Deputaţi, miniştri, consilieri, judecători, oameni de afaceri – vânătorii „de elită” din “Pădurea Domnească”

Miniştri, deputaţi, judecători, împreună cu alţi funcţionari de rang înalt şi oameni de afaceri, au participat de-a lungul timpului la vânătoare în Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească”. Majoritatea dintre ei spun că nu simt nicio vină, chiar dacă nu ştiu cu siguranţă dacă vânătoarea la care au participat a fost una de selecţie sau una obişnuită. Sunt, însă, şi vânători care admit că au încălcat legea. Astfel, deputatul Iurie Apostolache, care face parte din comisia care investighează circumstanţele decesului lui Sorin Paciu, participant şi el, în 2010, la o vânătoare în “Pădurea Domnească”, recunoaşte că acea vânătoare a fost ilegală.

În aceste zile, politicienii se întrec în declaraţii vis-a-vis de participarea unor demnitari, de-a lungul vremii, la vânătoare în “Pădurea Domnească”. Marian Lupu spune că vrea să ştie cine-s acele persoane, Dorin Chirtoacă susţine că acolo a vânat în trecut şi fostul preşedinte, Vladimir Voronin, pe când PCRM se afla la guvernare. ZdG a intrat în posesia unor documente care demonstrează că, în ultimii ani, în Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” au fost organizate multiple partide de vânătoare, la care au participat diverse persoane cu funcţii importante în stat. Cu siguranţă, asemenea liste, care nu sunt încă publice, mai există.

“Dar… nu-mi aduc aminte, dar… nu cred”

Vasile Tarlev, prim-ministru al R. Moldova în perioada 2001-2008, afirmă că, în ultimii cinci ani, de când nu mai e premier, nu a mai fost la vânătoare prin zona “Pădurii Domneşti”. “Înainte, am fost în acea regiune, dar… nu-mi aduc aminte, dar… nu cred că am fost în rezervaţia în care nu se permite… Acolo unde nu se permite, eu nu plec”, ne-a răspuns vag fostul premier, atunci când l-am întrebat dacă a fost la vânătoare în “Pădurea Domnească”. “Eu merg la vânătoare doar legal şi doar împreună cu oameni în care am încredere că nu vor împuşca pe la spate… Îmi place procesul”, povesteşte el.

Cât despre fostul său şef, Voronin, Tarlev spune că nu cunoaşte unde anume a vânat acesta. “Eu cu dl Voronin am fost la vânătoare, dar nu am fost întotdeauna când a fost el. A fost el la vânătoare acolo unde e legal sau ilegal, îmi este complicat să spun”, conchide Tarlev.

Locuitorii satelor din preajma “Pădurii Domneşti”, mulţi dintre care participau în calitate de gonaşi la asemenea vânători selecte, îşi amintesc, însă, timpurile când şeful statului venea să vâneze anume în “Pădurea Domnească”. Comuniştii au plecat, dar obiceiul demnitarilor de a vâna în rezervaţii naturale a rămas.

2010 şi 2011, nume tari la vânătoare

Pe 26 decembrie 2010, în baza autorizaţiei nr. 001916-917, pentru recoltarea de mistreţi, valabilă o singură zi, eliberată lui Oleg Carauş, la vânătoare în “Pădurea Domnească” au participat 17 persoane. Printre acestea se afla Alexei Roibu, pe atunci director al Serviciului Grăniceri, Iurie Guştiuc, şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale, mun. Chişinău, deputaţii PLDM Nicolae Juravschi şi Iurie Apostolachi, Grigore Cobzac, şi el pe atunci deputat PLDM, devenit între timp preşedinte al r-lui Hânceşti, Simion Botnari, director adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice, Marian Eni, secretar al organizaţiei Râşcani a PLDM, Eugen Pâslaru, directorul fabricii de vin “Sălcuţa”, din Căuşeni, deputat în primul Parlament, Nicolae Damaschin, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Vitalie Apostu, fost adjunct al procurorului de Chişinău, Ion Platon, director adjunct al Agenţiei “Moldsilva”, dar şi Valeriu Guzun, directorul Fabricii de zahăr din Glodeni, cel care a fost şi la vânătoarea fatală din 23 decembrie 2012, din acea rezervaţie.

Peste aproape un an, pe 20 decembrie 2011, această “echipă”, aproximativ în aceeaşi formulă, participa la o nouă vânătoare în “Pădurea Domnească”. Lipseau Guştiuc, Apostolachi, Apostu şi Guzun. În locul lor, pe liste pot fi descoperite alte nume importante: Ştefan Creangă, şeful Agenţiei Achiziţii Publice, dar şi Eugeniu Sturza, consilier al prim-ministrului Vlad Filat.

“Să-i luăm pe alde Voronin, pe alde Ivan Bodiul”

Alexei Roibu a avut telefonul închis. “Partenerii” săi de vânătoare confirmă, însă, acele ieşiri. “S-a mers ca la o vânătoare obişnuită, cu licenţă, cu toate actele în regulă. Nu ştiu ce fel de vânătoare era, de selecţie sau nu. Am fost ca nişte vânători normali. Nu e ceva neobişnuit sau de elită. Cred că cineva, de la “Moldsilva”, a organizat. Atunci, nimeni nu vorbea despre legalitatea sau ilegalitatea unei asemenea vânători. Era de prestigiu să mergi la o astfel de vânătoare. Nu toţi nimereau… Cum să se considere ilegal, dacă erau respectate toate condiţiile? Dacă e ilegal sau nu să vânezi acolo, pot spune cei competenţi. Ştiu doar că eu eram cu acte în regulă. Dacă e ilegal, înseamnă că trebuie să-i luăm pe alde Voronin, pe alde Ivan Bodiul, pe toţi care au fost pe acolo”, se apără Iurie Guştiuc, şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale, mun. Chişinău.

“Eu fac parte dintr-o echipă de vânători. Procurăm toate licenţele de la “Moldsilva”… Nu ştiam că vânatul ar fi interzis acolo. Atâta timp cât permisul e luat de la “Moldsilva”, după care ţi se face instructaj, iar pădurarul e cu tine, cum poate fi ilegală?”, se întreabă Damaschin.

“Sincer, nu mai ţin minte ce a fost acum câţiva ani. Idee n-am unde am fost şi când am fost. Nu ţin minte. Da, din 1980 sunt vânător. În ultimul timp, cam rar ajung la vănătoare”, afirmă Grigore Cobzac, preşedintele r. Hânceşti.

Marian Eni, secretarul organizaţiei Râşcani a PLDM, ne-a spus că nu crede că vânătoarea la care a participat ar fi fost ilegală, precizând că el nu a vânat în zona interzisă din “Pădurea Domnească”.

“Toţi vânau acolo. Din toate partidele”

Eugen Pâslaru, directorul fabricii de vin “Sălcuţa”, deputat în primul Parlament al R. Moldova, afirmă că discuţii despre legalitatea sau ilegalitatea vânatului în “Pădurea Domnească” au apărut doar după incidentul cu Sorin Paciu. “Ce fel de vânătoare ilegală, dacă aveai licenţă de la “Moldsilva”? De vreo 25 de ani, vânam în pădurea aia. Când aveam timp liber şi eram invitat, acceptam. Au vânat toţi acolo, şi până, şi după. Şi Voronin, şi Tarlev, şi toată conducerea şi neconducerea, şi oameni simpli. Toţi vânau acolo. Din toate partidele. Eu sunt vânător de 40 de ani. Particip la vânători în Europa. Mă miră faptul că, pe un caz de care se întâmplă frecvent, mai ales pe la noi, din neglijenţă… se face atâta gălăgie. Acum, parcă am vrea să întoarcem timpul înapoi. Ar trebui, însă, respectată o lege, cea a securităţii, şi de mers înainte”, crede Pâslaru.

“De obicei, când mergi la vânătoare în rezervaţii, licenţa e pentru o singură zi, iar în prealabil ţi se spune că trebuie să vânezi doar animale cât mai mari, să nu vânezi femele… Grupul din care fac parte respectă întocmai toate condiţiile”, mai spune ex-deputatul.

Deputat: “Recunosc că a fost ilegală”

“Eu nu pot să vă spun nimic referitor la legalitatea vânătorii”, afirmă Ştefan Creangă, directorul Agenţiei Achiziţii Publice. “Dacă se vorbea atunci despre asta, nu avea cum să mai fie ceva. Chiar nu cunosc. Sunt vânător de mai mulţi ani. Nu ştiu cum se numea vânătoarea la care am fost, de selecţie sau altfel. Noi am fost asistaţi de către inginerii din “Pădurea Domnească”. Din câte îmi amintesc, aveam voie să vânăm doar mistreţi. Licenţa a costat vreo 3000 de lei… Particip la foarte multe vânători şi nu mai ţin minte cu cine am participat”, precizează Creangă. Eugeniu Sturza, consilierul premierului Vlad Filat şi finul de cununie al lui Ştefan Creangă, nu a răspuns la apelurile noastre.

După ce a auzit întrebarea, Nicolae Juravschi ne-a spus că este în şedinţă şi nu poate vorbi. Ulterior, nu a mai răspuns la apelurile telefonice.

Iurie Apostolache, deputat PLDM şi membru al Comisiei care investighează circumstanţele morţii lui Sorin Paciu, participant şi el la vânătoarea din 2010, a admis că acea vânătoare, la care participaseră înalţi demnitari, a fost una ilegală. “Recunosc, a fost ilegală. În rezervaţii, vânatul sportiv este interzis. Pentru că, şi pe 23 decembrie 2012, şi în 2010, în “Pădurea Domnească” nu a fost vânătoare de selecţie, ci vânătoare sportivă”, a admis deputatul.

“La 3 zile, toţi vorbeau despre incident”

Legale sau nu, vânătorile în “Pădurea Domnească” au continuat, ba chiar s-au înteţit după incidentul cu Sorin Paciu. Pe 25 decembrie 2012, chiar în ziua în care acesta deceda pe patul de spital, în urma împuşcăturii din 23 decembrie, în “Pădurea Domnească”, două grupuri de vânători continuau goana după mistreţi. Din primul grup făceau parte mai mulţi vânători din anii precedenţi, printre care Nicolae Damaschin de la CCA, Simion Botnari de la Achiziţii Publice, fostul deputat Eugen Pâslaru, Ion Platon de la Modsilva, dar şi Valeriu Svistun, inginer pază şi protecţie în “Pădurea Domnească”. Din cel de-al doilea grup făcea parte deputatul democrat Valeriu Guma împreună cu câţiva oameni de afaceri mai puţin cunoscuţi.

Fostul deputat, Eugen Pâslaru, susţine că, fiind la vânătoare pe 25 decembrie, nu a aflat acolo de incidentul cu Paciu. “Am simţit că ceva nu-i bine. Dar, am aflat de la feciorul din America, seara, imediat după vânătoarea la care fusesem. Lui i-a spus un prieten din Anglia, care era prieten cu Paciu. Toţi ştiau. Peste 3 zile, am mers la serviciu, toţi vorbeau despre incident, mai ales cei din Bălţi şi Făleşti”, îşi aminteşte Eugen Pâslaru.

Marţi, 12 februarie, deputatul PD Valeriu Guma ne-a spus că este răcit şi nu poate discuta cu noi, rugându-ne să revenim a doua zi. Ulterior, acesta n-a mai răspuns la apelurile ZdG.

“Dacă nu era cine era acolo, nu avea să fie nimic”

A doua zi, pe 26 decembrie 2012, un alt grup de vânători căutau mistreţi în “Pădurea Domnească”. Printre ei, Petru Griciuc, deputat în primul Parlament, omul de afaceri Chiril Ududovici, Alexei Roibu, fost ministru de Interne, împreună cu fiul său, Dorin, muzicantul Vasile Advahov, fostul procuror Vasile Pascaru, dar şi Serghei Cimpoieş, numele căruia coincide cu al unui deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.

“Am fost invitat de cineva care avea licenţă. Ştiam că tot timpul au vânat acolo. Acum se vorbeşte… Dacă nu era cine era acolo, şi era altcineva, nu avea să fie nimic. Asta e, aşa e la moldoveni. Noi am fost la vânătoare de mistreţi. Ne-au prevenit ce se poate şi ce nu se poate de vânat. Totul a fost ca la carte. Chiar m-am mirat. Mai rar cazuri când totul ţi se explică. Au fost mai multe persoane. Nu m-a invitat dl Roibu, altcineva. Nu ştiam ce se întâmplase pe 23 decembrie”, ne-a declarat Ududovici. Vasile Advahov, un alt vânător, ne-a spus că este ocupat, iar ulterior nu a răspuns la telefon.

Cernei: “Acolo era foarte mult sânge”

După o zi de pauză, vânătorii şi gonaşii au poposit din nou în “Pădurea Domnească”. Pe 28 decembrie 2012 au participat la vânătoare nu mai puţin de 34 de persoane, numele cărora apar în două liste, cu două autorizaţii diferite. Într-un grup îl regăsim pe democratul Valeriu Guma, împreună cu alte 19 persoane, iar în al doilea, format din 14 persoane, apar mai multe nume sonore, printre care cel al lui Anatol Minciună, judecător la Curtea de Apel Chişinău, Valentin Ilaşcu, judecător la Judecătoria sect. Râşcani, Chişinău, Marian Eni, Oleg Cernei şi Vasile Petrea, consilieri municipal din partea PL, dar şi două persoane cu numele de familie Ghimpu, Ion şi Dumitru. Persoane din Coloniţa ne-au spus că Ion Ghimpu ar fi vărul liderului PL.

Oleg Cernei susţine că nu ştie cine anume a organizat acea vânătoare şi nici nu a putut să ne explice prezenţa celor doi magistraţi în acea echipă. Cât despre cele întâmplate în “Pădurea Domnească”, pe 23 decembrie, cu cinci zile înainte, consilierul municipal afirmă că nu a aflat în acea zi. “Am văzut că pădurarii erau stresaţi. La sfârşit au spus o frază: Bine că v-aţi întors toţi vii. Erau foarte stresaţi, dar nu ştiam nimic. Am trecut peste postul de grăniceri, era pusă barieră, era un lacăt… Un grănicer a deschis, am trecut. Acolo era foarte mult sânge…”, şi-a amintit Cernei.

Cu magistraţii Valentin Ilaşcu şi Anatol Minciună nu am putut discuta pentru că preşedinţii instanţelor unde cei doi activează au dat ordin subalternilor să nu ofere numerele de telefon ale judecătorilor.

Vânătoarea procurorilor şi a poliţiştilor

Şi pe 29 decembrie, în “Pădurea Domnească”, s-au auzit împuşcături. Conform listelor, în această zi, la vânat, au participat Pavel Cebotari, numele căruia coincide cu cel al procurorului de Glodeni, Vladimir Postică, care are un nume asemănător cu al fostului consilier principal de stat în probleme speciale, de pe lângă premierul Vasile Tarlev, dar şi Constantin Avornic, nume similar cu al ex-comandantului Regimentului de Patrulă şi Santinelă “Scut”.

Pavel Cebotari, procuror de Glodeni, a negat însă prezenţa sa la vânătoarea din 29 decembrie. “N-am fost eu nicăieri, nici pe 23 şi nici pe 29, şi am să vă rog frumos mai mult să nu mă telefonaţi”, ne-a răspuns procurorul, după care a închis, vădit iritat. Constantin Avornic şi Vladimir Postică nu au putut fi găsiţi. Ulterior, Vladimir Postică s-a adresat la ZdG, menţionând că nu a fost la acea vânătoare.

30 decembrie: Guma, familia şi PD

Şi în penultima zi a anului 2012 în “Pădurea Domnească” nu a fost linişte. Pentru 30 decembrie 2012, vânătorului Vasile Graur îi era eliberată de către Agenţia de Stat “Moldsilva” autorizaţia numărul 003413 pentru recoltarea de mistreţi în Ocolul Silvic Călineşti, din gospodăria silvică de stat “Pădurea Domnească”.

Conform listei, la acea vânătoare au participat 17 persoane, toate cu carnete de vânător. Printre participanţi descoperim mai multe nume importante: Vladimir Ţurcan, fost deputat şi fost ministru de Interne, Vitalie Apostu, fost adjunct al procurorului de Chişinău, Valeriu Guma, deputat PD, dar şi Vladimir Colesnicenco, om de afaceri, cunoscut în calitate de administrator al afacerilor controversatului Boris Birstein în R. Moldova şi, totodată, preşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din Moldova (APSM).

În lista deţinută de ZdG mai apar câteva nume interesante, deşi mai puţin cunoscute. Astfel, la acea vânătoare a participat şi omul de afaceri Anatolie Moruz, ginerele deputatului PD Valeriu Guma, Vasile Botnari, naşul lui Moruz, Igor Tcacenco, consilier PD în satul Slobozia, dar şi alţi câţiva oameni de afaceri.

“Cum se numeşte vânătoarea, nu m-a interesat”

Contactat de ZdG, Vladimir Ţurcan a recunoscut participarea sa la acea vânătoare, dar susţine că nu cunoaşte foarte multe detalii vis-a-vis de legalitatea ei. “Da, am fost. Erau mai multe persoane. Eu nu ştiu de ce se vorbeşte că vânatul în “Pădurea Domnească” ar fi interzis. Pentru această vânătoare, cei care m-au invitat au avut o licenţă specială, eliberată de „Moldsilva”. Asta e tot ce cunosc. Restul, toate circumstanţele, legal sau ilegal, a fost eliberată licenţa de “Moldsilva”, eu nu cunosc. Pe 30 nu am ştiut ce s-a întâmplat pe 23 decembrie. Poate că oamenii de pe loc ştiau, dar eu nu. Era ajunul Anului Nou…”

L-am întrebat pe Ţurcan dacă vânătoarea la care a participat a fost una de selecţie. “Eu în detaliile acestea nu am intrat. Eu am fost invitat, şi pentru că ştiam că este licenţă, am mers. Mai departe, cum se numeşte vânătoarea, nu m-a interesat”, ne-a spus Ţurcan.

Vladimir Colesnicenco, la auzul întrebării, ne-a cerut să revenim peste o oră, pentru a discuta la subiectul vânătorii. Doar că, nici peste o oră şi nici mai târziu, nu a mai răspuns la apelurile noastre. Din anticamera deputatului Vasile Botnari am fost anunţaţi că acesta va reveni cu un sunet. Până la această oră, Botnari nu a mai telefonat.

Vânătoarea din 23 decembrie, ilegală

Conform legii, în rezervaţiile naturale este permis doar vânatul de selecţie şi de reglare numerică, la care pot participa doar vânători experimentaţi, însoţiţi de angajaţi ai rezervaţiei. Vânătoarea de selecţie presupune sacrificarea animalelor bătrâne şi bolnave, iar cea de reglare numerică – vânarea mistreţilor care depăşesc numărul maxim care poate fi întreţinut în rezervaţie. În 2012, în “Pădurea Domnească”, puteau fi vânaţi 35 de mistreţi. Actualii reprezentanţi ai “Moldsilva” nu au răspuns la apelurile ZdG pentru a ne spune câţi mistreţi au reuşit să vâneze demnitarii prezenţi la partidele de vânătoare din 2012. Nici Ion Lupu, fost director “Moldsilva”, nu a dorit să discute cu noi vis-a-vis de legalitatea vânătorilor din “Pădurea Domnească”. Acesta ne-a spus “la revedere”, după care a închis.

Anterior, Comisia parlamentară de anchetă în cazul Paciu sublinia că vânătoarea din “Pădurea Domnească”, din 23 decembrie 2012, a fost una ilegală. Celelalte vânători din această perioadă, din aceeaşi “Pădure Domnească”, s-au desfăşurat după acelaşi scenariu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Nic

  Vinatorile ilegale trebuie egalate cu furturile din bunul statului, iar pedeapsa pentru functionarii de Stat sa fie mai aspra . Tot odata demiterea din functiile de Stat trebuie sa fie obligatorie.

 2. Codin

  Re-Venirea noastra:
  Numai Re-Stabilirea Adevarului
  ne va Re-aduce la normalitate:
  Re-Unirea cu Patria-mama România europeana
  si pe calea democratiei,
  in baza “Actului Unirii” din 27 Martie 1918
  votata de “Sfatul Tarii” de la Chisinau.
  ————————————————–—————————–
  Avem nevoie de o Noua Forta, a Treia, Unionista –
  -B.U.N.- Blocul Unionist National – B.U.N.-
  cu un lider puternic ca sa re-facem vechile hotare
  de la Nistru la Tisa ! – generalul Ion Costas !
  ————————————————-
  http cerulalbastru com

 3. Val

  Nu cred ca trebuie invinivatiti vinatorii. Granitele şi limitele vinatului trebuie sa le stabileasca cei de la Moldsilva. NU sint vinator dar din cele scrise am facut aceste concluzii. După detalii nu trebuie omis principalul. Cum putem invinui vinătorii (indiferent din care partid şi ce posturi ocupă)dacă aveau licenţă şi erau însoţiţi de funcţionari responsabili să urmărească legalitatea. Nu verbeşte doar nimeni că au avut licenţă de vînătoare într-un loc dar au vînat în altul. Ceva din cele scrise nu are logică.

 4. Ion

  Nu vad nici un nume de la PCRM. probabil de asta si faceti trimitere la Voronin. Nu va este bine sa recunoasteti ca Voi i-ati pus in scaune pe Ucigasii din Alianta! Va impiedicati de Voronin dar el nu a fost ucigas precum sun calaii din AIE . Jos Mizeria AIE!!!!

 5. victor

  asta si trebuia de demonstrat, ca majoritatea din fosti si actuali demnitari au fost acolo la vinatare.

 6. Radu

  uITATI-VA CINE GUVERNEAZA RM. TREZITI-VA,POPOR FURAT SI CERETI DEMISIA TUTUROR CIT MAI URGENT.

 7. Natalia

  Da, nici dupa omor la vinatoare, tot nu s-au linistit si au continuat distractia si in zilele urmatoare. Dar asta e o RUSINE NATIONALA ca toti acesti oameni sunt sau au fost in fruntea tarii,si cind iesa la televizor, se fac ingeri de la Dumnezeu! Procurori, judecatori, politicieni, oameni de afaceri – toti vineaza impreuna, si pe urma zic – “ei si ce?” Pai cum sa mai crezi, ca ei vor actiona legal (procurorii), iti vor face dreptate (judecatorii), vor primi cistiguri de cauze corecte si vor activa legal, si vor plati impozite atit cit trebuie conform legii (afaceristii), vor adopta legi corecte si nu vor face lobby-uri oamenilor de afaceri (deputatii), vor imparti corect bugetul orasului si terenuri (consilierii) – daca ei TOTI VINEAZA IMPREUNA! Eu inteleg, ca puteti fi vinatori – dar duceti-va singuri la vinatoare, ce e cu “guleaiurile” astea comune, ca precis nu numai vineaza ei acolo! Mi-e scirba! Sincer! De toti acesti “vinatori”, care se cred “elita tarii”!

 8. Natalia

  Voronin a vinat si el destul, nu-i mai luati apararea – impreuna cu Dodon si tot restul. Padurile in jurul “mosiei prezidentiale” oare nu pentru vinat au fost “inchiriate” pe bani de nimic? Au facut ei destule vinatori, numai ca acolo era disciplina si nu stiau altii decit cei participanti, ca au fost si ce au facut acolo. Iar de faptul ca aveau licenta – pai, bine, ce are licenta si cu faptul ca NU SUNT VINATORI PROFESIONISTI, deci nu trebuie sa se ocupe ei de aceste “curatiri” cum le numesc intr-o rezervatie naturala. In plus, toata gasca de sefi/subsefi/justitiari/oameni de afaceri IMPREUNA. Ce inseamna ca ei nu stiu cine va mai fi la vinatoare? Cine organizeaza aceste vinatori, de participantii nu stiu unii de altii? Dar simt ei au? De reputatie le pasa? Sau e asa de amestecata lumea interlopa cu cea a reprezentantilor legii, ca nici nu le pasa cu cine apar intr-o companie? Hoti in lege, iata ce sunt ei! Mafioti si oligarhi! Sper sa plece toti, cum a fost in SUA dupa scandalul Watergate!

 9. Turc

  Zicea Ion Bejenaru ca a disparut cerbul nobil din padurea domneasca….. Sigur ca a disparut,daca acolo se organizeaza vanatori pentru elite ca pe timpul lui Brejnev.Daca cel care a tras in directia lui Paciu , nu s-a putut abtine cand a vazut mistretul si a tras intr-o directie interzisa { unde se stia ca sunt gonasii}, apoi acel vanator daca vedea cerbul ,oare se putea abtine sa nu traga ????Chiar daca si nu avea licenta la cerb, daca un Zubco,un Roibu sau Turcan, ucidea cerbul, cine putea sa-i faca ceva ????? Nimeni……. Pentru ca Padurera Domneasca apartine DOMNILOR.A fost facuta pentru DOMNI.Si tot ce se afla acolo apartine domnilor.Cat de usor e sa obtii licenta la vanat aolo pentru un vanator simplu? Pentru un tractorit ? E imposibil pentru ca padurea e rezervatie naturala si vanatul e interzis.

 10. alex

  Of,ca multi vanatori mai sunt in tara. Si toti incalca… sunt de la toate partidele si de la Filat…coruptia si “vanatoarea” nu are culoare politica…

 11. ion

  De ce pe cei de la “Moldsilva” nu i-ar duce capul sa organizeze in toata tara vreo zece gospodarii silvicecu crescatorii special pentru vanatoare, cu plata, inclusiv pentru vanatorii de peste hotare, cu toata gama de servicile turistice si de cazare necesare, asa cum se practica in Croatia, Slovenia etc. si unde se duc sa vaneze turisti-vanatori din Rusia si alte tari, iar banii castigati sa ajung la buget si sa serveasca pentru dezvoltarea silviculturii, remunerarea lucratorilor, cercetarile stiintifice, lucrarile de slectie si crestere a puilor de animale – mistreti, cerbi, caprioare etc.? In Italia exista gospodarii particulare care cresc in microferme pui de mistreti, pe care mai apoi ii vand prin contract la asemenea gospodarii vanatoresti pentru vanat. Atunci ar lasa in pace Padurea Domneasca sa fie anume rezervatie stiintifica.

 12. dan

  DIN CAUZA UNUI MAGAR DE ZUBCO AU DE SUFERIT DOI PROCURORI CUMSECADE PRECUM SINT GHENADIE GURITANU SI LEONID TARNA. SPECIALISTII ADEVARATI DE LA BUN INCEPUT AU STIUT CA ZUBCO ESTE UN OM “SLUCIANII” IN ORGANELE PROCURATURII. CIND A VENIT IN PROCURATURA NU AVEA NICI GRAD DE JURIST DE RANGUL 3, VLADIMIR TURCANU NU DEGEABA LA INTREBAT CUM A ACCEPTAT SA VINA INTR-O INSTITUŢIE DESPRE CARE HABAR NU ARE CUM FUNCTIONEAZA. IATA SI REZULTATUL, UN PROCUROR CARE NU STIE CUM SA SE POARTE LA LOCUL FAPTEI. IATA PE CINE PROMOVEAZA IN FUNCTII PARTIDUL DEMOCRAT A LUI PLAHOTNIUC ŞI UNDE A FOST LUPU CU PRINCIPIILE SI VALORILE SALE, CE NU S-A PUTUT FACE O ANALIZA OBIECTIVA LA NUMIREA IN ACEASTĂ FUNCTIE. PENTRU CE LUPU A ACCEPTAT ACEST CANDIDAT, CIT VA CONTINUA EL SA SPELE CREIERII POPORULUI PRIN EXPRESII SI CUVINTE TRADITIONALE FARA REZULTATE PENTRU TARĂ, OARE CINE ÎL MAI CREDE PE ACEST LUPU CARE DEJA PRODUCE MULTOR OAMENI UN DEZGUST DEOSEBIT, LUMEA VORBESTE DEJA NU TACE, TARA GEME DAR LUPU SE PREFACE INTR-UN POLOBOC PE ZI CE TRECE, CRED BINE ÎL HRĂNEŞTE PLAHOTNIUC, HAI SĂ VEDEM LA CE VA AJUNGE LUPU ÎN VIITORUL APROPIAT, ÎL AŞTEPTĂM ÎN TERITORIU LA EDINET CÎND VINE SĂ CERŞEASCĂ VOTURILE NOASTRE

 13. Vitalia

  Ca sa putem afla cine sunt adevaratii “conducatori” din umbra,este bine sa se analizeze amanuntit “componenta” listelor de “vanatori”,”bisnesmani”,asa numita lista “a cadrelor partidului”,pentru ca cat n-ar parea de straniu,anume acesti indivizi ne hotarasc noua soarta.Canalii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *