Demnitatea, confidenţialitatea şi 200 000 de lei

216-demnitateÎn cadrul unor dosare civile, intentate împotriva Ziarului de Gardă la cererea familiei ex-ministrului Apărării, Valeriu Pleşca, privind «lezarea demnităţii şi onoarei», în urma publicării articolelor «Dosarele Pleşca. Reglări de conturi la Ministerul Apărării» (20.01.2005) şi «Trasee politice pentru demişii lui Voronin» (28.06.2007), pârâţii au solicitat încasarea de la publicaţia reclamată, cu titlu de daune morale, a sumei de 200 000 de lei.

În scopul asigurării acţiunii, reclamanţii au cerut instanţei de judecată aplicarea sechestrului pe conturile bancare ale Ziarului de Gardă. Deşi instanţa de judecată nu a adresat încă o scrisoare de solicitare a acestor date de la instituţiile fiscale ale statului, reclamanţii au prezentat în instanţă date exhaustive cu privire la conturile bancare ale Ziarului de Gardă, făcând şi comentarii verbale despre sumele de bani deţinute. Potrivit legii, doar câteva instituţii de stat pot avea acces la asemenea date şi în nici un caz persoane private.

Codul Fiscal:

Articolul 131 al Codului Fiscal indică asupra organelor cu atribuţii de administrare fiscală. Acestea sunt: organele fiscale, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, organele vamale, serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriilor şi alte organe abilitate, conform legislaţiei.

În punctul 5 se spune că organele cu atribuţii de administrare fiscală sunt obligate şi în drept să prezinte informaţiile de care dispun referitor la un contribuabil concret:

a) funcţionarilor fiscali şi persoanelor cu funcţie de răspundere ale autorităţilor publice, în ale căror atribuţii intră exercitarea controlului asupra respectării legislaţiei fiscale;

b) instituţiilor de drept – despre încălcările fiscale;

c) instanţelor de judecată – în scopul examinării cazurilor ce ţin de competenţa acestora;

d) organelor fiscale ale altor ţări, în conformitate cu tratatele (acordurile) internaţionale la care Republica Moldova este parte;

e) personalului Ministerului Finanţelor şi autorităţilor administraţiei publice locale – exclusiv în scopul perfecţionării politicii fiscale şi elaborării bugetului de stat şi bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale;

f) autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, la solicitarea acestora, precum şi mijloacelor de informare în masă – exclusiv despre încălcarea legislaţiei fiscale, dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept şi ale celor judiciare.

Ziarul de Gardă a încercat să afle de la reclamanţi cum a fost posibilă obţinerea informaţiei despre conturile bancare ale publicaţiei, din momentul în care aceştia nu reprezintă nicio instituţie dintre cele vizate în art. 131 al Codului Fiscal.

Angela Pleşca, soţia ex-ministrului Apărării, ne-a declarat: «Am folosit metode legale, am obţinut prin aceleaşi metode pe care le folosiţi voi, când aflaţi informaţii. Nu sunt datoare să vă spun».

De asemenea, am solicitat opiniile unor experţi şi ale unor reprezentanţi ai instituţiilor oficiale, responsabile de asigurarea confidenţialităţii unor astfel de informaţii.

Petru Macovei, director Asociaţia Presei Independente (API): «Obţinerea informaţiilor de acest fel de către o parte dintr-o cauză civilă prezintă cel puţin suspiciuni şi îndoieli. API are experienţa solicitării oficiale a unor informaţii similare, tratate cu refuz de Serviciul Fiscal de Stat, chiar dacă era vorba de afacerile unor demnitari şi am invocat interesul public. Cazul deconspirării clandesine a datelor despre conturile bancare ale Ziarului de Gardă poate fi explicat prin funcţionarea unor scheme, pe care le-a pus în aplicare pârâtul, pentru a obţine aceste date. Am putea presupune şi existenţa unor pârghii de influenţă ale ex-ministrului Apărării, Valeriu Pleşca, asupra unor instituţii ale statului. În legătură cu acest aspect ilegal apare întrebarea cât de siguri putem fi în activităţile noastre, dacă informaţiile garantate de stat ca şi confidenţiale sunt divulgate pe căi ilicite. API cere instituţiilor abilitate ale statului să verifice cum a avut loc această scurgere de informaţii într-un dosar de care ar trebui să fie preocupată doar justiţia. Indiferent de hotărârea instanţei în această cauză civilă, privind suma solicitată de pârât, este inadmisibil să fie blocate conturile redacţiei. O asemenea hotărâre cu siguranţă va fi contrară practicii europene de soluţionare a cazurilor de acest fel».

Vitalie Zamă, avocat, «Jurişti pentru Drepturile Omului», reprezentantul legal al Ziarului de Gardă în procesele intentate publicaţiei de familia ex-minstrului Apărării, Valeriu Pleşca:

«În mod legal, aceste date pot fi obţinute doar în temeiul unei solicitări făcute de instanţa de judecată. Un astfel de demers este recunoscut doar dacă este făcut în şedinţa publică de judecată. Deoarece în cadrul şedinţelor, de la care reprezentanţii Ziarului de Gardă nu au lipsit niciodată, un atare demers nu a fost făcut, putem lesne presupune că datele bancare au fost obţinute ilegal de către reclamanţi».

Valeriu Balaban, consilier prezidenţial, coordonator naţional al Planului Preliminar pe Ţară din cadrul Programului Provocările Mileniului:

«În cadrul activităţilor ce ţin de Provocările Mileniului, organele fiscale au realizat o revoluţie, în special din punct de vedere al dotării tehnice. Dar mai este de lucru, în special în privinţa reglementării activităţii acestui organ de stat, ca să se spună clar care sunt obligaţiile de nedivulgare a informaţiilor şi care sunt responsabilităţile în cazurile de divulgare a informaţiilor cu caracter confidenţial. În cadrul organelor fiscale a fost creată şi o subdiviziune antifraudă care se va ocupa de asemenea cazuri».

Veaceslav Pervousov, şeful Direcţiei Antifraudă al Serviciului Fiscal de Stat:

«Am înregistrat apelul Dvs. Trebuie să analizăm în ce mod anume au ajuns datele cu privire la conturi în mâinile unei persoane private. Vom verifica aceste date.»

În legătură cu acest caz, redacţia Ziarului de Gardă solicită instituţiilor statului investigarea căilor prin care datele bancare ale publicaţiei au fost divulgate. Insistăm asupra unui răspuns oficial, în termenele stabilite de lege.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Mihai

  O cunosc pe Angela Plesca. E persoana destul de dura, sunt absolut sigur ca au obtinut informatia nu cinstit.

 2. ahmed

  astia sunt cei care au vindut Kvint – coniacul moldovenesc din Transnistria. asa si nu a fost clar acest business al lor.

 3. Un simplu om

  la cita zgircenie a ajuns lume daca scurge dintr-un ziar toate fondurile. Nu stiu ce businessuri ar Plesca insa de un business de al lui sunt sigur ca-i infloritor. Si anume ca el se afla in posesia cladirii de pe tighina 49/3 si pe linga asta conduce un Mercede Benz SL63 AMG, a carui valoare pe piata ajunge pina la 150.000 de euro

 4. petrea

  de ce faceti asa mare galagie imprejurul acestei teme? V-ati speriat ca poate nu aveti dreptate? Trebuie sa mai si raspundeti pentru calomnii (barfe).

 5. melinte

  Daca redactia e interesata, am informatii pretioase despre ministrul corupt. Contactati-ma la e-mail.

 6. iulia

  vita mi la scos in cale pe acest domn si aceasta doamna *daca se poate de spus asa*. Mai ingimfati si plini de sine oameni n-am mai cunoscut. Stiu oameni si mai bogati, dar nici n-ai spune dupa comportamentul lor ca-s asa. Astea sunt niste baloane de sapun- impachetati frumos, zimbet fals, dar la o simpla atingere se sparge si ramii cu buza umflata. Sunt necurati la miina si la suflet. E parerea mea, dar vad ca coincide cu a mai multor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *