru ani, imediat de pe băncile Academiei de Studii Economice, împreună cu Tudor Croitor, au fost reținuți de autoritățile române la punctul de control Sculeni, în timp ce transportau ilegal aproape  trei mii de pachete de țigări în valoare de peste trei mii de euro.

Popov, care se afla la acel moment în concediu, avea asupra sa paşaport diplomatic şi utiliza autoturismul corpului diplomatic al Ucrainei, înregistrat pe numele său.

Conform legislației românesti, transportarea ilicită a țigărilor constituie o contravenție administrativă. Țigările au fost confiscate şi plătită o amendă în sumă de 10 mii de lei, echivalentul a două mii trei sute de euro, cam cu o mie de euro mai puţin decât ar fi câştigat din vânzarea acestora.

Contrabandă cu maşina diplomatică

În Hotărârea Curții de Apel, Popov a explicat întâmplarea cu țigările. Acesta susține că, fiind în concediu, a fost rugat de către o rudă să-I ajute cu transportarea bagajelor în oraşul Iaşi, unde se afla la studii soția acestuia. “La trecerea frontierei, colaboratorii vamali, în urma controlului mijloacelor de transport, au depistat în bagajele pasagerului pachete de țigări nedeclarate în vamă. Reclamantul (Popov, n.r.) susține că nu a ştiut despre acestea. Pasagerul (Croitor, n.r.) şi-a recunoscut vina, fiindu-i întocmit proces-verbal de contravenție administrativă şi aplicată amendă, care a fost achitată pe loc de către persoana vinovată”, se arată în hotărârea Curții.

La sfârşitul verii, diplomatul Popov, demisionat încă după incidentul cu țigările, l-a cununat pe contrabandistul Croitor, care ascunsese țigări în maşina diplomatică a viitorului său nănaş. Un alt detaliu, nu neapărat important, este că tatăl lui Veaceslav  Popov de mai mulţi ani este şef al sectorului vamal Ocniţa-Sochireni, de la graniţa cu Ucraina.

Consecinţe grave pentru imaginea serviciului diplomatic

În primele şase luni ale anului curent, Veaceslav Popov a traversat de mai multe ori frontiera R. Moldova cu România, folosind atât paşaportul diplomatic, cât şi autoturismul cu numere de înmatriculare diplomatice, fără a fi verificat de către  grăniceriii niciunui stat. El a explicat desele sale deplasări prin faptul că a avut necesități familiale.

Acțiunile comise de către Veaceslav Popov constituie o abatere disciplinară constând în încălcarea flagrantă a legislației ce reglementează activitatea serviciului diplomatic, a statutului funcționarului public, a normelor de conduită a unui diplomat şi funcționar public, consideră MAEIE. Deoarece această încălcare a avut consecințe grave pentru imaginea serviciului diplomatic şi al statului, ministerul a conchis că Popov urmează a fi destituit din funcția ocupată.

Popov spune că MAEIE a încălcat legea

La începutul lunii iulie, Popov a fost rechemat înainte de termen din misiune şi destituit din funcția de secretar I al Ambasadei R. Moldova în Ucraina.

La sfârşitul aceleiaşi luni, Veaceslav Popov s-a adresat în instanţa de judecată, contestând actul prin care a fost demis, considerându-l drept unul emis contrar prevederilor legislației în vigoare. El a solicitat restabilirea sa în funcție şi încasarea salariului pe întreaga perioadă de absență forțată de la serviciu.

Popov susține că Ministerul a încălcat legea prin faptul că nu l-a audiat la comisia de disciplină, din care motiv a fost lipsit de dreptul de a se apăra şi a pleda nevinovat. Mai mult decât atât, lui Popov nu i-a fost prezentată o copie a raportului privind ancheta de serviciu, ceea ce nu i-a permis să-şi formuleze obiecţiile faţă de cercetarea efectuată în cadrul procedurii disciplinare, se arată în hotărârea Curţii de Apel. De asemenea, Veaceslav susţine că în ordinul de demitere sunt indicate doar motivele de drept, fără a se menţiona şi abaterea disciplinară concretă care a fost constatată.

Instanţa a dat dreptate diplomatului

Veaceslav Popov a fost destituit şi apoi restabilit la serviciu, în mare parte, pe baza unuia şi aceluiaşi articol din Legea cu privire la serviciul diplomatic. Acesta prevede că membrii personalului misiunii diplomatice sau ai oficiului consular pot fi rechemaţi înainte de termen din misiune pentru comiterea unor fapte ce implică răspunderea penală în conformitate cu legislaţia statului acreditar sau cu legislaţia R. Moldova ori a altor acţiuni ce prejudiciază relaţiile R. Moldova cu statul acreditar, cu organismul internaţional sau cu alte state.

Instanţa de judecată a constatat că diplomatul, prin neverificarea bagajelor transportate de către viitorul său fin, a dat dovadă de neglijenţă faţă de obligaţiunile sale de funcţionar public, însă aceasta nu poate servi drept temei pentru concediere. De asemenea, nu a fost demonstrată comiterea unor acţiuni care implică răspunderea penală, dar nici a altor acţiuni ce ar prejudicia relaţiile ţării.

“Poziţia luată de către instanţă încurajează comportamentul delictual”

Iurie Leancă, şeful diplomaţiei R. Moldova, şi-a anunţat public nedumerirea faţă de decizia Curţii de Apel. “Am respectat toate procedurile birocratice la concediere. Imaginaţi-vă uimirea şi surprinderea mea când am primit decizia instanţei, precum că acest cetăţean urmează să fie reangajat la minister. Citind sentinţa, ai senzaţia că, de fapt, în lipsa unor temeiuri fondate, instanţa a folosit orice pretext pentru a-l repune pe acest cetăţean în serviciu, în pofida legislaţiei muncii în vigoare şi în pofida bunului-simţ. Poziţia luată de către instanţă nu contribuie la întărirea disciplinei muncii printre angajaţi, ci dimpotrivă, încurajează comportamentul delictual”, a spus Leancă.

“Şi toate aceste explicaţii că eu nu am ştiut, am fost doar şofer în maşina proprie mi se par nu doar puerile, dar care sfidează bunul-simţ”, a adăugat ministrul.

Curtea Supremă de Justiţie va decide

Ministerul de Externe l-a restabilit pe Popov, nu în funcţia de secretar I al Ambasadei R. Moldova în Ucraina, cum prevede hotărârea Curţii de Apel, ci ca funcţionar în cadrul cancelariei, pe perioada desfăşurării litigiului. De specificat că Popov nu a restituit, odată cu demiterea, paşaportul diplomatic, deşi era obligat s-o facă.

În recursul depus de către    MAEIE la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), este exprimat dezacordul faţă de decizia Curţii de Apel, pe care ministerul o consideră ilegală, nefondată şi contravenind legislaţiei în vigoare.

Magistratul Elena Gligor, care a judecat cazul, a refuzat să vorbească despre dosar sau despre cum poate fi găsită hotărârea semnată de ea, care este un document public, dar care încă nu este plasat pe pagina electronică a Curţii. Ea a spus că nu-şi comentează deciziile şi că toate răspunsurile le vom primi de la CSJ, care va decide dacă a avut sau nu dreptate după ce va fi pronunţată o hotărâre definitivă.

De când la conducerea MAEIE se află Iurie Leancă, au fost destituiţi şase angajaţi ai ministerului, dintre care, patru implicaţi în acţiuni de corupţie. Cele mai cunoscute cazuri sunt ale lui Iurie Cerbari, consilier în cadrul ministerului, şi Aurel Guilă, şoferul Ambasadei R. Moldova la Bucureşti, care au încercat să ducă ilegal ţigări în România, dar şi cazul lui Veaceslav Cebotari, şeful Departamentului colaborare bilaterală din cadrul MAEIE, bănuit de corupere pasivă. Toţi trei sunt demişi, iar în cadrul dosarului lui Cebotari ancheta continuă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

38 comentarii

 1. basic

  Nu e de mirare, multi sunt care au terminat ASE, dar nu fiecare nimereste la MAE, toti bugetari, mai ales in asa institutii ca MAE trebuie sa fie angajati numai prin concurs, selectati, si, sigur dupa asa comportament, nu are nici un drept sa mai lucreze in institutiile statale, s-or gasi altii, care inca nu au incalcat nimic

 2. mara

  panaramà.clanuri formate in perioada de aur comunistà.cum ziceam,si-au fàcut legi personale sà nu fie atinsi,legile sunt valabile numai pentru mos ion si gàinari.banditii àstia nenorocesc tara la fel ca tancurile din tiraspol.apelul i-a intors biberonul,imaginati-và CSJ cu muruianu in frunte ce “dreptate” ii face: va impune vamesii romàni sà-i intoarcà tigàrile confiscate.de astea ambasade avem,care ne duc faima de rht in lume si fac tot posibilul sà nu ne cunoascà lumea mare ca natiune.avem si o aliantà demnà de ce vreti,care n-a miscat un deget pentru a curàta bàlegarul làsat de voronin.ràde muruianu si se pune iar in fruntea CSJ,traficantul de ambasador pe tigàri,il interesa de fapt biznesul si n-are nimeni puterea de a-l pune la dubà,pentru cà si muruianu,si ambasadorul fumàtor si toti sarlatanii si escrocii in moldova au mai multà putere ca alianta.si atunci la ce a servit moartea celor 4 tineri,dacà aceeasi putoare de pe vremea lui voronin ne intoarce nasurile si azi? se plimba in fiece sàptàmànà inainte si inapoi pe banii nostri ca sà-si treacà tigàrile.este o eticà care-i zice sà plece fàrà a fi màturat,dar el s-a incàrcat cu tupeu si e sigur cà scapà printre degete,pentru cà sistemul e corupt si imputit,toti lucreazà la o mànà,numai conturile in bànci is diferite,nu le este greatà unul de altul,se acoperà,se ascund cu nepotism peste tot.coiotilor,càràbàniti-và dracului si dati voie lumii sà ràsufle un pic de aer curat,cà poluati si ràmàne negru pe unde treceti.

 3. titus

  Si cu dna vice a dlui Leanca cum ramine ?
  Ma refer la Natalia Gherman, eroina uniu cras caz de contrabanda cu vre-o 200 mii de dolari (cazul a fost discutat si in Parlamentul MD).
  Dna e bine-mersi, face cariera si la comunisti si la democrati. Si sarmani cu max.3 mii euro.
  Rusinica, dl. Leanca: sau curatiti Ministerul cu adevarat sa-u nu prostiti lumea, ca degradati. Regula e una pentru toti.
  Acsecati compromat.ru sau mk.ru . Asteptam .

 4. ion

  Cel mai mare analfabet din R.Moldova stie ca justitia si vama e cel mai profitabil loc/serviciu/.E de stiut ca astea trag de coada tara.,judecatori,nanasi-fini,vamesi mama lor.,ce naivitate ,se cumpara acest serviciu despre ce selectare e vorba.

 5. magda

  Porcul asta de Popov, mai are tupeul de a se indreptati? Diplomatul este imaginea tarii, cum e posibil sa fie restabilit, dar cel ai mult ma deranjaza faptul, ca acesti idioti sunt platiti din taxele si impozitele, pe care le platim noi cu DVS, stimati concetateni ! LA DUBA CU CROITOR , POPOV SI MADAM JUDECATOREASA GLIGOR, CARE LA SIGUR A INCASAT O SUMA BUNISOARA , NU AVEM NEVOIE DE ASA JUDECATORI, CARE LA FEL SUNT PLATITI DIN BANII NOSTRI!

 6. adriana

  Sistemul judecatoresc inca e comunist in mare masura la noi si la sigur ar fi aceasta decizie o metoda de comprimitere, adica prin deciziile astea ei discrediteaza ministerul si in general toata conducerea tarii actuale.

 7. petru

  JUDECàTORIE e un organ de jurisdictie avind competenta de a solutiona pricinile in prima instantà(dictionar)…
  SISTEMUL este comunist,dar nu judecàtoresc…
  Orice sistemà e bunà,dacà este pentru om si nu contra lui…
  Orice sistemà este bunà,dacà ca bazà are valorile fiintelor,dar nu a animalilor de interese si comoditàti…
  pàrerea mea

 8. AVRAAM

  pt.Adriana-Si daca Filat e contrabandistul N1 in RM,apoi cum trebuie sa fie sublaternii???Azi,in RM doar patru ramuri de imbogatire rapida exista: 1.Cresterea si ingrijirea,realizarea de “travka”
  2.Prostituarea si racolirea la organe.
  3.Contrabanda cu tigari,marfa 7km si spirt.
  4.De imblat cu lozinca-UNIRE ROMANIA!!!!!
  Filat a incercat sa inceapa afacerea cu punctul 4,a scos sirma ghimpata,dar monopolia in acest domenia e alui GHIMPU,acesta ia spus lui FILAT-Bratan,asta e painea mea,pamantul meu si “krasuesc” tema asta eu cu nepotul!Apoi Filat a mai incercat niste puncte,dar fiind chemat la “strelka” a inteles ca toate punctele sunt deja ocupate de alti guvernanti pan’la el sa apucat de contrabanda,da cu ce sa hraneasca si el familia.ce nu vedeti voi ca in chisinau biznes si lucru nui?In Chisinau lucreaza doar taxistii,politistii,jurnalistii,CCCeC si IUNION FENOSA,restul la Evropa!!!!!

  • IRGA

   AVRAAM, intr-o seara te suparasei si ai decis ca nu mai intri pe aici… Ti+a trecut supararea? Sau ai niste obligatii sa comentezi pe acest forum? Spune vreo noutate, ca suntem satui de atatea generali morti.

 9. AVRAAM

  IRGA,PRIVET!Stau si eu cu ochii in pod si ma gandesc:-Moisei si-a primblat prin pustiu 40 de ani poporul,karoce,tu stii povestea…Am luat ieri Constitutia,am fost nevoit s-a citesc,eram intr’un loc,cum sa-ti spun mai delicat…Karoce un om destept a zis ca daca graamadim in acest loc carti universitare,apoi in 1 an capatam alte studii superioare…Si am citit in constitutie ca avem exprimare si gandire libera,apoi am inteles ca-eu sunt eu/AVRAAM,de ce sa ma manipuleze mara,sa-mi impuna modul ei de gandire,ori de fiziologie,ori sa -mi dicteze ea-mara alt ceva mie.Am inteles ca nu voi ceda,o primesc pe mara ca ceva o jumatate din craniul meu-tipa gemeni,si de-acu mara e bratan,nu ma supar pe ea!Da-o in ma-sa.Zilele astea a mai citit Cotidianul,Adevarul,Timpul etc,dar n-au ele,astea ziare “coloana vertebrala” cum o are ZDG,intelegi?Nu sunt obligat sa comentez,sunt obligat sa traesc si exist in acesta perioada ca voi toti,perioada plina de…Nu sunt comunist,liberal,demovrat,frontist si ce mai este,sunt cetatean al Universului!Ma doare sufletul de Moldova mea.O violeaza toti.Cui nu ii lene se satisfac in ea,care financiar,care moral,care material,altii cu sfaturi,dar nimeni cu bani…

 10. AVRAAM

  Ce noutate,IRGA?Una ma ingrijoreaza.Acu,cind Administratia UE chipurile vrea sa sloboada regimul de vize pentru RM,KREMLINUL asteapta cine va veni la Putere in RM dupa 28,ca sa vina cu un pachet de propuneri pentru RM cum ar fi participarea RM in uniunea vamala RUSIA/Ucraina/Kazahstan/,deeschiderea/desfacera pietilor noi pentru productia moldoveneasca pe piata FR,reglementarea urgenta a diferendului transnistrean,intelegi?Chestia ca Europa,nu prea vrea cu mare dragoste sa ne deschda pietile ei pentru vinuri,monopolia acolo o fac franta,spania,italia+vinurile americii latine,pe cind Europa cauta “pirlaz” adica un oberliht mic de a intra pe pita rusa,FR ne desface noua toate posibilitatie etc.si apoi FR in caz de liberalizare a UE vizelor catre moldoveni,le vor introduce automat pentru moldoveni in FR.Ce zici????

 11. mara

  avraama,si de cànd zdg are coloanà vertebralà,dacà zilele astea tràmbitai p-aci cà-i ziar de 2 bani si tot ii atribui toate potlogàriile din lume? cànd minti,cà esti o provocatoare minciunoasà de 3 litere? adevàrul e cà e unicul loc,unde-ti suportà potlogàriile.de pe “timpul” te-au màturat,cà in fiecare zi apàreai cu un alt nume,dar acelasi continut:generali,berlusconi,putin etc.,cà tot ce tine de “moldova mea” ti-e greatà,nu esti unica ,mai e una cu nasul rosu si mai aveti in comun tancurile din tiraspol.te doare sufletul,cum sà nu,te cred.nu vine nimeni cu bani,cà-s prosti si nu vor sà investeascà-n tancuri,de aia,vrei nu vrei,iti vine ràndul sà te dai si la muncà sà nu iei lumea-n ràs aici din noapte pànà-n noapte.

 12. petru

  Am skris mara chiar acum dimineata la RAI 1 la programa La VITA in DIRETTA…
  eri seara se vorbea despre o fatà care a fost pe un parcurs indelungat violentatà de fratele lui mama sa(zio)…chind ea a zis cà o sà il spue la politie el a inàdusit-o si a aruncat-o in o fintinà…
  CA CONCLUZIE cà copiii violentati au fricà a spune pàrintilor,societàtii de suferintele sale,deoarece vor fi considerati nenormali… deoarece sunt asa indivizi ca tine fàrà constiinciozitate…care merg pe capurile oamenilor cu vulgaritate si seamànà puterea autoritarà,acea care au primit-o la rindul sàu de la pàrintii sài care in realitate nu stiu cine sunt …
  Insàsi care duce programul se chiamà MARA VENIER…a zis Cà A FOST EA INSàSI violentatà la 8 ani…a apelat un mesaj tuturor celor care au avut violentà ca sà nu tacà,dar spue ,pentru ca lumea sà stie in ce societate se tràeste…
  EU AS ZICE Cà UNEORI TREBUESC TANCURI PENTRU A DISTRUGE ASA PERSOANE CA TINE microteroriste cu limba…
  vezi cà ar trebui sà iti skimbi numele mara,deoarece acest numel il poartà o persoanà sincerà si onestà,plinà de intelegentà si compasiune…
  tu cu intelectualitatea ta rupe rindurile si cautàti vre’un circ sportiv…cà ai nevoe…

 13. petru

  lumea e terorizatà de dictatura care vreti c’o impuneti fie cu o justà cauzà “limba noastrà”…
  aceste lucruri nu se impun,dar se cultivà prin culturà ,prin cresterea si educarea talentelor…
  un popor este datorità fortei sale spirituale si nu depinde de chit teritoriu are,a avut ,va avea…
  ce politicà nationalistà duceti,dacà nu dati posibilitate a fi si altora cum puteti fi voi?
  e just tot ce ziceti si aveti intentii pozitive sunt sigurà si am incredere,dar persoanele care fac drumul acestei dreptàti nu corinpund nivelului necesar de culturà pentru a duce drapelul demnitàtii …

 14. Walter

  Pt. Petru sau Galina
  Scriu din Italia. Sîntem mai mulţi la un computer. Seara cine nu cade rupt de muncă, se uită ce se mai face în Moldova şine spună şi nouă, pt că dimineaţa cu noaptea în cap ne ducem la lucru. Duminica citim şi din timpul săptămînii. Ne place ziarul DG cum dezbate problemele şi ceva din comentarii. Tu Petru nu comentezi, doar cauţi motiv de sfadă. Profesoraşii pe care îi fregventezi au fost daţi afară de peste tot locul pt că erau la evidenţă cu capu, acum se ocupă cu şedinţe de spiritism şi cu tratarea cancerului cu fotografia bolnavului, nişte trufe. Te uiţi Striscia la notizia? Venier e o persoană carina, nu se bagă în suflet cu ricete şi sfaturi, ştie locul ei şi nu se ocupă de prostii. Aşa ar trebui să faci şi tu cînd spui de violenţe, animale, de psicopatie că totul porneşte de la persoană şi asta este fastidios. Nimeni nu e dator să-ţi dee atenţie. De ce nu faci voluntariat la un azil, la un spital ca să nu te simţi frustrat. Italia îşi tratează bolnavii fizic şi psihic. În Moldova nu-i aşa, cu părere de rău. Bolnavul este lăsat pe sama lui, dar trebuie să speri că nu-i totul pierdut.

 15. petru

  MAI VàZUT VREO DATà CUM SUNT SI CUM ARàT INTERIOR SI EXTERIOR cà iti permiti de a analiza starea mea psihologicà…sunàmi 320 8894572…dacà esti lingà Padova poti si intra in ospetie…poftim…numai cà iti spun la noi in casà nu se cinsteste si nu se fumeazà…

 16. AVRAAM

  Walter/mara/bratan,las-o te rog mai moale!vrei s- o distrugi pe Galina definitiv?Am inteles eu mara/bratan ca Tu esti ADMINISTRATOR la ZDG,si ca esti cu 19 fete si 22 de masti tot am inteles.Nu exista asa Walter in Italia!E mara si punctum…

 17. petru

  AVRAAM eu am inteles cà e mara,deoarece in Italia nimeni nu tràeste deja la hurtà si mai ales nimeni nu foloseste acelas calculator cu vecii de camerà(tare ar vrea ea ca sà fie asa cum a skris,astfel nu se va sinti frustratà de invidie)…
  Calculatorul e ca agenda personalà…
  cu atit mai mult cà se vede cà nu stie viata din Italia,asa numitul Walter…
  in Italia nu se judecà mai ales starea psihologicà aici este direct cuvit pentru aceasta :TE DENUNCIO…si pentru injosiri ai de plàtit chit vei lucra amendà…

  • IRGA

   Petru, Galina, Avraam, buna dimineata, chiar aceasta tema de discutie vi se pare potrivita pentru o dimineata ca asta? Va rog, nu ma dezamagiti…

 18. petru

  si incà una…scuzà…nu s’a nàscut incà acel care mà va distruge,iar care a avut posibilitate deja e mort…
  ATIT IS DE CàLITà LA SUFERINTE Cà AM DEJA EFECTUL INDIFERENTEI NATURALE…
  un pic de emotii,kind imi permit sà mà distrez si atit,dar sunt pe skurt timp si constiente…

 19. petru

  IRGA puiu,noi ca babele cele cu mucii din ziua de eri…scuzà…
  sà skriu ceva despre dragoste sau vre o anegdotà???
  comandà…cà dacà mà duc la muncà o sà và fie dor de mine cum si mie o sà imi fie dor de voi…
  iaca numai cà nu sunt eu care fug de lucru,dar lucrul fuge de mine…
  pupik

 20. petru

  Avraam stii cà ai demonstrat un comportament foarte pozitiv càtre MARA…
  eu am vrut sà o làs singurà cu minciuna ei si sà aibà mustràri de constiintà(dacà o are)…tu insà ai scoso la apà limpede…si ea va sta bine…deci ai luat asupra ta munciuna ei…
  tot asa se comporta si ea fàrà ca sà stie ,ea asupra ei toate slàbiciunile,distractiile noastre si le scoate la apà limpede…VEZI CARE E LATUL POZITIV IN COMPORTAMENTUL EI…

 21. AVRAAM

  IRGA PRIVET!Nu vreau sa te supar si pe tine,dar imi pare straniu o chestie si la tine.Apari pe site atunci cand e “atentata” mara,apoi repejor dispari,in dialog nu intri,la intrebari nu raspunzi.Poate tii colega de цех mara,da poate aveti acelasi nik.Ce rau va face Galina?Nu e comunista!Nici terorista!Nic chiar in opozitie nu va este ca mine,nu va injura,cu ce va supara?E o biata fiinta ca miile care aparasit RM,ce vina are ca va citeste si vine cu opiniile ei?Chiar daca a-ti inventat-o pe mara ca pe BABA HIRCA,mai tineti-o in frau,ca prea turbata este si musca aiurea pe toti la o lalta.Straruiti-va sa vedeti in mine in Galina nu doar dusmani.Oare nu observati loialitatea si fidelitatea noastra catre ZDG?Ori trebuie in fiecare zi doar ode sa va cintam?Suntem cu voi,nu impotriva,chiar si daca avem o alta judecata si comentarii.Asa e lumea democrata-diferita!caci doar cea comunita e unanima.

 22. Flory

  Lui Petru
  Nu st litere “romîneşti” îs karaktere latine în kare skrie mai mult de jumătate de glob, şi italienii.
  Tu ku ce fel de litere skrii?Babuine?
  Kalkulatorul fiekare îl setează ku ce fel de karaktere vrea şi ku ce limbă.
  TI denuncio, nu TE denuncio.
  Dekît să profitzi de nişte bani nemuncitzi nu mai bine tzi-i munceşti tu? Nu-i korekt aşa? Fiindk nici tu nu eşti sfîntă. Dai rezultate medikale fără să kunoşti pe nimeni personal.
  Ce părere ai despre artikol? Ku ce fel de litere e skris? Japoneze?

 23. mara

  ce lume,oameni buni,nesimtire totalà.mi-e teamà sà n-o apuce vreun atac de cord pe vreo una si cine dracu ràspunde apoi? nu vedeti c-am ajuns la atentate,teroristi,dusmani,iar sis-ul àsta nu intervine,i-o fi teamà si lui,te pui cu nebunii? si mara asta,hàrca dracului,n-are astàmpàr,de la “administrator” a trecut la “teh”,nu se mai dà la muncà,cum face ochi,papà si la calculator.dacà te uiti dimineata din fugà,cu cafeaua-n mànà,sà fii un picusor la curent ce s-a mai fàcut in lume peste noapte,eticheta cere sà fii luminat,vezi urmàtoarele:prima jumate din comentarii-isterii e ocupatà de “petru”,a doua jumate e ocupatà de “avraam”.seara,la intoarcere,invers:prima jumate e ocupatà de “avraam”,a doua de “petru”.nu sunt in stare sà tin hangul,fac parte din clasa muncitoare,tràntorii nu mi-au plàcut.s-apoi ceea ce m-au avertizat colegii,nu e de ignorat.

 24. petru

  ok,ok,ok…fie asa cum vrea sufletul tàu,Flory…eu is vinovatà,eu am gresit… recunosc …asa iti place…
  dacà vrei iti zic cà si tot ce se intimplà ràu pe pàmint, is vinovatà eu…iti stà bine asa…

  PENTRU MINE NU ARE NICI O IMPORTANTà care si cum crede,eu reactionez dupà intuit si am incredere in mine,in el cà e al meu si ii destul de matur…

 25. AVRAAM

  Vai,mara!Si Tu ai lucrat,unde?Cand?ce rezultate ai?Ai construit vre-o cladire?Ai operat pe cineva de cancer?Ai inventat WINDOWS?Esti dadaca la vre’o casa de copii?Ai hectarele de rosii la tara?Poate ai vre’o ferma de vaci,porci?Ce munca draga mea ai?Faci parte din clasa muncitorilor?Ce produci?Ba,mara,esti clasa parazitilor!Zau!De luptat-nu!De votat-nu!De construit-nu!De facut ceva pentru RM-nu!Cu ce dar te ocupi draga?Cu SABOTAJUL!Tii una si buna-Statul erau,cetatenii acestui stat-nemernici,tot distrugi si distrugi,asta tii munca.Si cine te plateste?

 26. AVRAAM

  GALINA,nu te-ai ivatat inca a depista WHO is WHO?Adica cine este cine?Nu lupta Galina cu Moara de vant!mara/irga/flory sunt nik/uri iesite din xeroxul ZDG.E o persoana!Care pare afi cele patru parti a lumii.O persoana care produce umbre pentru a te manipula,stii povestea anchetatorilor-unul bun si unul rau,metoda asta e acum la ZDG,mara neagra si irga alba,flory e pentru a accentua parerea in masa a ZDG.Noi comentam in tara oglinzilor,ne provoaca si ne raspunde una si aceias persoana clonata in mai multe nik/uri.Adresa IP e una si aceias.Galina,tu scrii de una singura,dar te ataca tot o persoana,care dimineata e buna si seara afurisita.Nu-ti arde energia catre mara/irga/flory,nu face!ADMINULUI PRIVET!Ce ,ADMINULE,nu ti-a placut comentariul meu de ieri unde am spus ca din 2012 dupa liberalizarea vizelor UE catre RM,moldovenii nu vor mai perfecta pasapoarte romane.E adevar!Ce ADMINULUI de la ZDG nu-i place adevarul?

  • IRGA

   Avraam, credeam ca gandesti mai limpede… Ce am eu cu Mara, cu Flory? De ce nu accepti ca mai multi oameni pot gandi la fel in unele chestiuni, iar in altele, aceleasi persoane, gandesc diferit. Am cunoscut candva, un luptator la Nistru, operat la Spitalul de Urgenta… Gandea ca si tine…

 27. petru

  Toti oamenii au aceleas ginduri,deoarece ele sunt in aer…a lua gindul acel sau altul fiecare individual decide.Acel care nu poate,nu are curaj de a decide pentru el insàsi,se alipeste la deciziile altora…
  Omul incepe a trài pe deplin numai chind decide singur tot pentru el si nu depinde de nimeni hotàrirea lui…
  In comun poate fi doar comoditatea si interesele…

 28. AVRAAM

  pt/IRGA,te-am suparat?Poate ca acela de la Urgenta sunt eu,da poate toti luptatorii de la Nistru gandesc asa,Irga,pentru ca am suferit,ne-am ars de tineri in acel razboi,am pierdut prietenii,unii arsi de vii ca Nocolai Turcan la Gasca,altii inecati in apele Nistrului,ca Roman Cezar,si impuscati miseleste din luneta ca Ion Fulga…A fost razboi!Nu te supara,IRGA!Nimic personal.Pardon!

 29. Flory

  Lui Petru
  Aista nu e răspuns. Nu portzi răspundere pt ce spui. Nu e bine.
  Lui Avram
  Dak nu ai privatizat pagina asta, lasă să skrie şi altzii.
  Ka bărbat trebuie să fi-i amabil ku doamnele, să vorbeşti numai kînd eşti întrebat.

 30. mara

  irga,iti imaginezi un combatant de la nistru cum stà toatà ziua la calculator si se zgraptàrà pe fatà? oamenii àstia ,combatanti,vai si amar de steaua lor,toate necazurile din lume sunt ale lor,imediat làsati la voia soartei de càtre toti.era cineva pe aici cu greva la ambasada sua,gol-pistol,altul,mai inainte,mort,avea 29 lei pensie,cu picioarele rupte la nistru.si contrariul: toate leprele,care sàrbàtoreau prin cràsme,”pomenind” orice sicriu adus in sat atunci,in 8 ani voronin le-a dat o jumate de tonà de medalii si toate privilegiile din lume.primii isi duc zilele de azi pe màine,leprele insà is primari din partea pc a lui voronin.avraama nu face parte nici din prima,nici din a doua categorie,cà e o muiere istericà,dar are o misiune aici,dacà ai notat:ea pune intrebàri,provoacà in speranta sà arunci càt mai multà informatie,cà o intereseazà niste lucruri.ce face cu ele apoi,nu trebuie sà ghicim.e o ipotezà,dacà nu vezi,nu crezi.insà,dacà te intereseazà,gàseste aici “dosarul heroina” si citesti comentariile lui hasan,cà-i avraam,aceeasi persoanà,la fel umblà cu intrebàri si ispitit,gen ce stii,pe cine cunosti etc.am pornit de la combatanti.sà fie clar,un combatant la nistru in viata vietii nu va scuipa aici ca avraama si anume:garantul meu sunt tancurile din tiraspol.si atunci ce fàceai la nistru? ii terminai pe-ai nostri,altà logicà care-i? sau e vorba de consecventà:o persoanà ce minte intruna,nu mai tine cont,uità ce a spus atunci sau mai inainte sau altà datà,crezànd cà toti sunt galinete sau cu nasul rosu.sau e denecrezut ca un combatant sà spunà ca avraam:và cumpàr bilet numai dus la bucuresti.s-a luptat si murit pentru niste valori,de care avraama habar n-are,dar isi bate joc.mereu isi schimbà nominativul,cà are ceva de ascuns,e suspicios intr-adevàr ca una eva talpà-papuc sà tot punà intrebàri cu anii.hai c-o dà la catan-nebunu,hasan,avraam,vova mutin etc.il ia la roatà pe ghimpu,cà nu-i dà medalii lui filat,iar dincolo il numeste pe filat “contrabandist”.normal,nu “a meritat” medalii.provàcàri,minciuni,isterii,injurii de 3 litere si deductia:un bàrbat (munceste),càt de moacà n-ar fi,nu-i umblà fleanca ca la usa cortului.

 31. mara

  petru-galina, sà stii cà dacà “nesimtitii” àstia ar fi avut si ei gàndurile in aer,la sigur,ti-ar fi publicat cartea,dar ei gàndurile le au in cap,spre norocul societàtii si cum ii stà bine lumii normale.

 32. mara

  avraamocika,ce te mai intereseazà,maicà? numai atàt? ai da o avere sà afli tu cam ce,cam cum,cam càt,cam unde.dar nu am gàndurile-n aer si mà cheamà altfel.ce pot sà-ti spun e cà pàinica mi-o càstig,stii doar,nu-s refugiat nici turnàtor,asadar,cu “parazitii” te intorci pe partea ailaltà,cà esti mai aproape.

 33. mara

  avraama,abia de asteptai sà te dai in spectacol pe gratis si ai sters-o,ca de obicei,cà tie-ti place numai sà pui intrebàri,nu si sà ràspunzi la ele.bàtaie de joc,luptàtorii de la nistru nu gàndesc “asa”:tancurile din tiraspol nu le sunt “garant”.ai uitat sà spui si de data asta cum “luptau generalii” mai ceva ca stefan c.mare.stefan c. m. a apàrat tara,iar generalii tài jumate de tarà au bàut-o si jumate au vàndut-o,sau negi evidenta,pe care o avem de 18 ani? la astfel de generali cu astfel de rezultate si bine vàzute de nàvàlitori,voronin le-a “inmànat” niste distinctii ale statului,care n-au nici in clin,nici in mànecà cu niste merite.cànd pui niste nume aici (asta fàcea si eva talpà-papuc,care jura cà-i ea,nu el,iar tu tii cu orice pret sà te dai de el in strampi si ruj,nicio problemà,cà sunt si de àstia),straniu cà n-ai mai intervenit la articolul “viata de 2$ a unui erou”,apoi a murit,era vorba de un combatant uitat de toti,cu picioarele zdrobite la nistru.dar cel,care a trecut de la amb.sua la guvern cu greva,cum de nu ai nimic de zis? de obicei toti sar sà-si apere categoria,mai ales tu,c-ai poluat site-ul àsta de sus pànà jos.sau ai niste nume numai cànd esti strànsà la perete? numai atunci incep sà-ti “suiere” gloantele pe la ureche? a fost tragedia natiei si tu nu ai nimic comun cu ea,nici cu natia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *