Democraţie prin psihiatrie

O femeie din Căuşeni a fost internată cu forţa la Spitalul Republican de Psihiatrie (SRP) chiar din cabinetul reprezentantului Guvernului în teritoriu, Iurie Turtureanu. Funcţionarul declară că a apelat la poliţie şi la salvare pentru că femeia a venit în audienţă fără a avea o problemă reală şi striga, încurcându-i să lucreze. La rândul său, femeia spune că reprezentantul Guvernului a procedat astfel pentru că i-a reproşat nesoluţionarea mai multor probleme cu care i se adresase în ultimii ani, dar şi revenirea, cu întârziere, de la pauza de prânz.

Chiar dacă apărătorii drepturilor omului spun că femeia poate deţine decizia judecătorească privind spitalizarea sa forţată, precum şi că ar putea beneficia de condiţiile necesare de atac, ea afirmă că nu i s-au respectat aceste drepturi. Totodată, experţii susţin că femeia nu va putea contesta nici diagnoza medicilor, pe motiv că, în R. Moldova, nu există specialişti şi birouri private de psihiatrie.

Larisa N. este supusă, începând cu 26 aprilie, unui tratament forţat la SRP din Chişinău. Femeia este îngrijorată că de la acest tratament ar putea avea cu adevărat probleme psihice. Ea spune că, în urma injectării unor preparate, are ameţeli şi slăbiciuni, iar medicii au asigurat-o că aceste stări vor persista pe tot parcursul celor 21 de zile de tratament. “Le-am spus că sunt sănătoasă şi să mă lase să plec, să nu-mi facă nimic… Din spitalul acesta, dacă intri sănătos, poţi ieşi bolnav”, a menţionat Larisa N. Ea povesteşte că, în ziua în care a fost internată, pe 18 aprilie, i s-a administrat o injecţie, după ce i s-a explicat că aşa trebuie, ca să se liniştească. Până în seara zilei de 26 aprilie, a stat în spital fără vreun tratament.

Cauza internării

Iurie Turtureanu susţine că, în ziua incidentului, Larisa. N. s-a prezentat la sediul Consiliului raional Căuşeni fără vreo problemă concretă şi le cerea angajaţilor socoteală pentru activitatea desfăşurată. “Doamna aceasta este puţin inadecvată, striga în tot sediul Consiliului, iar la intrarea în clădire toţi trebuiau să-i dea raportul. Ea nu ştia ce vrea”, a menţionat Turtureanu. Funcţionarul afirmă că, până acum, Larisa N. nu s-a aflat la evidenţă psihiatrică, dar că are aceste reacţii de când a revenit din Israel, unde a lucrat timp de câţiva ani. El spune că, deseori, aflată în audienţă, Larisa mai ridica vocea, dar anterior n-a fost atât de grav ca în ziua incidentului. “E bolnavă. A fost inspectată de medicul psihiatru. Nu ştiu ce decizie a luat acesta. Vom vedea verdictul specialiştilor”, a menţionat Turtureanu. El a mai spus că femeia a avut un litigiu în judecată şi instanţa i-a soluţionat problema în corespundere cu legislaţia, dar ea este nemulţumită.

De cealaltă parte, Larisa N. afirmă că, de vreo 3 ani, se tot adresează autorităţilor publice locale pentru a soluţiona problema cantinei de la Liceul “Mihai Eminescu” din Căuşeni, dar copiii săi stau flămânzi în continuare, iar la petiţiile depuse nu a primit niciun răspuns. Cetăţeanca susţine că, în ziua internării sale la psihiatrie, funcţionarul nu a dorit să clarifice situaţia şi a dat-o afară din birou, ea însă a spus că nu pleacă până nu obţine un răspuns. Din biroul reprezentantului Guvernului în teritoriu a fost scoasă de poliţie, apoi urcată în ambulanţă şi dusă la psihiatrul din localitate. “Au spus că mergem la un examen psihiatric şi eu am semnat, pentru că nu am avut niciodată probleme psihice”, a precizat Larisa N.

Diagnoza psihiatrilor

La încercarea reporterului ZdG de a afla dacă Larisa N. manifestă dereglări psihice sau a stat anterior la evidenţă cu o asemenea diagnoză, atât psihiatrul principal al raionului Căuşeni, Vitalie Panfilov, cât şi reprezentanţii SRP au spus că legislaţia nu pemite dezvăluirea acestei informaţii. Într-o convorbire telefonică, şeful secţiei nr. 11 a SRP, Nicolae Ciupercă, a recunoscut că poate vorbi despre starea psihică a pacientei doar în prezenţa acesteia. Totuşi, în momentul prezentării reporterului la faţa locului, medicul nu a acceptat o discuţie, fără a-şi motiva refuzul. Întrebat de reporterul ZdG cum demonstrează medicii în acest caz că nu sunt complici la o răfuială cu cetăţeanca nemulţumită de activitatea autortăţilor, Ciupercă a strâns stingherit din umeri şi s-a ridicat grăbit să iasă din cabinet.

Ion Catrinici, director adjunct pentru expertiză al SRP, a precizat că Larisa N., din Căuşeni, a fost examinată de o comisie a spitalului din care au făcut parte şi doi directori adjuncţi, iar decizia a fost că pacienta trebuie tratată “în favoarea sa”. Cu referire la legislaţia în vigoare, care prevede internarea forţată la psihiatrie doar în cazurile în care persoana prezintă pericol pentru sine şi pentru cei din jur, Catrinici a declarat că “medicii care au examinat-o au considerat că femeia prezintă pericol pentru sine sau pentru societate”.

Apărătorul femeii

Parascovia Carp este vecină şi prietenă cu Larisa N. Ea a venit la ZdG, încercând să-şi ajute prietena, care, în opinia sa, avea motive să facă gălăgie, pentru că autorităţile nu fac nimic pentru a rezolva problemele cetăţenilor. Aflată în audienţă la Iurie Turtureanu, cu o oră mai târziu decât vecina sa, Parascovia Carp a aflat despre incident dintr-o discuţie telefonică a reprezentantului Guvernului în teritoriu. “El m-a primit şi văd că sună telefonul, iar el zice că a dus-o la Chişinău, la casa de nebuni. Da’ eu, la auzul vorbelor astea, am simţit că parcă mi-ar fi dat cineva cu un cuţit în inimă”, povesteşte Parascovia Carp.

Luat la întrebări de Carp, Iurie Turtureanu a recunoscut că era vorba despre Larisa N. şi că a cerut internarea pentru că femeia striga şi îl numea în tot felul. Parascovia Carp opinează că vecina sa avea dreptate. “Dacă nu fac nimic… În aşa condiţii poţi să-ţi ieşi cu adevărat din minţi, fiecare dintre noi, care căutăm dreptate şi nu ni se face. Şi eu pot să mă port aşa, că nici ei nu se poartă altfel”, a remarcat femeia.

Dreptatea şi justiţia

După audienţă, Parascovia Carp spune că a aflat despre cauza incidentului şi de la angajaţii Consiliului raional Căuşeni, care i-au confirmat că cearta s-ar fi iscat de la revenirea cu întârziere a funcţionarului de la pauza de masă. Ajunsă acasă, femeia a sunat la poliţie şi la psihiatrie, ca să afle unde a fost dusă vecina sa. Ulterior, a vizitat-o la spital. S-a interesat la medici despre starea vecinei şi a aflat că era internată într-un salon cu persoane în starea cea mai gravă. “Medicul a zis că nu are dreptul să vorbească cu mine fără ea, iar eu i-am spus să o aducă şi, după aceasta, am mai stat cu dânsa un timp. Le-am spus medicilor că, la cum judecă acum judecata, tot o să iasă ca ei să o ţină aici”, a specificat Parascovia Carp.

Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a precizat că, după examinarea femeii, reprezentanţii SRP au decis că ea necesită internare forţată. Din cauza lipsei consimţământului, însă, acest lucru este posibil doar în cazul unei decizii judiciare  în acest sens şi doar atunci când persoana prezintă pericol pentru cei din jur. Directorul IDOM a remarcat că, de regulă, decizia judecătorului se bazează pe documentele prezentate de reprezentanţii spitalului şi pe discuţiile cu medicul care solicită internarea.

Dreptul la recurs

Judecătoarea Nadejda Mazur ne-a confirmat că, la 25 aprilie, a emis o decizie privind acceptarea cererii SRP de internare a Larisei N. fără liberul său consimţământ. Larisa N. ne-a declarat că intenţionează să-i acţioneze în judecată pe cei care au internat-o cu forţa în spitalul de psihiatrie. Ea consideră că i-au fost încălcate drepturile şi prin faptul că decizia judecăţii a fost emisă în mai mult de trei zile de la internare. Directorul IDOM e de părere că ea ar trebui să atace mai întâi decizia Judecătoriei Centru. Pentru aceasta, femeii, care stă într-o secţie de spital încuiată cu cheia, ar trebui să i se dea la mână decizia judecăţii şi să i se pună la dispoziţie un avocat. Larisa N. ne-a spus, însă, că medicul nu i-a permis nici măcar să citească decizia în cauză. Ea a solicitat medicului său acest lucru în mod repetat, de faţă cu reporterul ZdG, iar răspunsul a fost acelaşi.

Potrivit directorului IDOM, în condiţiile existente, teoretic, Larisa N. ar putea comanda un consult medical independent, însă, la modul practic, în R. Moldova acest lucru este imposibil. “Toţi specialiştii în psihiatrie lucrează în instituţii de stat, ei nu dispun de cabinete sau licenţe pentru a presta servicii private şi, de aceea, e imposibil de a demonstra ceva, iar aceasta reprezintă o violare a drepturilor omului”, a menţionat Vanu Jereghi.

Cristian BUNESCU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. LIZUCA

  RM – UN STAT MAFIOTIC SI CORUPT,
  O CREATURA STALINISTA
  SI NUMAI RE-UNIREA CU ROMâNIA
  NE ESTE SALVAREA !

 2. eu

  asta ce sa insemne, ca daca ma duc la un functionar de stat si-i cer explicatii,ii mai si aduc aminte, penru ce primeste salariu din impozitele si taxele cetaenilor, el are drept sa ma duca la casa de nebuni??!! cu rfe, la medicii de la nebuni – care medic va merge contra unui repreznatnt a Guvernului? pai cu asa guvern in juma de an ne fac pe toti bolnavi cu certificat!!!

 3. vera

  Femeea cu pricina trebuia internata in sectia de neurologie, dar nu la psihiatrie, impreuna cu pacientii cu dereglari psihice!!
  D-ei va fi luata deja la evidenta la spitalul de psihiatrie.Daca timp de 5 ani ea nu va mai nimeri la psihiatrie, va fi scoasa de la evidenta.In caz contrar va fi tinuta la evidenta toata viata.
  D-ei,in acest caz, este lipsita si de dreptul de a pleca peste hotare:nu se stie, daca dupa acest tratament fortat, medicii nu-i vor pricinui pe viitor probleme de sanatate,facind-o neapta de munca!
  Cum i-si bat joc cinovnicii de stat – relaxati, de oamenii chinuiti si nemultumiti de incalcarea legii de catre ei?!
  I-au inchis gura nu cu respectarea drepturilor cetateanului, dar cu casa de oameni bolnavi mintal…Iata ce inseamna cand cinovnicii au cunoscuti peste tot,care ii scapa la nevoie si…inca cum?!
  Daca ar sti cineva cati oameni sanatosi sunt inchisi la psihici, pentru asi bate joc de ei, la comanda cuiva, v-ati simti toti intr-o tara a dezmatului si terorii, care are presedinte, dar dreptate nu gasesti nici cat un graunte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *